Hellboy (DC Giftset)

Recensent:
Coen P.
05-02-2006

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Hellboy (DC Giftset) (DVD)
Samenvatting

Wanneer Adolf Hitler in 1944 de Tweede Wereldoorlog aan het verliezen is, nemen hij en zijn geliefde Nazi’s een toevlucht naar het obscure. Het is hun bedoeling om met de hulp van Raspoetin (Karl Roden) een portaal te openen naar een andere wereld om zodoende de 7 Goden van Chaos te kunnen oproepen. Een Amerikaanse legereenheid en professor Trevor Bruttenholm (John Hurt) van het Amerikaanse Bureau of Paranormal Research and Defense weten deze operatie echter te verijdelen. De poort naar de hel heeft echter te lang opengestaan en één demon heeft de weg naar aarde gevonden. Gelukkig valt de demon, die toen nog een kind was, in handen van de Amerikanen. Onder de hoede van professor Bruttenholm groeit de demon, die liefkozend “Hellboy” is genoemd, op als een rechtschapen persoon die zijn immense krachten gebruikt om kwaad te bestrijden in plaats van kwaad te doen.

Zestig jaar later runt Professor Bruttenholm nog steeds zijn uiterst geheime Bureau of Paranormal Research and Defense waar hij met de hulp van een inmiddels volwassen Hellboy (Ron Perlman), een visachtige genaamd Abe Sapien (Doug Jones, stem van David Hyde Pierce) en de “vurige” dame Liz (Selma Blair) al het sinistere en obscure bestrijdt. Wanneer Professor Bruttenholm tot de ontdekking komt dat hij terminaal ziek is, besluit hij een nieuwe chaperonne voor Hellboy te selecteren. Zijn keuze valt op de sullige, maar goudeerlijke FBI-agent John Myers (Rupert Evans).

De samenwerking tussen Hellboy en Myers wordt al snel op de proef gesteld wanneer zij een door de herrezen Raspoetin opgeroepen wezen genaamd Sammael mogen gaan bestrijden. Hoewel Hellboy uiteindelijk sterker is dan Sammael heeft zijn overwinning vervelende neveneffecten. Elke keer wanneer Sammael wordt gedood, ontstaan er twee nieuwe Sammael wezens. Om deze vicieuze cirkel te kunnen stoppen, moeten Hellboy en co de verzameling eieren vernietigen zodat er niet nog meer wezens kunnen ontstaan.
Succesvol in deze missie moet Hellboy het zoals verwacht opnemen tegen Raspoetin zelf. Deze slechterik heeft, toen Hellboy op oorlogspad was, professor Bruttenholm laten vermoorden. En nu wordt het persoonlijk voor Hellboy aangezien hij de professor als zijn vader zag. Met onder andere Liz en Myers volgt Hellboy het spoor van Raspoetin naar een kerkhof in Moskou. Zo maken we ons op voor de finale confrontatie tussen Raspoetin met zijn duistere sidekick Kroenen en Hellboy en consorten. En dit maal is het onduidelijk wie er als winnaar te voorschijn zal komen.

Commentaar

Hellboy is niet je standaard actiefilm/comicverfilming. Del Toro schetst een beeld van de mens achter de demon Hellboy. Hij is niet slechts een gewelddadige bruut, maar daadwerkelijk een gevoelig persoon die net als iedereen liefde zoekt. Hoewel zijn naam namelijk anders doet vermoeden is Hellboy diep van binnen een gevoelig personage. Del Toro heeft dit goed opgepakt en zodoende maakt naast bovengenoemde (actie)plotten een liefdesplot deel uit van het verhaal. Hellboy’s onbeantwoorde liefde voor Liz is de oorzaak geweest van menig ruzie tussen Hellboy en zijn “vader” professor Bruttenholm. Elke keer als Hellboy weer uit het pand ontsnapte om naar de liefde van zijn leven te gluren, bezorgde hij de leiding van het Bureau of Paranormal Research and Defense slapeloze nachten, omdat zij weer met nieuwe smoezen en excuses op de proppen moesten komen als de officieel niet-bestaande Hellboy weer in de krant of op het nieuws was gekomen. Ook helpt het de toch al broze relatie tussen Myers en Hellboy niet dat Liz en Myers het schijnbaar goed met elkaar kunnen vinden. Hoewel de film zich vooral richt op de verhaallijnen van Sammael, Raspoetin en Hellboy werkt het liefdesverhaal verbazingwekkend goed in de film. Het geeft de kijker een goed beeld van de menselijke kant van Hellboy.

De casting van de film is overduidelijk weloverwogen tot stand gekomen. Del Toro’s favoriet Ron Perlman spat van het scherm af en het moet gezegd worden, Perlman is simpelweg één met Hellboy. Met zijn karakteristieke kop, gespierde lichaam en perfect passende mimiek had ik geen betere acteur voor de rol kunnen bedenken. Wat tevens helpt zijn de zeer goed geschreven dialogen en oneliners van Hellboy. Nergens worden zijn teksten afgezaagd en onnodig. Hellboy is een duister, maar absoluut lovable karakter.
Naast Perlman verdienen Hurt en Blair ook krediet voor hun rollen. Hurt straalt een soort van natuurlijke wijsheid uit gecombineerd met vadergevoelens voor zijn onnatuurlijke zoon. Wanneer zijn lot in de film duidelijk wordt, heb je het er als kijker duidelijk moeilijk mee. Blair op haar beurt geeft een gothicachtig, quasi nonchalante twist aan haar personage mee. Mysterieus en getroebleerd, maar diep van binnen erg onzeker.

Deze versie is zogezegd de director’s cut van de film en bevat ongeveer 10 minuten aan extra scènes. De 2 disc Special Editon is reeds gerecenseerd; Hellboy.
De toegevoegde scènes houden geen extra geweld in, maar dragen bij aan het verhaal. Het zijn scènes die trachten bepaalde karakters meer inhoud te geven. Zo krijgen Raspoetin en zijn bedoelingen iets meer aandacht. Ook wordt de relatie tussen Myers en Liz iets meer uitgediept. Voor het verhaal zelf maken de toevoegingen niet ontzettend veel uit. Mocht je al beschikken over de 2 disc Special Edition van de film dan is deze 3 disc slechts een verplichte aankoop als je een enorme fan bent van de film of als je van een pak aan extra’s houdt. Gaat het je slechts om de film dan zou ik het bij de 2 disc houden. Heb je de film echter nog niet en ben je voornemens de DVD aan te schaffen dan is de 3 disc absoluut de beste keus. Zeker nu deze vrij gunstig geprijsd in de winkelschappen ligt. Ben je een enorme fan van alles wat met Hellboy te maken heeft, dan zou je ook de Giftset van Hellboy kunnen kopen. Deze komt met de hier beschreven director’s cut van de film en een buste van Hellboy.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 127 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609037241

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Audiocommentaren
  • Trailers en TV spots
  • Vele documentaires
  • Diverse fotogalerieën
  • Speciale ondertiteling met Hellboy feitjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met betrekking tot de beeldkwaliteit kan ik aansluiten bij hetgeen reeds in de recensie van de 2 disc Special Edition is verteld. De director’s cut gebruikt namelijk dezelfde print als de 2 disc Special Edition. Ik herhaal voor de volledigheid het eerdere commentaar op de beeldkwaliteit:
”Hellboy staat op deze DVD met een verhouding van 1.85:1, welke gelijk is aan het originele bioscoopformaat. Columbia maakt op covers overigens nog steeds hardnekkig melding van een beeldformaat van 1:85. Deze onjuiste weergave moet, zo is ons enigszins beloofd, vanaf april tot het verleden behoren ten aanzien van hun DVD releases.
De stilistisch gefilmde beelden van Hellboy worden overwegend scherp en met een behoorlijk gevoel voor detail weergegeven. Ook tijdens de speciale effecten heeft het beeld diepte waardoor de scènes realistisch overkomen. Ten aanzien van de kleuren heeft men tijdens de post-productie bewust roodtinten versterkt en vooral blauwtinten ietwat onderdrukt. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde. Beschadigingen en vuiltjes zijn, zoals we mogen verwachten van een recente film als Hellboy, volledig afwezig. ‘Posterisatie’, ‘filmgrain’ en incidentele ‘macro-blocking’ is weliswaar aanwezig maar nooit in hinderlijke mate. Kunstmatige verscherping is tot een minimum beperkt. Concluderend kunnen we gerust stellen dat we met een uitstekende transfer te maken hebben.”
Het enige wat ik eraan wil toevoegen is dat de toegevoegde scènes “seamlessly” zijn ingevoegd. Ze hebben hetzelfde beeldformaat en zijn van een zelfde hoge beeldkwaliteit. Nergens zie je enig kwaliteitsverschil, zodat je op het eerst oog niet kunt zien welke scènes in deze director’s cut zijn ingevoegd.

Geluidskwaliteit

Ook qua geluid kan ik aansluiten bij de opmerkingen bij de recensie van de 2 disc Special Edition nu de geluidstrack exact dezelfde is:
”En om in de ‘goed nieuws’-sfeer te blijven; ook het geluid is uitstekend! De aanwezige Engelstalige (de Spaanstalige laten we logischerwijs buiten beschouwing) Dolby Digital 5.1 track, die een bitrate heeft van 448 kbit/s, doet het eventuele gemis van een DTS track zonder moeite (voorlopig) gemakkelijk vergeten. Dialogen zijn qua geluidssterkte uitstekend in balans met de overige geluidseffecten. De 5.1 mix maakt agressief gebruik van de surroundkanalen met daarbij regelmatig split-surround aansturing. Hierdoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. Het LFE kanaal ondersteunt de filmervaring intens en het laag klinkt zeer diep en gecontroleerd. Schakel vooral eens in op de openingsscène die zich afspeelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Schotland. De buren zullen ongetwijfeld minder enthousiast zijn. Demomateriaal.”
Tot slot ook in dit kader de opmerking dat de kwaliteit van het geluid in de toegevoegde scènes gelijkwaardig is aan dat van de rest van de film. Ook hier een perfecte integratie zodat er geen storend kwaliteitsverlies is.

Extra's

Ik beperk me hier tot de nieuwe extra’s. Voor de overige extra’s verwijs ik naar de recensie van de 2 disc Special Edition.

Disc 1
Video-introductie van Guillermo del Toro
Een korte clip waarin de regisseur ons welkom heet bij de extended edition van zijn film.

Audiocommentaar van Guillermo del Toro
Een nieuw audiocommentaar van de regisseur waarin passioneel praat over zijn film en waarin hij uitlegt welke scènes nieuw zijn in de director’s cut en waarom ze in eerste instantie niet in de film zaten. De praatgrage man geeft veel achtergrondinformatie en gaat ook in op sommige technische aspecten van de film.

Audiocommentaar van de componist
Naast de geïsoleerde score van de film doet componist Marco Beltrami af en toe zijn zegje. De vele stiltes staan in schril contrast met de spraakwaterval die Del Toro op je los laat. Duidelijk de minste van de twee audiocommentaren.

De overige extra’s staan ook op de 2 disc special edtion.

Disc 2
Disc 2 is een exacte kopie van disc 2 die bij de 2 disc special edition zit.

Disc 3
Introductie door Ron Perlman
Perlman heet ons welkom op disc 3 en gaat kort in op de inhoud van deze disc.

Videocommentaar van Ron Perlman, Selma Blair, Rupert Evans en Jeffrey Tambor
Dit commentaar verscheen op de 2 disc special edition al als audiocommentaar. Nu hebben ze er echter studiobeelden bij gezet zodat je een heus video/audiocommentaar hebt. Het idee is erg leuk bedacht omdat je nu als het ware een soort picture-in-picture commentaar hebt.

Make up and Lightning tests (7 min)
Een kort filmpje waarin Del Toro praat over de toegepaste filters op de make-up van Perlman. Volgens Del Toro een wezenlijk element, omdat de huidskleur van Hellboy als “natuurlijk” rood moest overkomen.

Q&A archive: comic con 2002 (23 min)
Een interview met Del Toro, Perlman en Mignola. Hoewel het interview plaatsvond ten tijde van de pre-productie van de film slaagt Del Toro er wederom in interessante dingen te vertellen.

Scott McCloud: A quick guide to understanding comics (12 min)
Comic expert McCloud geeft een korte uitleg over de ontwikkeling van comicboeken door de jaren heen.

VFX How to’s: Bellamie, Hospital Miniatures, CG Behemoth, Liz’s Fire (13 min)
Een korte feature over de creatie van enkele special effects en delen van de set.

Fotogalerie – interactieve notebook van de regisseur
Een notitieboekje van Del Toro met allerlei vreemde en excentrieke foto’s waarvan vele de uiteindelijke film niet haalden.

Fotogalerieën: Conceptueel art, productie ontwerp, kostuumontwerp, set design en
comic book artiesten

Artwork en stilstaande beelden over genoemde onderwerpen. Helaas ontbreekt de dynamiek nu je te maken hebt met stilstaande plaatjes.

Fotovideomontage van artwork van Mike Mignola
Een fotovideomontage van al het moois dat Mignola voor deze film gemaakt heeft.

Conclusie

De film vertelt het verhaal van de demon Hellboy die tijdens een occult experiment van de Nazi’s op deze wereld komt. Hij wordt opgevangen en opgevoed door zijn surrogaat vader professor Broom die hoofd is van het Bureau of Paranormal Research and Defense. Samen met andere bijzondere wezens verzet Hellboy zich tegen alles wat kwaad en slecht is. Wanneer hij het echter moet opnemen tegen het immer vermenigvuldigende monster Sammael en de duivelse Raspoetin, moeten Hellboy en de zijnen alles op alles zetten om de aarde van haar ondergang te redden!
De 2 disc Special Edition van Hellboy was al goed. Deze 3 disc director’s cut is echter nog beter. Het beeld en geluid zijn van eenzelfde hoge kwaliteit, maar het extra beeldmateriaal en de extra disc vol met documentaires en wat niet meer, geven de film extra cachet. Hellboy is verplichte kost voor liefhebbers van verfilmingen van comics, maar Hellboy geeft je meer dan je 13 in een dozijn standaard actiefilmpje. Een goed gekozen cast in een uitgebalanceerd, duister verhaal met zeer goed beeld en een Dolby Digital track die in de categorie demomateriaal valt. Een dikke aanrader.

Laatste reacties

Swanski  |  08-02-2006

Coen, goede recensie, ga door zo ik vond dit ook een hele leuke film om te zien, best origineel en voor liefhebbers van Comics zeker een aanrader Hellb...
Lees meer >

Frank  |  07-02-2006

Bij de R2NL zat het boekje ook toen ik de giftset kocht direct nadat de set was uitgekomen. Kan inderdaad in de overgebleven ruimte. Bij de Nederlandse release...
Lees meer >

SpaaiK  |  07-02-2006

Bij de R2NL zat het boekje ook toen ik de giftset kocht direct nadat de set was uitgekomen. Kan inderdaad in de overgebleven ruimte. Bij de Nederlandse release...
Lees meer >

Frank  |  07-02-2006

Bij de R2NL zat het boekje ook toen ik de giftset kocht direct nadat de set was uitgekomen. Kan inderdaad in de overgebleven ruimte. Bij de Nederlandse release...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  07-02-2006

Bij de R2NL zat het boekje ook toen ik de giftset kocht direct nadat de set was uitgekomen. Kan inderdaad in de overgebleven ruimte.
Lees meer >

TheGodfather  |  07-02-2006

In de winkel staat ie ook zonder beeldje. Als je m dan bekijkt is er aan de binnenkant nog ruimte over tussen de 3 losse cases. Is de box te groot of hoort er n...
Lees meer >

Coen P.  |  07-02-2006

In de winkel staat ie ook zonder beeldje. Als je m dan bekijkt is er aan de binnenkant nog ruimte over tussen de 3 losse cases. Is de box te groot of hoort er n...
Lees meer >

scheur  |  06-02-2006

Heb de collector's box al bijna een jaar, echt een top uitgave..... (y)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  06-02-2006

Deze recensie doet mij eraan herinneren dat ik de dc nog moet bekijken. Mooie buste!! staat top in je collectie!... prachtfilm!! 8)
Lees meer >

Bogart-Fan  |  05-02-2006

Inderdaad een geweldige film en dito uitgave. Moet echter wel opmerken dat deze 3-disc nu niet bepaald besteed is aan de gemiddelde filmliefhebber (zoals ik) m...
Lees meer >

Frank  |  05-02-2006

Inderdaad een aanrader. Zeer goede film en interessante extra's.
Lees meer >

TheGodfather  |  05-02-2006

Goede recensie Coen. Keep it up (y) Heb deze ook al een tijdje in de collectie. Hele coole film, Perlman is geweldig als Hellboy. Mooie uitgebreide versie me...
Lees meer >

Frank  |  05-02-2006

In de winkel staat ie ook zonder beeldje. Als je m dan bekijkt is er aan de binnenkant nog ruimte over tussen de 3 losse cases. Is de box te groot of hoort er n...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  05-02-2006

Eén van de betere comic-book verfilmingen sinds tijden. Met goede actie, een verhaal waar aandacht aan besteed is, en ook de karakters zijn goed geschreven. Het...
Lees meer >

martini  |  05-02-2006

In de winkel staat ie ook zonder beeldje. Als je m dan bekijkt is er aan de binnenkant nog ruimte over tussen de 3 losse cases. Is de box te groot of hoort er n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 406
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.