Parent Trap, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
31-12-2005

Totaalbeoordeling:

4.9
DVD

Parent Trap, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Hallie Parker (Lindsay Lohan) is een vlotte meid uit Californie. Haar gescheiden vader Nick (Dennis Quaid) is een grote wijnboer. Op een zomerkamp ontmoet ze het Engelse meisje Annie James (Lindsay Lohan). Annie is door haar butler Martin (Simon Kunz) naar het zomervakantiekamp gebracht. Haar moeder Elizabeth is een beroemde modeontwerpster en is Londen gebleven. Hallie en Annie worden als gevolg van onderlinge strijd gedwongen samen in een isoleerhut de tijd door te brengen. Aanvankelijk lijken de meiden niets met elkaar gemeen te hebben, maar al gauw ontdekken ze dat ze tweelingzussen zijn. Omdat beiden de andere ouder nooit ontmoet heeft, besluiten ze met elkaar van plaats te wisselen. En zo gaat Hallie na het kamp naar haar moeder in Engeland en Annie naar haar vader in Californie. Eenmaal op de wijnboerderij aangekomen, blijkt haar vader verliefd te zijn op Meredith Blake (Elaine Hendrix), die veel jonger is dan haar vader. Hallie en Annie smeden een plan om hun wederzijdse ouders weer bij elkaar te brengen. Maar dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk.

Commentaar

De Disney verfilming van The Parent Trap uit 1998 is een remake van de gelijknamige verfilming uit 1961. Basis is het Duitse verhaal van Erich Kästner genaamd “Das Doppelte Lottchen”, en is door schrijver David Swift omgezet in een filmscript. Voor deze verfilming pasten regisseur Nancy Meyers en haar man Charles Shyer het script aan met daarin een persoonlijk tintje. De voornamen van de tweeling, Annie en Hallie, zijn de namen van de kinderen van Nancy en Charles.
Voor de jonge actrice Lindsay Lohan betekende de film de start van haar filmcarrière. Met de dubbelrol van Annie en Hallie zet zij als debuut een zeer respectabele prestatie neer, wat haar ook direct een “Young Artist Award” opleverde. Ondanks deze goed start duurt het nog enkele jaren voordat Lindsay Lohan’s acteercarrière echt doorzet. Met films als Freaky Friday (2003), Mean Girls (2004) en Herbie Fully Loaded komt haar carrière als actrice in een stroomversnelling.
Ook voor regisseur Nancy Meyers was de film een debuut en wel haar regiedebuut. Als schrijfster had ze al de nodige filmcripts op haar naam staan. Met The Parent Trap nam ze ook plaats achter de camera. Na deze film maakte ze nog prima films als What Women Want (2000) en Something’s Gotta Give (2003).
De film heeft even tijd nodig om goed op gang te komen, maar vanaf het moment dat de tweeling elkaar leert kennen ontwikkelt het verhaal zich prima. Uiteraard in Disney stijl, dus romantiek met licht emotionele lading en een voorspelbaar einde zijn geen verrassing te noemen. De film heeft ook een paar leuke verwijzingen, onder andere naar het Beatles album “Let it be”. Actrice Joanna Barnes speelt in deze verfilming van The Parent Trap een rol en heeft ook in de verfilming van 1961 meegespeeld. The Parent Trap is een leuke romantische komedie en een uitstekend filmdebuut van Lindsay Lohan.

Door Buena Vista is The Parent Trap opnieuw uitgegeven. Op de verpakking zit een sticker met de aanduiding ‘langere speelduur’. Voor zover we konden nagaan zijn geen scènes aan de film toegevoegd en is de speeltijd ongewijzigd gebleven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 123 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418068394

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Deleted Scene
  • Het updaten van een klassieker
  • Zo werd Hallie Annie
  • Met het accent op het accent

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat uiteraard met het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. Het beeld ziet er goed uit met een helder en kleurrijk en contrastvol beeld. Ook de beeldaspecten als kleurverzadiging, scherpte en detaillering zijn prima. De aanwezige filmgrain is minimaal evenals de toegepaste edge enhancement. Bij de begintitels valt een lichte telecine wobble (wiebelen) van het beeld op. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden, op een incidenteel spettertje na.
De film is verdeeld in 21 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), maar de laagwisseling is netjes weggewerkt. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een duidelijk leesbaar lettertype, maar staat nog steeds te hoog in het filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is op deze DVD een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Er is ook een Nederlandse nasynchronisatie, deze track is ook Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
De nadruk van de soundtrack ligt bijna volledig op de voorste kanalen. De filmmuziek van Alan Silvestri heeft een mooie ruimtelijk stereobeeld, het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot het midden van het geluidsbeeld. Dialogen komen via de centerspeakers en zijn prima te volgen. Het LFE kanaal wordt alleen voor de muziek incidenteel aangesproken. De surrounds worden nagenoeg niet gebruikt, op enkele heel subtiele omgevingsgeluiden na zoals een regenbui.
De Nederlandse nasynchronisatie is ook van goede kwaliteit. Echt bedoeld voor je kleine jeugd die de ondertiteling niet snel genoeg kan meelezen. Het geluidsbeeld is natuurlijk identiek aan de originele track. De stemmen zijn goed gekozen. De soundtrack klinkt natuurlijk wat gekunsteld en dialogen zijn dan niet helemaal lipsynchroon.

Extra's

De DVD start met reclametrailers voor andere Disney tienerfilm uitgaven, waaronder enkele andere films met Lindsay Lohan in de hoofdrol. Via het menutoets van de afstandsbediening kom je direct bij het hoofdmenu van de DVD.
De breedbeeld menuschermen zijn filmanimaties met achtergrondgeluid. Alle extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld.

Het update van een klassieker (19 min)
Een korte making of featurette die vooral voor promotiedoeleinden is bedoeld. Regisseur Nancy Meyers is hierin natuurlijk uitermate enthousiast en lovend over het jonge acteertalent Lindsay Lohan. Verder diverse korte interviewfragmenten, beelden tijdens de opnames en filmfragmenten. In deze featurette besteden ze ook aandacht aan het origineel uit 1961, waar zowel Nancy Meyer als Lindsay Lohan aangeven grote bewondering voor te hebben. Als een soort hommage aan het origineel doet actrice Joanna Barnes mee in de film, die ook in de 1961 versie meespeelde.

Met het accent op het accent (4 min)
Een van de verschillen tussen Annie en Hallie is natuurlijk de manier van praten. De een in Amerika opgevoed, de ander in Engeland. Deze featurette gaat over dit aspect van de dialogen, waarbij stemcoach Joel Goldes uitleg geeft.

Zo werd Hallie Annie (8 min)
Ofwel hoe met speciale effecten je actrice Lindsay Lohan een tweeling laat spelen, waarbij je haar twee keer in beeld ziet en met zichzelf ziet praten.

Deleted scene: Ontmoeting met de koningin (3 min)
Een niet gebruikte scène waarin de Amerikaanse Hallie en haar bezoekje aan Buckingham Palace. Optioneel met toelichting van Nancy Meyers en Charles Shyer.

Gesproken toelichting
Regisseur en schrijver Nancy Meyers geeft samen met producer en co-schrijver Charles Shyer en cameraman Dean Cundey een aangenaam te beluisteren en informatief commentaar tijdens de film. Een groot aantal aspecten van de filmproductie komen hierbij aan bod. Een prima commentaar.

Conclusie

The Parent Trap is een leuke romantische komedie van regisseur Nancy Meyers over een tweeling die van plaats wisselt om de andere ouder te leren kennen. Gaandeweg ontwikkelen ze een plan om hun ouders weer bij elkaar te brengen. De tweeling wordt gespeeld door actrice Lindsay Lohan, die met deze dubbelrol haar speelfilmdebuut maakte. De film is een remake van een eerdere verfilming uit 1961.
De kwaliteit van zowel het beeld als het geluid zijn goed. Als toevoeging aan aantal extra’s die een leuke en informatieve aanvulling vormen op de film.

Laatste reacties

slindenau  |  02-01-2006

Eindelijk zeg, ik erger me al tijden aan mn 4:3 versie die ik nu heb :). Verder een leuke film, het debuut van Lindsay Lohan mag je natuurlijk niet missen ;)...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  31-12-2005

Aardige film, pas nog op tv gezien. :) Maar eeeh... Waarom al die Pretty Woman links in de review? Foutje :oops: .. Bedankt (y)
Lees meer >

BDB  |  31-12-2005

Aardige film, pas nog op tv gezien. :) Maar eeeh... Waarom al die Pretty Woman links in de review?
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  31-12-2005

Ah, leuk dat deze film hier gerecenseerd wordt, dank je wel Arnold. Lekkere film voor jong en oud, met een uitstekende Lindsay Lohan.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.