Skeleton Key, The

Recensent:
Marcel den Haan
23-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Skeleton Key, The (DVD)
Samenvatting

Caroline (Kate Hudson) is verpleegster die zorgt voor zieken en ouderen. Wanneer haar laatste patiënt overlijdt neemt ze een baan aan bij een man en een vrouw in New Orleans. De man, Ben (John Hurt), is gebonden aan een rolstoel na een beroerte en zijn vrouw, Violet (Gena Rowlands), is te oud om voor hem te zorgen. Caroline krijgt een sleutel waarmee ze alle deuren in het oude huis kan openen. Al snel vindt ze op zolder een deur waarop de sleutel niet past. Toch weet ze de deur open te krijgen en Caroline vindt daar allerlei attributen die gebruikt worden voor Hoodoo rituelen. Ze vraagt aan Violet wat dit voor objecten zijn, maar zij zegt van niks te weten en beweert zelfs nog nooit in de kamer geweest te zijn. Caroline is vastberaden het mysterie op te lossen, maar daarbij ontdekt ze dingen die ze beter met rust had kunnen laten.

Commentaar

Films als The Ring, The Grudge en Dark Water doen het de laatste jaren echt goed. Al deze films zijn remakes van Japanse films, dus de schrijver van het script van de The Ring dacht dat het misschien wel eens tijd werd voor een film in dezelfde stijl van eigen bodem. Het resultaat is The Skeleton Key, een film die qua sfeer veel op de voorgaande films lijkt. Sfeer is dan ook het grootste pluspunt aan de film. Vrijwel alle scènes werden op locatie opgenomen in het hete en dampige zuiden van Amerika en deze typische sfeer komt goed over op het scherm. Het grote plantagehuis waarin de film zich afspeelt is een prima plek voor een film zoals deze en de locatie werkt zeker sfeerverhogend. In de film is een grote rol weggelegd voor Hoodoo, de bekende vorm van magie waarbij de bekende poppetjes gebruikt worden. Vaak wordt deze vorm van magie aangeduid als Voodoo, maar dat is meer een religie en Hoodoo is een onderdeel daarvan. Dit gegeven is zeker interessante en levert enkele goede scènes op. De optredens van de acteurs zijn in orde en vooral Gena Rowlands valt op door haar sterke spel. Ook John Hurt weet indruk te maken met zijn rol ondanks het feit dat hij in een rolstoel zit en niet praat. Toch weet hij genoeg emotie aan zijn karakter mee te geven. Kate Hudson werd in 2000 na het uitkomen van Almost Famous gezien als een groot talent, maar de rollen die hierna volgde waren niet echt noemenswaardig te noemen. Ook haar rol in The Skeleton Key zal geen klassieker worden, maar toch doet ook zij het alleraardigst. Het punt waar het een beetje de mist in gaat bij de film is het verhaal. Echt eng wordt het niet en vaak zie je als kijker de schrikmomenten van ver aankomen. Verder doet het einde wat geforceerd aan en echt bevredigend is het ook niet te noemen. Wat overblijft is een film die er dus goed uitziet en een lekkere beklemmende sfeer heeft. Leuk om een keer te kijken, maar echt vaak zal deze film niet herhaald worden bij de meeste mensen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582368734

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. Zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze, is de kwaliteit van het beeld erg goed te noemen. Het beeld is mooi scherp de gehele film en ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen dik in orde. Dit is erg prettig aangezien er vrij veel donkere scènes in de film zitten. De kleuren ogen mooi natuurlijk en goed verzadigd. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig, behalve dan wat filmgrain in de vooral donkere scènes en hier en daar wat edge enhancement. Een prima transfer die uitstekend past bij de sfeer van de film.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de film wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. Er is ook nog een Hongaarse 5.1 track op de DVD te vinden, maar die laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De film moet het niet hebben van veel effecten, maar toch is er voldoende ruimtelijkheid aanwezig. De achterkanalen worden regelmatig gebruikt en dan moet je vooral denken aan geluiden zoals regen en buitengeluiden. De dialogen worden netjes door het middenkanaal weergegeven en deze zijn goed te volgen en klinken mooi helder. In de film is regelmatig prima muziek te horen die sfeerverhogend werkt en deze muziek wordt goed weergegeven door de voorkanalen. Er is hier een mooi breed stereogeluid te horen. Het LFE kanaal wordt voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van de muziek, maar ook bij enkele andere scenes laat de subwoofer een goed gedoseerd laag horen. Een prima track die sfeerverhogend werkt en uitstekend past bij de film.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). Het beeld van de extra\'s is 1.33:1 en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), tenzij anders aangegeven.

Er zijn redelijk wat extra\'s te vinden op de schijf, maar helaas voegen de meeste weinig toe aan de film en duren ze te kort om echt interessant te worden.

Audiocommentaar
Regisseur Iain Softley verzorgt het commentaar tijdens de film en hij doet dit op een leuke en informatie manier. Hij vertelt veel over de opnames, de cast en het verhaal achter de film. Een commentaar dat zeker de moeite waard is.

Deleted Scenes (21 min.)
Een reeks verwijderde scènes die achter elkaar voorbij komen. De scènes zijn met of zonder commentaar van de regisseur te bekijken.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed.

Behind The Locked Door: Making The Skeleton Key (5 min.)
Een wat standaard kijkje achter de schermen, afgewisseld met beelden uit de film. Verder zijn er ook enkele korte opmerkingen te zien van de cast en crew.

Exploring Voodoo/Hoodoo (4 min.)
Een korte geschiedenisles in Voodoo en Hoodoo en wat het verschil is tussen de twee. Helaas iets te kort om echt diep op het onderwerp in te gaan.

Recipe & Ritual: Making The Perfect Gumbo (3 min.)
Gumbo is een soort soep die typisch is voor de zuidelijke staten van Amerika. In deze korte featurette krijgen we te zien hoe we de perfecte Gumbo kunnen maken.

Blues In The Bayou (6 min.)
In deze featurette krijgen we een geschiedenisles in de muziek van het Zuiden, blues en Jazz. Helaas is ook deze featurette te kort om echt interessant te worden.

Kate Hudson\'s Ghost Story (2 min.)
Kate Hudson vertelt een verhaal over geesten dat ze zelf meegemaakt heeft.

Plantation Life (3 min.)
Wederom een korte geschiedenisles en deze keer over het leven op de plantages ten tijde van de slavernij.

Casting The Skeleton Key (9 min.)
De regisseur en andere leden van de crew vertellen over het casten van de film. Helaas bestaat veel van deze featurette uit het vaak aanwezige geslijm over elkaar.

John Hurt\'s Story (3 min.)
John Hurt leest voor uit een boek dat geschreven is door een slaaf ten tijde van de slavernij.

A House Called Felicity (5 min.)
Deze featurette gaat over het huis waar de film is opgenomen. We krijgen te horen hoe het was om hier de film te schieten en hoe het uiterlijk van het huis tot stand is gekomen.

Gena\'s Love Spell (1 min.)
Actrice Gena Rowland\'s leest een liefdesspreuk voor.

Red Eye International Trailer (1 min.)
Een trailer van de film Red Eye. Het beeld is 2.35:1 letterboxed.

King Kong Trailer (2 min.)
Een trailer van de film King Kong. Het beeld is 1.78:1 anamorf.

Conclusie

Caroline gaat werken bij een oud echtpaar midden in de moerassen van Louisiana. De man is gebonden aan een rolstoel en zijn vrouw is maar een vreemd figuur. Caroline krijgt een sleutel waarmee ze alle deuren in het huis kan open maken, behalve die deur op de zolder. Al snel raakt Caroline gefascineerd door de deur, maar wanneer ze hem opent ontdekt ze dingen die ze beter met rust had kunnen laten. The Skeleton Key is een film in de stijl van The Ring, maar helaas is het verhaal van deze film niet echt overtuigend en ook wordt de film niet echt eng. De acteurs doen hun werk goed en de typische zuidelijke sfeer van de Verenigde Staten wordt goed weergegeven. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit en er zijn redelijk wat extra\'s toegevoegd die helaas wat kort duren en vaak weinig met de film te maken hebben.

Laatste reacties

raymond koene  |  18-01-2006

Geweldige film, met een zeer onverwacht einde.....het einde gaf net als in the sixth sense veel stof tot nadenken. zeker een aanrader die zeker meer verdient da...
Lees meer >

TheGodfather  |  28-12-2005

Best een ok film. Kate Hudson is geen straf om naar te kijken :P. Het einde vond ik wel ok, maar niet zo goed als dat sommigen doen voorkomen. Wat is dat tro...
Lees meer >

link1986  |  26-12-2005

Soms weet je inderdaad dat er iets te schrikken aan gaat komen en toch vlieg je 3 meter uit je stoel!! :) Erg leuke film, ik moest op het eind wel even nadenken...
Lees meer >

Jeroen D  |  24-12-2005

Ik vond dit wel een vermakelijke film, al had ik er wel meer van verwacht Precies mijn mening.
Lees meer >

King Dingeling  |  23-12-2005

Ik heb deze net gekeken... in het pikdonker en het volume op mn HT vol opengedraaid... sommige schrikmomenten zie je aankomen, maar toch schrik je je eigen h...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  23-12-2005

Vond dit echt een goede film, zeer spannend van het begin tot het einde. Alleen de plotwending had ik totaal niet verwacht en moest ook ff nadenken hoe het no...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-12-2005

Goede film die het idd meer van sfeer en verhaalkronkels dan van spanning moet hebben. Maar het is prettig om te weten dat er nog thrillers gemaakt worden met e...
Lees meer >

Barry de Nijs  |  23-12-2005

Ik vond dit wel een vermakelijke film, al had ik er wel meer van verwacht
Lees meer >

Puts  |  23-12-2005

Vond het een aardige film, die in het begin standaard schrikeffecten had, maar wel steeds spannender werd. Vond het einde goed! Eindelijk weer eens geen happy e...
Lees meer >

denizg  |  23-12-2005

wel een mooie dvdcover
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  23-12-2005

Ik vond de film matig, maar het einde (Ouders blijken eigen kinderen te hebben opgehangen, omdat hun slaven middels hoodoo van lichaam hadden gewisseld) net zo ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.