Angel - Season 4

Recensent:
Koen Koene
26-12-2005

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Angel - Season 4 (DVD)
Samenvatting

Let op, onderstaande samenvatting bevat een aantal kleine spoilers over de voorgaande seizoen van Angel.

Het ziet er niet goed uit voor Angel – de goedaardige vampier met een ziel – en zijn clubje Vechters-tegen-het-Kwaad. Angel (David Boreanaz) en Cordelia (Charisma Carpenter) zijn namelijk spoorloos verdwenen, Lorne (Andy Hallett) is naar Las Vegas en Wesley (Alexis Denisof) is psychisch getekend door een voorval met betrekking tot Angel’s zoon Connor (Vincent Kartheiser). Fred (Amy Acker) en Gunn (J. August Richards) proberen de tent draaiend te houden, maar dat valt niet mee. En de zaken worden er in de toekomst niet bepaald beter op wanneer voor de zoveelste maal de Apocalyps dreigt. Vooral als duidelijk wordt dat Angelus, Angel’s door-en-door slechte alterego, de spil lijkt te zijn in het afwenden van het Einde Der Tijden...

Commentaar

Met het zevende en laatste seizoen van het door hem bedachte Buffy the Vampire Slayer, de aftrap van nieuwe serie Firefly en het hier besproken vierde seizoen van Angel was 2002 een veelbewogen jaar voor Joss Whedon. Dat de drukte niet ten koste ging van de kwaliteit bewijst hij onder meer door in Angel met een uitstekend uitgewerkte verhaallijn op de proppen te komen, waarin allerlei zaken uit eerdere jaren met elkaar verbonden worden. Smullen dus voor de trouwe kijker. Aanvankelijk is er nogal een hoog soap-gehalte, met driehoeksverhoudingen, jaloezie, verraad door eigen vlees en bloed en zelfs een onverwachte zwangerschap. Maar het eindstation van dit “As The Underworld Turns”-gedeelte is wederom het bekende Goed-tegen-Kwaad (inclusief de grijze gebieden tussen deze twee uitersten), dus in die zin voldoet het seizoen netjes aan de verwachtingen. Wat wel opvalt is dat de kenmerkende donkere humor wat naar de achtergrond is verschoven. Luchtigheid is in de meeste afleveringen van dit seizoen dan ook ver te zoeken (met ‘Spin the Bottle’ als een van de weinige uitzonderingen). Gezien de zwaarte van de plotontwikkelingen is dit echter niet zo vreemd; je zou zelfs kunnen stellen dat de meer serieuze insteek alleen maar bijdraagt aan de kracht van het seizoen. Natuurlijk zijn er ook wat minpuntjes (bijvoorbeeld de langdradigheid van de Cordelia/Connor-verhaallijn), maar dat mag het kijkplezier niet drukken. Want Seizoen 4 van Angel heeft de liefhebber meer dan genoeg te bieden. Verplichte kost!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 920 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626019640

Extra's

  • Trailers
  • Outtakes
  • Audiocommentaar bij zeven afleveringen
  • Angel and the Apocalypse
  • Season 4 Overview
  • Last Looks: The Hyperion Hotel
  • Fatal Beauty and the Beast
  • Malice in Wonderland: Wolfram & Hart

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Vanaf het derde seizoen wordt Angel in breedbeeld uitgezonden en logischerwijs heeft ook de vierde reeks een beeldverhouding van 1.78:1-verhouding. Zoals het hoort is de serie ook met die verhouding op DVD gezet. De anamorfe transfer heeft een matige scherpte, waarbij op momenten redelijk wat edge enhancement zichtbaar is. Een ander minpuntje is de hoog geplaatste ondertiteling. Maar uiteraard zijn er ook pluspunten. Zo zijn voor een (letterlijk en figuurlijk) donkere serie als Angel zwartniveau en schaduwdetail erg belangrijk, maar beide blijken gelukkig dik in orde. Ook de kleurweergave is prima. Al met al een bovengemiddelde beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Zoals inmiddels gebruikelijk staan de 22 aanwezige Angel-afleveringen met Dolby Digital 2.0-geluid op de schijfjes. De audiosporen (192kbit/s) zijn surround-gecodeerd, zodat je via de ProLogic-stand op de versterker kunt profiteren van de aanwezigheid van een mono-achterkanaal. Dit voegt in dit geval wel degelijk iets toe aan de beleving, want in Angel wordt het surround-kanaal op prima wijze gebruikt. Ook de klank van het geluid is goed, met voldoende detaillering. Wel is hier en daar wat milde vervorming te horen, maar verder is het gewoon een nette geluidskwaliteit voor een TV-serie.

Extra's

Verspreid over de zes DVD’s van deze uitgave is een redelijk uitgebreid pakket aan extra’s aanwezig. Afgezonderd van de trailers zijn alle extra’s, inclusief de commentaartracks, Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Op deze vierde Angel-boxset kun je commentaar beluisteren bij maar liefst zeven afleveringen, namelijk:
- The House Always Wins (Disc 1): De toelichting bij deze aflevering wordt verzorgd door schrijver/producer David Fury en acteur Andy Hallett. Beide heren hebben het nodige te melden, maar de meeste info komt van Fury.
- Spin the Bottle (Disc 2): Een leuke commentaartrack met Joss Whedon en Alexis Denisof. Zoals we van hem gewend zijn komt Whedon met flink wat leuke weetjes en ook Denisof draagt redelijk wat bij.
- Apocalyps, Nowish (Disc 2): Bij deze aflevering lichten regisseur Vern Gillum en schrijver Steven Deknight hun werk toe. Het resultaat is een boeiende, luchtige track.
- Orpheus (Disc 4): Aardig commentaar van Regisseur Terrence O’Hara en Co-Executive Producer Jeffrey Bell.
- Inside Out (Disc 5): Deze aflevering was het regiedebuut voor schrijver Steven Deknight. In zijn toelichting praat hij dan ook veel over de regie-aspecten. Tamelijk droog, maar wel informatief.
- The Magic Bullet (Disc 5): Nog een regiedebuut, dit maal van schrijver Jeffrey Bell. Ook hij levert niet het meest levendige commentaar ooit, maar het geheel bevat toch redelijk wat info en inzichten.
- Home (Disc 6): Schrijver/regisseur Tim Minear geeft een interessante toelichting bij de laatste aflevering van het vierde seizoen.

Angel and the Apocalypse (Disc 2, 7 min)
Hier wordt wat dieper ingegaan op de effecten bij enkele grotere actiescènes.

Trailers (Disc 3)
In het ‘Special Features’ menu van de derde schijf vind je verschillende trailers, van de DVD-uitgaven van het tweede, derde, vierde, vijfde en zesde seizoen van Buffy, van het eerste, tweede en derde seizoen van Angel, van de Buffy-film en van een tweetal thema-DVD’s.

Prophecies: Season 4 Overview (Disc 6, 39 min)
Een zeer uitgebreide samenvatting van het vierde seizoen, waarin cast en crew het verhaal en de karakterontwikkelingen toelichten.

Unplugged: Season 4 Outtakes (Disc 6, 3 min)
Een aantal minuten aan bloopers en andere ongein, met tamelijk beroerde beeldkwaliteit.

Last Looks: The Hyperion Hotel (Disc 6, 6 min)
Hier geeft Production Designer Stuart Blatt je een rondleiding op de set van het Hyperion Hotel.

Fatal Beauty and the Beast (Disc 6, 6 min)
In deze korte featurette worden de twee Slechteriken van het vierde seizoen belicht.

Malice in Wonderland: Wolfram & Hart (Disc 6, 8 min)
Een extra over de rol die het advocatenkantoor Wolfram & Hart speelt binnen het Angel-universum.

Conclusie

Het vierde seizoen van Angel is een van de betere seizoenen (zo niet het beste), met name vanwege de goed uitgewerkte verhaallijn. Verplicht kijkvoer dus voor de liefhebber. Aangezien regelmatig wordt verwezen naar allerlei zaken uit het verleden is het wel aan te raden om eerst de voorgaande drie seizoenen (eveneens verkrijgbaar op DVD) te bekijken. De DVD-uitgave van seizoen 4 maakt een goed verzorgde indruk. Beeld en geluid zullen je weliswaar niet van je stoel doen vallen, maar zijn voor een TV-serie meer dan voldoende. Qua extra’s zorgen enkele korte featurettes en commentaartracks voor de nodige meerwaarde. Daarmee is het een nette uitgave, die niet mag ontbreken in de collectie van de Angel-fan.

Laatste reacties

wolfrolf  |  27-12-2005

Hey eindelijk de review van dit seizoen whoepie!! :D Heb het allang op de plank liggen, maar toch tof om dan toch nog deze review te kunnen lezen.
Lees meer >

Elessar  |  27-12-2005

Hoeveel seizoenen zijn er nou gemaakt van deze serie? 5. Begrepen! :lol:
Lees meer >

Khonnor  |  26-12-2005

Hoeveel seizoenen zijn er nou gemaakt van deze serie? 5.
Lees meer >

Elessar  |  26-12-2005

Hoeveel seizoenen zijn er nou gemaakt van deze serie?
Lees meer >

Werner  |  26-12-2005

recensie van deze FOX titel ... wilde het juist gaan vragen :P
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  26-12-2005

Ter extra informatie. De recensie van deze FOX titel is langere tijd blijven liggen, maar voor het einde van het jaar maken we de kast nog even schoon. ;-) En w...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 31
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.