Lost - Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
30-01-2006

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Lost - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Een vliegtuig vol met mensen is onderweg van Sydney naar Los Angeles. Daar komt het echter nooit aan, want boven zee stort het toestel neer. 48 mensen overleven de ramp en bevinden zich ineens op een onbewoond tropisch eiland. Samen moeten ze zien te overleven en hiervoor hebben ze alleen wat spullen die ze uit wrakstukken gehaald hebben en wat de jungle ze biedt. Onderling krijgt de groep al snel onenigheid maar ook bevindt zich er iets in de jungle wat ze niet kunnen zien, maar wel kunnen horen. Deze en andere geheimen moeten ze samen het hoofd bieden, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Commentaar

In 2004 verscheen Lost voor het eerst op de Amerikaanse televisie. De show was gelijk een hit en hield wekelijks miljoenen mensen aan de buis gekluisterd. Dit is zeker begrijpelijk want het is ook een hele goede serie. De opzet van de show is vrij simpel; een groep mensen moet zien te overleven op een onbewoond eiland nadat ze zijn neergestort met hun vliegtuig. De onderlinge relaties en spanningen is wat de serie interessant maakt. Wanneer een grote groep mensen bij elkaar zitten en gedwongen wordt samen te werken, ontstaan er geheid problemen. Verder wonen er in de jungle enkele dingen die voor verdere mysterie en spanning zorgen. Het hoge niveau van de show wordt moeiteloos vastgehouden gedurende het gehele seizoen. Qua verhaal zitten de afleveringen dan ook erg goed in elkaar. Alle aanwezige leden van de groep krijgen genoeg aandacht en we leren ze allemaal gaandeweg kennen door middel van flashbacks. Toch zijn er enkele karakters die een meer belangrijke rol hebben dan anderen.
De serie is bedacht door J.J. Abrams, bekend van de serie Alias. De fans van deze serie waren minder te spreken over Abrams\' betrokkenheid bij Lost, omdat dit volgens hen negatieve gevolgen had voor het niveau van de eerst genoemde serie. De makers van de show hebben een goede cast weten te verzamelen en allen spelen ze hun rol met overtuiging. Iedere kijker zal zo\'n zijn eigen favoriet hebben en ook dit draagt bij aan het succes van de show. Verder zien de afleveringen er mooi uit, maar wat wil je ook als je bedenkt dat de serie is opgenomen op Hawaï Lost is geen serie waar je veel over moet praten of veel van moet weten, maar die je moet ondergaan. Hoe minder je weet hoe beter, want wat is er nou leuker dan je gaandeweg te laten verrassen? Een aanrader voor iedereen die houdt van spannende en goed gemaakte series. Hopelijk weten de makers het hoge niveau vast te houden zodat ook het tweede seizoen weer genieten gaat worden.
Het complete eerste seizoen is verzameld in deze uitgave. De afleveringen zijn verdeeld over zeven schijven en op de laatste schijf zijn veel extra\'s aanwezig. De schijven zitten verpakt in zogenaamde Slimcases, die op hun beurt weer in een fraaie kartonnen hoes geplaatst zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 990 min
Verpakking: Slimcase (7x)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418077181

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Featurettes
  • Gesproken toelichtingen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Lost is geheel opgenomen in HDTV en dat is zeker af te zien aan het beeld. Ten eerste is het beeld haarscherp, zonder dat dit edge enhancement tot gevolg heeft. Wanneer er veel te zien is in het beeld, zoals in de jungle, dan wil het detail soms wat tegenvallen, maar gelukkig blijft het beeld erg prettig om naar te kijken. De afleveringen staan anamorf op de DVD\'s in het formaat 1.78:1. De kleuren ogen lekker fel en goed verzadigd. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn ook allen dik in orde. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig en alleen beeldruis is een enkele keer zichtbaar. Een erg goede beeldkwaliteit waar veel bioscoopfilms jaloers op zouden kunnen zijn.
De afleveringen zijn verdeeld in 8 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De afleveringen zijn te bekijken met de originele Engelstalige soundtrack in Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) formaat. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De tracks concentreren zich voornamelijk op de voorste kanalen, maar regelmatig wordt er goed gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Dit is vooral het geval tijdens de scènes met wat meer actie en ook zijn er soms wat omgevingsgeluiden hoorbaar. De dialogen zijn goed verstaanbaar en klinken mooi helder. Ze worden netjes weergegeven door de centerspeaker. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen waarbij de muziek goed tot zijn recht komt. Het geluid klinkt over de gehele linie warm en helder. Beschadigingen zijn niet aanwezig, evenals ruis. Het LFE kanaal ondersteunt het geluidsbeeld goed, maar het laag klinkt niet altijd even goed gedoseerd. Toch zijn dit uitstekende tracks, zeker voor een televisieserie.

Extra's

De sfeervolle menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn vrij veel extra\'s aanwezig en deze zijn vrijwel allemaal te vinden op de zevende disc van de set. De audiocommentaren zijn te vinden op de schijf van de betreffende aflevering.

Gesproken Toelichting
Bij meerdere afleveringen uit het seizoen is er een commentaar te beluisteren van de makers van de serie. Wie ermee werken aan het commentaar verschilt per aflevering.
- Pilot - Part 1 (Disc 1): J.J. Abrams, Damon Lindelof en Bryan Burk. Tijdens dit commentaar komen er gedurende de aflevering beelden van achter de schermen voorbij.
- Pilot - Part 2 (Disc 1): J.J. Abrams, Damon Lindelof en Bryan Burk. Tijdens dit commentaar komen er gedurende de aflevering beelden van achter de schermen voorbij.
- Walkabout (Disc 1): David Fury, Jack Bender en Terry O\'Quinn.
- The Moth (Disc 2): Damon Lindelof, Bryan Burk en Dominic Monaghan.
- Hearts and Minds (Disc 4): Carlton Cuse, Javier Grillo-Marxuach, Maggie Grace en Ian Somerhalder.

De overige extra’s bevinden zich zoals gezegd op de zevende DVD van de box. Het beeld is tenzij anders aangegeven 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). Kijk deze extra\'s liever niet voordat je het seizoen afgerond hebt, want ze bevatten vrij veel spoilers.
De extra\'s zijn verdeeld over drie onderdelen die op hun beurt weer verdeeld zijn in de verschillende extra\'s. Alle extra\'s binnen de onderdelen zijn apart te bekijken of achter elkaar.

Vertrek

Het Ontstaan Van Lost (8 min.)
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit onderdeel over het tot stand komen van de serie. De makers vertellen hoe de eerste ideeën ontstaan zijn en hoe dit op het scherm gebracht is.

Voor De Crash (22 min.)
Hier krijgen we te zien hoe de groep acteurs die de verschillende rollen spelen bij de serie betrokken raakte. Interessant om te zien dat sommige van hen andere rollen kregen dan waarvoor ze auditie kwamen doen.

Welcome To Oahu (33 min.)
Een uitgebreide blik in hoe de Pilot aflevering tot stand is gekomen. We krijgen te zien hoe de opnames verliepen en tegen welke problemen de makers opliepen.

De Talenten Van Matthew Fox (6 min.)
Acteur Matthew Fox heeft tijdens de opnames meerdere foto\'s gemaakt en deze in een fotoboek overhandigt aan de cast en crew van de serie. Hij vertelt zelf waarom hij dit heeft gedaan en wat er op de foto\'s te zien is. Een verrassend leuke featurette.

Lost@Comicon (1 min.)
De Comiccon is een grote conventie waar de acteurs van de serie aanwezig waren en waar de eerste aflevering van de show in première ging. Hoe deze dag verliep en de hype die rond de serie ontstond is te zien in deze featurette.

Legendes Van Het Eiland

Lost: Op Locatie
Dit onderdeel is op zijn beurt weer verdeeld in verschillende extra\'s.

De Ellende Met Wilde Zwijnen (5 min.)
Een korte featurette over de wilde zwijnen die te zien zijn in de verschillende afleveringen.

House Of The Rising Sun (7 min.)
Hier krijgen we wat meer informatie over de karakters Jin en Sun en zien we de problemen die er waren met het schieten van de scènes met de bijen uit deze aflevering.

All The Best Cowboys Have Daddy Issues (4 min.)
In deze aflevering is een vechtscène te zien en hier krijgen we te zien hoe deze tot stand is gekomen. Ook zien we welke problemen er kwamen kijken een scène uit de aflevering.

Whatever The Case May Be (2 min.)
Een korte featurette die ingaat op het karakter Kate.

Hearts And Minds (6 min.)
De relatie van Shannon en Boone is het onderwerp van deze extra.

Exodus (5 min.)
Een korte making of van de laatste drie afleveringen van het seizoen die alleen Exodus heten.

Op De Set Met Jimmy Kimmel (7 min.)
Jimmy Kimmel, presentator van zijn eigen talkshow, bezoekt de set van Lost. Hij interviewt hier enkele acteurs op zijn geheel eigen manier.

Backstage Met Drive Shaft (6 min.)
Dominic Monaghan\'s karakter Charlie is lid van een rockband en hier krijgen we wat meer informatie over deze band.

Onthullingen Uit Lost

De Flashbacks Van Lost (3 min.)
Twee flashbacks van twee personen die niet gebruikt zijn in de serie.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Deleted Scenes (14 min.)
Dertien verwijderde scènes die los te bekijken zijn of achter elkaar. Er wordt niet uitgelegd waarom de scènes verwijderd zijn.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Bloopers Van De Set (4 min.)
Dingen die fout gingen tijdens de opnames. Dit varieert van versprekingen tot en het in de lach schieten.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Live Vanuit The Museum of Television & Radio (10 min.)
De cast en crew zijn bijeengekomen op een jaarlijks festival van The Museum of Television & Radio en worden geïnterviewd op het podium terwijl de mensen in de zaal toekijken.

Conclusie

Een vliegtuig dat onderweg is van Sydney naar Los Angeles stort neer en een groep overlevenden komt terecht op een tropisch onbewoond eiland. Al snel moeten de leden van de groep met elkaar zien samen te werken om te kunnen overleven en proberen ze erachter te komen of het eiland eigenlijk wel verlaten is. Soms zijn er namelijk geluiden te horen uit de jungle die erop wijzen dat ze niet alleen zijn op het eiland. Lost was één van de best bekeken serie in 2004 op de Amerikaanse televisie. De show zit goed in elkaar met sterk geschreven afleveringen, goede acteerprestaties en een goed vormgegeven uiterlijk. Gaandeweg het seizoen leren we de groep overlevenden kennen en duiken er steeds nieuwe vragen op. De serie is eigenlijk voor iedereen aan te raden en wanneer je eenmaal begonnen bent met kijken, is het maar moeilijk om te stoppen. Beeld en geluid zijn dik in orde en ook qua extra\'s worden we verwend. Deze boxset is dus een absolute aanrader en op deze manier is het mogelijk snel achter elkaar alle afleveringen te bekijken.

Laatste reacties

Avalan  |  16-04-2007

Lost, beste serie ooit. YMMV Voor mij is Lost de meest overhypte serie ooit. Ik ben vanaf afl.1 beginnen kijken omwille van de vele media-aandacht. Om de ee...
Lees meer >

Bjorn vanhuffel  |  13-04-2007

Lost, beste serie ooit.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  04-10-2006

Erg coole serie. Leuke karakters, aardig verhaal met wat leuke wendingen, en (net als 24) erg verslavend. Topvermaak dus! Ga zeker de volgende seizoenen nog k...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

ja idd die halve boxen heb ik ook een hekel aan dus gewoon effe snel extra cash innen
Lees meer >

Werner  |  18-07-2006

Ik laat denk ik wel die halve seizoensboxen voor wat ze zijn. Ik heb een hekel aan die dingen, zeker als het eerste seizoen dan wél in 1 geheel is uitgebracht. ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

een zeer goede serie die ik zeker nog moet en ga aanschaffen volg em eerst leker op tv anders is er helemaal niks meer op te zien... maar voor degene die lo...
Lees meer >

Jeroen D  |  01-07-2006

Fantastische serie, alleen jammer dat de R2-release weer verpest moet worden met die lelijke slimcases. :evil: De box is binnen en ik vind die slimcases juis...
Lees meer >

Jeroen D  |  23-06-2006

Na aandringen van m'n zus deze box toch besteld, ook omdat ie maar 35 euro kost bij ro-disc :wink: Ben benieuwd, heb nog geen aflevering gezien.
Lees meer >

intexor  |  31-05-2006

@ intexor: Dat artwork vind ik er een stuk beter uitzien. Die koeienletters met THE EXTENDED EXPERIENCE was hetgeen wat me nogal stoorde :P ah okay :) da's i...
Lees meer >

wolfrolf  |  31-05-2006

@ intexor: Dat artwork vind ik er een stuk beter uitzien. Die koeienletters met THE EXTENDED EXPERIENCE was hetgeen wat me nogal stoorde :P
Lees meer >

Rianne T.  |  30-05-2006

Ze gaan volgens tv shows on dvd eerst het seizoen in 2 delen uitbrengen. In augustus komt in Nederland het eerste deel van seizoen 2 uit.
Lees meer >

intexor  |  30-05-2006

De R1 seizoen 2 box komt 3 oktober uit. Kijk hier. Ik hoop dat dat niet het officiële artwork is :| toch wel, althans grotendeels :D zo staat hij ook op T...
Lees meer >

wolfrolf  |  30-05-2006

De R1 seizoen 2 box komt 3 oktober uit. Kijk hier. Ik hoop dat dat niet het officiële artwork is :|
Lees meer >

vimbeor  |  25-05-2006

Van iedereen krijg ik te horen dat het een goede serie is, ook weer in deze recensie. Ik een paar keer een paar stukjes gezien van de serie, maar sprak me toch ...
Lees meer >

Wouter van Dis  |  30-04-2006

Van iedereen krijg ik te horen dat het een goede serie is, ook weer in deze recensie. Ik een paar keer een paar stukjes gezien van de serie, maar sprak me toch ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 313
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.