Woodsman, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-11-2005

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Woodsman, The (DVD)
Samenvatting

Na 12 jaar gevangenschap probeert Walter (Kevin Bacon) zijn leven weer op de rit te krijgen. Zijn verleden achtervolgt hem, zelfs zijn zus wil geen contact meer met hem. Het enige contact dat Walter nog heeft, verloopt via zijn zwager. Walter vindt een baan bij een houtbewerkingbedrijf. Daar werkt ook de bijdehante Vicky (Kyra Sedgwick). Tussen Walter en Vicky groeit een fragiele relatie, waarbij Vicky zich afvraagt welk duister geheim de zeer gesloten Walter met zich meedraagt. Als Walter haar uiteindelijk vertelt waarom hij 12 jaar in de gevangenis heeft gezeten, is Vicky geschokt en stopt het contact met Walter. Elke dag opnieuw voert Walter een innerlijke strijd. Kan hij zichzelf nog wel vertrouwen? Geplaagd door verwarde gedachten ontdekt Walter dat het extreem moeilijk is om oude verleidingen te weerstaan.

Commentaar

LET OP:
Deze film gaat over een zeer beladen en voor sommigen emotioneel onderwerp. In bovenstaande synopsis heb ik mijn best gedaan dit onderwerp niet te benoemen. Dat doet de film het eerste half uur ook niet, waardoor je zelf ook puzzelt wat de hoofdpersoon nu zo kwelt. In onderstaande korte bespreking over de film, benoem ik het onderwerp wel. Wil je dit nog niet weten, dan onderstaand stukje tekst nog even niet lezen.

The Woodsman behandelt een heel gevoelig onderwerp op een bijzonder integere en delicate wijze. Respect hierbij gaat uit naar regisseur Nicole Kassell, die ook het script schreef, en hoofdrolspeler Kevin Bacon. Het acteerspel van Bacon is bijzonder indrukkwekkend. Ook voor een acteur moet het niet makkelijk zijn om een dergelijke rol te spelen.
Goed, waar gaat het nu om. De hoofdrolspeler is 12 jaar (de cover vermeldt hier onjuist 6 jaar) veroordeeld geweest voor pedofilie. Pedofilie is een zeer gevoelig en ook zeer beladen onderwerp. Het misbruik maken van kwetsbare kinderen verdient geen enkel mededogen en komt helaas veel te veel voor. Maar zoals gebruikelijk moet niet alles veralgemeniseerd worden. Ook bij pedofielen is de mate van ernst van het vergrijp verschillend. En is genezing door middel van therapie mogelijk? Dat zijn de onderwerpen die in deze film het uitgangspunt vormen. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Steven Fechter. Vandaar ook dat het in de film vooral om het karakter Walter, gespeeld door Kevin Bacon, gaat. In de film staat niet zozeer pedofilie als vergrijp centraal, maar de innerlijke strijd die de hoofdrolspeler voert. Gekweld door schuldgevoelens, gevoelens verstoten te zijn door de maatschappij en door de meeste mensen veracht en bij voorbaat altijd weer schuldig. Maar ook de strijd tegen herhaling en verwarde gevoelens.
De film brengt dit alles met enorme overtuiging maar ook met een grote mate van gevoel en integriteit. Terecht zijn zowel regisseur Nicole Kassell, het is pas haar tweede film, en acteur Kevin Bacon voor diverse prijzen genomineerd. Op de voorzijde van de cover staat dat Kevin Bacon een Black Reel Award gewonnen zou hebben. Dat is niet juist, mede acteur Mos Def die een politie inspecteur speelt, heeft deze prijs gekregen. Kevin Bacon won andere prijzen.
De jonge Hannah Pilkes speelt een relatief korte rol als het meisje Robin, waarmee het hoofdkarakter in contact komt. Een bepaalde scène is ook door haar zeer sterk geacteerd. Hannah Pilkes werd genomineerd voor een Young Artist Award en nog enkele andere nominaties.
Regisseur Nicole Kassell laat met The Woodsman zien dat een gevoelig en beladen onderwerp met respect, openheid en integriteit gebracht kan worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045209025

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat met beeldverhouding 1.85:1 op de schijf. In het algemeen ziet het beeld er redelijk goed uit. Kleuren zien er natuurlijk uit, maar ogen wel iets grauw. Dit past trouwens wel bij de sfeer van de film, dus zou zeker opzettelijk kunnen zijn.
Helaas zijn er twee grote kritiekpunten op de beeldkwaliteit. Ten eerste is de transfer niet anamorf. Dit betekent een verlies van beeldlijnen bij breedbeeldweergave. De meest televisies zullen het beeld wel beeldvullend gaan weergeven, maar dit gaan vooral ten koste van de detaillering van het beeld. Ten aanzien van scherpte en detaillering valt het beeld dan ook tegen en doet te soft aan. Zeker als we de recente datum van de film daarbij in ogenschouw nemen.
Ander probleem is dat horizontale beeldverschuivingen erg schokkerig verlopen. Dit betekent dat deze PAL transfer zeer waarschijnlijk afkomstig is van een NTSC bron. Bijkomend negatief aspect is het aanwezige kameffect, dat bij weergave via projector of monitor zichtbaar is. Hierdoor krijgt het beeld bij de genoemde horizontale verschuivingen nog eens een soort waas Dit alles is het gevolg van het zgn. 3:2 pulldown proces dat wordt gebruikt bij het overzetten van 35 mm film naar NTSC. Hierbij wordt volgens een bepaalde berekening het aantal beeldjes per seconde van 24 (film) verhoogd naar 30 (NTSC), waarbij het beeld ook nog eens interlaced wordt (elk beeldje bestaat dan uit twee halve beelden). Als dan de NTSC bron wordt gebruikt als bron voor de PAL transfer, dan krijg je het probleem, zoals dat op deze DVD erg duidelijk aanwezig is. Bekijk screenshot 2 en je zult direct begrijpen wat we bedoelen.
Gedurende de film is constant beeldruis waarneembaar, dat soms duidelijk aanwezig is. Edge enhancement is duidelijk zichtbaar toegepast en af en toe zit ook een wit spettertje in het beeld.
De film is opgedeeld in 9 chapterstops. Een laagwisseling is bij deze DVD-5 (enkellaags) niet aanwezig.
Er zijn twee Nederlandse ondertitels aanwezig. Met de afstandsbediening kun je tussen beide wisselen. De eerste ondertiteltrack, die standaard wordt gekozen, plaatst de ondertitels geheel in het zichtbare filmvlak. (zie screenshot 2) Hierdoor kun je zonder verlies van ondertiteling het niet anamorfe beeld beeldvullend maken op een breedbeeld weergever. Bij de tweede ondertiteltrack staat de ondertiteling gedeeltelijk in het zwarte deel onder de film (zie screenshot 1).

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. Over het geluid geen klagen. De soundtrack heeft een goed klinkende ruimtelijke ambiance, waarbij de surround speakers feitelijk alleen voor de ruimtelijkheid van de muziek worden gebruikt. De filmmuziek heeft verder een fraaie stereospreiding en dynamiek. Het is ook bij de filmmuziek dat het LFE kanaal wordt gebruikt. De verder soundtrack is vooral dialooggedreven, die netjes en duidelijk via de centerspeaker worden weergegeven. Overige filmgeluiden beperken zich tot een frontkanalen. Een rustige soundtrack die geheel bij de film past.

Extra's

Dit is een uitgave van RCV die start met een drietal promotietrailers van andere RCV uitgaven, waarna de film direct start. Menuschermen en extra’s zijn niet aanwezig.

Vergeleken met de Amerikaanse Sony/Columbia regio 1 uitgave missen we helaas extra’s als audiocommentaar van regisseur Nicole Kassell, een making of featurette en verwijderde scènes.

Conclusie

The Woodsman vertelt het verhaal van een man die na 12 jaar gevangenisstraf zijn leven weer op orde probeert te krijgen en geplaagd door een innerlijke strijd en verwarde gevoelens zich probeert te weren tegen oude verleidingen. De film is gebaseerd op een toneelstuk, waarbij regisseur Nicole Kassell ook het script schreef. Kevin Bacon speelt een bijzonder goed gespeelde hoofdrol Regisseur Nicole Kassell laat met The Woodsman zien dat een gevoelig en beladen onderwerp met respect, openheid en integriteit gebracht kan worden.
Het beeld ziet er redelijk uit. De transfer is afkomstig van een NTSC bron en is niet anamorf. Hierdoor hebben de horizontale bewegingen last van onscherpte en een schokkerig verloop. De scherpte is matig. De DD5.1 soundtrack klinkt zeer goed. Extra’s heeft de DVD niet. Een bijzondere film.

Laatste reacties

Roy de Jong  |  05-01-2009

Erg slechte uitgave van RCV van een uitstekende film. Kevin Bacon zet een uitstekende acteerprestatie neer die de hele film aangrijpt. Vooral de scene in het pa...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  27-10-2006

Erg indrukwekkende film over een controversieel onderwerp. De boodschap van de film is erg duidelijk en wil je gedachten niet beinvloeden maar ons aan het denke...
Lees meer >

Paul H.  |  28-12-2005

Heb eindelijk de film gezien en hij was inderdaad erg sterk. Goed acteerspel over een zwaar onderwerp. Oscarnominatiespel van Kevin Bacon.
Lees meer >

Werner  |  25-12-2005

Ga'm toch op mijn kerstlijstje zetten, mijn huisgenoten zijn nogel gehecht aan NL subs. Blijft echter een zwaar ondermaatse release. Foei! Yes! Lag onder de ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  24-12-2005

Prachtige film. Heel simpel gefilmd, zonder al te veel poespas. Mooie scene op het einde in het park, met geweldig spel van het meisje.
Lees meer >

TheGodfather  |  28-11-2005

Prachtige, geweldig krachtige film. Vol respect voor het karakter, maar wel oordelend over de misdaad van Walter. Geweldige rol van Kevin Bacon, IMO een van z`n...
Lees meer >

mark9534  |  28-11-2005

Het enige pluspuntje aan deze release is dat er twee ondertitels opstaan. Zodat je kunt kiezen of dat je de ondertiteling helemaal in het filmbeeld laat staan o...
Lees meer >

Werner  |  28-11-2005

Ga'm toch op mijn kerstlijstje zetten, mijn huisgenoten zijn nogel gehecht aan NL subs. Blijft echter een zwaar ondermaatse release. Foei!
Lees meer >

Paul H.  |  27-11-2005

Arnold snap niet dat je nog een half bolletje voor de extra's kunt geven. Er is niet eens een menu alleen enkele trailers. Een menu moet gewoon standaard zijn e...
Lees meer >

riny  |  27-11-2005

RCV weet hun reputatie weer laag te houden. film is zeker de moeite waard.
Lees meer >

ofnoavail  |  27-11-2005

ZONDE van deze R2 uitgave... dan maar opzoek naar andere uitgaven...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  26-11-2005

Een onderwerp waar niet veel films over gemaakt worden. Zo wordt het misschien wel bespreekbaar. In ieder geval zet Woodsman een eerste stap. Ook een dappere ...
Lees meer >

Frank  |  26-11-2005

Een bijzondere en indrukwekkende film met uitstekend spel van Kevin Bacon. Helaas laat de DVD te wensen over. Je kunt beter de R0 van Tartan kopen. Deze heeft d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 61
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.