Alicia Keys - Unplugged

Recensent:
Alexander de Mol
22-11-2005

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Alicia Keys - Unplugged (DVD)
Samenvatting

In 2001 was daar ineens een meisje uit Manhattan die een ongekend talent bleek te bezitten. Zowel als performer als op het gebied van het schrijven van liedjes. Haar debuutalbum Songs in A Minor ging als zoete broodjes over de toonbank. Het nummer Fallin’ maakte van haar in één klap een superster. In 2003 verscheen haar tweede album The Diary of Alicia Keys met onder meer de nummers You Don\'t Know My Name (eerste single van het album), If I Ain\'t Got You en Diary. Muziekzender MTV was (helaas!) al even gestopt met het ‘Unplugged’-concept, maar maakten op speciaal verzoek van Alicia zelf nog éénmaal een uitzondering. Deze DVD bevat de registratie van dit bewuste ‘Unplugged’-optreden dat op 14 juli 2005 in New York plaatsvond. De DVD bevat de volgende nummers:

1. Intro Alicia’s Prayer (A Cappella)
2. Karma
3. Heartburn
4. A Woman\'s Worth
5. Unbreakable
6. How Come You Don\'t Call Me
6. If I Was Your Woman
7. If I Ain\'t Got You
8. Every Little Bit Hurts
9. Streets Of New York
10. Wild Horses (Feat. Adam Levine)
11. Diary
12. You Don\'t Know My Name
13. Stolen Moments
14. Fallin\'
15. Love It Or Leave It Alone (Feat. Mos Def & Common) / Welcome To Jamrock (Feat. Damian Marley, Mos Def, Common & Friends)

Commentaar

Alicia is de dochter van een blanke moeder, Terri Augello, en een zwarte vader, Craig Cook. Ze is in Manhattan, New York, geboren en opgegroeid. Op haar zevende kwam ze voor het eerst in aanraking met een piano. Ze leerde klassieke muziek van Beethoven, Mozart en haar persoonlijke favoriet Chopin. Van de wat meer hedendaagse muzikanten waren vooral Stevie Wonder, Marvin Gaye, Nina Simone, Donny Hathaway, maar ook Biggie, 2Pac, Jay-Z en Wu Tang Clan haar inspiratiebronnen.
Alicia schreef haar eerste lied Butterflyz toen ze amper veertien was. Dat nummer staat ook op Songs in A Minor, haar debuutalbum. In 2001 brak ze wereldwijd door met dit album, en de bijbehorende singles Fallin\' en A Woman’s Worth. Voor dit album kreeg ze een hele batterij aan awards, maar daar bovenop en natuurlijk het belangrijkste van allemaal: vijf Grammy Awards! Haar talent is onmiskenbaar. En dat demonstreert ze dan ook volledig in haar Unplugged-sessie. Tijdens dit MTV concert verschijnt Maroon 5 zanger Adam Levine ook nog ten tonele om samen met Alicia Keys het Rolling Stones nummer Wild Horses te brengen.
Dat ze veelzijdig is blijkt ook nog eens uit het feit dat ze in 2006 ook te zien is op het witte doek in de film Smokin’ Aces waarin ze een huurmoordenaar speelt naast mannen als Ben Affleck, Ryan Reynolds, Andy Garcia en Ray Liotta. Tegelijkertijd met de release van deze DVD is er trouwens ook een audioregistratie op CD uitgebracht van Alicia Keys – Unplugged, maar dit terzijde.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2005
Speelduur: 75 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 828767347899

Extra's

  • Unbreakable Music Video
  • Unplugged: Behind the Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alicia Keys - Unplugged mag zich verheugen op een anamorfe breedbeeldtransfer met een beeldverhouding van ongeveer 1.78:1. Het podium is tijdens het optreden schaars verlicht. Toch weten details zeer redelijk weergegeven te worden. De scherpte is in orde, maar niet overweldigend te noemen. In bepaalde gevallen oogt het beeld wat soft. Dit geldt vooral bij shots van iets verder af. Over de weergave van kleuren valt niet te mopperen, want die zien er prachtig verzadigd uit. Het zwartniveau had iets intenser gemogen, waardoor het schaduwdetail beter tot uitdrukking had gekomen. Het normaal gesproken bij concerten veelvoorkomende ‘aliasing’ is zo goed als afwezig. Concluderend: een prima plaatje, maar er is ruimte voor verbetering.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een tweetal varianten voor wat betreft geluid. Enerzijds is dat een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 448 Kbit/s. Deze zet een prima geluidsbeeld neer, waarbij de nadruk vooral op de voorkanalen ligt. Bij deze mix is de stem van Alicia grotendeels gecentreerd rond het centerkanaal. De zogenaamde backing vocals zijn verdeeld over de linker- en rechterfrontspeaker. De achterkanalen worden gebruikt voor de reactie van het publiek, om een ruimtelijke ambiance te creëren. Maar zoals gezegd, de nadruk ligt sterk op de voorste speakers.
Daarnaast is de eveneens op de DVD aanwezige LPCM track een prima (stereo) alternatief voor de meerkanaals Dolby Digital 5.1 track. De lineaire PCM-stereotrack, met een bitrate van 1536 Kbit/s, spreidt een uitstekende helderheid en detaillering ten toon. Van een ‘Unplugged’-optreden als deze mag je een uitstekende geluidskwaliteit verwachten en in dat opzicht stelt de DVD geenszins teleur.

Extra's

De menuschermen zelf zijn statisch en kennen geen muzikale ondersteuning. De navigatie en selectie van keuzes is echter overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

“Unbreakable” Music Video (4:28 min)
De videoclip van haar laatste single-release Unbreakable in breedbeeld (letterbox) en voorzien van een LPCM 2.0 track (1536 Kbit/s). Deze clip bestaat uit beelden van het Unplugged-optreden gecombineerd met beelden van achter de schermen.

Behind the Scenes (8:46 min)
Beelden van de voorbereiding van de MTV Unplugged sessie met diverse interviews, waaronder met Alicia Keys zelf en diverse leden van de band. Helaas ontbreekt enige vorm van ondertiteling voor deze feature.

Conclusie

Alicia Keys wist muziekzender MTV over te halen om nog een keer het zeer succesvolle ‘Unplugged’-concept uit de kast te halen. Een goede keuze zo blijkt. Maar dit was te verwachten. Alicia geeft ook zelf aan in een interview op deze DVD dat ‘Unplugged’ haar ding is. En daarmee overdrijft ze geenszins. Qua extra’s is het niet heel spectaculair, maar daarvoor zullen weinigen deze schijf in huis halen. Beeld- en audiotechnisch gezien is deze release meer dan in orde en ook de performance van Alicia Keys, het nachtegaaltje uit Manhattan, mag er wezen. Liefhebbers van haar stemgeluid en muziek zullen zich aan deze Alicia Keys - Unplugged DVD geen buil vallen.

Laatste reacties

xirow  |  24-11-2005

Mijn zusje vraagt voor sinterklaas de cd Unplugged van Alicia Keys. Nu zie ik op cdwow.net de cd+dvd staan. Gaat het hier om dezelfde dvd? En zit zoiets dan in ...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-11-2005

Goede muziek, heb de cd`s van haar allemaal. Als de dvd goedkoper wordt zal ik `m zeker gaan aanschaffen :D
Lees meer >

Burkie  |  23-11-2005

matig? waarom matig? Ik heb de cd thuis liggen en ik vind hem geweldig! Alexander, een topreview, deze dvd hoort gewoon in de kast bij mensen die van s...
Lees meer >

shihuandgi  |  22-11-2005

ziet er maar matig uit maar voor de fans is het zeker goed!!! ze kan ook leuk zingen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.