Platoon (UE)

Recensent:
Marcel den Haan
06-01-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Platoon (UE) (DVD)
Samenvatting

Opmerking: de tekst van deze recensie is nagenoeg geheel afkomstig van onze eerdere recensie van deze film.

Chris Taylor (Charlie Sheen) is een jonge, naïeve Amerikaan die al snel na zijn aankomst in Vietnam ontdekt dat hij niet alleen moet vechten tegen de Vietcong, maar ook tegen de kwellende angst, lichamelijke uitputting en intense woede waarmee hij wordt geconfronteerd. Terwijl zijn twee commandanten, Barnes (Tom Berenger) en Elias (Willem Dafoe), schijnbaar een zuiver onderscheid kunnen maken tussen de oorlog die zij voeren tegen de vijand en hun onderlinge strijd, verliest Taylor langzaam zijn grip op de realiteit. Het conflict, de chaos en de overheersende haat maken dat hij gevoelloos wordt voor de belangrijkste menselijke waarde... het leven.

Commentaar

De Vietnam-oorlog, die in 1959 begon, is een van de zwartste bladzijden uit Amerikaanse geschiedenis. Wat begon als een strijd tussen Noord- en Zuid-Vietnam mondde al snel uit in een oorlog tussen communisme en kapitalisme. Als voornaamste vertegenwoordiger van het kapitalisme trad uiteraard het almachtige Amerika naar voren. De Amerikaanse overheid was dermate vastbesloten om Zuid-Vietnam te steunen in hun strijd tegen het communistische noorden, dat men hierbij niet schroomde om duizenden Amerikaanse soldaten en miljoenen (veelal onschuldige) Vietnamezen de dood in te jagen. 16 jaar later bereikte de zinloze oorlog een einde, na het leven gekost te hebben aan bijna 60.000 Amerikanen en maar liefst 2 miljoen Vietnamezen. Bij terugkeer in de VS gingen veel soldaten psychisch zwaar gebukt onder de vele gruwelijkheden die zij tijdens de oorlog te verduren kregen. Een van deze soldaten zou de traumatische ervaringen van zich afschrijven en er later een film over maken. Deze jongeman droeg de naam Oliver Stone, en de film in kwestie kreeg “Platoon” als titel.
Door de oorlogservaring die Stone bezit kan hij als geen ander een waarheidsgetrouw beeld geven van de Vietnam-oorlog. Hij heeft hierbij geen poging ondernomen om het geheel te romantiseren, met als gevolg dat de Amerikaanse troepen niet afgeschilderd worden als barmhartige helden, maar als labiele personen die onder invloed van de oorlog tot gruwelijke handelingen in staat zijn. Dit maakt Platoon tot een realistische maar tevens riskante productie. Stone had dan ook de grootste moeite om een geldschieter te vinden die geïnteresseerd was de controversiële film. Degenen die uiteindelijk bereid waren om geld voor de productie beschikbaar te stellen zullen hier geen spijt van gehad hebben. Want Platoon is een waar meesterwerk geworden, dat geheel terecht bekroond werd met diverse Oscars (waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur). Stone vertelt zijn even aangrijpende als gruwelijke verhaal op een imposante wijze. Hij wordt daarbij gesteund door een fenomenale cast, met de piepjonge Charlie Sheen, charismatische Willem Dafoe en bikkelharde Tom Beringer als uitschieters. Alle acteurs werden door Stone op een ontzettend zwaar 13-daags trainingskamp gestuurd, waardoor de cast leerde te functioneren als een peloton. Dit is zeker in het overtuigende acteerwerk terug te vinden. Platoon is duidelijk een van de beste oorlogsfilms ooit, één die een schrikbarend realistische, maar vooral indrukwekkende visie geeft op een stukje geschiedenis dat iedereen het liefst zou willen vergeten.

MGM heeft de film nu uitgebracht in een zogenaamde \"Ultimate Edition\" uitgave. Volgens de cover heeft deze uitgave \"state-of-the-art picture and sound\". Hieronder is te lezen of dit inderdaad het geval is en of deze uitgave verschilt op dat vlak ten opzichte van de eerder verschenen uitgaven. Met de vormgeving zit het in ieder geval wel goed. De uitgave komt in een soort kartonnen keepcase, welke een luxe uitstraling heeft. Naast de twee schijven waarop de film en de extra\'s te vinden zijn, is er ook een zes pagina tellend boekje te vinden met daarin foto\'s van de opnames en enkele korte wetenswaardigheden over de film. Tenslotte zijn er ook nog vijf foto\'s te vinden op ansichtkaartformaat, gedrukt op mooi glanzend papier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 115 min
Verpakking: Karton Box
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Frans
Uitgever: MGM
EAN: 8712609047967

Extra's

  • Trailer
  • TV Spots
  • Audiocommentaren
  • Tour Of The Inferno
  • One War, Many Stories
  • Preparation For The Nam
  • Platoon Still Galeries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals je hierboven al kon lezen zou deze uitgave van de film \"state-of-the-art\" beeld moeten bevatten. De beeldkwaliteit is in ieder geval niet slechter dan die van de Special Edition uitgave, maar ook niet beter. Dit is op zich geen probleem, omdat die transfer meer dan voldoende te noemen is. Het beeld oogt ten eerste mooi scherp, maar gelukkig heeft dit weinig tot geen edge enhancement tot gevolg. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit groene en bruinachtige kleuren en deze worden mooi natuurlijk weergegeven. Ook de verschillende huidtinten komen natuurlijk en goed verzadigd over. De film bevat enkele donkere gedeelten, maar al deze scènes zijn goed te volgen dankzij het prima contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is goed te noemen. De transfer bevat op enkele momenten wat filmgrain, maar nergens afleiden doet dit niet. Compressiefouten zijn geheel afwezig en ook andere artefacten komen niet voor. De krasjes en vlekjes in het beeld bij de vorige uitgave zijn nog steeds aanwezig, maar ook deze vormen geen groot probleem aangezien ze vrij klein en zeldzaam zijn. Concluderend kunnen we dus zeggen dat deze transfer dus hetzelfde is als die van de Special Edition uitgave van de film.
De film is verdeeld in 32 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid kon de film wel een verbetering gebruiken, aangezien dit op de vorige uitgave nogal tegenviel. De makers hebben in ieder geval een DTS track toegevoegd aan deze uitgave. Goed nieuws zou je zeggen, ware het niet dat deze track in het Frans is en dus voor ons Nederlanders niet interessant is. Waarom er niet is gekozen voor een Engelse DTS track, is ons dan ook een raadsel. Gelukkig is er ook nog goed nieuws want de Engelse Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) klinkt beter als die op de Special Edition uitgave. Echt wereldschokkend is de verandering nou ook weer niet, maar een verbetering is een verbetering. Zo is er nu meer geluid uit de surroundspeakers te horen, waardoor de track een veel ruimtelijker karakter krijgt. Gedurende de gehele film zijn er junglegeluiden, regen en meer van deze omgevingsgeluiden hoorbaar. Ook explosies en overvliegende helikopters worden prima weergegeven. Ook het gebruik van het LFE kanaal is toegenomen en nu ondersteunt dit kanaal het geluidsbeeld veel beter. Explosies, schietpartijen en wederom overvliegende helikopters klinken extra krachtig door het goed gedoseerde laag uit de subwoofer. De dialogen zijn goed verstaanbaar, maar klinken op sommige momenten nogal blikkerig en hol. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen, waarbij de mooi muziek goed tot zijn recht komt. Een lichte verbetering dus deze track ten opzichte van de vorige track.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

De aanwezige extra\'s zijn verdeeld over de twee schijven van deze uitgave. De eerste schijf bevat alleen de twee hieronder genoemde audiocommentaren en de overige extra\'s zijn te vinden op de tweede schijf. Enkele van deze extra\'s zijn niet op de eerdere uitgave te vinden.
Alle extra\'s hebben 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven. Tevens hebben alle extra\'s Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Er zijn, net als bij de vorige uitgave, twee audiocommentaren aanwezig op deze DVD en het zijn ook precies dezelfde. In het eerste commentaar kunnen we luisteren naar regisseur Oliver Stone die, zoals je al kon lezen in de vorige recensie, een erg interessant commentaar aflevert. Hij vertelt veel over zijn eigen ervaringen in Vietnam en relateert dit aan de gebeurtenissen in de film die veel overeenkomsten met elkaar vertonen. Verder vertelt de regisseur veel over de film zelf en over filmtechnische zaken.
Het tweede commentaar is van Cpt. Dale Dye, de militair adviseur van vele oorlogsfilms en ook deze film. Ook hij vertelt veel over de film en over zijn eigen ervaringen in Vietnam, waar hij maar liefst 30 maanden heeft doorgebracht. Beide audiocommentaren hebben nu Nederlandse ondertiteling, iets dat bij de vorige uitgave niet het geval was.

Tour Of The Inferno (51 min.)
Deze uitgebreide documentaire was ook te vinden op de vorige uitgave van de film, maar echt een probleem is dit niet aangezien het een vrij interessante documentaire is. In 51 minuten worden de vele aspecten van het produceren van de film belicht en in interviews halen leden van de cast en crew leuke en minder leuke herinneringen op aan het beruchte trainingskamp en de opnames. Dit wordt gecombineerd met beelden achter de schermen en geeft zo een boeiende blik op het complete productietraject van Platoon. Bovendien is de documentaire Nederlands ondertiteld, waardoor deze voor iedereen uitstekend te volgen is.

One War, Many Stories (24 min.)
Hier kunnen we zien hoe een groep veteranen herinneringen ophaalt aan de oorlog en tevens vergelijken ze de gebeurtenissen in de film met hun eigen ervaringen. Allemaal zijn ze het er over eens dat de film een erg realistisch beeld geeft van de oorlog. We zien verder ook nog regisseur Oliver Stone die ook herinneringen ophaalt en praat over zijn eigen ervaringen, maar dit interview is apart opgenomen. De beelden worden afgewisseld met beelden uit de film.

Preparation For The Nam (6 min.)
Oliver Stone en enkele van de veteranen uit het vorige onderdeel vertellen hoe zij in Vietnam terecht zijn gekomen en hoe ze werden klaargestoomd voor een leven in het leger. De interviews worden afgewisseld met authentieke beelden van trainingen van het Amerikaanse leger.

TV Spots
Drie korte trailers gemaakt voor de televisie met alle drie een eigen onderwerp.

Platoon Still Galeries
De zogenaamde “Still Galleries” bieden ons de keus uit twee sets van foto’s. De categorieën zijn “Behind the Scenes” (foto’s achter de schermen) en “Poster Art” (een overzicht van de verschillende filmposters). De foto\'s komen automatisch voorbij zonder dat men hiervoor de afstandsbediening hoeft te gebruiken.

Original Theatrical Trailer (1 min.)
De originele bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.85:1 anamorf.

Conclusie

De derde uitgave van de film Platoon is een zogenaamde \"Ultimate Edition\" en vooral op het gebied van extra\'s is dit het geval. Dezelfde extra\'s als die van de Special Edition uitgave zijn te vinden op deze DVD, aangevuld met twee nieuwe documentaires. De beeldkwaliteit is hetzelfde gebleven, maar het geluid heeft iets aan kwaliteit gewonnen wat natuurlijk altijd prettig te noemen is. Het verhaal van de film mag inmiddels bekend zijn en de film vertelt het verhaal van een groep mannen die dienen in het Amerikaanse leger ten tijde van de Vietnamoorlog. Middelpunt van het verhaal is ene Chris Taylor en via zijn woorden krijgen we een beeld van hoe het geweest moet zijn in de jungle van Vietnam. Platoon staat bekend als een erg realistische film, dat nog eens onderschreven wordt door de veteranen die aan het woord komen in de extra\'s. Deze film is dan ook verplichte kost voor fans van oorlogsfilms. Of je je eventueel eerder aangeschafte versie van de film gaat vervangen is uiteraard helemaal je eigen keuze, maar het verbeterde geluid, toegevoegde extra\'s en de luxe verpakking zijn zeker de moeite waard.

Laatste reacties

L!NK  |  11-02-2006

Zei dat ik bij mn se bleef maar 4 dagen later (17-01) had ik hem toch ook maar aangeschaft.
Lees meer >

jokey  |  05-02-2006

Echt weer belachelijk dat ze een Franse DTS track er op zetten! Ik wacht dus uiteraard ook op de UK release van deze UE. (release 06-03)
Lees meer >

Chris Taylor  |  05-02-2006

Ik moet eerlijk zeggen dat MGM's Ultimate Edition's erg goeie uitgaven zijn die ik graag koop. Toch is Platoon me net niet interessant genoeg om te gaan double ...
Lees meer >

L!NK  |  13-01-2006

Same here ik blijf ook bij mijn SE uitgave. Als ze engelse DTS erop hadden gezet had ik hem denk ik wel gekocht.
Lees meer >

Richard B.  |  09-01-2006

Ik moet eerlijk zeggen dat MGM's Ultimate Edition's erg goeie uitgaven zijn die ik graag koop. Toch is Platoon me net niet interessant genoeg om te gaan double ...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  09-01-2006

Ik sluit me aan bij de mensen die deze uitgave niet meer gaan kopen. Goede film, maar de oude SE versie is voor mij goed genoeg...
Lees meer >

macl  |  09-01-2006

Ben tevreden met de Special Edition die ik een maand of 4 geleden voor € 8,- heb gekocht :D Het beeld is niet verbeterd, wat voor mij toch `t belangrijkste is,...
Lees meer >

Elessar  |  09-01-2006

Heb hem ook aangeschaft onder het voorwendsel van een verbeterde beeldskwaliteit en dito DTS-track. Beetje teleurstellend uiteindelijk. Gelukkig had ik nog een ...
Lees meer >

TheGodfather  |  09-01-2006

Ben tevreden met de Special Edition die ik een maand of 4 geleden voor € 8,- heb gekocht :D Het beeld is niet verbeterd, wat voor mij toch `t belangrijkste is,...
Lees meer >

Paul H.  |  09-01-2006

Heb hem ook aangeschaft onder het voorwendsel van een verbeterde beeldskwaliteit en dito DTS-track. Beetje teleurstellend uiteindelijk. Gelukkig had ik nog een ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  09-01-2006

Ik had 'm gekregen met Kerst, maar had 'm nooit zelf gekocht. Ik merk zelf bijna geen verschil met de oudere versie, en die nieuwe docu vind ik nou ook niet ec...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  09-01-2006

Ik had 'm gekregen met Kerst, maar had 'm nooit zelf gekocht. Ik merk zelf bijna geen verschil met de oudere versie, en die nieuwe docu vind ik nou ook niet ec...
Lees meer >

Elessar  |  08-01-2006

Ben erg benieuwd naar deze film want ik heb hem nog niet gezien (pure schande!). Aangezien ik wel van extra's hou ben ik wel van plan de UE aan te schaffen.
Lees meer >

grabberke  |  06-01-2006

Ik had em nog niet, dus heb ik me deze UE maar aangeschaft (voor 15 euro kon ik em echt niet laten liggen)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  06-01-2006

Frans Dts. Daar gaat ie weer...zucht :?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.