John Woo - The Collection

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-01-2006

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

John Woo - The Collection (DVD)
Samenvatting

Dutch FilmWorks heeft drie films van de regisseur John Woo, eerder als losse edities uitgebracht, samengebracht in één verzamelbox onder de naam John Woo – The Collection.

Bullet in the Head / Die xue jie tou - 1990 (126 min)
Hong Kong, 1967. De drie jeugdvrienden Ben (Tony Leung), Frank (Jacky Cheung) en Paul (Waise Lee) doden per ongeluk de leider van een rivaliserende straatbende. Om uit handen van de politie te blijven, vluchten ze naar Saigon. In Saigon is het geweld van de Vietnam oorlog al in alle hevigheid losgebarsten. Door een ontmoeting met een meedogenloze onderwereldfiguur en een ex-CIA agent worden de drie vrienden meegesleurd in een draaikolk van hebzucht, intrige en verraad.

A Better Tomorrow / Ying hung boon sik - 1986 (91 min)
Twee vrienden, Ho (Lung Ti) en Mark (Chow Yun Fat), maken met hun valsmunterpraktijken snel carrière binnen de Chinese onderwereld. Maar hun succes wekt jaloezie op bij de andere bendeleden. Het duurt dan ook niet lang of Mark en Ho worden slachtoffer van een bloederige machtstrijd. Mark raakt zwaar gewond en Ho belandt in de gevangenis. Drie jaar gaan voorbij. Als Ho eindelijk uit de gevangenis wordt vrijgelaten , heeft hij maar één doel voor ogen: wraak….

The Killer / Die xue shuang xiong - 1989 (107 min)
Jeffrey Chow (Chow Yun Fat) is een huurmoordenaar. Tijdens één van zijn aanslagen raakt de zangeres Jennie (Sally Yeh) van een nachtclub gewond door zijn schuld. Door de onherstelbare schade aan haar ogen zal ze op den duur blind worden. Jeffrey wil haar helpen en vervult nog één laatste opdracht op het geld voor de oogoperatie van Jenny bij elkaar te krijgen. Wanneer zijn opdrachtgever hem vervolgens bedriegt, is dat het begin van een hevige strijd.

Lees hier verder in onze uitgebreide recensie van de eerder uitgebrachte losse editie.

Commentaar

John Woo werd in 1946 in China geboren en emigreerde op vierjarige leeftijd naar Hong Kong. Al op zeer jonge leeftijd stapte hij in de filmwereld, waar hij onderaan de ladder begon. In 1973 verscheen zijn eerset film Fists of the Double K met Jackie Chan. Na twaalf onopvallende films brak Woo in 1986 door met het zeer succesvolle A Better Tomorrow. Woo onderscheidde zich met deze film als regisseur van gestileerde actiefilms met ingewikkelde actiescènes.
Na A Better Tomorrow volgde de film The Killer, een van zijn beste films en voor zowel Woo als hoofdrolspeler Chow Yun Fat de definitieve doorbraak in Amerika. Woo maakte nog vier films in Hong Kong, waaronder het indrukwekkende Bullet in the Head, alvorens zijn carrière voort te zetten in Amerika. Onder zijn ‘Amerikaanse’ successen kunnen we zeker Broken Arrow, Face/Off en Mission: Impossible II noemen.
Een belangrijk kenmerk van de films van Woo zijn thema’s als vriendschap, eergevoel en wraak. Elk van deze thema’s in terug te vinden in de drie films die in deze Dutch FilmWorks boxset zitten. Ook heeft Woo in zijn films typische stilistische kenmerken als stijlvolle schietpartijen en slowmotion actiescènes, die we in elk van zijn films terugzien. Bij de actiescènes laat Woo vaak witte duiven vliegen, ook een van zijn typische stijlvoorbeelden. Woo probeert het ritme van de actie en de schoonheid van de camerabewegingen te benadrukken in de muziek. Volgens eigen zeggen hebben zijn actiescènes meer met ballet en opera van doen dan met stripboeken.
De drie films in deze boxset behoren tot de beste Hong Kong prducties van John Woo.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 232 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Kantonees
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664031322

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Boekje
  • Interviews
  • Photogallery
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bullet in the Head heeft een 1.78:1 anamorf beeldformaat.
In het algemeen ziet het beeld er goed uit. Kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het beeld is helder met een goed contrast. Het zwartniveau is niet overal even perfect, waarbij het diepe zwart net niet zwart genoeg is. Het beeld oogt voldoende scherp met evenzo voldoende detaillering. Sommige scènes oogt het beeld iets minder scherp, wat mogelijk veroorzaakt is door de stilistische aanpassingen. Filmgrain is in het algemeen slechts beperkt aanwezig, maar ook hier sommige scènes waar de filmgrain veel nadrukkelijker te zien is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Het beeld is duidelijk opgeknapt, waarbij ongerechtigheden nauwelijks meer voorkomen. Incidenteel zijn wel compressiefoutjes in de achtergrond te zien.

A Better Tomorrow heeft een 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.
Het beeld ziet er redelijk goed uit. De kleuren ogen goed, al is het beeld wat minder helder. Contrast is redelijk. Het beeld oogt redelijk scherp, waarbij ook edge enhancement is toegepast. Het beeld is interlaced, wat bij snelle bewegingen tot bewegingsonscherpte leidt. Filmgrain is ook nu in mindere mate aanwezig, maar soms ook duidelijker zichtbaar.

The Killer heeft een 1.78:1 anamorf beeldformaat.
De beeldkwaliteit hiervan is nagenoeg gelijk aan de beeldkwaliteit van Bullet in the Head.

De optionele Nederlandstalige ondertiteling staat bij alle films goed geplaatst onder in het beeld en is goed te volgen.

Geluidskwaliteit

Bullet in the Head heeft een Kantonees gesproken Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een Engelse nasynchronisatie in Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s).
De nadruk van de 5.1 surround track ligt op de voorste kanalen. De surrounds worden tamelijk subtiel gebruikt voor omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Wat opvalt is dat de actiescènes qua geluid weinig impact maken een vrij iel geluidsbeeld. Alhoewel een LFE kanaal aanwezig is, ontbreekt het imponerende laag juist bij de actiescènes. Dialogen zijn in het algemeen goed te volgen, al ben ik de Kantonese taal niet machtig. De 5.1 heeft een groot synchronisatie probleem. Tegen het einde van de film, ruwweg de laatste 10 minuten, lopen beeld en geluid niet meer synchroon.
De Engelse nasynchronisatie is een mono track, waarvan het geluid tamelijk gedateerd en erg iel klinkt.

A Better Tomorrow heeft een Dolby Digital 2.0 monotrack (bitrate 192 kb/s).
De track klinkt erg gedateerd en heeft een iel geluidsbeeld. Laag is totaal afwezig, waardoor actiescènes weinig impact maken. Het hoog klinkt tamelijk schel. Dialogen lijken goed te volgen te zien, als je tenminste de Kantonese taal machtig bent.

The Killer heeft een Cantonese en een Engelse Dolby Digital 5.1-track, beide met een bitrate van 448kb/s. Beide 5.1 surroundtracks klinken redelijk goed. Ook hier concentreert het geluidsbeeld zich op de voorste kanalen en geven de surround subtiel ondersteuning. Bij deze film is meer laag aanwezig, waardoor de tracks minder iel klinken en de actiescènes een redelijke impact hebben. Ook hier klinkt het hoog nog wat schel. De muziek klinkt af en toe vals. Ook nu lijken de dialogen goed te volgen te zijn. De Engelse track heeft dezelfde kwaliteit, maar is uiteraard niet perfect lipsynchroon met de film en mist overtuiging.

Extra's

De menu’s zijn statische plaatjes in breedbeeldformaat met achtergrondgeluid.

DVD-1: Bullet in the Head

Photogallery
Een achttal filmfoto’s in een breedbeeld kader.

About the Film
Een viertal Nederlandstalige tekstpagina’s met informatie over de film, de acteurs en de regisseur.

Theatrical Trailer (4 min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

WWC Trailer Selection
Met keuze uit enkele andere trailers van het Word Wide Cinema label.

DVD-2: A Better Tomorrow

Photogallery
Een twaalftal filmfoto’s.

Theatrical Trailer (4 min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat.

Trailers
Met keuze uit enkele andere trailers van het Word Wide Cinema label.

DVD-3: The Killer

Audio Commentary
Hong Kong cinema expert Bey Logan geeft je tijdens de film een schat aan feitjes over de film, de regisseur, de acteurs en verder van alles wat met de film te maken heeft. Dit maakt dat deze track enorm propvol informatie zit die zeer interessant is voor de fan. Helaas niet ondertiteld.

Trailer Gallery
Met keuze uit de UK Promotion Trailer (2 min) en de Original Theatrical Trailer (5 min). Beide in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Interview Gallery
Met drie vervolgkeuzen: Dreamweaver (15 min) is een interview met acteur Kenneth Tsang, Killer Lady (15 min) is een interview met actrice Sally Yeh en Poet in Motion (14 min) is een interview met director of photography Peter Pau. Geen Nederlandse ondertiteling.

The Cutting Room (7 min)
Met keuze uit vijf verwijderde scènes. Vooraf krijg je bij elke scène een Engelse tekstpagina met een toelichting. De scènes hebben 1.85:1 niet anamorf beeldformaat, maar zijn verkeerd wel als anamorf gecodeerd, waardoor een en ander er niet natuurlijk uitziet.

De drie DVD’s zijn op slimme wijze verpakt in een double DVD keepcase verpakking. De keepcase zit in een stevig kartonnen slipcase met zilveropdruk. Bij de set zit een Nederlandstalige 12 pagina’s tellend boekje met een korte biografie overzicht van de regisseur en een korte beschouwing op de drie films in deze set.

Conclusie

Dutch FilmWorks heeft drie films van de bekende regisseur John Woo, eerder als losse edities uitgebracht, samengebracht in één verzamelbox onder de naam John Woo – The Collection.
De drie films Bullet in the Head, A Better Tomorrow en The Killer zijn door Woo in Hong Kong gemaakt, nog voor hij de overstap naar Amerika maakte. Alle drie films behoren tot zijn beste werken uit de periode. In deze films zijn de voor Woo zo herkenbare thema’s als vriendschap, eergevoel en wraak terug te vinden.
De beeldkwaliteit van de drie films is redelijk goed.A Better Tomorrow heeft een interlaced niet anamorf beeld en een Kantonees gesproken mono audiotrack. De overige twee films hebben anamorf breedbeeldkwaliteit en een Kantonees gesproken Dolby Digital 5.1 surroundtrack. Bij The Killer staan enkele extra’s op de DVD, bij de overige films blijft dit beperkt tot wat foto’s en een trailer. Bij de set zit een boekje met enige informatie over de regisseur en zijn werk. Prima films uit de collectie van John Woo.

Laatste reacties

Kees Hoekerd  |  31-01-2006

http://www.hongkonglegends.com/index.php?format=1&pid=1642&art_id=8 Ook een goeie aanrader voor fans van dit genre,deze john woo box heb ik,deze heeft bullet...
Lees meer >

scheur  |  30-01-2006

Bullet in the head s.e. staat al een tijd op mijn whish list, overige heb ik al, zeker geen aanschaf voor mij deze zeer matige uitgave..... :?
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-01-2006

Ik heb zelf de ''Heroic bloodshed'' box al die volgens mij de HKL versie bevat,In deze box zitten A better tomorrow 1,2,3,The killer en Once a thief.Bullet in t...
Lees meer >

Yi-Long  |  30-01-2006

Bullit in the Head is trouwens ook een dikke aanrader,haal dan de HK legends 2 disc edition. Wordt vergeleken met the deer hunter,zeer indrukwekkende film.Veel...
Lees meer >

Martin Z.  |  30-01-2006

zijn er betere versies van deze drie te krijgen in R2NL? Beste R2NL uitgave van Bullet in the Head is de Platinum Edition van Hong Kong Legends - de Britse u...
Lees meer >

tolpol  |  30-01-2006

zijn er betere versies van deze drie te krijgen in R2NL? Beste R2NL uitgave van Bullet in the Head is de Platinum Edition van Hong Kong Legends - de Britse u...
Lees meer >

Martin Z.  |  30-01-2006

zijn er betere versies van deze drie te krijgen in R2NL?
Lees meer >

tolpol  |  30-01-2006

Hemeltergend dat ze bij DFW de audio-synchronisatiefout van Bullet in the Head nu niet gecorrigeerd hebben - wat een bende pipo's. Hoe oud is die vorige uitgave...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  29-01-2006

Bullit in the Head is trouwens ook een dikke aanrader,haal dan de HK legends 2 disc edition. Wordt vergeleken met the deer hunter,zeer indrukwekkende film.Veel...
Lees meer >

rkrijger  |  29-01-2006

De typische John Woo vecht/actie-scenes vond ik altijd wel mooi: heerlijk over-the-top en af en toe het geluid helemaal weggedraaid en dan rustige muziek en wit...
Lees meer >

TheGodfather  |  29-01-2006

Van deze films heb ik alleen The Killer gezien, heb ik gekregen met de kerst. Coole film, heb ik me erg mee vermaakt. De andere ga ik waarschijnlijk ook wel ee...
Lees meer >

Paul H.  |  29-01-2006

Het zijn inderdaad mooie films maar DFW heeft er weer een prul-release van gemaakt.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  29-01-2006

Hmm ik heb al de honk kong legends versies van Bullit in the head en the killer, a better tomorrow zal er ook nog wel eens komen.Deze edities lijken me bij voor...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.