Lady and the Tramp / Lady en de Vagebond (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-02-2006

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Lady and the Tramp / Lady en de Vagebond (SE) (DVD)
Samenvatting

Lady (Barbara Luddy) is een prachtige lieve cockerspaniël. Ze woont als sinds haar puppyjaren in een schitterend mooi huis bij haar lieve baas Jim Dear (Lee Millar) en bazin Darling (Peggy Lee). Hoewel ze een hondenmand heeft, gaat haar voorkeur uit naar een plekje op het bed van haar baasjes. Echt een dame wordt Lady als ze een halsband met een medaille omkrijgt. Haar buren hondenvriendjes, zoals de beminnelijke terriër Jock (Bill Thompson) en de oude speurhond Trusty (Bill Baucom) bewonderen haar.
Maar op een dag reageren Jim Dear en Darling heel anders. Lady is bang dat ze iets fouts gedaan heeft. Jock en Trusty vertellen haar dat Jim Dear en Darling zenuwachtig zijn omdat er een baby op komst is. De straathond Tramp (Larry Roberts) waarschuwt Lady voor de gevolgen hiervan. Vanaf dit moment zullen haar bazen geen aandacht meer voor haar hebben.
In april wordt de baby geboren. Kort daarna gaan Jim Dear en Darling op reis en komt tante Sarah (Verna Felton) op de baby passen. Sarah heeft twee Siamese katten Si en Am (beide ook Peggy Lee) meegenomen. Deze krengen zorgen er handig voor dat Sarah Lady mee naar de eerste de beste dierenwinkel om haar een muilkorf aan te meten. Niet gewend aan zo’n barbaarse behandeling neemt Lady de benen...
Ze wordt door een bende straathonden achternagezeten, maar wordt gelukkig gered door Vagebond. Die zorgt er tenslotte ook voor dat ze haar muilkorf weer kwijtraakt. Liefdevol toont Vagebond aan Lady zijn favoriete plekjes en de plaatsen waar hij zijn eten bijeen scharrelt. Deze bijzondere avond viert hij met een bezoek aan het Italiaanse restaurant van Tony (George Givot). Tony dekt een mooi tafeltje met kaarsjes en serveert een feestelijke maaltijd van spaghetti met gehaktballetjes. Met een Italiaans accent zingt hij het romantische lied “Bella Notte”. Vagebond en Lady dat ze voor eeuwig bij elkaar horen. Maar het prille geluk wordt kort daarna wreed verstoord.

Commentaar

Disney’s Classic Lady en de Vagebond (originele titel Lady and the Tramp) is wat genoemd wordt een originele Disney klassieker. Ofwel, het is een origineel door de mensen van Disney geschreven verhaal. Een verhaal dat deels gebaseerd is op het korte verhaal Happy Dan, The Whistling Dog van schrijver Ward Greene, waar men het karakter Vagebond uit heeft gehaald. De openingsscène van de film, waarin de puppy Lady als cadeautje uit een doos tevoorschijn komt, zou gebaseerd zijn een gebeurtenis die daadwerkelijk zo bij Walt Disney thuis heeft plaats gevonden. Walt Disney zou in 1925 een dinerafspraak met zijn vrouw vergeten zijn en haar op deze wijze een puppy cadeau hebben gedaan.
Lady and the Tramp is de 15e Disney klassieker en werd in 1955 voor het eerst uitgebracht. Een bijzonderheid van de film is natuurlijk het brede beeldformaat. Deze film was de eerste animatie speelfilm die in het brede CinemaScope formaat is gemaakt. Omdat dit brede beeldformaat nog door veel bioscopen niet vertoond kon worden, is gelijktijdig ook een versie in het toen nog gebruikelijke 1.37:1 standard Academy beeldformaat gemaakt. De door Lowry Digital gerestaureerde versie die op deze DVD release staat, is de brede CinemaScope versie. En wat een prachtig en sfeervol getekend beeld dat dan is. Vier jaar lang hebben zo’n 150 animatoren aan de film gewerkt. Nog enkele feiten; er zijn meer dan 2 miljoen schetsen en tekeningen gemaakt en er is 2800 liter verf nodig geweest om alle tekeningen in te kleuren. Dat is tegenwoordig toch wel anders met de computeranimaties. Maar dit ambachtelijke tekenwerk van ruim 50 jaar terug vertaalt zich in een bijzonder fraai sfeerplaatje, dat je met de hedendaagse computeranimatie niet op deze wijze te zien krijgt.
Lady and the Tramp is een romantisch en ontroerend verhaal. De meest romantische scène kent natuurlijk iedereen wel. De beroemde ‘spaghetti’ scène, bij het Italiaanse restaurant en het beroemde door Tony gezongen liedje “Bella Notte”. Dit is trouwens één van de vijf liedjes in de film. Alle liedjes zijn geschreven door Peggy Lee en Sonny Burke. Peggy Lee zong zelf drie van de liedjes, waaronder het eveneens zeer bekende ‘Siamese Cat Song’.
22 juni 1955 beleefde de film in Amerika zijn première en was meteen een groot succes. Ongeveer een half jaar later beleefde de film zijn première in onze landstreken. De film is in 1972 en in 1986 opnieuw in de bioscopen uitgebracht. Daarnaast is de film In 1997 ook weer heruitgebracht, waarbij de Nederlandse nasynchronisatie opnieuw is ingesproken. Deze (vernieuwde) nasynchronisatie staat op deze DVD release. De Nederlandse stemmen zijn onder andere van Johnny Kraaijkamp Jr. (Vagebond), Angelique de Boer (Lady), Bram van de Vlugt (Jim Dear), Anne Wil Blankers (Darling), Henk Elsink (Jock), Peter Aryans (Trusty), Nelleke Burg (Si en Am) en Tom Meijer (Tony).

Lady and the Tramp is enkele jaren geleden al eens op DVD uitgebracht. Dat was toen de 1.33:1 pan & scan release, hetzelfde beeldformaat zoals ook eind jaren ’90 op video was uitgebracht.
In het kader van de Milestone releases van Disney is Lady and the Tramp geheel gerestaureerd op DVD uitgebracht, waarbij we nu dus het fraaie brede CinemaScope beeld hebben. Dit beeld en het geluid zijn door de mensen van Lowry Digital volledig gerestaureerd, waarbij de originele mono soundtrack is opgewaardeerd naar een 5.1 ‘Disney Enhanced Home Theater Mix’.
Lady and the Tramp wordt door Buena Vista in twee versies aangeboden. Een 1-disc uitgave met de film en aanvullende bonusmateriaal. En een 2-disc Speciale Uitvoering met nog meer bonusmateriaal en voorzien van een fraaie kartonnen slipcase. Voor deze recensie hadden wij de beschikking over de 2-disc Speciale Uitvoering.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1955
Speelduur: 74 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.55:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Slechtziendencomment
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418068448

Extra's

  • Achter de schermen bij Disney
  • Spellen en activiteiten
  • Muziek en Meer
  • Niet gebruikte scène

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk Cinemascope beeldverhouding van 2.55:1 anamorf op de disk vastgelegd. Deze nu ruim 50 jaar oude film is visueel in al zijn glorie hersteld. Wederom hebben de mensen van Lowry Digital een bijzonder staaltje restauratiewerk laten zien. Het beeld is loepzuiver, zonder spetters, krasjes en zelfs ruis. De mooie sfeervolle en kleurige beelden zijn hierbij ook opgepoetst, waarbij het beeld een uitstraling heeft alsof het gister is gemaakt. De fijne nuanceringen en kleine details in het beeld komen heel fraai tot uiting komen. Contrast, scherpte, noem maar op, het ziet er allemaal prachtig uit. Een zeer fraai plaatje.
De film is netjes onderverdeel in 22 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar. Maar zoals al vaker opgemerkt bij Buena Vista releases, de plaatsing van de ondertiteling is wat aan de hoge kant.

Geluidskwaliteit

Wat helaas ontbreekt is op deze release is de oorspronkelijke Engelstalige monotrack. Disney heeft de originele Engelstalige mono geluidstrack omgezet in een zogenaamde Disney Enhanced Home Theater Mix (DEHT). Deze Engelstalige track staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Alhoewel de soundtrack zijn onmiskenbare monokarakter verraad, klinkt het toch ook verbluffend goed. De nadruk van deze DEHT track ligt vooral op de frontspeakers. Zowel de stemmen als de filmgeluiden beperken zich meestentijds tot de centerspeaker. Maar soms heeft men ook wat geluiden in de surrounds gemixt zoals een wegrijdende trein, wat op zich een aardig effect geeft. De muziek heeft een lichte spreiding van het geluid, maar ook hier ligt de nadruk op het centrum van het geluidsbeeld. Het LFE kanaal wordt incidenteel gebruikt, zoals bij het rollende onweer.
Er is ook een zogenaamde ‘Audio Descriptive’ geluidstrack (DD2.0 Surround – 192 kb/s) aanwezig. Bij deze track wordt het verhaal tussen de filmdialogen door voorgelezen.
Evenals bij de eerder verschenen Disney klassiekers, kun je ook bij Lady and the Tramp horen dat de Nederlandse nasynchronisatie van een latere leeftijd is. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken iets voller. Ook de nasynchronisatie is als een DEHT soundtrack – DD5.1 (bitrate 384 kb/s) – op de DVD gezet. De verder kwaliteit van de soundtrack is vergelijkbaar met de Engelse soundtrack, alleen is het volume van de stemmen nu wat luider dan de muziek.

Extra's

De extra’s op de 2-disc Speciale Uitvoering van Lady and the Tramp zijn uitgebreid. De extra’s, op eentje na, zijn te vinden op de tweede DVD. De eerste disc begint met promotie trailers van andere Disney releases, je kunt dit overslaan door op de menutoets te drukken.
De menschermen zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling of zijn Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD 1

Spellen en activiteiten

Disney’s Viervoeter’s Vragen – Een virtueel bordspel
Je kunt hier je kennis van de honden testen, met keuze uit ‘Junior spelmodus’ (1 speler) en ‘Gezelschapsspel-modus’ (2 tot 4 teams).

DVD 2

Niet gebruikte scènes (13 min)
Hier keuze uit twee niet gebruikte scènes, t.w. “De rollen omgedraaid” en “De komst van de baby”. Beide nog in de vorm van storyboards. Optioneel met introductie door animator Eric Goldberg.

Muziek en meer
Met slechts één vervolg keuze. Het op de cover genoemde “Bella Notte” ontbreekt hier.

The Siamese Cat song (4 min)
Ofwel, op zoek naar de stem voor de katten. Animator Eric Goldberg laat horen hoe de hoge stem van de Siamese katten is gemaakt. Zijn uitleg wordt met schetsen van de scènes ondersteund.

Spellen en activiteiten
Met drie vervolgkeuzen:

Virtuele Disney-puppy
Dit is een DVD ROM extra, waarvoor je een PC met een DVD speler nodig hebt.

Een hondenleven – EncyclopeDisney (9 min)
Op een populaire manier wordt voor de jeugd meer over de verschillende hondenrassen verteld.

Jouw diepste blaf – Persoonlijkheidsspel
Elke Disney woef heeft een eigen persoonlijkheid. Aan de hand van een vraag en antwoordspel wordt jouw ‘woef’ persoonlijkheid bepaald.

Achter de schermen bij Disney
Dit is het meest interessante onderdeel voor de filmliefhebber.

Lady’s stamboom: Achtergrondreportage van Lady en de Vagebond \"Making of\" (53 min)
Een uitgebreide en informatieve achterreportage over verschillende aspecten van het maken van de film. Een en ander is recentelijk opgenomen, waardoor niet meer alle direct betrokkenen aan het woord kunnen komen. Dus ook veel mensen die een relatie met één van de betrokkenen heeft gehad. Uiteraard met veel historische beelden. De documentaire is opgedeeld in zeven verschillende onderdelen. Alles apart te kiezen of aaneengesloten af te spelen.

Op zoek naar Lady: het storyboardproces (13 min)
Waarin wat meer vertelt wordt over het belang van een goed storyboard en hoe dit tot stand komt.

Originele storyboards uit 1943 (12 min)
Een heel bijzonder extra waarbij je de eerste storyboard versie van de film uit juni 1943 kunt bekijken, die in de archieven teruggevonden is en uit het gevonden materiaal is samengesteld. Prachtig!

Fragmenten uit “Disneyland” TV shows
In 1954 begon Walt Disney met een eigen televisieshow genaamd “Disneyland”. Je kunt hier drie uitzendingen zien, zoals die in 1954 en 1955 zijn uitgezonden, die allemaal iets te maken hebben met de film “Lady en de Vagebond”. Eerst een korte 4 minuten durende inleiding.
- \"The Story of Dogs (fragment)\" - originele uitzending van 1 december 1954 (17 min)
- Promotietrailer voor \"Story of the Dogs\" (3 min)
- “Cavalcade Of Song” (fragment)- originele uitzending van 16 februari 1955 (22 min)

Bioscooptrailers
Met drie bioscooptrailers:
- Originele bioscooptrailer uit 1995 (3½ min)
- Heruitgave voor de bioscoop in 1972 (40 sec)
- Heruitgave voor de bioscoop in 1986 (1½ min)
Alleen de originele trailer heeft het CinemaScope beeldformaat.

Galerijen Lady en de Vagebond
Met een zeer groot aantal schetsen, concepten, tekeningen en ander beeldmateriaal. Alles netjes gerangschikt achter verschillende menukeuzen. Alles is apart te bekijken of wordt als een soort diashow gepresenteerd.

De 2-disc set is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase.

Conclusie

Lady and the Tramp / Lady en de Vagebond is Disney’s 15e tekenfilm klassieker. Wederom een lieftallig en romantisch verhaal door Disney op magische wijze tot leven gebracht in een avondvullende tekenfilm. In dit verhaal ontmoet de lieve maar ook verwende Lady de stoere straathond Vagebond. De komst van een baby en twee Siamese katten brengt hen in een spannend avontuur, waar Lady ook de hulp van haar hondenvrienden Jock en Trusty bij krijgt.
De film is de eerste animatietekenfilm die in het brede CinemaScope beeldformaat is uitgebracht. De ambachtelijk getekende film schittert door dit bijzondere brede beeld en de prachtige tekeningen.
Dankzij de moderne restauratietechnieken van Lowry is de film nu weer in al haar pracht en glorie herstelt. De beeldkwaliteit van deze ruim 50 jaar oude film wederom uitstekend. Ook het geluid is prachtig opgeknapt en is nu een goed klinkende 5.1 Disney Enhanced Theater mix. Helaas missen we de originele monosoundtrack. Ook de Nederlandse nasynchronisatie, weliswaar van latere datum, klinkt goed. De extra’s op deze 2-disc ‘speciale uitvoering’ vormen een fraaie toevoeging, met ook het nodige historisch materiaal. Wederom een fraaie uitgave van een echt Disney Classics en natuurlijk weer verplichte kost voor iedere (teken)filmliefhebber.

Laatste reacties

Tarkus  |  19-09-2012

Een van de Disney-animatiefilms die ik nooit eerder had gezien, althans toch niet dat ik me kan herinneren. De film, hoewel meer dan 55 jaar oud, is bijzonder m...
Lees meer >

siena25  |  02-04-2006

Nu zeiden ze bij de blokker bij mij in de buurt dat disc 2 alleen in het frans is. Klopt dit ? of is dat de grootste onzin ? Klopt niet. Ik zelf heb ook de ...
Lees meer >

Werner  |  07-03-2006

Nu zeiden ze bij de blokker bij mij in de buurt dat disc 2 alleen in het frans is. Klopt dit ? of is dat de grootste onzin ? Onzin eerste klas.
Lees meer >

Smooth-J  |  07-03-2006

Nu zeiden ze bij de blokker bij mij in de buurt dat disc 2 alleen in het frans is. Klopt dit ? of is dat de grootste onzin ? Dan had je moeten zeggen: "Dus ...
Lees meer >

Arjen van den Doel  |  07-03-2006

Nu zeiden ze bij de blokker bij mij in de buurt dat disc 2 alleen in het frans is. Klopt dit ? of is dat de grootste onzin ?
Lees meer >

TheGodfather  |  02-03-2006

precies hetzelfde gaat ook voor mij op . Wacht not steeds op de verzending van de R1 door pacific. Is ie bij jou al verzonden, Pepijn? Kan niet wachten op d...
Lees meer >

Stijner  |  02-03-2006

Ik had deze film nig niet gezien toen ik 'm kocht, maar hij was zeker de aankoop waard. Ik was echt onder de indruk van de beeldkwaliteit, zeker voor een film v...
Lees meer >

Richard B.  |  25-02-2006

Het is weer een prachtige set: vooral de beeld en geluidskwaliteit zijn om door een ringetje te halen. De extra's vindt ik weer wat minder als die van de hiervo...
Lees meer >

Pepijn Wildbret  |  25-02-2006

precies hetzelfde gaat ook voor mij op . Wacht not steeds op de verzending van de R1 door pacific. Is ie bij jou al verzonden, Pepijn? Kan niet wachten op d...
Lees meer >

Werner  |  25-02-2006

Tsja, Misschien wel. Aan de andere kant krijg je bij de R1 wel 2 versies in zowel beeld als geluid. Toegegeven, de 2e versies (3.0 track en 4:3) zijn niet volle...
Lees meer >

TheGodfather  |  25-02-2006

Tsja, Misschien wel. Aan de andere kant krijg je bij de R1 wel 2 versies in zowel beeld als geluid. Toegegeven, de 2e versies (3.0 track en 4:3) zijn niet v...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  21-02-2006

Deze komt zeker in onze Disney verzameling :) Vandaag heeft m'n vriendin hem ff gehaald :)
Lees meer >

Steve Muller  |  21-02-2006

De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar. Maar zoals al vaker opgemerkt bij Buena Vista releases, de plaatsing van de ondertiteling is wat aan de hoge kant...
Lees meer >

Marc1978  |  20-02-2006

Ik dacht me te herinneren dat ik deze film vroeger als klein jongetje nog in de bios heb gezien, ohhhh ik wil deze dvd hebben ! :lol:
Lees meer >

Lagomorph  |  20-02-2006

Ik heb hem vandaag direct gehaald! Wat een vette film is het toch. Ik ga hem vanavond direct kijken! Hey Arnold, heb jij trouwens informatie over de eerste...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 127
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.