Cider House Rules, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-11-2005

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Cider House Rules, The (DVD)
Samenvatting

Homer Wells (Tobey Maguire) is een weeskind dat nooit geadopteerd zal worden. Het weeshuis in St. Clouds, Maine waar hij opgroeit, doet ook dienst als illegale abortuskliniek. De arts Wilbur Larch (Michael Caine) ontfermt zich over Homer. Hij ziet in de jongen de ideale opvolger en leert hem alles wat hij weet. Maar dan op een dag komt Wally Worthington (Paul Rudd) met zijn vriendin Candy Kendall (Charlize Theron) in de kliniek om een abortus te laten uitvoeren. Homer ziet in hen een kans om het kleine universum van het weeshuis te verlaten. Homer reist met Wally en Candy mee naar de appelboerderij van Wally. Homer gaat daar werken als appelplukker in de ploeg van Mr. Rose (Delroy Lindo) en heeft het erg naar zijn zin. Temeer omdat hij verliefd wordt op Candy. Als Wally, die militair is, voor langere tijd weg moet, brengen Candy en Homer veel tijd met elkaar door. De afwezigheid is voor Dr. Larch erg moeilijk, temeer omdat het bestuur van de kliniek hem wil vervangen. In brieven probeert Dr. Larch Homer over te halen om terug te komen, maar deze geniet van het ongedwongen leven op de boerderij. Homers gebrek aan levenservaring betekent dat hij in alles zijn hart volgt zonder voor een meer rationele benadering te kiezen. Dat gaat een tijd goed, maar uiteindelijk komt Homer in aanraking met de minder leuke kanten van het bestaan. Hij wordt gedwongen keuzes te maken waarbij hij niet meer alleen kan afgaan op zijn emoties.

Commentaar

The Cider House Rules is een zeer geslaagde film, waarin een ontdekkingsreis van het leven centraal staat. Het karakter Homer Wells onderneemt een tocht de wijde wereld in, om te ontdekken wat hij eigenlijk van het leven verwacht en te ontdekken wat hij met zijn leven wil. Hij ervaart nieuwe zaken als vriendschap, liefde en onafhankelijkheid. Maar waar het weeshuis hem beschermde voor de mindere kant van het leven, zo wordt Homer in al zijn naïviteit geconfronteerd met de tragische kant van het leven. Het doet hem uiteindelijk beseffen wat hij met zijn leven wil.
Wat opvalt is de ontzettende natuurlijke en rustige wijze waarop de film zich aan je voorbij trekt. Geen enkel moment heb je het gevoel dat het allemaal maar gespeeld is. Een verdienste van de Zweedse regisseur Lasse Halström, die ook een prima spelende cast tot zijn beschikking had. In de hoofdrollen Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron, Paul Rudd en Delroy Lindo, die allemaal voortreffelijk spel bieden. De film kreeg in 2000 maar liefst zeven Oscar nominaties. Michael Caine won een Oscar voor beste mannelijke bijrol en schrijver John Irving kreeg een Oscar voor het verhaal. Beide werden ook genomineerd voor een Golden Globe.
De film is op zeer passende wijze voorzien van een rustige soundtrack door Rachel Portman. Zij kreeg hiervoor een nominatie voor een Grammy Award. Portman en Hallström werkten een jaar later ook weer samen bij de film Chocolat.
The Cider House Rules is een zeer fraaie film over de zoektocht naar een levensdoel.

De film is eerder uitgebracht door HOM Vision. De DVD start ook met een logo van HOM Vision.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045207861

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • B-roll
  • Weggelaten scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De oorspronkelijke beeldverhouding van de film is 2.35:1, waarbij de film anamorf op de DVD staat. De algehele indruk van het beeld is zeer goed. De film is zeer sfeervol in beeld gebracht met mooie sfeerbeelden van het weeshuis en de appelplantage. Deze transfer doet recht aan de sfeerbeeld met een zeer fraai beeld. Het beeld oogt goed scherp met een redelijke detaillering. In lichte mate is edge enhancement toegepast om de scherpte indruk te verhogen. Het beeld is verder goed helder met een goed contrast en is, op een incidenteel spettertje na, vrij van ongerechtigheden. Het kleurpalet geeft de fraai omgeving op natuurlijke wijze weer, waarbij de kleurverzadiging prima is. Gedurende de hele film is constant een lichte beeldruis in het beeld aanwezig.
De film is verdeeld in 12 chapterstops. De laagwisseling is slechts kort merkbaar. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat redelijk goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Op het eerste gehoor een fraai klinkende surround soundtrack. De filmgeluiden beperken zich tot de voorste speakers. De surrounds worden met name gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijk weergave van de filmmuziek. Als geheel een rustige soundtrack die geheel past bij de sfeer van de film. Het wel aanwezige LFE kanaal wordt niet gebruikt.
Helaas zitten er wel wat storende fouten in de soundtrack. Het meest irritante is de enorme hoeveelheid ruis die in de achterkanalen zit. Gedurende de gehele film, wanneer er omgevingsgeluiden uit de achterspeakers komt, worden deze nagenoeg overstemd door de ruis in deze kanalen.
Dan de dialogen, die komen zoals gebruikelijk uit de centerspeakers. Evenals in dit geval een groot gedeelte van de filmgeluiden. Echter, het signaal van de centerspeaker wordt ook weergegeven door de beide frontspeakers. Je zou kunnen zeggen dat het geluid van de centerspeaker naar zowel de linker als de rechter frontspeaker is doorgelekt. Dit geeft een wat ondefinieerbaar geluidsbeeld, met name omdat de balans iets teveel naar de linker speaker is doorgeslagen. En als laatste zijn er twee korte momenten in de film dat het geluid in de soundtrack gedurende kort moment even wegvalt.
Al met al een soundtrack die zeer fraai had kunnen zijn, ware het niet dat er enkele storende fouten in zitten.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen voorzien van achtergrondmuziek. Deze release heeft enkele interessante extra’s. Geen van de extra’s is ondertiteld.

Trailer (2½ min)
De promotietrailer in 1.33:1 beeldformaat. Ook hier een geluidsfoutje, het geluid komt alleen uit de linker frontspeaker.

Interviews (22 min)
Met keuze uit korte interviewfragmenten met de belangrijkste acteurs (Michael Caine, Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Heavy D en Paul Rudd), regisseur Lasse Halström, schrijver John Irving en producent Richard Gladstein.

Making The Cider House Rulse (21 min)
Een standaard, promotioneel getint kijkje achter de schermen dat ten tijde van de filmproductie is gemaakt. Uiteraard met interviewfragmenten met diverse betrokkenen, afgewisseld met een blik achter de schermen tijdens de opnames en filmfragmenten.

Deleted scenes (8 min)
Met keuze uit een vijftal scènes die niet in de film zijn gekomen. Zonder verdere toelichting over het waarom. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Commentary
Audiocommentaar van regisseur Lasse Hallström, scenarist John Irving en producent Richard N. Gladstein Gedrieën geven zij een zeer informatief commentaar dat aangenaam luisteren is, waarin zij diverse aspecten van de film bespreken en nauwelijks een stiltemoment bevat.

B Roll (14 min)
Je kijkt gewoon zonder verdere uitleg of toelichting mee tijdens opnames van enkele scènes.

Also Available
Met promotietrailers van andere HOM Vision (!) uitgaven, die ondertussen ook al door RCV zijn (her)uitgebracht.

Conclusie

The Cider House Rules van de Zweedse regisseur Lasse Halström en naar het gelijknamige boek van John Irving, is een zeer fraaie film waarin een ontdekkingsreis van het leven centraal staat. De jonge Homer Wells verlaat het weeshuis waar hij is opgegroeid. Hij gaat werken als appelplukker, dit tot grote teleurstelling van de dokter in het weeshuis die in Homer zijn opvolger zag. In alles dat Homer doet volgt hij zijn hart, tot hij in aanraking komt met de minder leuke kanten van het leven.
De cast met acteurs als Tobey Maguire, Charlize Theron en Michael Caine geeft schitterend spel in de met zeven Oscars genomineerde filmdrama over het vinden van een levensdoel.
De beeldkwaliteit van deze RCV uitgave is goed. De Dolby Digital 5.1 wordt geplaagd door enkele storende technische problemen, waarvan de nadrukkelijk aanwezige ruis wel het ergste is. Diverse extra’s geven meer informatie over de film en het verhaal, maar zijn niet Nederlands ondertiteld. Een zeer fraaie film op en iets minder geslaagde release.

Laatste reacties

Richard B.  |  01-07-2008

Dit is weer typisch zo'n film die echt totaal langs me heen gaat. Ik vind het acteerwerk maar matig en het verhaal veel te zoetsappig. Mij maak je niet wijs dat...
Lees meer >

e-shole  |  30-07-2006

De trailer heeft weliswaar het filmgeluid uit linkerspeaker, maar de voice-over (niet die van Michael Caine) komt v rechts; Bij de 'overige trailers' is de tra...
Lees meer >

Darko  |  25-11-2005

Erg mooie film, toevallig pas nog gekeken. Enigzins een beetje langdradig. Goed gespeeld en het is altijd een plezier om Michael Cain aan het werk te zien, The...
Lees meer >

Werner  |  24-11-2005

Prachtige film, maar ik denk niet dat de release erg veel verschilt van de oude, buiten het artwork dan? Niet erg, november en december zijn al duur genoeg. Een...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-11-2005

Ah, erg mooie film. Toendertijd in de bios bekeken en ik was er stil van... Mooie rol van Tobey Maguire, maar ook van good old Michael Caine. Ik ben het eens m...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 64
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.