Ben Folds and WASO - Live in Perth

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-12-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Ben Folds and WASO - Live in Perth (DVD)
Samenvatting

Op 12 en 13 maart 2005 gaf de Amerikaanse zanger, pianist en songschrijver Ben Folds twee concerten in Perth, Australië. Tezamen met het West Australian Symphony Orchestra (WASO) speelde Ben Folds in het uitverkochte Kings Park twee avonden bekende en onbekende werken. Een unieke gebeurtenis, want zoals Ben Folds zelf aangeeft, het is de eerste keer dat hij met een band bestaande uit 83 muzikanten samenspeelt. De registratie op deze DVD van de openlucht concerten bevat de volgende nummers:

1. Zak and Sara
2. Smoke
3. Fred Jones part 2
4. Steven\'s Last Night In Town
5. Boxing
6. Annie Waits
7. Brick
8. Evaporated
9. Not the Same
10. The Ascent of Stan
11. Lullabye
12. Narcolepsy
13. Rock This Bitch
14. The Luckiest

Commentaar

Benjamin Scott Folds is een Amerikaanse zanger, pianist en liedjesschrijver. Hij is het meest bekend geworden door de groep Ben Folds Five. Deze Amerikaanse pianorockgroep bestond tot 2000 en bestond uit drie leden, Ben Folds (zang & piano), Robert Sledge (bas) en Darren Jessee (drums). De band maakte vooral jazzachtige muziek waarbij de teksten veelal een humoristische insteek hadden. De groep had één heel bekend nummer genaamd “Brick”. Folds zingt in dit autobiografische nummer, dat meer een ballade is, over zijn schoolvriendin die een abortus kreeg. Als gevolg van wat heet ‘creatieve verschillen’ ging de groep in 2000 uit elkaar. Sindsdien treedt Ben Folds solo op als ‘de man met de piano’. Tijdens zijn concerten heeft Folds veel interactie met het publiek en laat zich ook door uitingen uit het publiek leiden. Een bekend voorbeeld hiervan is het nummer “Rock this Bitch”, waarin hij de teksten ter plekke verzint. Wanneer Ben Folds met dit nummer, dat als toegift wordt gespeeld, begint is het publiek bijzonder enthousiast. Op een heel unieke wijze betrekt Ben Folds ook het symfonieorkest bij dit nummer.
Ben Folds wordt bij dit concert begeleid door het bijna 90 man sterke West Australian Symphony Orchestra. Dit orkest staat internationaal hoog aangeschreven en heeft zijn thuisbasis in Perth. Sinds enige tijd is de Zwitserse dirigent Matthias Bamert de chefdirigent van dit orkest. Bij het samenspel met Ben Folds staat het orkest onder leiding van dirigent Simon Kenway. Kenway is een Australische freelance dirigent zonder vast orkest, die met veel internationale orkesten samenwerkt en zich zowel op met symfonische als met operawerk vertrouwd voelt. Bij het concert met Ben Folds geeft Kenway met het WASO uitstekend begeleiding aan Ben Folds, die regelmatig improviseert. Diverse momenten complimenteert Ben Folds ook het orkest, de individuele muzikanten en de dirigent.
Ben Folds zingt uiteraard eigen songs, maar ook werken van lokale schrijver. Uiteraard kan hij hierbij rekenen op enthousiaste reacties uit het publiek, vooral als Ben Folds benadrukt dat dit talent tussen de mensen van Perth woon en leeft.
Ben Folds laat zich moeilijk vergelijken met andere artiesten. Hij heeft een unieke combinatie van pianomuziek en rock. Soms wordt hij vergeleken met Elton John, alleen is de muziek van Ben Folds veel individueler en veel energieker. Ben Folds zingt niet altijd zuiver, maar dat zij hem vergeven. Het concert van hem toont een uniek muzikaal man die veel interactie heeft met zowel het orkest als met publiek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2005
Speelduur: 79 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 828767452098

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De registratie is vastgelegd met rustige beeldwisselingen, waarbij de regisseur ingezoomde beelden en overzichtsopnames op een natuurlijke wijze met elkaar afwisselt. Het getoonde beeld is mooi scherp en ook detailrijk. Het donkere openlucht toneel met de gedempte belichting wordt dankzij goed contrast en zwartniveau goed en met behoud van details weergegeven. Af en toe is aliasing te zien. Het concert is met digitale videocamera’s vastgelegd. De optische tekortkoming van enkele gebruikte camera’s is af en toe ook zichtbaar. Soms zie je duidelijk blauwe of paarsige randen in het beeld waar groot contrastverschil is. Bekijk bijvoorbeeld eens screenshot vier. Hier zie je blauwe randen boven de schouders van Ben Folds. Dit is het gevolg van kleurscheiding en is meestal het gevolg van lensfouten. De fout ligt dus bij de opname en niet in de DVD transfer. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden als edge enhancement, filmgrain of compressiefouten.
Het concert is verdeeld in 14 tracks, elke liedje een track. De laagwisseling is heel kort merkbaar, maar netjes tussen twee liedjes in geplaatst. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Bij het beluisteren heb je keuze uit twee soundtracks; ten eerste een sublieme ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack met een zeer hoge bitrate van 2304 kb/s en daarnaast een fraaie Dolby Digital 5.1 surroundtrack met een bitrate van 448 kb/s.
Om met de laatste te beginnen, dit is een zeer fraai klinkende surroundtrack. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit zowel de voorste als de achterste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. De subwoofer zorgt voor een prima laag geluid. Het geluid heeft een goed gedetailleerd hoog. Toch merk je bij deze DD5.1 track ook de tekortkomingen van de toegepaste compressie. Enkele momenten is de muziek zeer dynamisch en complex. Dan klinkt het geluidsbeeld wat minder gedetailleerd en lijkt de muziek wat ‘dicht te slibben’.
Dan zou je moeten luisteren naar buitengewoon fraaie ongecomprimeerde LPCM track. De hoge bitrate verraadt al dat deze track een zeer hoge resolutie heeft. Ofwel dit is een PCM track met een resolutie van 24 bit. De standaard resolutie bij CD en DVD is 16 bit. Afhankelijk van de mogelijkheden van je DVD speler kun je dus bij deze track genieten van een zeer zuivere en gedetailleerde stereotrack met een bijzonder fraai breed stereobeeld. Uiteraard klinkt deze ongecomprimeerde stereotrack het mooiste. De detaillering in de muziek is hier duidelijk het best, wat vooral opvalt bij de passage dat de muziek dynamisch en complex is.

Extra's

De DVD heeft statische breedbeeld menuschermen. Extra’s heeft deze DVD niet.

Conclusie

Ben Folds and WASO – Live in Perth is de registratie van een openluchtconcert dat de Amerikaanse zanger, pianist en songschrijver Ben Folds gaf met het West Australian Symphony Orchestra. Twee avonden traden zij op in het Kings Park in Perth, Australië. Ben Folds noemt zichzelf een rockpianist die meestal alleen optreedt. Op dit concert wordt voor het eerst begeleid door een bijna 90 muzikanten sterk symfonieorkest. Een fraai levendig concert, waarbij Ben Folds veel interactie heeft met het publiek en het orkest. Een fraai voorbeeld hiervan is de toegift genaamd ‘Rock this Bitch’.
Sony/BMG heeft dit concert uitgebracht op DVD, waarbij de kwaliteit van het breedbeeld zeer goed is. Bij het geluid zorgt de Dolby Digital 5.1 track voor een fraai surround genieten. Maar de onverwachtse verrassing is de aanwezig van een ongecomprimeerde PCM stereotrack met 24 bit resolutie. Een stereotrack die dankzij de hoge resolutie ook bijzonder gedetailleerd klinkt. Het concert is het enige dat op deze DVD staat.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.