Pretty Woman (Extended SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-12-2005

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Pretty Woman (Extended SE) (DVD)
Samenvatting

Edward Lewis (Richard Gere) is een zeer succesvol en knap uitziende zakenman. Hij verlaat een feestje in de Lotus Esprit racewagen van zijn juridisch adviseur, omdat zijn eigen limo met chauffeur klem geparkeerd staat. Maar in het centrum van Hollywood raakt hij de weg kwijt. Als hij stopt om de weg te zoeken, wordt hij aangesproken door de prostituee Vivian (Julia Roberts). Voor $20 wijst zij hem de weg. Omdat Edward niet bepaald soepel met de racebak omspringt, ruilen zij onderweg van plaats en laat Vivian zien hoe je met zo’n racemonster kunt ‘scheuren’. Bij het luxe Regent Beverly Wilshire hotel aangekomen, waar Edward een penthouse suite huurt, nemen ze afscheid. Maar Edward bedenkt zich en nodigt Vivian uit voor de nacht.
De volgende ochtend wordt Edward gebeld dat een zakenrelatie met hem een dinerafspraak wil hebben. Omdat hij niet alleen kan gaan en omdat hij Vivian wel aardig vindt, doet hij haar het aanbod om een week met hem door te brengen voor $3000. Vivian krijgt tevens wat geld om nette kleren te gaan kopen, maar in de winkels wordt zij niet geholpen omwille van haar goedkope uiterlijk. Als dan de manager van het hotel, Barnard Thompson (Hector Elizondo) haar ook nog eens uithoort, barst ze in tranen uit. Maar Barnard zorgt er toch voor dat zij nieuwe kleren krijgt en zo begint voor Vivian een heel bijzondere week die sprookjesachtig verloopt. Een week waarin zij zowel het hart van Edward als van Barnard verovert. Maar is Edward de man om zich te binden aan een vrouw?

Commentaar

Pretty Woman is een heerlijk sprookjesachtige romantische komedie, met perfect gecaste rollen voor zowel Julia Roberts als Richard Gere. Het is echt zo’n film waar je met een lekkere fles wijn een avondje bij weg zwijmelt en die je aan het eind met een heerlijk warm en tevreden gevoel achterlaat. Het sprookje van Pretty Woman is een moderne versie van Assepoester.
Leuk detail, in de film neemt Edward Vivian mee naar een uitvoering van de opera La Traviata (van Verdi). Deze opera gaat over een prostituee die verliefd wordt op een welgestelde man. En het Beverly Wilshire Hotel waar Edward een suite huurt, staat ook echt in Hollywood en is gebruikt voor de filmopnames.
Julia Roberts kreeg in 1991 een Oscar® nominatie voor haar rol en won een Golden Globe award. Ook Richard Gere en Hector Elizondo kregen voor hun rol een Golden Globe nominatie.

Door Buena Vista is Pretty Woman ter gelegenheid van het 15 jarige jubileum opnieuw uitgegeven. De film heeft een opknapbeurt gekregen, waarbij de kwaliteit van het beeld en het geluid opgewaardeerd zijn. Daarnaast zijn enkele korte stukjes aan de film toegevoegd, waardoor de speeltijd met 5 minuten is toegenomen. Belangrijkste toevoeging is een scène waarin Vivian met Edward in een kroeg op zoek gaat naar haar kamergenote Kit. Ook bij de extra’s is aanvullend materiaal toegevoegd. Kortom, is deze nieuwe uitgave een hernieuwde aanschaf waar? Je leest het hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418066727

Extra's

  • Production Featurette
  • Gesproken toelichting
  • Bloopers
  • LA: De Pretty Woman Tour
  • Het Afsluitfeestje Live
  • Wild Women Do Muziekvideo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat uiteraard met het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. Ten opzichte van de eerdere release is het beeld duidelijk zichtbaar opgeknapt. Op de beeldaspecten als kleurverzadiging, scherpte en detaillering, aanwezige filmgrain en toegepaste edge enhancement is de beeldkwaliteit zichtbaar verbeterd. Ofwel een betere kleurbalans en beter verzadigde kleuren. Vooral de toegenomen scherpte en detaillering van het beeld zijn opvallend, waarbij edge enhancement in veel mindere mate dan de eerdere release is toegepast. Filmgrain is ook duidelijk minder aanwezig, al is dat nog niet helemaal verdwenen. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 21 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), maar de laagwisseling is netjes weggewerkt. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een duidelijk leesbaar lettertype, maar staat nog steeds te hoog in het filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Ook de soundtrack heeft een opknapbeurt gekregen. De Engelse soundtrack is op deze DVD een Dolby Digital 5.1 surroundtrack. Vergeleken met de eerdere release heeft de 5.1 surroundtrack een hogere bitrate gekregen, die nu dus 448 kb/s is.
Vergeleken met de eerdere release vallen de volgende zaken op. Ten eerste een veel duidelijker surroundbeeld, waarbij de surroundkanalen duidelijker aanwezig zijn. Dit valt met name op bij de filmmuziek, die nu een fraai ruimtelijk karakter heeft. Daarnaast klinkt de soundtrack ook veel transparanter en gedetailleerder in het hoog. Verder is de surroundtrack niet zoveel veranderd. De surrounds worden beperkt en subtiel gebruikt voor de filmgeluiden (omgevingsgeluiden). Het aanwezige laag is niet spectaculair maar wel voldoende. Dialogen zijn prima te volgen en komen via de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn nieuw ontworpen animaties en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld.

Eerst een overzicht van de extra’s die ook al op de eerdere release voorkwamen.

Gesproken toelichting
Het audiocommentaar van regisseur Garry Marshall blikt terug op het maken van de film. Hij verteld over alle facetten van het film maken en verteld zelfs over de vele ‘gaten’ (goofs) die de film heeft. Er zijn nauwelijks pauzes in het commentaar, hij praat aan een stuk door en is erg openhartig.

Productie Featurette uit 1990 (4 min)
Een korte, soort promotieachtige ‘making of’ van de film. Hierin vooral veel scènes uit de film afgewisseld met korte interviewfragmenten met de acteurs en regisseur.

Wild Women Do uitgevoer door Natalie Cole (4 min)
Een zwart / wit vormgegeven muziekvideo uitgevoerd door Natalie Cole, met korte fragmenten uit de film.

De nieuwe extra’s op deze release zijn:

Bloopers (2½ min)
Goed voor een lach zijn de scènes die bewust of onbewust fout gingen.

Het Afsluitfeestje Live (4 min)
De crew hield nadat de opnames waren afgerond een feestje. Hier een stukje muziek dat gespeeld werd door onder andere Richard Gere en Julia Roberts.

LA: De Pretty Woman Tour (9 min)
Via een soort plattegrond kun je acht locaties in Hollywood Los Angeles selecteren, waar je dan wat meer informatie over de scène die er gedraaid is krijgt Via alles spelen zie je alle stukjes achter elkaar. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

Vervallen zijn de bioscooptrailer en de inlay met productinformatie.

Conclusie

Pretty Woman is een heerlijk sprookjesachtige, superromantische film van regisseur Garry Marschall, die je na het kijken achterlaat met een warm en tevreden gevoel (en misschien met het idee van waarom jou dat nou niet overkomt). In de hoofdrollen Richard Gere en Julia Roberts.
Deze nieuwe Extended SE versie van Buena Vista vervangt de Special Edition uitgave. Op alle fronten is een verbetering doorgevoerd. De film is met 6 minuten extra materiaal verlengd. Belangrijkste toevoeging is een scène waarin Vivian met Edward haar kamergenote Kit gaan opzoeken in een bar. De kwaliteit van zowel het beeld als het geluid zijn er op vooruit gegaan. Er zijn een paar kleine extra’s toegevoegd, al blijven de extra’s erg beperkt qua lengte en diepgang. Voor romantici is de film natuurlijk een aanrader. Als je de film nog niet had, is deze nieuwe uitgave duidelijk de beste keuze. Heb je de oudere SE versie al wel, dan is vervanging afhankelijk van persoonlijke overwegingen of je de toevoegingen belangrijk genoeg vindt.

Laatste reacties

TheGodfather  |  28-12-2005

Heb de film nog nooit helemaal gezien :P Maar zal m wellicht voor een zachte prijs een keerjte aanschaffen :D
Lees meer >

Andre van Helvoort  |  27-12-2005

Ik heb deze film nog niet in mijn collectie maar als ik hem toevallig tegen kom met een mooie prijs komt die er waarscheinlijk nu wel in. :lol:
Lees meer >

Reintje  |  26-12-2005

Omdat ik pretty woman een steengoede film vind en hem nog niet had was deze versie dan ook de beste keuze voor mij om aan te schaffen. Al vind ik de extra's ...
Lees meer >

rkrijger  |  26-12-2005

Dus er is een normale versie, een speciale versie en een extended speciale versie?!? Goeiedag zeg!
Lees meer >

Bartjess  |  26-12-2005

Het audiocommentaar is dit keer wel een nieuwe, op alle oudere dvds staat het oudere audiocommentaar dat ook ooit op de laserdisc heeft gestaan... maar goed, ik...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  26-12-2005

Ik wist niet dat er een extended versie van uitgekomen was, lijkt me erg leuk. Dit blijft een leuke fim maar had hem (achteraf gelukkig dus) nog niet in m'n co...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 118
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.