Cursed

Recensent:
Marcel den Haan
05-12-2005

Totaalbeoordeling:

5
DVD

Cursed (DVD)
Samenvatting

Ellie (Christina Ricci) en haar broer Jimmy (Jesse Eisenberg) wonen samen nadat hun ouders zijn omgekomen. Ellie probeert zo goed en kwaad als het kan, de opvoeding van haar jongere broer over te nemen. Ze werkt bij een televisieprogramma terwijl haar broer de middelbare school bezoekt. Op een avond rijden ze samen naar huis en raken ze betrokken bij een ongeluk. Ze rijden namelijk een dier aan waardoor hun auto in de slip raakt en in botsing komt met een andere auto. Deze auto raakt van de weg en rijdt een heuvel af. Ellie en Jimmy rennen de heuvel af om te gaan kijken of alles goed is met de bestuurder van de auto. Net nadat ze de vrouw hebben bevrijdt uit haar benauwde positie wordt ze aangevallen en meegesleurd door een groot beest. Ellie en Jimmy raken allebei lichtgewond door de aanval. Na enkele tijd beginnen de broer en zus veranderingen bij zichzelf op te merken. Jimmy is ervan overtuigd dat ze zijn aangevallen door een weerwolf en na een tijdje begint ook Ellie dit te geloven. Nu moeten ze proberen de weerwolf die hen aanviel te vinden en dood te maken voordat de vloek ook bij hen compleet is geworden en ze zelf veranderen in een het verschrikkelijke beest.

Commentaar

Wes Craven wordt nog altijd gezien als één van de grootmeesters van de horrorfilm. Hij verdient deze titel voor het maken van films als The Last House on the Left, The Hills Have Eyes en natuurlijk de Nightmare on Elm Street en Scream films. Cursed past helaas niet in dit rijtje van klassiekers. In deze film wordt het al vaak gebruikte onderwerp van de weerwolf weer van stal gehaald en dit gegeven heeft al veel interessante films opgeleverd. Ook Cursed begint goed, maar zakt al snel in. Het grootste probleem van de film is dat het nergens echt eng wordt. Zolang de weerwolf niet in beeld te zien is, en alles over wordt gelaten aan suggestie, gaat het nog wel, maar zodra het beest in vol ornaat te aanschouwen is, is het gedaan met de spanning. De special effects zijn namelijk van een nogal laag niveau en de transformatie van het beest is er één die bijgeschreven kan worden in het rijtje van mislukte effecten.
Cursed is een film die te maken had met veel problemen. Zo had Wes Craven een duistere en enge film voor ogen, maar de studio vond dat het geweld wat naar beneden moest zodat de volgens hen grootste doelgroep, de tieners, ook naar de film kon gaan. Toen deze beslissing werd genomen had de cast er al wat opnames opzitten, maar de vertraging die de film opliep door deze ommezwaai, zorgde ervoor dat veel acteurs vervangen moesten worden omdat hun schema\'s niet meer overeen kwamen. Ook haakte er wat acteurs af die vonden dat hun personage er niet op vooruit gegaan was. Dit soort zaken zijn nooit goed voor een film en ook Cursed is er niet beter op geworden. Het verhaal is wat simpel en zoals gezegd niet echt eng. Ook zitten er in de film enkele grappig bedoelde momenten, maar deze passen totaal niet in de film. De acteurs lopen er allemaal vrij verloren bij en zijn duidelijk beperkt door het materiaal waarmee ze moesten werken. Een film dus met veel potentie, maar die helaas om zeep is geholpen door de op geld gerichte studiobazen. Leuk om een keer te huren, maar echt vaak zal je deze film niet herkijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045206666

Extra's

  • Further Attractions

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.40:1. De kwaliteit van het beeld is uitstekend en eigenlijk valt er weinig aan te merken op de transfer. De film bevat veel donkere scènes maar die zijn allemaal perfect te volgen doordat contrast en het schaduwdetail erg goed zijn. Het beeld is verder haarscherp en er is veel detail zichtbaar. Zwartniveau en kleuren zien er ook goed uit. Het beeld is behalve wat lichte edge enhancement vrij van artefacten
De film is verdeeld in 10 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op en goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Er is één audiotrack op de DVD te vinden en dat is een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De track maakt goed gebruik van alle aanwezige kanalen en dit levert een actieve track op met veel ruimtelijkheid. De achterkanalen worden dan ook regelmatig gebruikt voor het weergeven van effecten en lichte muziek. De dialogen worden netjes door het middenkanaal weergegeven en zijn goed verstaanbaar, hoewel ze soms wat zacht klinken ten opzichte van de rest van het geluid. De voorkanalen laten de muziek en overige geluiden horen en ook hier is een mooi helder geluid te horen zonder beschadigingen. Tijdens de scènes waarin wat meer actie te zien is, ondersteunt het LFE kanaal het geheel met een redelijk gedoseerd laag. Dit had iets meer mogen wezen om de track wat meer impact te geven. Nu komen deze scènes soms wat mager over. Verder is het een track die goed past bij een film zoals deze.

Extra's

Ook deze uitgave van RCV heeft geen menu en daarom zijn er ook geen filmgerelateerde extra\'s op de DVD te vinden. De DVD start met enkele trailers van andere RCB uitgaven.

Conclusie

Ellie en Jimmy zijn op een avond op weg naar huis wanneer ze bijna een dier aanrijden. Hun auto komt in de slip en komt in botsing met een andere auto. Deze auto raakt van de weg en schiet een heuvel af. Ellie en Jimmy gaan kijken bij de bestuurder van de auto, maar die wordt kort nadat ze haar bevrijdt hebben gepakt door een beest. Ook Ellie en Jimmy raken gewond en na enkele tijd merken ze dat ze aan het veranderen zijn. Ze komen erachter dat ze zijn aangevallen door een weerwolf en nu moeten ze het beest zien te vinden voordat ze worden overgenomen door de vloek. Cursed een film van Wes Craven, bekend van veel bekende horrorfilms. Deze film is niet zo sterk als enkele van zijn voorgaande films en dat is grotendeels te wijten aan het feit dat de film nergens echt eng wordt. Ook zijn de effecten onder de maat en de weerwolf in de film ziet er alles behalve overtuigend uit. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, maar extra\'s zijn niet aanwezig. Leuk om een keer te huren deze film, maar meer ook niet.

Laatste reacties

El Barto  |  02-01-2006

Ik denk dat je het beste even zelf hier kunt kijken: http://www.imdb.com/title/tt0257516/trivia Lees anders ook even de external reviews. De film is bijna 2 ...
Lees meer >

its me martin  |  02-01-2006

Ik denk dat je het beste even zelf hier kunt kijken: http://www.imdb.com/title/tt0257516/trivia Lees anders ook even de external reviews. De film is bijna 2 ...
Lees meer >

El Barto  |  02-01-2006

zeker geen slechte film als je je even verdiept in het verhaal dat zich heeft afgespeeld tijdens het filmen. Verklaar je nader... :?
Lees meer >

its me martin  |  01-01-2006

zeker geen slechte film als je je even verdiept in het verhaal dat zich heeft afgespeeld tijdens het filmen.
Lees meer >

El Barto  |  07-12-2005

Ik moet eerlijk gezegd zeggen dat ik dit wel een grappige film vond... Voor een avondje ik heb niets beters te doen wel te verstaan. Zeker geen koop waardig maa...
Lees meer >

TheGodfather  |  06-12-2005

Wat een slechte film was dit :shock: Totaal niet eng, slecht geacteerd en een duizend-in-een-dozijn verhaal Links laten liggen als de pest!
Lees meer >

Willy B.  |  06-12-2005

Ginger Snaps was een stuk beter. :) Yep Slechter kan niet meer. 3/10
Lees meer >

nlamste3  |  05-12-2005

Ik zag absoluut geen bolletjes staan bij de extra's en dacht meteen:" Dit is een uitgave van RCV" Jammer genoeg werd ik niet verrast :cry:
Lees meer >

Shady_Guy  |  05-12-2005

Ginger Snaps was een stuk beter. :)
Lees meer >

Cocheese  |  05-12-2005

Ik vond de film eerder lachwekkend dan eng. De gesprekken tussen de personages waren niet overtuigend genoeg en maakte voor mij het verhaal nou niet echt boei...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  05-12-2005

Zonde dat Joshua Jackson hier in meespeelt...Das hetzelfde als Kerr Smith in Cruel Intentions 3 :roll:
Lees meer >

Roy Langeveld  |  05-12-2005

Ben zeer benieuwd. :roll:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  05-12-2005

Eerder een drama dan een horror :? zeer matig allemaal :(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.