Gilmore Girls - Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
27-01-2006

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Gilmore Girls - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Lorelai Gilmore (Lauren Graham) is een 32 jarige alleenstaande moeder van de 16 jarige Rory (Alexis Bledel). Samen wonen ze in het rustige stadje Stars Hollow, Connecticut. Lorelai is werkzaam in een plaatselijk hotel en Rory is scholiere. Ze zijn niet alleen moeder en dochter, maar ook dikke vrienden. Rory is net toegelaten tot een prestigieuze privé-school maar eigenlijk heeft Lorelai hier het geld helemaal niet voor. Ze ziet zich dan ook gedwongen weer contact op te nemen met haar rijke ouders. Met hen heeft ze geen contact meer gehad sinds ze is weggelopen van huis. Haar ouders willen graag de opleiding betalen, maar stellen als voorwaarde dat de meiden elke week komen eten zodat ze hun kleindochter kunnen leren kennen. Lorelai heeft hier weinig zin in, maar stemt toch toe. In de tussentijd heeft Rory zo haar problemen die gepaard gaan met het opgroeien.

Commentaar

Op het eerste gezicht lijkt het uitgangspunt van Gilmore Girls niet echt bijzonder. Een moeder en dochter wonen samen in een klein dorpje en als kijker mag je een kijkje nemen in hun leven. Niet iets waar je bij denkt, dit wordt een goede serie, maar tijdens het kijken van de afleveringen wordt al snel het tegenovergestelde duidelijk. Dit komt vooral door de manier waarop de serie gemaakt is. De verhalen zijn goed geschreven en de afleveringen bevatten humor, drama en tragiek. De serie is vooral bekend geworden door de snelle dialogen die als een spervuur op de kijker worden afgevuurd. Ook worden er veel woordgrappen gemaakt en hebben de karakters een beetje hun eigen taal. Soms leunt de humor iets teveel op deze woordgrappen, maar vaak komen ze erg goed over. De verschillende verhalen ontplooien zich gedurende het seizoen en vaak gaat een aflevering gewoon verder waar de vorige ophield. Hierdoor wordt er goed gebruik gemaakt van alle afleveringen en hoeft er niet naar een climax toegewerkt te worden. De twee hoofdrollen worden uitstekend neergezet en ook dit draagt bij aan de kracht van de show. Lauren Graham en Alexis Bledel zetten zulke goede rollen neer dat het moeilijk zal worden om hen in andere rollen te zien. Beide hebben ze inmiddels ook enkele filmrollen op hun naam staan en wanneer je een vaste kijker bent van Gilmore Girls, is het moeilijk ze in een ander rol te accepteren. Ook de verschillende bijrollen worden prima neergezet. Een sterke serie dus die goed begint, maar al naar gelang het seizoen vordert, steeds beter wordt. Een aanrader voor mensen die houden van series waarin de menselijke kant voorop staat.
Alle afleveringen van het eerste seizoen zijn te vinden in deze uitgave, verdeeld over zes schijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 903 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931717670

Extra's

  • Additional Scenes
  • Welcome to "The Gilmore Girls"
  • Gilmore-isms
  • Gilmore Goodies and Gossip for "Rory's Dance"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan in hun originele formaat van 1.33:1 op de DVD\'s. De beeldkwaliteit is goed te noemen, hoewel de transfers zeker niet perfect zijn. De scherpte van het beeld is doorgaans prima in orde, maar toch oogt het beeld vaak wat soft. Dit gaat soms wat ten koste van het detail. De warme kleuren die gebruikt worden in de serie worden goed weergegeven en ogen natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn ook voldoende, evenals het schaduwdetail. Filmgrain is iets wat regelmatig zichtbaar is en soms in die mate dat het enigszins afleidt. Gelukkig blijft dit beperkt tot een minimum. Andere artefacten zijn niet aanwezig.
De afleveringen zijn verdeeld in 6 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar had iets lager in het beeld gemogen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtracks staan als Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) op de DVD\'s. De surroundtracks klinken goed en bij gebruik van de Dolby Prologic decoder wordt er een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld neergezet. De serie bestaat voornamelijk uit dialoog en dit wordt prima weergegeven door het middenkanaal. De muziek en omgevingsgeluiden worden netjes door de voorkanalen weergegeven en ook hier een mooi en helder geluid. Een enkele keer worden de achterkanalen gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden, maar dit is slechts een enkele keer. De tracks klinken warm en bevatten genoeg laag. Beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De extra\'s zijn verdeeld over twee schijven en hebben allemaal 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Disc 3

Welcome to \"The Gilmore Girls\" (21 min.)
Een kijkje achter de schermen van de serie dat voornamelijk bestaat uit interviews met leden van de cast en crew met hier en daar wat beelden van de opnames. Alle betrokkenen vertellen wat over hun rol in de serie en hoe leuk ze de show wel niet vinden.

Gilmore-isms (2 min.)
Een reeks scènes waarin enkele van de kenmerkende woordgrappen en aparte dialogen voorbij komen.

Disc 6

Gilmore Goodies and Gossip for \"Rory\'s Dance\" (44 min.)
Bij het selecteren van deze extra is aflevering 9 (disc 3) in zijn geheel opnieuw te bekijken, maar nu verschijnen er regelmatig kleine weetjes en informatie onder in het beeld. De informatie is soms iets te algemeen van aard en daarom niet altijd even interessant.

Additional Scenes (3 min.)
Drie verwijderde scènes uit verschillende afleveringen die achter elkaar voorbij komen.

Conclusie

Lorelai en Rory zijn moeder en dochter en wonen in een klein stadje in Connecticut, Amerika. Ze zijn ook vriendinnen en als kijker mogen een blik werpen in hun leven. De opzet van Gilmore Girls lijkt in eerste instantie niet echt bijzonder, maar de manier waarop de serie gemaakt is, doet al snel anders denken. De afleveringen zijn goed geschreven en de dialogen zijn snel en hip. De acteurs zetten allemaal goede rollen neer, iets dat bijdraagt aan de kracht van de serie. Eigenlijk is dit een serie waarover je niet moet praten, maar gewoon moet kijken. Beeld en geluid zijn in orde, maar de aanwezige extra\'s vallen een beetje tegen. Dit zijn er niet alleen wat weinig, maar ze duren ook nog eens vrij kort. De serie is aan te raden voor mensen die houden van shows over het leven en niet alleen maar actie en schieten willen zien. Dat zal je hier namelijk niet tegenkomen.

Laatste reacties

Mejel  |  30-01-2006

Ik heb net als Buffylover ook de duitse digipack gekocht. Die kostte me 25 euro min €5 omdat ik nog een kortingbon had. Voor €20 dus een hele leuke box.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-01-2006

Ik zou dit zo graag eens willen kopen...ik zie af en toe eens een aflevering en het is echt superleuk, maar ik vind E 70- 80 toch echt veel te duur, ik snap nie...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  29-01-2006

Ziet er erg fout uit deze serie maar is best leuk om naar te kijken. Zoals vermeld zijn de dialogen echt goed geschreven en leuk uitgewerkt. Niet het aankopen w...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-01-2006

Ziet er erg fout uit deze serie maar is best leuk om naar te kijken. Zoals vermeld zijn de dialogen echt goed geschreven en leuk uitgewerkt. Niet het aankopen w...
Lees meer >

Barry de Nijs  |  27-01-2006

Leuke serie, om af en toe op tv te zien, maar niet om te kopen.
Lees meer >

Bob Hiemstra  |  27-01-2006

Ik heb seizoen 1 t/m 5 op R1 en de serie is zeker een aanrader.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  27-01-2006

Ik zou dit zo graag eens willen kopen...ik zie af en toe eens een aflevering en het is echt superleuk, maar ik vind E 70- 80 toch echt veel te duur, ik snap nie...
Lees meer >

BuffyLover  |  27-01-2006

omg, deze serie is zoooooo grappig ik lig bijna elke aflevering krom om alle verwijzingen en opmerkingen. Zeker aan te raden. Ik heb de duitse digipack gekocht ...
Lees meer >

Chris Taylor  |  27-01-2006

Lijkt me een zeer leuke serie. Mn vriendin en ik zijn sinds kort lid van Filmvalley en deze serie hebben we als welkomsgeschenk gekozen. Zitten dus met smart op...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.