Jean Michel Jarre – Solidarnosc (live)

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-12-2005

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Jean Michel Jarre – Solidarnosc (live) (DVD)
Samenvatting

Op 26 augustus van dit jaar gaf de getalenteerde Franse synthesizerspeler en componist van elektronische muziek Jean Michel Jarre een spectaculair concert in Polen. Voor meer dan 170.000 mensen enthousiast publiek speelde Jean Michel Jarre delen uit zijn bekende composities als “Oxygene”, “Equinoxe”, “Aero” en “Chronology”. Het concert draagt de naam Solidarnosc (Solidariteit), de naam van de Poolse vakbond die een belangrijke rol had in de val van het communisme in Oost Europa. Het concert werd gegeven op het terrein van de Lenin scheepswerven in de stad Gdansk, Polen, om het 25-jarig bestaan te vieren van de door Lech Walesa opgerichte vakbond. Op verzoek van Nobelprijswinnaar Lech Walesa gaf Jean Michel Jarre dit concert op deze speciale plaats.
Naast zijn bekende repertoire waarmee Jean Michel Jarre sinds de jaren zeventig wereldwijd succes oogstte, speelde Jean Michel Jarre ook nieuwe composities. De tracklisting van het concert is:

1. Shipyards Overture (Industrial Revolution)
2. Suite for Flute
3. Oxygene 2
4. Chopin Memories
5. Aero
6. Oxygene 4
7. Souvenir
8. Space of Freedom (March 23)
9. Theremin Memories
10. Chronology 2
11. Mury
12. Chronology 6
13. Oxygene 8
14. Light my Sky
15. Tribute to Jean Paul II (Acropolis)
16. Rendez-vous 2
17. Vivaldi (Summer – presto)
18. Oxygene 12
19. Rendez-vous 4
20. Solidarnosc (Oxygene 13)
21. Aerology (remix)

Commentaar

De DVD bevat niet het volledige concert van Jarre. Er missen vier gespeelde werken, waaronder het nummer “The Emigrant”. Na het nummer Chronology 2 komt Lech Walesa op het podium en sprak het publiek toe. Deze speech staat niet op de DVD. Wel zie je op de DVD Lech Walesa het podium opkomen, waarna hij plots een microfoon vasthoudt en direct daarna weer van het podium verdwijnt. Jammer van deze vreemde editing. Dit geldt ook een beetje voor de plotse wijze waarop het concert start na het DVD menuscherm.
Jean Michel Jarre droeg twee composities op ter nagedachtenis aan de in Polen geboren paus Johannes Paulus II. Composities bedoelt als een bijzonder eerbetoon en bestaande uit een elektro-mix van synthesizers en Filharmonisch orkest met samples van de stem van de paus die de woorden \"Nie ma wolnosci bez Solidarnosci\" (Geen vrijheid zonder Solidariteit) uitspreekt. Het werk “Mury” is afgeleid van het originele ‘Solidarnosc’ volkslied ‘Mury’ van Jacek Kaczmarski.
Jarre gaf een indrukwekkende show, verpakt in zeeën van licht en vuurwerk. Achter het podium stonden grote projectieschermen, waarmee het concert visueel werd ondersteund.
Dit concert van Jean Michel Jarre wordt als één van zijn beste concerten beschouwd. Jarre speelt heel ontspannen en heeft veel contact met het publiek. Niet alleen tijdens het spelen, maar ook tussen de nummers door. Hij spreekt regelmatig het publiek toe, wat door een tolk in het Pools wordt vertaald. Jean Michel Jarre wordt muzikaal ondersteund door:
- Francis Rimbert (keyboards, electronic percussions)
- Patrick Rondat (guitars)
- Claude Samard (keyboards, guitars, musical coordinator)
- Gdansk University Choir
- Baltic Philharmonic in Gdansk

Warner Music heeft het concert in twee verschillende uitgaven uitgebracht. Je hebt keuze uit een 1-DVD uitgave, waar alleen het concert op staat. Verder is er een Collector Edition uitgave. Deze uitgave bevat naast het concert ook nog enkele bonustracks en een CD met een compilatie van negen nummers van het concert.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Warner Music
EAN: 5051011144820

Extra's

  • Trailer
  • No Comment
  • CD Koncert w Stoczny

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

LET OP! Het beeldsysteem van deze uitgave is het Amerikaanse NTSC formaat. Let hier dus op, je installatie moet wel met NTSC beeld overweg kunnen!

Het concert is door het Belgische Alfacam in High Definition (HDTV) opgenomen. De Europese High Definition zender HD1 zond het concert rechtstreeks uit in het hoge resolutie 1080i 16:9 beeldformaat. Alfacam heeft ook de registratie van Jarre’s concert in Beijing verzorgd en heeft voor de Poolse registratie dezelfde type HD camera’s gebruikt. Het concert is met Thomson LDK6000 mkII High Defenition camera’s vastgelegd. Voor de live uitzending werden de beelden rechtstreeks doorgezonden naar de Poolse nationale televisie en via satelliet naar het HD1 kanaal van Euro1080.

Het beeld op deze DVD release heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Het beeld is helaas in het NTSC formaat. Niet alleen het aantal beeldlijnen is hierdoor lager (NTSC=480, PAL=576), maar ook de beeldfrequentie is anders (NTSC=60Hz, PAL=50Hz). De omzetting van PAL naar NTSC en op je weergever weer terug naar PAL betekent een klein verlies in beeldkwaliteit.
Toch is wel duidelijk te zien dat het beeld afkomstig is van een HD bron. Het beeld is in het algemeen scherp en gedetailleerd. Ook valt de zuiverheid van het beeld op. Geen filmgrain en nauwelijks enig last van (digitale) beeldruis. Wel valt regelmatig aliasing op, wat te wijten is aan de NTSC transfer, dat dus een lager aantal beeldlijnen heeft. Verder is het beeld interlaced.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort merkbaar. Jean Michel Jarre spreekt het publiek regelmatig toe in het Engels (met Frans accent), wat door een tolk in het Pools wordt vertaald. Je moet het hierbij echter zonder ondertiteling doen, het concert is niet ondertiteld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in twee geluidsformaten op de DVD; een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s ) en een ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (bitrate 1536 kb/s).
De LPCM 2.0 stereotrack is een goed klinkende stereotrack, vergelijkbaar met een CD. Er is een klein verschil met de CD, op DVD heeft de track een sample frequentie van 48 kHz, op CD is dat 44,1 kHz. De muziek heeft een prima stereobeeld, is goed gedetailleerd in het hoog en heeft een prima laag. Een zeer fraai stereogeluid.
Maar het echte genieten doe je met de DD5.1 track. De beste die ik tot nu toe heb gehoord en nog weer beter dan de surroundtrack van Jarre’s Beijing concert. Het bijzondere aan de mix is het fraaie homogene geluidsbeeld. Vermits je installatie goed is afgeregeld, maak je bij deze mix eigenlijk geen onderscheid tussen frontspeakers, surroundspeakers, centerspeaker of subwoofer. Alle speakers tezamen zorgen voor een homogeen geluidsbeeld dat zich als een driedimensionale deken om je heen hult. De detaillering van het geluid is bijzonder goed met een heel helder en subtiel hoog. Het laag is mooi strak en geeft autoriteit aan het geluid. De geluiden van het aanwezige publiek omringen je evenzo en geven je het gevoel midden tussen de mensen te staan. Nogmaals, dit is een super muziektrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke animaties van het concert en zijn voorzien van achtergrondgeluid.

No Comment (13 min)
Beeldfragmenten van de voorbereidingen op het concert en wat andere beeldhoeken van het concert zelf.

Trailer 5.1 (1 min)
Een promotietrailer voor dit concert in 5.1 geluid.

Als extra zit bij de Collector Edition DVD nog een CD verpakt. Deze CD bevat een 48 minuten durende compilatie van het concert. Deze CD is alleen in Polen los uitgebracht onder de titel “Koncert w Stoczny” (Live from Gdansk). De tracklisting van de CD is:
1. Shipyards Overture (Industrial Revolution)
2. Oxygene 4
3. Mury
4. Space of Freedom (March 23)
5. Oxygene 8
6. Light my Sky
7. Tribute to Jean Paul II (Acropolis)
8. Rendez-vous 4
9. Aerology (remix)

De keepcase is voorzien van een stevig kartonnen omslag.

Conclusie

Op 26 augustus van dit jaar gaf de getalenteerde Franse synthesizerspeler en componist van elektronische muziek Jean Michel Jarre een spectaculair concert in Polen. Voor meer dan 170.000 mensen enthousiast publiek speelde Jean Michel Jarre delen uit zijn bekende composities en enkele speciaal voor dit concert gecomponeerde nieuwe werken. Jarre gaf een indrukwekkende show, verpakt in zeeën van licht en vuurwerk. Achter het podium stonden grote projectieschermen, waarmee het concert visueel werd ondersteund. Dit concert van Jean Michel Jarre wordt als één van zijn beste concerten beschouwd. Op de DVD Solidarnosc Live staat de registratie van dit concert. Vier gespeelde nummers staan niet op de DVD.
Het beeld is in High Definition vastgelegd. Het beeld op deze DVD is in 16:9 formaat, maar helaas NTSC. Let hierop of je installatie overweg kan met een NTSC beeldsignaal. Het geluid is naar keuze een fraaie ongecomprimeerde stereotrack of een bijzondere fraaie Dolby Digital 5.1 surround track. Vooral deze laatste maakt indruk met een zeer fraai homogeen geluidsbeeld.
Als extra bij deze Collector Edition uitgave een 13 minuten durende andere kijk op het concert en een trailer. Daarnaast een CD met negen nummers van het concert.
Evenals Jarre’s Live in Beijing is ook dit concert een unieke gebeurtenis, die fraai in beeld en geluid is vastgelegd. Ondanks een paar kleine minpuntjes is deze release van Warner Music een muzikale aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Music.

Lees meer

Laatste reacties

Mike Philippens  |  27-12-2005

Ik heb 'm vanmiddag gehaald en meteen gekeken. Helaas zijn ze er ook deze keer niet in geslaagd een regisseur te vinden die zich ook maar enigszins in Jarre con...
Lees meer >

Edwin V  |  22-12-2005

Als dit zijn beste concert wordt genoemd, begrijp ik niet dat een DTS-track ontbreekt. Sorry, maar op mijn apparatuur klinkt het Beiingconcert toch echt beter!...
Lees meer >

Ge_Someone  |  21-12-2005

Deze DVD is wellicht meer een verslag van een (vooral voor Polen) bijzondere gebeurtenis. Ik heb een half uurtje van die TV uitzending gezien en hoewel de hoev...
Lees meer >

Jeroen vS  |  21-12-2005

Erg gaaf concert. Lekker openingsnummer ook. En hij lacht gelukkig weer bij dit concert. In China was het allemaal wat statisch. En dat playbacken? Tsja, het...
Lees meer >

Charles Szerkowski  |  20-12-2005

Ooit is "Oxygen in Moscow uitgebracht op dvd, met een 4:3 beeld, Dolby Digital 5.1 en alleen in NTSC, een regio 1 uitgave. Met als extra o.a. iets dat "Making t...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  20-12-2005

Als dit zijn beste concert wordt genoemd, begrijp ik niet dat een DTS-track ontbreekt. Sorry, maar op mijn apparatuur klinkt het Beiingconcert toch echt beter!...
Lees meer >

Mike Philippens  |  20-12-2005

Hopelijk worden de oudere concerten ook eens op DVD uitgebracht. Zou ik wel gaaf vinden. Als collectors box ofzoiets. Natuurlijk uitgegeven door Dreyfus. Of...
Lees meer >

Worp3  |  20-12-2005

Hopelijk worden de oudere concerten ook eens op DVD uitgebracht. Zou ik wel gaaf vinden. Als collectors box ofzoiets. Natuurlijk uitgegeven door Dreyfus. Of...
Lees meer >

DeeVeeDee  |  19-12-2005

Gelukkig staan er een aantal andere tracks op deze DVD dan op Aero en In China. Dat maakt de DVD aantrekkelijk. Ook voor mij als liefhebber van de muziek van JM...
Lees meer >

Worp3  |  19-12-2005

Ik vraag me constant af waarom er steeds mensen beginnen over het playbacken van Jarre. Telkens bij elk concert moet men het daar over hebben! In plaats gewoo...
Lees meer >

Mike Philippens  |  19-12-2005

Ik vraag me constant af waarom er steeds mensen beginnen over het playbacken van Jarre. Telkens bij elk concert moet men het daar over hebben! In plaats gewoo...
Lees meer >

Worp3  |  19-12-2005

Dit concert krijgt van mij een dikke 8. Ik vond zowel beeld- als geluidskwaliteit van China echter beter. Een 10 plus een zoen van de juf! Bij het concert in Po...
Lees meer >

Charles Szerkowski  |  19-12-2005

Dit concert krijgt van mij een dikke 8. Ik vond zowel beeld- als geluidskwaliteit van China echter beter. Een 10 plus een zoen van de juf! Bij het concert in Po...
Lees meer >

Mike Philippens  |  19-12-2005

Uiteraard moet ik deze ook hebben! Ik ben bij het concert geweest en hoewel het wederom een groot playback feest was, was het gewoon een gaaf optreden. De avond...
Lees meer >

Worp3  |  19-12-2005

Mijn tv kan NTSC aan, echter ik heb liever de 100 beeldlijnen meer die ik van PAL krijg. Je bent een "echte" nederlander. :D Die wil ook altijd meer vor het...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.