Red Dust

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-01-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Red Dust (DVD)
Samenvatting

De succesvolle politicus Alex Mpondo (Chiwetel Ejifor) en zijn vriend Steve Sizela (Loyiso Gxwala) worden ten tijde van Afrikaanse apartheid en de daarbij gepaarde gaande rassenstrijd op zeer gewelddadige wijze in de gevangenis gemarteld. Alex overleeft deze traumatische ervaring, maar Steve is sindsdien spoorloos verdwenen.
Jaren later vraag voormalig politieman Dirk Hendricks (Jamie Bartlett) in het kader van de hoorzittingen van de Waarheidscommissie amnestie aan voor zijn daden. Dit kan hij alleen krijgen als hij volledige openheid van zaken geeft. Een van de zaken is de verdwijning van Steve en de marteling van Alex Mpondo.
Advocate Sarah Barcant (Hilary Swank) keert vanuit New York terug naar haar geboortestad Smitsriver om Alex tijdens het verhoor te vertegenwoordigen. Door de zware mishandelingen kan Alex zich niet meer herinneren of hij is bezweken onder de enorme druk van de martelingen en zo Steven heeft verraden. De hoorzitting wordt een zenuwslopend proces waarbij alle partijen voortdurend op zoek zijn naar hun eigen waarheid.

Commentaar

In Red Dust staat het bijzondere fenomeen van de hoorzittingen van de \'Truth and Reconciliation Commission\', de Waarheids Commissie, centraal. Nadat het Apartheidsregime is gevallen staat de regering voor een moeilijk dilemma. Wraak en vergelding voor het al onrecht dat de Afrikanen is aangedaan of juist een proces van vergiffenis, van waarheid en van verzoening om de verschrikkelijke wonden als gevolg van de Apartheid kans te geven te helen. Dit proces heeft tot doel vooruit te kijken en zo een gezamenlijke toekomst voor blank en gekleurd in Zuid Afrika mogelijk te maken. Het getuigt van een zeer moedig besluit om het proces van waarheid en verzoening in te gaan. Een proces dat de diepe wonden duidelijk maakt en veelal ook het gevoel geeft dat de schuldigen niet gestraft worden. Maar wat is de straf in deze? De verloren dierbaren komen door wraak en vergelding niet terug. Zij die achterblijven moeten leren leven met de pijn en de wonden die de apartheid hen heeft aangedaan. Een proces dat door de hoorzittingen in heel Zuid Afrika wordt vormgegeven. Een proces dat pijnlijke waarheden aan het licht brengt. Maar alleen zo kan verwerking en verzoening uiteindelijk tot stand komen.
Red Dust is gebaseerd op een waar gebeurd gegeven, zoals dat door schrijver Gillian Slovo in zijn gelijknamige boek is vastgelegd. Regisseur Tom Hooper heeft ervoor gekozen het zware onderwerp niet al te zwaar aangezet te verfilmen. De wreedheden komen zonder meer ter sprake in de film, maar blijven op de achtergrond. Evenals het diepere verwerkingsproces. De film laat wel enkele zeer aangrijpende en verschrikkelijke gebeurtenissen zien. Daarbij is het doel dat de gebeurtenissen bij de kijker iets los maakt, dat het vragen oproept en je aan het denken zet. En dat zo een klein stukje van de verschrikkelijke wrede geschiedenis van Zuid Afrika maar de gapende wonden als gevolg van de Apartheid in de rest van de wereld voor het voetlicht wordt gebracht.
De film blijft bij dit alles nog redelijk aan de oppervlakte maar heeft desondanks een goede impact op de kijker. Dit is ook te danken aan de zeer overtuigende acteeprestaties van de cast, die onder andere bestaat uit Hilary Swank, Chiwetel Ejiofor en Jamie Bartlett.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 117 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045209247

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. Dit is helaas niet het oorspronkelijke beeldformaat van de film. Dit oorspronkelijke beeldformaat is namelijk 2.35:1 en dit is ook het beeldformaat van de Engelse release van deze film. Het beeld van de film is met behulp van de pan & scan techniek bijgesneden. Ofwel, links en rechts mist een belangrijk stuk beeldinformatie. Bij het bekijken van de film bekruipt je al direct het frustrerende gevoel dat het beeldformaat niet klopt. Dit komt met name doordat de framing niet goed ‘voelt’ wanneer personen net niet goed in beeld passen of het beeld bij een tweegesprek wat onrustig heen en weer beweegt. Vreemd genoeg is bij de aftiteling van de film het beeldformaat wel opeens 2.35:1 (zie screenshot 6).
Het beeld ziet er verder zeer goed uit. Kleuren zijn goed verzadigd en helder. Het beeld is scherp en heeft voldoende detaillering. Contrast en zwartniveau zijn ook prima in orde. Filmgrain is nauwelijks aanwezig. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. De film is van zeer recente datum, de filmprint is vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 11 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk met een net lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Een fraai klinkende soundtrack. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek heeft een goed stereobeeld en klinkt dankzij de surrounds mooi ruimtelijk. Het merendeel van de filmgeluiden komt via de voorste speakers, waarbij de surrounds de omgevingsgeluiden weergeven. Regelmatig zijn er specifieke geluidseffecten die uit de surrounds komen. Het laag is vooral in de muziek aanwezig, waarbij af en toe ook het LFE kanaal wordt aangesproken. Dialogen zijn altijd goed te volgen.

Extra's

De DVD start met enkele verplicht te kijken promotietrailers. Daarna start direct de hoofdfilm. Menuschermen heeft deze uitgave niet.

We missen derhalve de extra’s die wel op de buitenlandse release te vinden zijn. Extra’s als een audiocommentaar van de regisseur, interviews met de cast en enkele korte featurettes.

Conclusie

Red Dust is de verfilming van een onderzoek naar de verdwijning van een Zuid Afrikaan ten tijde van het Apartheidsregime. Als in het kader van de hoorzittingen van de \'Truth and Reconciliation Commission\' een voormalige politieman wordt verhoord, spant een Amerikaanse advocate zich in om de waarheid voor haar cliënt boven tafel te krijgen.
De film laat zien wat het proces van de Waarheids Commissie in de praktijk betekent. Nadat het Apartheidsregime is gevallen werd besloten dat wraak en vergelding plaats moesten maken voor een proces van vergiffenis, van waarheid en van verzoening om de verschrikkelijke wonden als gevolg van de Apartheid kans te geven te helen. De film wordt mede gedragen voor de zeer overtuigende acteerprestaties van de cast, met onder andere Hilary Swank, Chiwetel Ejiofor en Jamie Bartlett.
RCV heeft bij deze uitgave het 2.35:1 beeldformaat teruggesneden tot een beeldvullend 1.78:1 beeldformaat. De kwaliteit van het beeld is verder goed. De 5.1 surroundtrack klinkt ook zeer goed. Extra’s heeft deze uitgave niet. Een moedige film die bij jou als kijker iets los maakt en je aan het denken zet.

Laatste reacties

TheGodfather  |  22-01-2006

En alweer kon men niet van het beeldformaat afblijven.... :roll:
Lees meer >

Bas Hokke  |  20-01-2006

Mooi review :!: Ik heb al het een en ander gelezen en trailer gezien over deze film. Lijkt me een zeer krachtige en mooie film. Volgens mij past deze f...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.