Jamón, Jamón

Recensent:
Ludo Keeris
10-02-2006

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Jamón, Jamón (DVD)
Samenvatting

Silvia (Penélope Cruz) is zwanger van José Luis (Jordi Mollà), zoon van een directrice in herenondergoed. Die voelt er echter niets voor dat haar zoonlief met Silvia omgaat en neemt hammenverkoper Raul (Javier Bardem) in de arm. Zijn taak is om Silvia te verleiden en zo de relatie tussen haar en José Luis te verstoren. Dat lukt, maar de situatie wordt erg ingewikkeld als de moeder van José Luis zelf verliefd blijkt te zijn op Raul.

Commentaar

Penélope Cruz is de vleesgeworden natte droom van veel Spanjaarden en tegenwoordig hangt ze in veel (jongens-)kamers aan de muur. Regisseur Bigas Luna zag al vroeg in dat er talent in Cruz zat. Jamón, Jamón is haar debuut in een lange film en ze was pas 16 jaar toen ze aan de opnames begon. En Cruz brengt het er in deze film behoorlijk goed vanaf. Een sensuele jonge meid die haar mannetje staat. Ook Javier Bardem speelt overtuigend als de stoere verleider Raul. Met kleine handelingen geeft hij extra invulling aan z’n rol. Naast oog voor jong talent heeft regisseur Bigas Luna ook oog voor sociaal drama. Hij citeert in deze film regelmatig uit de oude klassieke tragedies. Drama is er volop in deze film, maar ook erotiek speelt een belangrijke rol. De kunst van het verleiden (en het resultaat daarvan) wordt breed uitgemeten door Raul. Af en toe wankelt de film op de rand van de onsmakelijkheid (het overrijden van een biggetje bijvoorbeeld) en dierenvrienden zullen zowiezo niet veel plezier beleven aan deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 90 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025508404

Extra's

  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in een beeldformaat van 1.85:1 op de DVD, maar helaas niet anamorf. De kwaliteit van het gebodene is helaas niet zo goed. Door de lage bitrate van nog gemiddeld nog geen 3 mb/s heeft de film veel last van posterisatie. Ook is de gebruikte print niet vrij van spetters. Met name in het begin en aan het einde heeft de film hier veel last van. Ondanks de flink toegepaste edge-enhancement is de scherpte beperkt. Alles is een beetje aan de softe kant. Het contrast is aan de hoge kant, waardoor het schaduwdetail beperkt is. Over de gehele film zit een heel lichte groene waas. In z’n geheel genomen een teleurstellende beeldkwaliteit. De film is onderverdeeld in 6 hoofdstukken en dat is te weinig voor een film van anderhalf uur. De ondertiteling is duidelijk leesbaar, maar had wel wat lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staan een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s bitrate) en een Dolby Digital 5.1 unwrapped (448 kb/s bitrate) geluidspoor. Unwrapped wil zeggen dat de track op elektronische wijze is vervaardigd vanuit de Dolby Digital 2.0 track. Qua geluidsbeeld is er zeker aandacht besteed aan de invulling. Details in de achtergrond maken het een mooie soundtrack. De 5.1 track klinkt mooi ruimtelijk doordat de sferen en muziek naar de surround gestuurd worden. Maar er is weinig laag aanwezig en het LFE kanaal wordt nauwelijks aangesproken. Doordat er meer laag in de 2.0 track zit, klinkt deze voller dan de 5.1 track. Bij beide sporen is een lichte vorm van ruis aanwezig. Ook lijkt er een limiter gebruikt te zijn. Het geluid ‘pompt’ een beetje. De achtergrondgeluiden worden iets harder als er geen dialogen zijn. De dialogen zijn over het algemeen duidelijk verstaanbaar, ook doordat er veel is nagesynchroniseerd. De stemmige muziek is gecomponeerd door Nicola Piovani, die onder meer ook de muziek heeft geschreven voor films van Jos Stelling.

Extra's

Het menu van de DVD is een statisch beeld in een 1.33:1 beeldformaat. Er zit geen geluid bij.
Het enige wat aanwezig is als extra zijn 4 trailers van andere Bigas Luna films die door Indies zijn uitgebracht.

Conclusie

Silvia is zwanger van José Luis, maar de moeder van José Luis wil niet van een relatie tussen de twee geliefden weten. Ze stuurt Raul op Silvia af om haar te verleiden. Dat lukt, maar leidt dan wel tot ingewikkelde situaties.
Jamón Jamón is een mooie film die klassieke thema’s herbergt. Een zeer jonge Penélope Cruz speelt een mooie rol als Silvia. Javier Bardem is overtuigend als de stoere verleider Raul. Beide staan aan het begin van een succesvolle carrière. De beeldtransfer is, mede vanwege de flinke compressie, teleurstellend te noemen. Maar de film is wel een van de betere werken van Bigas Luna. Noemenswaardige extra’s heeft deze DVD uitvoering niet.

Laatste reacties

Erik Hagen  |  13-02-2006

Ben erg benieuwd naar deze film. Cruz en Bardem in één film is natuurlijk niet verkeerd. Zal gauw eens kijken of ik deze DVD ergens op de kop kan tikken - en da...
Lees meer >

Mark S  |  10-02-2006

schitterende film, waar ik destijds, toen ie in de bioscoop verscheen, erg van onder de indruk was; nu teruggezien op dvd en nog steeds erg goed bevonden. wel ...
Lees meer >

frank33_98  |  10-02-2006

schitterende film, waar ik destijds, toen ie in de bioscoop verscheen, erg van onder de indruk was; nu teruggezien op dvd en nog steeds erg goed bevonden. wel ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Seks Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.