Quentin Tarantino – The Collection

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-01-2006

Totaalbeoordeling:

4.9
DVD

Quentin Tarantino – The Collection (DVD)
Samenvatting

Dutch FilmWorks heeft drie films van de regisseur Quentin Tarantino, eerder als losse edities uitgebracht, samengebracht in één verzamelbox onder de naam Quentin Tarantino – The Collection.

True Romance - 1993 (115 min)
Clarence (Christian Slater) heeft de liefde van zijn leven gevonden in het ex-hoertje Alabama (Patricia Arquette). Wanneer Clarence een koffer met kleren gaat ophalen bij Drexl Spivey (Gary Oldman), de ex-pooier van Alabama, eindigt de confrontatie tussen de twee mannen in een gigantisch vuurgevecht. Terwijl het bloed en de kogels hem om de oren vliegen, grijpt Clarence per ongeluk de verkeerde koffer. Met een grote partij cocaïne in hun bezit, rijden Clarence en Alabama naar Californië, op de hielen gezeten door de maffia en de politie.

Lees hier verder in onze uitgebreide recensie van de eerder uitgebrachte 2-DVD editie.

Reservoir Dogs - 1992 (95 min)
Joe Cabot (Lawrence Tierny) organiseert met zijn zoon “Nice Guy” Eddie (Chris Penn) een spectaculaire overval op een grote diamantair. Hun geniale plan is om zelf op de achtergrond te blijven en zes specialisten hiervoor op pad te sturen. Ieder van deze zes specialisten krijgt een ‘kleurrijk’ alias. Als zodanig beginnen Mr. Orange (Tim Roth) , Mr. Brown (Quentin Tarantino), Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Pink (Steve Buscemi), Mr. White (Harvey Keitel) en Mr. Blue (Edward Bunker) aan hun opdracht. Na een goede voorbereiding lijkt niets fout te kunnen gaan, maar toch loopt het plan niet zoals verwacht. De politie blijkt exact op de hoogte te zijn van de overval en wacht de bende op met getrokken pistolen. Een bloederige schotenwisseling volgt, waarbij doden en gewonden vallen. Mr. Orange, Mr. White en Mr. Pink weten te vluchten naar de verzamelplaats. Daar rijst al gauw de vraag: wie is de verrader?

Lees hier verder in onze recensie van de eerder uitgebrachte 1-disc editie (niet de Special Edition versie).

Sleep with Me - 1994 (86 min)
Frank (Craig Sheffer) is tot over zijn oren verliefd op Sarah (Meg Tilly), de vrouw van zijn beste vriend Joseph (Eric Stolz). Hun vriendschap loopt gevaar wanneer Frank besluit dat hij zijn liefde voor Sarah niet langer geheim kan houden. Op alle mogelijke manieren probeert hij Sarah van zijn liefde te overtuigen. Tot grote ergernis van Joseph natuurlijk, die zo langzamerhand begint door te krijgen dat Sarah ook wel een oogje op Frank heeft.

Commentaar

Regisseur Quentin Tarantino begon zijn carrière als acteur. Een bekende rol van hem was bijvoorbeeld die van een Elvis imitator in de TV-serie Golden Girls. Als regisseur heeft Tarantino enkele zeer spraakmakende films op zijn naam staan, waardoor hij volop in de belangstelling staat. Films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown en de recente twee Kill Bill films zijn de bekendste voorbeelden van Tarantino als regisseur. Kenmerken van de Tarantino films is het niet-lineaire verhaal, excentrieke personages, zwarte humor, veel expliciet geweld en de aparte cameravoering en montage.
Dutch FilmWorks heeft drie titels waar de naam van Tarantino aan verbonden is, uitgebracht in boxset als onderdeel van de serie The Collection - Director’s Finest in One Box. Dit zijn allemaal DVD uitgaven die al eerder los te verkrijgen waren.

De film True Romance heeft Tarantino niet geregisseerd. Voor deze film heeft Tarantino het script geschreven. Tarantino kreeg slechts het minimum loon van 30.000 dollar betaald voor het script. Regisseur van de film is actiespecialist Tony Scott. Volgens Tarantino maken Pulp Fiction, Reservoir Dogs en True Romance deel uit van een onofficiële trilogie.

Reservoir Dogs is het regiedebuut van Quentin Tarantino, een minimalistisch opgezette, maar sterke misdaadfilm. Het is zeker één van Tarantino’s bekendste films, mede dankzij de beruchte ‘oorscène’. Het vele geweld, tamelijk expliciet in beeld gebracht, maakte dat deze film ook veel weerstand opriep. Kreten als “verban deze zieke film’ leverden dan wel weer veel publiciteit op en gaf Tarantino in één klap grote bekendheid. Het is ook het camerawerk van Andrzej Sekula dat de film bijzonder maakt. Want feitelijk gaat de film \'slechts\' over een groep mannen die in een lege ruimte ruzie staan te maken.

De betrokkenheid van Tarantino in Sleep with Me is zeer gering. Deze film is geregiseerd door Rory Kelly, waarbij Tarantino hem benaderde voor een kleine rol in deze film. Tarantino geeft in Sleep with Me zijn beroemde geïmproviseerde ‘Top Gun speech’, waarin hij suggereert dat Top Gun eigenlijk een film is over mannen die niet uit durven te komen voor hun homoseksualiteit. Andere overeenkomst met Tarantino is dat de cameraman van Sleep with Me dezelfde is als waarmee Tarantino Reservoir Dogs heeft gemaakt, Andrzej Sekula.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 300 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664031292

Extra's

  • Trailer
  • Photogallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

We bespreken de beeldkwaliteit voor alle films apart, omdat deze nogal verschilt per film.

True Romance heeft een 2.35:1 anamorf beeld, dat er goed uitziet. In het algemeen is het beeld voldoende scherp, maar diverse momenten heeft het beeld ook een lichte softe uitstraling. Detaillering is meestal wel goed maar ook hier soms iets minder. Filmgrain is nauwelijks een issue, behalve bij de buitenscènes waar het wel opvallend aanwezig is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Verder in het beeld geen ongerechtigheden.

Reservoir Dogs heeft ook 2.35:1 anamorf beeld. Het beeld ziet er in het algemeen zeer goed uit. Kleuren zijn goed verzadigd, contrast en zwartniveau zijn prima en ook de scherpte van het beeld is goed. Toch hier wat kritiek, want om de scherpte indruk te verhogen is zeer duidelijk edge enhancement toegepast. Incidenteel zijn kleine compressiefoutjes te bespeuren.

Sleep with Me heeft origineel een 1.85:1 beeldformaat, maar staat hier op de DVD helaas in een pan & scan 1.33:1 beeld. Gevolg is dat links en rechts totaal 25% beeld verloren is gegaan, wat af en toe ook te zien is. De beeldkwaliteit is verder erg matig en vergelijkbaar met een goede VHS band. Het is een interlaced beeld, dat weinig gedetailleerd oogt en zeker niet scherp is. Kleuren zien er doorlopen uit, waarbij de kleuren oververzadigd zijn en de kleurbalans niet optimaal is.

True Romance is geplaatst op een DVD-9 (dubbellaags), met een goed weggewerkte laagovergang. De overige twee films staan op een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele witte ondertiteling is goed geplaatst en goed leesbaar.

Geluidskwaliteit

Ook voor de geluidskwaliteit bespreken we de film apart, vanwege de grote verschillen.

Bij True Romance heb je keuze uit een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (btirate 1509 kb/s). Een fraai klinkende surroundtrack, waarbij de nadruk op de dialogen ligt. Die komen prima verstaanbaar uit de centerspeaker. De nadruk van de surroundtrack ligt op de frontspeakers, waarbij de muziek en de filmgeluiden een fraai breed geluidsbeeld neerzetten. De surrounds werken zeer fraai ondersteunend en geven de track op gezette momenten een prima ruimtelijk karakter. De DTS track geniet door zijn full bitrate en daarmee betere detaillering de voorkeur.

Reservoir Dogs heeft zowel een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 k/bs). De nadruk van de track ligt op de voorste kanalen, waarbij de film voornamelijk dialogen is. Hier doet de centerspeaker goed zijn werk, de dialogen zijn goed te volgen. De spaarzame muziek komt met een goed stereo geluidsbeeld uit de voorste speakers en worden daarin heel subtiel ondersteund door de surrounds. Filmgeluiden beperken zich ook tot de voorste speakers, ook hierbij minimale surroundbeleving. Bij enkele actiescènes worden actiever gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Een echt probleem is het LFE kanaal, dat veel te prominent aanwezig is. Hierdoor zit in de soundtrack een te dreunend laag, dat zeer storend gaat werken. Tussen de DD en DTS track zit niet zo heel veel verschil, met een lichte voorkeur voor de DTS track.

Sleep with Me heeft een Engels gesproken Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s) audiotrack. De film is voornamelijk dialoog, waarbij deze goed te volgen zijn. De spaarzame filmmuziek heeft een redelijk stereobeeld. Filmgeluiden beperken zich tot het centrum van het geluidsbeeld. Laag is in ruimte mate aanwezig, detaillering in het hoog is matig.

Extra's

De menu’s zijn statische plaatjes in 4x3 standaard beeldformaat zonder achtergrondgeluid.

DVD-1: True Romance

Photo Gallery
Enkele filmfoto’s gepresenteerd in een breedbeeld kader.

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

De drie DVD’s zijn op slimme wijze verpakt in een double DVD keepcase verpakking. De keepcase zit in een stevig kartonnen slipcase met zilveropdruk. Bij de set zit een Nederlandstalige 12 pagina’s tellend boekje met een korte biografie overzicht van Tarantino en een korte beschouwing op de drie films in deze set.

Conclusie

Dutch FilmWorks heeft drie titels waar de naam van Tarantino aan verbonden is, uitgebracht in boxset als onderdeel van de serie The Collection - Director’s Finest in One Box. Dit zijn allemaal DVD uitgaven die al eerder los te verkrijgen waren.
De film True Romance is door Tony Scott geregisseerd, waarbij Tarantino het script heeft geschreven. De film gaat over een stel dat per ongeluk een koffer cocaïne meeneemt en daardoor achtervolgt wordt door de maffia en de politie. In Reservoir Dogs staat de vraag centraal wie een diamantroof verraden heeft aan de politie. Deze film is door Tarantino geregisseerd. In Sleep with Me staat een driehoeksrelatie centraal. In de film heeft Tarantino een kleine bijrol.
De beeldkwaliteit van True Romance en Reservoir Dogs is goed, waarbij beide een anamorf beeld hebben. Deze films hebben ook beide zowel een DD 5.1 als een DTS 5.1 surroundtrack. Bij Reservoir Dogs is het LFE kanaal irritant nadrukkelijk aanwezig. Van Sleep with Me is zowel de beeldkwaliteit als het geluid van teleurstellende kwaliteit. Bij de set zit een boekje met enige informatie over de Tarantino en zijn werk.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  28-01-2006

sleep with me: Featuring Quentin Tarantino in a cameo as Sid come on, een cameo :roll: en dat is dan voldoende om in een Tarantino-box te belanden. Het mo...
Lees meer >

intexor  |  27-01-2006

sleep with me: Featuring Quentin Tarantino in a cameo as Sid come on, een cameo :roll: en dat is dan voldoende om in een Tarantino-box te belanden. ik dach...
Lees meer >

Barry de Nijs  |  26-01-2006

Eigenlijk is dit je reinste belazerij. Een QT box uitbrengen waarvan maar één film echt helemaal door hem gemaakt is. Maar gelukkig ben ik niet verplicht tot aa...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-01-2006

Eigenlijk is dit je reinste belazerij. Een QT box uitbrengen waarvan maar één film echt helemaal door hem gemaakt is. Maar gelukkig ben ik niet verplicht tot aa...
Lees meer >

Frank  |  26-01-2006

Eigenlijk is dit je reinste belazerij. Een QT box uitbrengen waarvan maar één film echt helemaal door hem gemaakt is. Maar gelukkig ben ik niet verplicht tot aa...
Lees meer >

Barry de Nijs  |  26-01-2006

Eigenlijk is dit je reinste belazerij. Een QT box uitbrengen waarvan maar één film echt helemaal door hem gemaakt is. Maar gelukkig ben ik niet verplicht tot aa...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  26-01-2006

Eigenlijk is dit je reinste belazerij. Een QT box uitbrengen waarvan maar één film echt helemaal door hem gemaakt is. Maar gelukkig ben ik niet verplicht tot aa...
Lees meer >

Barry de Nijs  |  26-01-2006

Heb True Romance en Reservoir Dogs al in mijn collectie zitten, en Sleep With Me spreekt me niet zo aan (trouwens nog niet gezien). Deze box is dus niks voor mi...
Lees meer >

Rhune  |  26-01-2006

heb voorlopig alleen nog maar Reservoir Dogs gezien en het blijft een fantastische film, ook na x-aantal kijkbeurten. Misschien is dit de ideale gelegenheid om...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:3
1.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.