Within Temptation - The Silent Force Tour

Recensent:
Ludo Keeris
21-01-2006

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Within Temptation - The Silent Force Tour (DVD)
Samenvatting

Op 22 juli 2005 gaf Within Temptation een concert voor bijna 10.000 mensen op het Java eiland in Amsterdam. Het openluchtconcert was in het kader van The Silent Force tour als ondersteuning van de gelijknamige CD. Van elke verschenen Within Temptation CD wordt minimaal één nummer gespeeld. Maar de nadruk ligt toch duidelijk op materiaal van The Silent Force en Mother Earth. Naast het Java eiland concert staan er ook nog 3 live opnamen van Live 05 in Finland en 3 opnamen van Rock Werchter in België op de DVD.

Live concert: Java Eiland, Amsterdam
1. Deceiver of Fools
2. Stand My Ground
3. Jillian (I\'d Give My Heart)
4. It\'s the Fear
5. Forsaken
6. Angels
7. Towards The End
8. Memories
9. Intro
10. See Who I Am
11. Aquarius
12. Pale
13. Jane Doe
14. Caged
15. Mother Earth
16. Candles
17. The Other Half (Of Me)
18. Ice Queen
Live concert: Live 05, Finland, 2005
1. Memories
2. Angels
3. Stand My Ground
Live concert: Werchter, Belgium, 2005
1. Ice Queen
2. See Who I Am
3. Stand My Ground

Commentaar

Within Temptation bestaat al sinds 1997 en brak door met de CD Mother Earth. Langzaam werd Nederland en Europa veroverd met sferische Gothic rock. In 2004 kwam de opvolger The Silent Force en deze was nog succesvoller dan de voorganger. Het levert de band de Export-prijs op voor bestverkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Ter ondersteuning van de CD wordt door geheel Europa getourd en als klap op de vuurpijl het concert in Amsterdam. aan het IJ De sfeer is geweldig en de fans komen zelfs uit het buitenland speciaal over voor dit concert. Niet de gehele Java-eiland setlist staat op de DVD. De nummers Somewhere, Enter en de Kate Bush cover Running Up That Hill ontbreken, maar er blijft nog meer dan genoeg over om van te genieten. Zangeres Sharon den Adel is in het begin een beetje nerveus, maar na een paar nummers gaat ze helemaal los. De band speelt ongelofelijk strak, met dank aan drummer Stephen van Haestregt. Het decor is prachtig verzorgd en de lichtshow komt vanaf het nummer Forsaken goed uit de verf. Op de achtergrond ligt een groot cruiseschip, dat op zich niets met het optreden te maken heeft, maar wel voor extra sfeer zorgt. Sharon toont en passant ook nog haar fraaie collectie jurken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 115 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 828767602295

Extra's

  • Making Of
  • Bloopers
  • Fotogallerij
  • Muziekvideo’s
  • CD
  • Backstage footage
  • Impressies & Interviews
  • Javaeiland Special
  • Boekje met foto’s

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat in 1.33:1 op de DVD. Het concert is met veel camera’s opgenomen, zodat er veel afwisseling in de beelden is. De scherpte is niet altijd even goed en er is op sommige momenten erg veel edge-enhancement toegepast. Het concert begon bij daglicht en tijdens de eerste vier nummers is er weinig van de lichtshow te zien en zijn de kleuren een beetje flets. Als het buiten donker is, wordt de kleurweergave een stuk beter. Het beeld is iets aan de donkere kant, zeker als het daglicht is verdwenen. Bijzonder is het dat de teksten van de nummers via ondertiteling zijn te volgen.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s bitrate) en een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s bitrate) track op de DVD. De 5.1 track is superieur aan de 2.0 track. Een geweldig stereobeeld met een zeer fraaie spreiding van de instrumenten. De center wordt gebruikt voor zang, de frontspeakers voor de gitaren en drums en op de achterkanalen hoor je het publiek, waardoor je je midden in het publiek waant. Een klein puntje van kritiek is dat de zang een ietsje te hard in de mix staat. Dat is bij de 2.0 track net even beter. Maar verder heb ik zelden zo’n mooie 5.1 muziektrack gehoord!

Extra's

De DVD’s hebben een geanimeerd menuscherm met dreigende onweersgeluiden. Alle extra\'s staan in 1.33:1 beeldformaat en en met Dolby Digital 2.0 geluidstrack op de DVD. Elk hoofdstuk heeft weer z’n eigen pagina-indeling.

DVD 1

Videoclips (12 min)
Na de concerten zijn er nog 3 muziekvideo’s zoals ze ook op MTV/TMF zijn te zien. Het zijn clips van Stand My Ground, Memories en Angels.

DVD 2

Backstage (139 min)
Onderverdeeld in drie jaargangen: 2003, 2004 en 2005. De impressie over 2003 geeft een idee van het leven backstage van Within Temptation. Veel reizen met de bus door heel Europa. Je blijkt je als muzikant onderweg toch ook vaak te vervelen, wat dan resulteert in een algemene meligheid bij de band. Het meeste materiaal is gefilmd door één van de crew-leden.
2004 laat de uitreiking van de Exportprijs zien tijdens het Harpgala. De exportprijs is voor de Nederlandse artiest die de beste verkoopresultaten heeft gehaald in het buitenland. Verder een verslag van het bezoek van de band bij het radioprogramma “That’s Live” van BNN, incl. een kort optreden.
2005 laat weer het tourleven zien. Ook hier is de sfeer weer goed en viert de meligheid hoogtij. Het valt op dat het decor groter en uitgebreider is en de band speelt ook in grotere zalen. Er is ook meer randgebeuren zoals signeersessies, interviews en TV opnamen.
Nederlands/Engels gesproken, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans ondertiteld.

The Making Of… (33 min)
Een 2 delige reportage over het maken van het album The Silent Force. Een kijkje in de studio tijdens het opnameproces van de CD. De band werkte met een echt orkest, dat in Rusland werd opgenomen. Daarna alle promotieactiviteiten voor de nieuwe CD als fotoshoots, try-outs en interviews. Daarnaast ook een making of van de drie videoclips die ook op deze DVD staan. De videoclips zijn in het buitenland opgenomen. Te zien zijn impressies van de zware opnamedagen. Veel werken om de videoclips in zo’n kort mogelijke tijd af te krijgen. Tijdens het maken van de clip voor Angels worden zangeres Sharon en gitarist Robert nog geinterviewd voor de Spaanse televisie..
Nederlands/Engels gesproken, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans ondertiteld

Impressions and Interviews (32 min)
Dit onderdeel begint met een TV item, gemaakt door het TMF programma “Play”. Daarna een televisie-interview met Sharon en Robert voor de Finse televisie. Het wordt pas gênant als Miss Finland aanschuift. Een mooie dame die echter geen flauw idee heeft waar Within Temptation voor staat. Verder een impressie van een bezoek van Within Temptation aan Dubaï, gemaakt door TMF. Het blijkt dat er in het kleine oliestaatje toch nog behoorlijk wat (westerse) rockfans rondlopen! Dan een verslag van de uitreiking van de TMF Award 2005 voor beste nationale rock-act met aansluitend het optreden van de band met het nummer Memories. MTV-Newsflash doet ook nog verslag van deze uitreiking. Navolgend een interview in Finland tijdens het Live05 festival. Als afsluiter een radiointerview met Kerrang Radio FM. Kerrang is het grootste rocktijdschrift van Groot Brittanië, dat ook een eigen radiozender heeft.

Extra (13 min)
Impressie van een speciaal optreden in een openluchttheater in Kersouwe. Het is het eerste optreden waar de nummers van The Silent Force worden gespeeld. Aan het woord komt onder meer Jerney Kaagman (Idols).
Achtergrond special van het optreden op het Java eiland in Amsterdam. Veel fans komen aan het woord en velen blijken uit het buitenland te komen en zijn speciaal voor dit concert naar Amsterdam gereisd.

Photogallery
64 kleurenfoto’s van Within Temptation.

Bloopers (8 min)
Een interview loopt niet zo lekker en Sharon en de interviewer krijgen 3 minuten lang de slappe lach. Een crewworstelpartijtje loopt uit de hand en Sharon moet door een bandlid opzij worden getrokken voordat de vuurspuwers op het podium aangaan.

Disc 3

Disc 3 is een CD met daarop 16 nummers van het Javaconcert. De nummers Aquarius en Caged staan niet op de CD. Handig voor in de auto…

Conclusie

Within Temptation gaf op 22 juli 2005 een grandioos concert voor bijna 10.000 mensen op het Java eiland in Amsterdam. Dit ter gelegenheid van The Silent Force tour. Het is bijna anderhalf uur genieten van een daverende show. Helaas staat niet het gehele concert op de DVD, maar Within Temptation laat duidelijk zien waartoe het in staat is en dat het terecht bij de top 3 van de Gothic rock in de wereld behoord. Het Dolby Digital 5.1 geluid klinkt erg goed en geeft de sfeer van het concert perfect weer. Jammer is dat het beeld geen 16x9 is. Het had ook iets scherper en lichter gekund, maar voor de rest is het van prima kwaliteit. De extra’s zijn bij vlagen erg leuk en interessant, al is ruim anderhalf uur backstage beelden net iets teveel van het goede. Maar het toont wel aan dat de band in een paar jaar tijd is gegroeid van het kleine club-circuit naar de grote zalen. Deze uitgave van Sony/BMG zit in een prachtige digipack en is ook in een 2DVD versie beschikbaar, zonder bonus CD.

Laatste reacties

Chris Taylor  |  27-01-2006

Jeetje en ik maar denken dat het aan mn home cinema lag, omdat de rechtsachter het niet deed bij dit concert. maar het bleek ook de enige dvd te zijn waarbij di...
Lees meer >

Marco  |  27-01-2006

Van http://www.within-temptation.com Er is een klein probleem ontstaan bij de productie van enkele DVD's van 'The Silent Force Tour'. Er bestaat een kleine k...
Lees meer >

Ge_Someone  |  23-01-2006

Ik vond het wel grappig dat ze nog een paar nummers met de oude bezetting speelden (Ivar en Michiel) en (o.a. @Nathan) Ik vond The Other Half, met George van O...
Lees meer >

eXperience  |  21-01-2006

Heb hem ook vanaf het begin idd erg mooie dvd! Ik heb alleen hellaas een verkeerde zonder rechter achterkanaal maar als het goed is krijg ik ooit is een nieuwe ...
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  21-01-2006

Ik meende ook ergens gelezen te hebben dat ze op een enkel nummer een audio-dub hebben losgelaten :? , maar voor de rest klinkt het goed. Maar vind het wel ja...
Lees meer >

Nathan Strik  |  21-01-2006

Nog steeds een erg goede band, ook al waren ze vroeger net even wat ruiger en minder op de commercie gericht. De grunt mis ik op zich niet echt zoveel, aange...
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  21-01-2006

Iets wat me meteen opviel, en merkte dat ik niet de enige was, is dat er sommige dvd's zijn die een fout hebben in het rechter achterkanaal, die doet het dus ni...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.