Simply Red - Cuba!

Recensent:
Alexander de Mol
20-12-2005

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Simply Red - Cuba! (DVD)
Samenvatting

Simply Red draait al ruim twintig jaar, weliswaar met enkele tussenpozen, succesvol mee aan de top en is nog steeds één van de beste soulbands van het moment. Op hun onlangs uitgebrachte DVD Cuba! staat een registratie van een concert welke in het ‘Gran Teatro’ in Havana op 26 en 27 augustus is opgenomen. Al hun grootste hits, met o.a. Stars, Fairground, Something Got Me Started en If You Don’t Know Me By Now, vind je erop terug in een nieuw en verfrissend latino-jasje gegoten! Het concert sluit aan op de nieuwe albumrelease van Simply Red getiteld Simplified. Deze DVD registratie bevat de volgende tracks:

01 A Song For You
02 Your Mirror
03 Stars
04 For Your Babies
05 So Beautiful
06 Smile
07 Home
08 Sad Old Red
09 Holding Back The Years
10 It\'s Only Love
11 More
12 Love Fire
13 Sunrise
14 The Right Thing
15 Come To My Aid
16 Perfect Love
17 Fairground
18 Something Got Me Started
19 If You Don\'t Know Me By Now

Commentaar

Simply Red draait natuurlijk vooral om de roodharige Mick Hucknall. In 1977 richtte hij zijn eerste professionele groep op, The Frantic Elevators. In 1985 richtte Hucknall Simply Red op. Live maakte de groep een dermate sterke indruk dat ze al na een handvol optredens een platencontract kreeg. De debuut single van de band was meteen een groot succes. Money\'s Too Tight to Mention scoorde in 1985 in diverse Europese landen in de hitlijsten. In 1986 bereikte Holding Back the Years de nummer één positie in de VS, dat ze in 1989 nog eens herhaalden met hun cover versie van Harold Melvin & the Blue Notes\' If You Don\'t Know Me By Now. In 1991 brengt Simply Red het album Stars uit, een cd met alleen zelf geschreven materiaal. De verkoop is gigantisch en wordt de bestverkopende cd van 1991 en 1992 in Groot-Brittannië.
Vorig jaar behoorde de DVD Live in Sicily van Simply Red tot de betere muziek DVD’s van 2004. Een derde plek bij onze DVD.nl Awards 2004 was daar mede het bewijs van. Ook deze DVD maakt indruk maar zal, door het latijns-Amerikaanse sausje misschien niet iedereen aanspreken. Voor mensen die de bekende nummers in hun originele uitvoering willen horen is Live in Sicily de DVD om in huis te hebben. Voor de liefhebbers die die DVD al grijs gedraaid hebben is Cuba! een welkom alternatief. De technische kwaliteit van Live in Sicily was erg goed te noemen, hieronder een impressie wat we van Cuba! vonden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 88 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Music
EAN: 825646277926

Extra's

  • Photo Gallery
  • Documentary
  • ‘Perfect Love’ Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt gepresenteerd in een 1.78:1 verhouding. De eerste indruk die we bij het bekijken van de schijf krijgen is absoluut goed. Mooie felle, goed uitgebalanceerde kleuren en een prima detaillering bij met name close-up shots. Schaduwdetail en zwartniveau voldoen aan de maatstaven en ook het contrast is in orde. Het enige echt noemenswaardige beeldprobleem is de aanwezigheid van ‘moiré’. Vooral het rooster met rasterpatroon aan de zijkant van het sfeervolle podium levert door ‘moire-patronen’ soms wat afleiding op (zie screenshot 1). Voor de rest kunnen we gewoon stellen dat het beeld prima in orde is op deze DVD.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een drietal geluidssporen. Een Dolby Digital 2.0 track (448 kbit/s), een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) en een DTS 5.1 track (754 kbit/s).
De eerste zet een zeer behoorlijk stereobeeld neer waarbij de helderheid en detaillering, voor Dolby Digital 2.0 begrippen, van een acceptabel niveau is. Persoonlijk had ik echter liever een ongecomprimeerd LPCM stereospoor teruggezien. Beide 5.1 kanaalstracks zetten een prima concertbeleving neer en geven het gevoel aanwezig te zijn in het ‘Gran Teatro de la Habana’. De voorkanalen verdelen het geluid van het podium en de achterkanalen zorgen voor weergave van geluid van het publiek en de bijbehorende nabootsing van de akoestiek van het Teatro. Als we moeten kiezen dan geniet het DTS spoor een lichte voorkeur, maar zoals gezegd presteren beide 5.1 tracks meer dan uitstekend.

Extra's

Documentary (18:50 min)
Deze documentaire geeft een aardige kijk op de voorbereidingen op het concert waarbij onder andere de promotie, door middel van interviews met radiostations, en de besprekingen met de regisseur van het concert en bandleden aan bod komen. Een positief punt geldt de aanwezigheid tot het selecteren van Nederlandstalige ondertiteling bij deze documentaire.

Photo Gallery (5:13 min)
Een stijlvolle geanimeerde fotogalerij waarin een berg zwart wit foto’s van de band de revue passeren begeleid door de rustige uitvoering van Fairground van Simply Red.

‘Perfect Love’ video (3:12 min)
Een videoclip van een recente single van Simply Red, Perfect Love.

Conclusie

De DVD Cuba! van Simply Red bevat een registratie van de veelal bekende nummers van de band, aangevuld met enkele nieuwe tracks, uitgevoerd in een meer akoestische ‘latin’ uitvoering. Voor bezitters van de Live in Sicily DVD is deze schijf een welkome afwisseling door de luchtige stijl waarin de nummers door Simply Red worden gebracht. De beeldkwaliteit is, op het kleine moiréprobleempje na, gewoon goed te noemen en de geluidskwaliteit is uitstekend. Beide meerkanaalstracks geven een uitstekende weergave van hoe het in het ‘Gran Teatro de la Habana’ geklonken moet hebben. Voorts bevat de schijf nog een aardige documentaire, wat foto’s en een videoclip. Een prima schijfje voor de liefhebber van Simply Red en het stemgeluid van Mick Hucknall.

Laatste reacties

martin  |  21-12-2005

De DVD 'Live in Sicily' heb ik bij diverse mensen mogen aanschouwen. Prachtschijf. Moet 'm zelf nog steeds aan de collectie toevoegen. Verwacht de recensie hier...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  21-12-2005

De DVD 'Live in Sicily' heb ik bij diverse mensen mogen aanschouwen. Prachtschijf. Moet 'm zelf nog steeds aan de collectie toevoegen. Verwacht de recensie hier...
Lees meer >

nlamste3  |  20-12-2005

Denk ga nog eens eventjes de recentie van SR Live in Sicilie lezen, is die er helemaal niet... Er wordt toch een aantal keer naar verwezen in deze recentie.....
Lees meer >

nlamste3  |  20-12-2005

If You Don't Know Me By Now was eigenlijk het enige grote gemis voor mij van de DVD Live In Sicilie. Was een van de eerte die de DVd in huis had, en heb toen...
Lees meer >

Daniël R.  |  20-12-2005

Cuba! en Live in Sicily... ik moet ze allebei nog kopen...
Lees meer >

martin  |  20-12-2005

Voormij de beste Simply Red dvd!! geluid is erg goed, de ambiance van de zaal komt door de achter speakers realistisch over. groet.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.