Batman Forever (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-11-2005

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Batman Forever (SE) (DVD)
Samenvatting

Gotham City heeft een nieuwe schurk, voormalig openbaar aanklager Harvey Dent gaat nu door het leven als maffiabaas Two-Face (Tommy Lee Jones). Two-Face wil niets liever dan Batman ten gronde richten. Bruce Wayne daarentegen maakt ook een vijand als hij zijn werknemer Edward Nygma (Jim Carrey) te verstaan geeft niet geïnteresseerd te zijn in zijn uitvinding van hersenmanipulatie. Edward wil het Wayne betaald zetten en ontpopt zich als The Riddler, die Wayne allemaal raadsels op te lossen geeft. En dan is er nog de psychologe Chase Meridian (Nicole Kidman). Uit professioneel oogpunt is zij geïnteresseerd in Batman, op het liefdesvlak in Bruce Wayne en Batman, niet wetende dat beide dezelfde persoon zijn. Door een bomaanslag van Two-Face, verliest de circusacrobaat Dick Grayson (Chris O’Donnell) zijn familie. Wayne’s butler Alfred Pennyworth (Michael Gough) biedt Dick onderdak. Two-Face en The Riddler spannen samen in hun strijd tegen Batman, die op zijn beurt hulp krijgt vanuit een onverwachte hoek.

Commentaar

Na twee succesvolle Batman films nam regisseur Joel Schumacher de plaats in de regiestoel over van Tim Burton. Burton bleef als medeproducent wel betrokken bij de realisatie van deze derde Batman film. Op een aantal belangrijke onderdelen verschilt de film nogal van beide vorige delen. Joel Schumacher koos voor een totaal andere aanpak. Schumacher wilde met zijn Batman een ‘levende comic’ en een soort fantasiewereld maken. De serieuze donkere toon maakt in deze film plaats voor een luchtiger en zeer bombastische aanpak. Cynische humor en zeer kleurrijk (met fluorescerende kleuren) actiespektakel zijn nu belangrijke ingrediënten. Verhaal en karakters zijn aan het actiespektakel ondergeschikt. Daarnaast neemt Batman het niet meer alleen op tegen de misdaad, hij krijgt in deze film een partner. En natuurlijk de wisseling van hoofdrolspeler. Acteur Val Kilmer neemt het stokje over van Michael Keaton en speelt de rol van Bruce Wayne en alter ego Batman. Persoonlijk vind ik Val Kilmer in deze rol veel minder overtuigend in vergelijking tot Michael Keaton.
Ook deze Batman film heeft weer klinkende namen op de castlijst. Tommy Lee Jones speelt de rol van Two-Face. Een karakter met enige overeenkomsten met The Joker uit de eerste Batman film. Daarnaast nog Jim Carrey, die zeer fraai de rol van The Riddler speelt. En dan nog Nicole Kidman als de psycholoog. Met al deze veranderingen aan Batman wilde de makers van de film meer het jongere publiek aanspreken. In Nederland kreeg de film een lager leeftijdsadvies dan de beide eerste films. Zijn de makers in hun doel geslaagd? Mogelijk, want de film kreeg zes nominaties voor een MTV Award.
Uiteraard zijn in deze nieuwere film de special effects en decors weer fraaier en zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets nog strakker en moderner vormgegeven.
De filmmuziek komt nu van de hand van componist Elliot Goldenthal. Evenals Danny Elfman kreeg ook Goldenthal een nominatie voor een Grammy Award.
Ook deze derde Batman verfilming was financieel een succes, zodat twee jaar later Joel Schumacher de vierde Batman film uit de reeks maakte, genaamd Batman & Robin.

De vier Batman films, te weten Batman, Batman Returns, Batman Forever en Batman & Robin, waren in de begintijd van DVD door Warner Bros. op kale schijven zonder extra’s uitgebracht. Warner heeft deze vier Batman films nu opnieuw gereleased, waarbij elke film als een 2-disc Special Edition is (her)uitgebracht. Of deze nieuwe release de moeite waard is, lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 113 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931713177

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Muziekvideo
  • Extra scènes
  • Achter de schermen documentaires
  • Profielen van de helden en de slechteriken
  • Raadseltje: Waarom is Batman Forever
  • Deel 5 van De Legende van de Dark Knight verovert het Witte Doek

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het breedbeeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1. De kwaliteit van de nieuwe DVD transfer is zeer goed. Ook bij deze re-release is het beeld, vergeleken bij de oudere release iets opgeknapt. Dit geldt vooral op het gebied van de kleur van het beeld, de scherpte en mate van detaillering als ook de zuiverheid van het beeld.
Op het beeld is, evenals de andere heruitgaven van de Batman films, verder niet veel aan te merken. Ook hier fraaie kleuren met een goed contrast en zwartniveau. Vooral de fellere kleuren, zoals bijvoorbeeld het groene pak van The Riddler, zijn goed verzadigd en spatten als het ware van je scherm af. Scherpte en detaillering van het beeld zijn uitstekend. Ook nu is edge enhancement in lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. In het beeld is nog wel heel af en toe een klein (wit) spettertje zichtbaar.
De film is ruimschoots verdeeld in 39 chapterstops. De laagwisseling is slechts kort merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en goed leesbaar, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook deze release heeft zowel een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) als een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s).
In vergelijking met de twee eerste Batman films, is de soundtrack nu meer surround georiënteerd. Alle kanalen worden intensief gebruikt voor filmgeluiden en speciale effecten. De fraaie filmmuziek van Elliot Goldenthal heeft een mooi ruimtelijk stereobeeld. Het LFE kanaal wordt regelmatig gebruikt voor het diepere laag. De soundtrack is zeer fraai gedetailleerd in het hoog. Ook nu tussen de DD en de DTS track weer een subtiel kwaliteitsverschil, veroorzaakt doordat de DD track een lagere bitrate heeft. De DTS track klinkt iets opener en gedetailleerder met een rustiger laag en heeft ten opzichte van de DD track zeker de voorkeur.

Extra's

Het hoofdmenu van de DVD’s is een fraai geanimeerd menuscherm voorzien van filmmuziek als achtergrondgeluid. De overige breedbeeld menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid.
Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op de eerste DVD staat de film met een audiocommentaar en de bioscooptrailer, alle overige extra’s staan op de tweede schijf.
Alle extra’s hebben 1.33:1 niet anamorf beeldformaat, waarbij de gebruikte filmfragmenten allemaal 1.85:1 niet anamorf beeld hebben. Alle extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Commentary by Joel Schumacher
Ook regisseur Joel Schumacher geeft een gesproken toelichting bij zijn film. Naast de nodige complimentjes over en weer, geeft Schumacher ook veel informatie over hoe de film geworden is zoals hij geworden is. Ook dit is een interessant commentaar. Maar ook weer helaas alleen Engels ondertiteld.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

DVD 2

Riddle Me This: Why is Batman Forever? (23 min)
Acteur Chris O’Donnell neemt je mee in deze fraai vormgegeven promotionele featurette, die ten tijde van de filmrelease ter promotie werd gemaakt. De bekende mix van achter de schermen beelden, introductie van de hoofdrolspelers en karakters en natuurlijk filmfragmenten.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (29 min)
Met Pt. 5: Reinventing a Hero, het vijfde deel van de totaal zesdelige, alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen. In dit deel praten verschillende betrokkenen over de veranderingen die Schumacher in de Batman verfilming maakte.

Batman: The Heroes (9½ min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten Batman, Robin en Dr. Chase Meridian. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (7 min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus The Riddler en Two-Face. En ook hier weer een Play All optie.

Beyond Batman (46 min)
Ook in deze set weer een uitgebreide en informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Out of the Shadows (12½ min)
Waarin de ‘production design’ van Batman Forever besproken wordt.

The Many Faces of Gotham City (14 min)
Met focus op de vele veranderingen in de stad Gotham City. Bijvoorbeeld de bewoners van Gotham City, die bij Batman Forever zeer extravagant gekleed en met fluorescerende kleuren ook extreem kleurrijk zijn geworden.

Knight Moves (6 min)
Waarin de diverse stunts in de film worden besproken.

Imagining Forever (7 min)
Gaat over de bijzondere visuele effecten in Batman Forever.

Scoring Forever (6½ min)
Ofwel aandacht voor de filmmuziek, die nu door Elliot Goldenthal is gecomponeerd.

Deleted Scenes (14 min)
Met keuze uit zeven scènes die niet of anders in de film gebruikt zijn. Alles apart te kiezen of aaneengesloten te bekijken via de Play All optie.

Kiss from a Rose Music Video by Seal (4 min)
Muziekvideoclip van het lied dat tijdens de aftiteling te horen is.

De 2-disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

Regisseur Joel Schumacher nam plaats in de regisseurstoel voor de derde Batman film, genaamd Batman Forever. Schumacher koos voor een andere, meer bombastische benadering. Hij creëerde een kleurrijke fantasiewereld waarin het actiespektakel centraal staat. Val Kilmer speelt nu de rol van Bruce Wayne en actieheld Batman. Hij moet het opnemen tegen de crimineel Two-Face en een gefrustreerde ex-werknemer die hem als The Riddler met allemaal raadsels opzadelt. Bij zijn strijd krijgt Batman hulp vanuit een onverwachtse hoek. Naast Val Kilmer spelen onder andere Tommy Lee Jones, Jim Carrey en Nicole Kidman mee.
Warner heeft alle vier Batman films opnieuw uitgebracht met nieuw geremasterd beeld en geluid. Ook bij Batman Forever zijn beeld en geluid beide zeer goed en een verbetering ten opzichte van de eerdere release van de film. En ook deze uitgave heeft een DTS geluidsspoor. De extra’s zijn ook nu weer uitgebreid en informatief. Ook deze fraaie 2-disc Special Edition set van Batman Forever kunnen wij van harte aanbevelen.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-07-2007

Batman Forever was voor mij de zwakste film uit de serie. Jim Carrey is wel grappig in deze film maar da's dan het enige wat nog wel de moeite is. Verder is de ...
Lees meer >

Werner  |  20-11-2005

Warner is zelfs helemaal niet scheutig met DTS. De Batman SE's zijn de eerste en zoals het ernaar uitziet (voorlopig?) de laatste DVD's van Warner met DTS. E...
Lees meer >

Frank  |  19-11-2005

Warner is meestal niet zo scheutig met DTS! Warner is zelfs helemaal niet scheutig met DTS. De Batman SE's zijn de eerste en zoals het ernaar uitziet (voorlopi...
Lees meer >

zetmoon  |  19-11-2005

Warner is meestal niet zo scheutig met DTS!
Lees meer >

Jeroen vS  |  18-11-2005

Van de week half doorspoelend (bepaalde stukken kijken en de rest doorspoelen) zitten kijken. Destijds in de bioscoop vond ik dit deel direct veel beter dan 2, ...
Lees meer >

TheGodfather  |  18-11-2005

Heb hiervan ooit een gedeelte gezien, ik geloof een half uur of 3 kwartier. Komt nooit in de buurt van de Burton films, Carrey is verschrikkelijk in z`n rol. Ne...
Lees meer >

Marc T.  |  16-11-2005

Dacht dat ik hier ergens een reactie had geplaatst...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  16-11-2005

En ja, Jim Carey is natuurlijk niet echt een veelzijdige acteur. Maar ook hier vind ik zijn rol wel grappig...Mwah, dat ben ik niet helemaal met je eens. Carrey...
Lees meer >

martini  |  16-11-2005

Goeie film met lekkere actie. Zeker met DTS het kopen waard.
Lees meer >

Cor H.  |  16-11-2005

Ik moet ook bekenen dat ik nooit om zijn bekken heb kunnen lachen. De Mask, Ace Ventura etc. vondt ik helemaal niets doordat zijn humour over de top is en daar...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  16-11-2005

En, nogmaals, dat gekke bekke trekke, dat doettie natuurlijk perfect! Maar dat is dan meteen ook wel het meest irritante uit deze film en daardoor voor mij n...
Lees meer >

rkrijger  |  16-11-2005

En ja, Jim Carey is natuurlijk niet echt een veelzijdige acteur. Maar ook hier vind ik zijn rol wel grappig...Mwah, dat ben ik niet helemaal met je eens. Carrey...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  16-11-2005

En ja, Jim Carey is natuurlijk niet echt een veelzijdige acteur. Maar ook hier vind ik zijn rol wel grappig...Mwah, dat ben ik niet helemaal met je eens. Carrey...
Lees meer >

Cor H.  |  16-11-2005

"Vooral de fellere kleuren, zoals bijvoorbeeld het groene pak van The Riddler, zijn goed verzadigd en spatten als het ware van je scherm af." Ik had juist ge...
Lees meer >

rkrijger  |  16-11-2005

Gisteren deze film gekeken (de oude versie, dat wel). Tsja, de film is toch een heel stuk minder dan deel I of II hoor. Neem de rol van Two Face. Hij komt qua t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 89
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.