Oorlog in Woord en Beeld: Deel 5 - Napoleon en de Franse Revolutie

Recensent:
Marcel den Haan
26-02-2006

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 5 - Napoleon en de Franse Revolutie (DVD)
Samenvatting

Napoleon Bonaparte, een klein man qua formaat, maar een groot man wat betreft de dingen die hij bereikt heeft. In 1789 begint in Frankrijk met de bestorming van de Bastille de Franse Revolutie. Doel van de revolutie was om de heersende macht, de koningen, te verwerpen en een republiek te stichten. Deze republiek begon al snel omringende landen te veroveren en lid van het leger was ene Napoleon Bonaparte. Hij maakte snel furore in het leger en had een grote hand in de Italiaanse veldtocht van 1796. In 1799 wordt hij benoemd tot Eerste Consul, een titel die hem in feite baas maakt van het land. In de jaren daarna weet Napoleon een groot rijk te stichten en onder andere landen als Nederland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk te onderwerpen. Napoleon was echter een man met grote ambities, misschien wel te grote en dit zal ook zijn ondergang blijken. In 1804 kroont hij zichzelf tot Keizer, iets dat niet goed valt bij de mensen van zijn land en de landen die nog niet veroverd waren.

Commentaar

Het vijfde deel van Oorlog in Woord en Beeld heeft als onderwerp Napoleon. De kleine man met grote daden is vrijwel bij iedereen bekend en er zijn ook genoeg films en series over het leven van deze man gemaakt. Op de DVD die bij dit deel geleverd wordt staan twee documentaires die met het onderwerp te maken hebben. De eerste is getiteld Napoleon\'s Verloren Vloot en gaat over een zeeslag van de Fransen tegen de Engelsen. Deze zeeslag vond plaats in 1798 en de Engelsen wisten de Fransen te verslaan en enkele tientallen schepen te laten zinken. Archeoloog Frank Goddio neemt ons mee op expeditie naar de plek waar deze slag plaats vond en waar hij de overblijfselen van één van de belangrijkste schepen van de vloot, de L\'Orient, wist te lokaliseren
De tweede documentaire op de DVD staat geheel in het teken van Napoleon. Door middel van oude tekeningen en schilderijen en de deskundige woorden van enkele experts wordt er een beeld geschetst van het leven van de dictator. Ook de dingen die hij bereikt heeft in zijn korte leven worden besproken en dan moet je denken aan zaken als de invoering van de dienstplicht en het instellen van achternamen voor de bevolking. Zaken waar we heden ten dage nog steeds mee te maken hebben. Beide documentaires zijn interessant om te bekijken en het bijgeleverde boekje gaat zoals altijd dieper op het onderwerp in. Dit alles zorgt ervoor dat het vijfde deel uit de serie tot nu toe één van de meest interessante genoemd kan worden.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030219

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de documentaires is grotendeels vergelijkbaar met die van de vorige delen. De eerste documentaire op de DVD heeft een wat vreemde verhouding van 1.62:1 letterboxed en de tweede een 1.33:1 verhouding. De kleuren ogen mooi natuurlijk en ook het zwartniveau is in orde. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, maar dit levert verder weinig problemen op. De scherpte van het beeld is ook voldoende en dit alles zorgt ervoor dat de documentaires prima te bekijken zijn. Beeldruis is aanwezig, maar niet in die mate dat het storend wordt. Ook is er soms wat lichte edge enhancement zichtbaar.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Zoals ook bij de andere delen het geval was, zijn de documentaires te bekijken met een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) audiotrack in de originele Engelse taal. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Er wordt niet veel gevraagd van de tracks aangezien het geluid voornamelijk uit dialoog bestaat, maar voor dit doeleinde voldoen de tracks prima.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.

Conclusie

Het vijfde deel van Oorlog in Woord en Beeld staat in het teken van Napoleon Bonaparte. Deze kleine man heeft in zijn korte leven grote dingen bereikt, iets dat goed naar voren komt in de tweede documentaire op de DVD. De eerste behandelt een zeeslag die de Fransen uitvochten met de Engelsen en we gaan hierin mee op expeditie naar de plek van deze slag. Hier zijn de overblijfselen gevonden van enkele van de schepen die aan de slag meededen. De DVD heeft een beeld en geluidskwaliteit die uitstekend voldoen voor documentaires zoals deze en er zijn geen extra\'s aanwezig. Het bijgeleverde boekje gaat zoals altijd wat dieper op het onderwerp in en dit zorgt ervoor dat dit deel één van de interessantere is uit de serie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.