Batman & Robin (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-11-2005

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Batman & Robin (SE) (DVD)
Samenvatting

Batman (George Clooney) moet het opnemen tegen de schurk Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger). Mr. Freeze is een voormalig wetenschapper, die door een ongeluk alleen maar kan overleven in een speciaal koelpak en daarvoor diamanten nodig heeft als ‘brandstof’. Met zijn ‘ijsspuiter’ en zijn ijshockeyteam maakt Freeze Gotham City onveilig op zoek naar de benodigde diamanten. Batman en Robin (Chris O’Donnell) hebben in Freeze een geduchte tegenstander.
Een ander gevaar dreigt in de persoon van ‘flower’power’ femme-fatale Poison Ivy (Uma Thurman), die mannen met een speciale geurstof verleidt en vervolgens een dodelijke kus geeft. In hun ambitie de wereld te beheersen sluiten Freeze en Poison Ivy in hun strijd tegen Batman & Robin een pact. De beide strijders tegen het kwaad lijken niet bestand tegen de verleidingen van Poison Ivy en krijgen verrassend hulp van Barbara Wilson (Alicia Silverstone), het nichtje van butler Alfred Pennyworth (Michael Gough).

Commentaar

De tweede Batman verfilming van regisseur Joel Schumacher gaat volledig ten onder in het visuele actiegeweld, overdreven special effects, mager verhaal en zeer matige acteerprestaties. Je kunt je zelfs afvragen of deze film nog wel over Batman gaat of dat Mr. Freeze de hoofdrol speelt. Evenals bij Batman Forever heeft Schumacher voor eenzelfde opbouw van de film gekozen. Batman moet het opnemen tegen een oude vijand, die op zijn beurt een verbond sluit met een doorgedraaide geleerde. Bij de strijd krijgt Batman er wederom een jong hulpje bij. Dat alles overgoten met een extreem kleurrijk en bombastisch sausje. Ook nu wilde Schumacher een fantasiewereld creëren, maar is daarbij de verkeerde kant doorgeschoten.
Nieuwe Batman acteur is George Clooney. Clooney was midden jaren ’90 bezig een serieuze filmcarrière op te bouwen en zich te ontworstelen aan zijn E.R. dr. Ross karakter. Als het karakter Bruce Wayne komt hij nog goed tot zijn recht. Hij heeft dat zorgzame charisma, dat in deze film toevallig ook goed van pas komt. Kwam zijn dr. Ross ervaring toch nog goed van pas. Maar als Batman is Clooney totaal niet overtuigend. Reden waarschijnlijk ook waarom grootgewicht Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze de film totaal domineert. Positieve uitschieter is actrice Uma Thurman, die van dr. Pamela Isley wordt omgetoverd tot femme-fatale Poison Ivy. Een ander dieptepunt van de film zijn de acteerprestaties en rollen van Batman hulpjes Chris O’Donnell en Alicia Silverstone. Het zal niet verbazen dat deze verfilming van Batman voor maar liefst elf Razzie Awards genomineerd werd. Alicia Silverstone kreeg de twijfelachtige eer er zelfs één te winnen.
Uiteraard zijn in deze film de special effects en decors weer spectaculairder en zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets nog strakker en moderner vormgegeven.
Na dit dieptepunt in de Batman reeks stopte de verfilming. Acht jaar later verscheen het bijzonder geslaagde Batman Begins van regisseur Christopher Nolan, die met zijn film een totaal andere kijk op Batman neerzette.

De vier Batman films, te weten Batman, Batman Returns, Batman Forever en Batman & Robin, waren in de begintijd van DVD door Warner Bros. op kale schijven zonder extra’s uitgebracht. Warner heeft deze vier Batman films nu opnieuw gereleased, waarbij elke film als een 2-disc Special Edition’ is (her)uitgebracht. Of deze nieuwe release de moeite waard is, lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931713160

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Achter de schermen documentaires
  • Profielen van de helden en de slechteriken
  • Deel 6 van De Legende van de Dark Knight verovert het Witte Doek
  • Extra Scène
  • Vier muziekvideos

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het breedbeeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1. De eerste release van deze film had al een uitstekende beeldkwaliteit. Voor deze heruitgave is een nieuwe transfer gemaakt, resulterend in een meer dan uitstekend beeld. De extravagante kleuren van de film, de scherpte en de mate van detaillering als ook de zuiverheid van het beeld zijn allemaal uitstekend. Filmgrain is in heel lichte mate nog aanwezig. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is ruimschoots verdeeld in 43 chapterstops. De laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en goed leesbaar, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook deze release heeft zowel een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) als een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s).
De modernste van de vier Batman films heeft meteen ook de indrukwekkendste soundtrack. Op demonstratieniveau maakt de film intensief gebruik van alle kanalen. Als totaal geluidsbeeld geeft dit een fraaie surround beleving, waarbij bijzondere filmgeluiden en speciale effecten uit alle speakers komen. De filmmuziek heeft een mooi gedetailleerd ruimtelijk stereobeeld. Het LFE kanaal wordt goed ingezet voor de onderste regionen van het laag.
Ook nu tussen de DD en de DTS track weer een subtiel kwaliteitsverschil, wederom te wijten aan de lagere bitrate van de DD track. De DTS track klinkt iets opener en gedetailleerder met een rustiger laag en heeft ten opzichte van de DD track zeker de voorkeur.

Extra's

Het hoofdmenu van de DVD’s is een fraai geanimeerd menuscherm voorzien van filmmuziek als achtergrondgeluid. De overige breedbeeld menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid.
Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op de eerste DVD staat de film met een audiocommentaar en de bioscooptrailer, alle overige extra’s staan op de tweede schijf.
Alle extra’s hebben 1.33:1 niet anamorf beeldformaat, waarbij de gebruikte filmfragmenten allemaal 1.85:1 niet anamorf beeld hebben. Alle extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary by Joel Schumacher
Ook regisseur Joel Schumacher geeft een gesproken toelichting bij zijn film. Naast de nodige complimentjes over en weer, geeft Schumacher ook veel informatie over hoe de film geworden is zoals hij geworden is. Ook dit is een interessant commentaar. Maar ook weer helaas alleen Engels ondertiteld.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

DVD 2

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (27 min)
Met Pt. 6: Batman Unbound, het zesde laatste deel van een alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen. In dit deel praten verschillende betrokkenen over de laatste Batman film en vertellen hierin ook openhartig de fouten die hun ogen zijn gemaakt.

Batman: The Heroes (9 min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten Batman, Robin en Batgirl. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (8 min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus Mr. Freezer, Poison Ivy en haar hulpje Bane. En ook hier weer een Play All optie.

Beyond Batman (51 min)
Ook in deze set weer een uitgebreide en informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Bigger, Bolder, Brigher (10 min)
Waarin de ‘production design’ van Batman & Robin besproken wordt.

Maximum Overdrive (10 min)
In dit onderdeel aandacht voor de verschillende voertuigen van Batman en zijn hulpjes.

Dressed to Thrill (12 min)
Met aandacht voor het (her)ontwerp van de kostuums van Batman en Robin.

Frozen Freaks and Femme Fatales (9½ min)
Waarin de make-up van de (slechte) karakters centraal staat.

Freeze Frame (9 min)
Over de vele visuele effecten in de film.

Deleted Scene (14 min)
De scène Alfred’s Lost Love, die niet is gebruikt.

Music Videos (19 min)
Een viertal filmgerelateerde popsongs en hun videoclip. Naar keuze apart te bekijken of de bekende Play All optie. De songs zijn: ‘The End is the Beginning is the End by The Smashing Pumpkins’ (5 min), ‘Look Into My Eyes by Bone Thugs-N-Harmony’ (5 min), ‘Gotham City by R. Kelly’ (5 min) en ‘Foolish Games by Jewel’ (4 min).

De 2-disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

Met Batman & Robin nam regisseur Joel Schumacher opnieuw plaats in de regisseurstoel. En wederom creëerde hij een kleurrijke fantasiewereld waarin het actiespektakel centraal staat. Maar helaas ook een film waarin het woordje ‘te’ te vaak voorkomt. Het is allemaal te ongeloofwaardig, te overdreven, te slecht geacteerd en het verhaal is te mager. Arnold Schwarzenegger speelt de rol van de schurk Mr. Freeze en domineert in de film totaal. Hij overschaduwt daarmee ook de rol van de hoofdpersoon Bruce Wayne / Batman, in deze film gespeeld door George Clooney. Clooney is als Batman niet erg geloofwaardig, evenals zijn partners in de strijd Chris O’Donnell en Alicia Silverstone. Uma Thurman is in de film nog een positieve uitschieter.
Warner heeft alle vier Batman films opnieuw uitgebracht met nieuw geremasterd beeld en geluid. Waar de film Batman & Robin als film een tegenvaller is, zo goed is de kwaliteit van zowel beeld als geluid. Ook deze uitgave heeft een fraai DTS geluidsspoor. De extra’s zijn weer uitgebreid en informatief. Om het geheel compleet te maken moet je deze fraaie 2-disc Special Edition van Batman & Robin natuurlijk aan je Batman collectie toevoegen.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-07-2007

Ik heb hem nu eindelijk op dvd en ik blijf bij mijn mening. Hij is welliswaar absoluut niet zo goed als de Burton-Batman's maar ik vindt hem stukken beter te pr...
Lees meer >

wayne  |  22-11-2005

7/10 zou ik hem geven,batman returns 5/10 batman 8/10 batman begins 7,5/10 batman forever 7,5/10 na nog een keer kijken op dvd, 8)
Lees meer >

Richard B.  |  20-11-2005

Ik vind dat deze film vaak teveel kritiek krijgt: hij heeft echt wel zo z'n kwaliteiten op het gebied van actie, visuals en humor. Om heel eerlijk te zijn kan i...
Lees meer >

Symphony X  |  19-11-2005

Had em ook vandaag gezien. Slechtste batman film tot nu toe. Vond net zoals bij Batman Forever dat alles veel te snel ging, geen enkel rustpunt. Batman in...
Lees meer >

Jeroen vS  |  19-11-2005

Vandaag nog even gekeken en het is wel tenenkrommend slecht allemaal. Alicia Silverstone hadden ze er uit mogen laten. Bioscoop of thuis maakt toch een hoopt...
Lees meer >

Shady_Guy  |  19-11-2005

Als het "een compleet andere weg inslaat" vind ik het bijzonder dat het precies eindigt met de introductie van The Joker. Ik ben niet iemand die dagelijks o...
Lees meer >

Jeroen vS  |  18-11-2005

Ik moet deze film nog weer opnieuw op DVD gaan bekijken van de week, maar in de bios vond ik em destijds erg cool. De twijfels kwamen later pas. Jammer d...
Lees meer >

TheGodfather  |  18-11-2005

Heb deze film destijds in de bios gezien (!!!!!) en t was idd niet iets om vrolijk van te worden (understatement). Clooney vind ik normaal erg goed en zie ik gr...
Lees meer >

Marcel Rinia  |  18-11-2005

Ik heb zelden op DVD.nl een film zo laag gewaardeerd zien worden op inhoud en dat verdient deze film mijns inziens niet. Ja, het is de minste Batman verfilming,...
Lees meer >

wayne  |  17-11-2005

Ik was eig wel benieuwd hoe batman thrumpiant zou worden,we zullen nooit weten.In ieder geval had the scaregrow meer eer gekregen dan nu,veel te weinig speeltij...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  16-11-2005

De minste van de serie, maar zeker niet slecht. Inderdaad, zo denk ik er ook over maar je moet wel je verzameling kompleet houden :wink:
Lees meer >

martini  |  16-11-2005

De minste van de serie, maar zeker niet slecht. Batgirl is iets te overdreven.
Lees meer >

wayne  |  16-11-2005

Vond de film wel vermakend,met name Schwarzenegger vond ik erg cool Maaruh hij is idd niet zo sterk als zijn voorganger,maar wel vermakend.
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  16-11-2005

Batman Begins eindigd met een Joker card. Maar batman 1989 begint met Jack Napier terwijl hij nog geen Joker is. Dat klopt inderdaad. Mijn fout!
Lees meer >

Cor H.  |  16-11-2005

Batman Begins eindigd met een Joker card. Maar batman 1989 begint met Jack Napier terwijl hij nog geen Joker is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 110
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.