Promised Land

Recensent:
Ludo Keeris
28-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Promised Land (DVD)
Samenvatting

Een groep Oost-Europese vrouwen wordt onder begeleiding van een aantal herders illegaal de grens met Israel overgebracht. Waar de vrouwen denken een nieuwe toekomst tegemoet te gaan, blijkt dat ze slachtoffer worden van ordinaire vrouwenhandel. Ze worden per opbod verkocht en komen uiteindelijk in een pension in Haifa terecht met de naam - hoe cynisch - ‘Promised Land’. Daar werken ze in dienst van een oudere madam. Diana (Diana Bespechni) zoekt steun bij Rosa (Rosamund Pike) om te ontsnappen aan de sexbazen, maar die weet daar geen raad mee. Redding komt uiteindelijk uit een bizarre – maar voor Israëlische begrippen niet ongebruikelijke – hoek.

Commentaar

Promised Land is een met vlagen beklemmende film. Door de documentaire stijl van filmen door regisseur Amos Gitaï geeft de film een realistisch beeld van vrouwenhandel. Dat wordt versterkt door de sobere belichting. Vaak wordt alleen maar bestaand licht gebruikt, of anders minimale hulpmiddelen (kampvuur, zaklantaarns e.d.). Het hoge niveau van het begin kan niet de hele film worden vastgehouden. Met name de eerste 40 minuten van de film zijn erg aangrijpend. Daarna wordt de stemming wat poëtischer en pretentieuzer, wat de film niet ten goede komt. Karakters in de film worden niet of nauwelijks uitgediept. Het duurt tot halverwege de film totdat je de namen van de hoofdpersonen te weten komt en waar ze vandaan komen. Normaal gesproken stoort me dat, maar in deze film heeft dat wel iets. Als vrouw in deze positie ben je niemand en er is niemand die om je geeft. Dat geeft je als (mannelijke) kijker een soort schuldgevoel, vandaar ook de beklemmende sfeer.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hebreeuws
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Total Film Home Entertainment
EAN: 978908514389

Extra's

  • Interview met Amos Gitaï
  • Trailers (also available)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 1.85:1 anamorf op DVD. Zoals hiervoor al genoemd is de belichting van de film minimaal. Dat heeft ook z’n gevolgen voor het contrast, dat bij vlagen erg laag is. De film bekijken bij daglicht is dan bijna onmogelijk. Bij de openingsscène is er alleen maanlicht! Ook heeft het weinige licht z’n invloed op de scherpte. Er is noodzakelijkerwijs met een groot diafragma gedraaid, waardoor er een beperkte scherptediepte ontstaat. Er is behoorlijk wat filmgrain aanwezig. Ik vermoed, vanwege de manier van filmen, dat er op 16mm film is gedraaid, wat later is overgezet naar 35mm.
De kleuren zijn vrij flets, maar dat past in dit geval goed bij de film. Felle kleuren zouden niet op z’n plaats zijn. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat netjes onderaan in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in Dolby Digital 5.1 met een bitrate van 448 kb/s op DVD. Het geluid is heel naturel. Veelal is er gebruik gemaakt van direct geluid en dat past goed bij het karakter van de film. Hier en daar zitten er wat slordigheden in de dialoogbanden (het zgn. ‘off-mic’ geluid). Heel veel dialoog is er echter niet. maar het komt dan wel keurig uit het midden. Er worden soms prachtige sfeergeluiden gebruikt, die breed in de mix staan en dan ook uit de achterkanalen komen. De windatmosfeer in de woestijn klinkt ijzig en koud! Filmmuziek is behalve bij de begin- en eindtitels niet aanwezig. Wel wordt er hier een daar gebruik gemaakt van source-muziek (muziek in een bar en een koor) en alleen dan komt het LFE kanaal aan bod.

Extra's

De menuschermen zijn standaard TotalFilm versies. Drie kaders met bewegende beelden met daaronder de aanwezige opties. De muziek is afkomstig uit de film (de koorzang aan het einde van de film). Men kan kiezen uit een Franstalig of Nederlandstalig menuscherm.

Trailers
Er staan 4 trailers op de DVD van TotalFilm uitgaven, waaronder die van Promised Land. De uitvoering is in 1.33:1 en is van matige kwaliteit. Daar het een originele bioscooptrailer uit België is, is de ondertiteling zowel in het Frans en Nederlands en is niet uitschakelbaar.

Interview met Amos Gitaï 11 min
Een interview met regisseur Amos Gitaï. Het beeld is 1.85:1 anamorf. Gitaï verteld in 10 korte hoofdstukken waarom hij deze film heeft willen maken en waarom als speelfilm en niet als documentaire. Frans gesproken, optionele Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Promised Land van de Israëlische regisseur Amos Gitaï is een met vlagen aangrijpende en beklemmende film over vrouwenhandel. Helaas kan de film het niveau niet helemaal tot het einde vasthouden. Deze DVD van TotalFilm heeft een redelijke beeldkwaliteit. Door het gebruik van bestaand licht is het beeld nogal donker en heeft het niet zo’n hoog contrast. Dat geeft een bepaalde sfeer waarvan je moet houden. Bekijken in een donkere ruimte is een pré. Anders gaan een heleboel details verloren.
De geluidskwaliteit is voldoende en dat komt met name door de mooie sfeergeluiden. De extra’s zijn helaas wat beperkt. Tot slot: persoonlijk vind ik de leeftijdsaanduiding van 12 jaar te laag, gezien enkele heftige scènes.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Total Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.