Icon

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-12-2005

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Icon (DVD)
Samenvatting

In het nieuwe Rusland staat de president machteloos tegen de toenemende honger en inflatie, de groeiende misdaad en corruptie en de horden werkloze rebellen die de straten onveilig maken.
Als in een chemische fabriek van Igor Komarov (Patrick Bergin) een ampul R-81 (biochemisch wapen) wordt gestolen, is de hoogste baas van de FSB Anatoly Grishin (Ben Cross) direct ter plaatse. De FSB agente Sonija Astrov (Annika Peterson) wordt samen met haar partner op de zaak gezet en moeten rechtstreeks aan Grishin rapporteren. Igor Komarov, die ook leider van de extreemrechtse partij is en zelf president wil worden, komt de aanslag erg goed uit. Hij kijkt uit naar de verkiezingen, omdat hij de ontevreden massa achter zich heeft gekregen met zijn belofte om orde en gezag te herstellen, welvaart te brengen en Rusland weer aanzien te geven in de wereld. Samen met Grishin adviseert hij de zittende president de diefstal van de R-81 ampul voorlopig geheim te houden.
Sir Nigel Irvine (Michael York) neemt contact met voormalig CIA agente Jason Monk (Patrick Swayze) en vraagt hem in Rusland de zaak te onderzoeken. Toevallig zou Monk dan ook zijn dochter Elena (Marta Kondova), die hij al vijftien jaar niet meer heeft gezien, kunnen opzoeken.
Jason kent Komarov nog uit de periode van de Koude Oorlog. Jason komt bij zijn onderzoek tot schokkende ontdekkingen en zoekt samenwerking met Sonija Astrov. Samen ontdekken ze dat de diefstal van de R-81 ampul de opmaat is van een duivels plan van Komarov, die Komarov ten uitvoer wil brengen als hij president van Rusland geworden is. De strijd tegen Komarov lijkt een hopeloze.

Commentaar

Bestsellerauteur Frederick Forsyth behoeft eigenlijk maar weinig introductie. Iedereen kent wel één of meer werken van deze grootmeester van spanning en internationale intriges. Als het niet in boekvorm is, dan wel als verfilming. Voorbeelden van verfilmingen van de werken van Frederick Forsyth zijn The Day of the Jackal, The Odessa File, The Dogs of War en The Fourth Protocol.
Hallmark Entertainment heeft de verfilming van de roman Icon uit 1996 ter hand genomen. Hallmark heeft er een miniserie van gemaakt, die in twee delen van elk bijna 1½ uur zijn uitgezonden. Hallmark Entertainment staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande televisieseries. De verfilming van Icon is door het Engelse onderdeel van Hallmark gerealiseerd.
De verfilming van Icon is niet door iedereen even enthousiast ontvangen. De cast lijst heeft enkele klinkende namen met Patrick Swayze in de hoofdrol en acteurs als Patrick Bergin, Michael York en Joss Ackland.
Tussen de roman van Frederick Forsyth en de verfilming van Hallmark zit een groot verschil. De roman focust zich veel meer op de presidentskandidaat als een tweede Hitler. Iets dat in de film lang niet zo nadrukkelijk naar voren komt. Patrick Bergin speelt de presidentskandidaat, maar komt daar niet zo overtuigend mee weg. Ook lijken zijn dialogen later ingesproken te zijn, gezien het niet geheel lipsynchroon zijn van zijn scènes. Nu zijn de dialogen sowieso een punt van kritiek. Want dit is weer zo’n verfilming waarin de Russen gewoon Engels praten, en waarin het Russische en Engelse taalgebruik ook niet geheel consistent door elkaar heen loopt.
Als geheel is Icon een aardige miniserie die redelijk spannend is, maar waar het plot te weinig verrassingen kent. Als je de tekortkomingen in de verfilming van regisseur Charles Martin Smith voor lief neemt, heb je met Icon een aardige bijna drie uur durende miniserie te pakken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 168 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983477858

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in breedbeeld opgenomen en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is redelijk goed. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het beeld is contrastrijk met voldoende scherpte maar matige detaillering. De gemiddelde bitrate voor het beeld op de eerste DVD is met 4.6 Mb/s erg laag, op de tweede DVD is de bitrate gefixeerd op 5.3 Mb/s. Als gevolg hiervan zijn soms kleine en soms duidelijke compressiefoutjes in het beeld zichtbaar en gaan fijne details in het beeld verloren. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Beeldruis is in lichte mate waarneembaar en edge enhancement is af en toe duidelijk zichtbaar toegepast.
De televisieserie bestaat uit twee delen van elk ongeveer 84 minuten. Elke deel staat, inclusief begin- en eindtitels op een DVD schijf. Beide DVD’s van deze 2-disc set zijn van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. Elk deel is verdeeld in zes hoofdstukken opgedeeld. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een fraai klein lettertype en staat mooi geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate van 448 kb/s) en in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. De DD2.0 stereotrack heeft een prima stereobeeld en detaillering en nadrukkelijk aanwezig laag. Bij de DD5.1 track ligt de nadruk op de voorkanalen, waarbij de dialogen netjes uit de centerspeaker komen en prima te volgen zijn. De muziek heeft een goede stereospreiding, waarbij de surroundkanalen worden gebruikt om het geheel een ruimtelijk karakter te geven. Ook bij bepaalde filmgeluiden wordt gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken.

Extra's

Elke schijf heeft één menuscherm voor het selecteren van het audiospoor en het activeren van de ondertiteling. Extra’s heeft deze set niet.

Conclusie

Icon is de Hallmark televisieserie verfilming vrij gebaseerd op de gelijknamige thrillerroman van schrijver Frederick Forsyth. Het verhaal speelt zich af in het Rusland van vandaag, waar een presidentskandidaat op slinkse wijze de macht probeert te krijgen en daarbij een duivels plan voor een nieuw Rusland ten uitvoer probeert te brengen. Een voormalig CIA agent en een Russische agente proberen de plannen te verijdelen. De hoofdrollen worden gespeeld door Patrick Swayze, Annika Peterson, Michael York, Patrick Bergin en Ben Cross.
De bijna drie uur durende televisieserie bestaat uit twee delen, die elk op een DVD zijn geplaatst. De beeldkwaliteit is redelijk en heeft last van een te hoog toegepaste compressie. Het geluid is met een DD5.1 en een DD2.0 track goed in orde. Extra’s heeft deze uitgave niet.

Laatste reacties

Zeeuws Meisje  |  31-12-2005

Toevallig gezien deze week. Ik vond het een goede film (eigenlijk mini-serie). Alleen jammer dat alle Russen vloeiend Engels spreken.
Lees meer >

Marc1978  |  31-12-2005

En ik maar denken dat Hallmark alleen maar aan wenskaarten deed :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.