Assepoester II / Cinderella II (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-12-2005

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

Assepoester II / Cinderella II (SE) (DVD)
Samenvatting

Opmerking: omdat het hier een heruitgave betreft is de inhoud van deze recensie deels overgenomen van onze eerdere recensie van Assepoester 2 – Dromen komen uit.

Assepoester, nu getrouwd met haar prins, woont op het paleis. Samen met haar muizenvriendjes. Maar deze muizen hebben niks meer te doen en vervelen zich. Het sprookjesverhaal van Assepoester is uit en op suggestie van de toverfee verzinnen de muizen zelf enkele verhalen over Assepoester en natuurlijk over zichzelf.
In het eerste verhaal moet Assepoester een bal verzorgen. Alles moet daarvoor anders dan zij zich had voorgesteld. Maar dat zint Assepoester toch niet en ze besluit het op haar wijze te organiseren, natuurlijk met hulp de muizen Tom en Pieter.
In het tweede tovert de toverfee het muisje Tom om tot mens, zodat hij Assepoester kan helpen bij het lentefeest. Maar Tom ervaart dat het als mens toch allemaal niet meevalt. Op het lentefeest slaat een olifant op hol. Met hulp van de toverfee kan Tom het lentefeest redden.
In het derde verhaal zijn de twee stiefzussen Drizella en Anastasia weer terug. Zij moeten nog steeds een rijke vrijgezel aan de haak slaan. Maar geheel tegen de zin van de stiefmoeder, wordt Anastasia verliefd op de bakker. Anastasia krijgt hulp van Assepoester en de muizen om te kunnen omgaan met de bakker.

Commentaar

Ruim 50 jaar na het originele Assepoester komt Disney met een zogenaamde ‘direct-to-video’ vervolg. Jammer, want de magie van het eerste verhaal is hiermee verloren gegaan. Assepoester 2 is niet meer dan een snel gemaakte eenvoudige videofilm waarbij gebruik is gemaakt van de karakters uit Assepoester. De schoonheid en de magie van het origineel heeft hier verder niks mee te maken. Regisseur Darrell Rooney, die ook het vervolg op Lady en de Vagebond heeft gemaakt, heeft er een redelijk film van gemaakt. Het verhaal is erg simpel en bestaat uit drie hele korte verhaaltjes. De muizen praten deze verhaaltje aan elkaar en zorgen (nog steeds) voor de komische noot. En natuurlijk zijn er een paar liedjes. De animaties zijn mooi gedaan met redelijke diepte en kleurrijke achtergronden. Maar toch halen deze beelden het niet bij de mooie beelden van het origineel of bij de huidige moderne (grote) voor bioscoop gemaakte animatiefilms (de echte Disney Klassiekers). Daarvoor ontbreekt het aan detaillering en een nog betere dieptewerking. Eigenlijk zou Disney deze ‘sequels’ op de grote Disney Klassiekers niet moeten maken. Een stukje van die bijzondere Disney magie gaat daarmee verloren. Maar desondanks zullen de allerkleinsten onder ons zeker veel kijkplezier beleven aan deze tekenfilm.

In 2002 heeft Buena Vista de direct-to-video vervolg Assepoester 2 – Dromen komen uit al uitgebracht op DVD. In verband met de release van de klassieker Assepoester is dit vervolg nu als een ‘special edition’ heruitgegeven. Wat de transfer en de daarmee samenhangende beeld- en geluidskwaliteit van de film betreft is deze nieuwe uitgave identiek aan de eerdere uitgave. Het verschil zit in de menuschermen en de aanwezige extra’s, die nu iets uitgebreider zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 70 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418069452

Extra's

  • Muziekvideo
  • Disney’s verhalenboek
  • Spellen
  • Koninklijk Kunstwerkje
  • Achtergrondreportage muzikale magie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer van deze nieuwe SE uitgave is identiek aan de eerder uitgave. Dus we herhalen onze woorden over het beeld.
Het beeldformaat is 1.66:1 en is anamorf op de DVD gezet. Het beeld is erg mooi, scherp met goed contrast en volle heldere kleuren. De detaillering van het beeld is ook goed. Er is eigenlijk niks op het beeld aan te merken, gewoon perfect.
De film is opgedeeld in 15 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) is helaas wel te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Zowel de originele Engelse taal, als de nasynchronisaties in het Nederlands en het Frans, staan in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt zeer goed en is mooi ruimtelijk. De nadruk ligt op de drie voorste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de ruimtelijkheid en enkele effecten. De soundtrack gaat niet zo laag door waarbij het LFE kanaal minimaal wordt gebruikt. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie is netjes gedaan, zelfs het hoge stemgeluid van de muizen. Je herkent wel de bekende stemmen die al vaker aan tekenfilms hebben meegewerkt. Aansluitend aan de film wordt een overzicht gegeven wie aan de Nederlandse nasynchronisatie hebben meegewerkt, netjes.

Extra's

Wanneer de schijf start, krijg je zoals gebruikelijk bij Disney enkele promotionele trailers te zien van andere Disney titels. Om ze over te slaan, druk je direct op de ‘menu’ toets.

De nieuw vormgegeven breedbeeldmenu’s zijn animaties in breedbeeld met muziek. De menu’s zijn beschikbaar in het Nederlands, het Engels of het Frans.
De DVD heeft een paar aardige extra’s meegekregen. Alle deze extra’s hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden in 1.33:1 standaard beeldformaat gepresenteerd. Alle extra’s zijn in het Engels met Nederlandse voice-over of Nederlands gesproken

Allereerst de extra’s die overgenomen zijn van de eerdere uitgave:

Disney\'s Verhalenboek - Een Klein Misverstand
Een kort verhaaltje voor de kinderen, met de keuze om het voorgelezen te krijgen of om het zelf te lezen.

Spel: Assepoesters Sprookjespaleis
Een drietal spelletjes (dinerzaal, kleedkamer, keuken) om Assepoester te helpen bij de voorbereidingen van het bal. De speBij dit spel krijg je de gelegenheid om Assepoester te helpen alles klaar te maken voor het grote bal.

Achtergrondreportage ‘Muzikale Magie’ (6 min)
Een video over de gebruikte muziek waarbij de componist Mike Tavera enige toelichting geeft. Uiteraard ruim voorzien van filmfragmenten.

’ Put It Together’ Muziekvideo (4 min)
De zangeres Brooke Allison zingt een nummer uit de film met als achtergrond filmfragmenten. Het interlaced beeld van deze video heeft last van compressiefouten.

En dan nu de nieuwe extra’s die zijn toegevoegd:

Spel: zoek dezelfde tiara
Spelletje waarbij je aan moet geven welke kleine tiara past bij de grote getoonde tiara.

Koninklijk kunstwerkje: maak je eigen prinses (5½ min)
Filmpje met uitleg hoe je van spulletjes in huis je eigen prinses kunt maken.

Conclusie

Assepoester II met de subtitel Dromen komen uit is een direct-to-video vervolg op de echte Disney Classic Assepoester en bestaat een verzameling van drie korte animatiefilmpjes. Ondanks dat gebruik wordt gemaakt van de figuren uit de originele Assepoester mist dit verhaal de schoonheid en de magie van het origineel. Desondanks zullen de allerkleinsten onder ons zeker veel kijkplezier beleven aan deze tekenfilm.
Buena Vista heeft deze video opnieuw uitgebracht. Beeld- en geluidskwaliteit van de film zijn onverminderd zeer goed gebleven. Deze nieuwe ‘special edition’ heeft twee extra’s meer gekregen, die vooral bedoeld zijn voor de kleine jeugd.

Laatste reacties

rkrijger  |  22-12-2005

Ik bekeek het ten opzichte van de sequels. Wel dit vond ik voorlopig de 2de beste sequel. Deze is toch wel wat beter dan Pocahontas II,Lion KIng II,Pete...
Lees meer >

pieter bond  |  22-12-2005

Ik bekeek het ten opzichte van de sequels. Wel dit vond ik voorlopig de 2de beste sequel. Deze is toch wel wat beter dan Pocahontas II,Lion KIng II,Pete...
Lees meer >

Bambi  |  22-12-2005

Ik vind het juist één van de betere.Al blijft het natuurlijk nog geldklopperij en doet het de originele Classic geen eer aan. De animatie van deze film is rond...
Lees meer >

pieter bond  |  21-12-2005

Ik vind het juist één van de betere.Al blijft het natuurlijk nog geldklopperij en doet het de originele Classic geen eer aan.
Lees meer >

rkrijger  |  21-12-2005

Skippen die hap. Dit is 1 vd minste sequels van Disney...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.