Nailbomb - Live at Dynamo

Recensent:
Ludo Keeris
31-12-2005

Totaalbeoordeling:

4.1
DVD

Nailbomb - Live at Dynamo (DVD)
Samenvatting

Nailbomb is een project van (toenmalig) Sepultura gitarist Max Cavalera en Fudge Tunnel gitarist/zanger Alex Newport. In 1995 besloten ze om een éénmalig optreden te geven en hebben Dynamo Open Air uitgekozen om daar acte de présence te geven. De stageshow is simpel. Een groot “Nailbomb” backdrop en geen lichtshow. Het optreden vond dan ook overdag plaats en een lichtshow zou dan weinig effect hebben gehad. Nailbomb moet het hebben van de muziek. De nummers zijn goed, het optreden is, ondanks de exclusiviteit, rommelig, tam en bevat nogal wat fouten. Gitaarsolo’s klinken soms vals. Vooral Alex Newport komt nogal vertwijfeld over. Misschien komt dat ook doordat zijn zang nauwelijks te horen is. Aan het einde van het concert gooit hij dan ook boos z’n gitaar aan diggelen tegen een stel versterkers en loopt boos het podium af. Maar het publiek geniet en gaat uit z’n dak. Het complete concert van 11 nummers staat op DVD. Aan bod komen 10 tracks van de CD Point Blank plus de cover Police Truck van de Dead Kennedys.

Tracklist:

1. Wasting Away
2. Guerrillas
3. Cockroaches
4. Vai Toma No Cu
5. Sum Of Your Achievements
6. Religious Cancer
7. Police Truck
8. Exploitation
9. World Of Shit
10. Blind And Lost
11. Sick Life

Commentaar

Op de hoes van de DVD staat geen enkele informatie behalve de tracklist, dus ik heb even in m’n eigen archieven moeten duiken voor meer gegevens. Zo heb ik nog een Aardschok uit 1995 gevonden met meer informatie. Van tevoren was er een hoop opwinding, want er gingen geruchten de ronde dat Jason Newstedt van Metallica en Nirvana-drummer Dave Grohl mee zouden spelen. Uiteindelijk blijkt er van die geruchten niet veel waar te zijn. Wel is het een komen en gaan van gastmuzikanten, waaronder Igor Cavalera van Sepultura en Evan Seinfeld van Biohazard. De toetsen en samples worden verzorgd door Rhys Fulber van Front Line Assembly.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1995
Speelduur: 43 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Roadrunner Records
EAN: 016861094898

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat is 1.33:1. Het hele optreden is op video vastgelegd en in z’n geheel overgezet naar de DVD. Voor opnames die 10 jaar oud zijn is de kwaliteit zeker niet slecht. Er zijn geen drop-outs of storingen te zien. Wel zijn de kleuren wat flets (met uitzondering dan van de haren van Max Cavalera). Maar tijdens Dynamo Open Air 1995 was er nauwelijks zon te zien. De grijze lucht heeft dan zeker z’n invloed op de opnames. Het is allemaal wat ‘vlak’ en heeft weinig contrast. De lichtshow is minimaal en gezien de opnames bij daglicht zijn gemaakt is deze nauwelijks te zien. De beelden zijn over het algemeen goed scherp, behalve bij enkele fouten in de cameravoering.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) op de DVD, Ik ben geen fan van openluchtconcerten en als ik de geluidstrack van Nailbomb hoor weet ik ook weer waarom. De mix is niet al te best. De zang – van met name Alex Newport - staat zwaar achter in de mix en de drums klinken nogal mat. Als blijkt dat de opnames van 24 sporen afkomen verbaast het me dat er niet meer uit te halen was. Er is ook een CD uitgebracht van hetzelfde concert en die klinkt beter en frisser dan deze DVD. De stem van Alex Newport staat daarin ook beter in de mix. Jammer dat het geluid van de DVD niet dezelfde behandeling heeft gekregen als de CD.

Extra's

De DVD bevat geen extra’s. Het menu is een statisch beeld, zonder muziek, met de tracklist.

Conclusie

Nailbomb – Live at Dynamo is de registratie van de band’s eenmalige optreden tijdens het Dynamo festival in Eindhoven in 1995. Gezien de leeftijd van de opnames is de kwaliteit nog redelijk goed te noemen. Het optreden zelf echter is vrij rommelig en klinkt niet al te best. Gezien het unieke gebeuren is een DVD-uitgave wel op z’n plaats, maar deze is dan wel alleen geschikt voor de die-hard fans of voor diegene die op de dag zelf aanwezig was.

Laatste reacties

slagter  |  05-01-2006

Haha, heb dat shirt ook nog: Day Of Hate, proud to commit commercial suicide.. :twisted: Is alleen nog mmoi zwart.. niet zo vaak gedragen en (toen nog) een...
Lees meer >

Wilbert Rietman  |  05-01-2006

Ik was er zelfs bij. Ligt hier nog ergens een mooi grijs geworden shirt van de band.
Lees meer >

panzervos  |  03-01-2006

Weinig fans, zo te zien... Ik vind het in ieder geval hardstikke leuk om te zien dat dit soort releases ook aan bod komen! Lijkt me een goed idee om deze een...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.