Space:1999 - The Box

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-11-2005

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Space:1999 - The Box (DVD)
Samenvatting

Space:1999 werd oorspronkelijk uitgezonden halverwege de jaren zeventig. In de hier besproken DVD box zitten de twee enige volledige speelfilms van Space:1999.

Destination Moonbase Alpha (100 min)
In 1999 is op de maan een wetenschappelijk onderzoekscentrum gevestigd, genaamd Moonbase Alpha. In het centrum werken ruim 300 honderd mensen. Als gevolg van een zware nucleaire explosie in één van de opslagkoepels op de maan, wordt de maan uit haar baan rond de Aarde geslagen en drijft het diepe heelal in. Het 300 man sterke personeel van de basis lijkt reddeloos verloren. Bij een ongeval is Commander Koenig (Martin Landau) buiten westen geraakt. Hij wordt onderzocht met een experimentele onderzoekstechniek. Als Koenig weer bijkomt, ziet hij een vreemde buitenaardse wezen op zich afkomen. Hij probeert Dr. Helena Russel (Barbara Bain) en Maya (Catherine Schell) ervan te overtuigen dat hij niet hallucineert, maar dat er iets veel ernstiger is aan de hand is.

Cosmic Princess (91 min)
Een Eagles verkenningsvlucht van Moonbase Alpha is op zoek naar titanium en nadert de vulkaanplaneet Psychon. Als ze weer willen vertrekken voor de terugkeer naar Alpha, worden ze door de krankzinnig geleerde Mentor (Brian Blessed) in de val gelokt. Commander Koenig en dokter Russel worden door Mentor naar Psychon gelokt in ruil voor de gevangen genomen verkenners. Koenig ontdekt iets verschrikkelijks op Psychon. Kan Mentor’s dochter Maya, die de gave heeft zichzelf in elk wezen te transformeren, hen helpen te ontsnappen van Psychon?

Commentaar

In de jaren 1975 tot en met 1977 was de sciencefiction televisieserie Space:1999 razend populair. De serie was een verzinsel van Gerry en Sylvia Anderson, de bedenkers van de sciencefictionserie The Thunderbirds. Met Space:1999 wilden Anderson een tegenwicht geven aan de populaire serie Star Trek. Ze begonnen al in 1973 met de productie van de serie, die pas vanaf seizoen 1975 werd uitgezonden. Centraal in de serie staan de mensen van een wetenschappelijk onderzoeksstation Moonbase Alpha die in 1999 op de maan gehuisvest is. Door een ernstig ongeluk wordt de maan het heelal in geslingerd. De bemanning van het ruimtestation moet zien te overleven en weer terug te komen naar de aarde. Door de zwieper het heelal in is de tijd vooruitgeschoven naar het jaar 2100. Voor de special effects in de serie tekende onder andere Brian Johnson. Johnson was ook verantwoordelijk voor de special effects in films als 2001: A Space Odyssey, Alien en Star Wars – The Empire Strikes Back.
De DVD uitgave die we hier bespreken bevat twee dubbele afleveringen uit het tweede seizoen van Space:1999. De dubbele aflevering ‘Bringers of Wonder’, uit het midden van het tweede seizoen vormen samen de film Destination Moonbase Alpha.
De dubbele pilotaflevering voor het tweede seizoen vormen samen de film Cosmic Princess. Op dit moment is de serie Space:1999 in Nederland nog niet op DVD verkrijgbaar en moeten fans van de serie het met deze twee extra lange afleveringen in de vorm van televisiefilms doen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1976
Speelduur: 191 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664027776

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is midden jaren ’70 gemaakt voor televisie, dus het zal niet verbazen dat het beeldformaat 1.33:1 is. Helaas is het beeld niet echt opgeknapt en valt de kwaliteit dus wat tegen. We krijgen een beeld voorgeschoteld dat zich het beste laat vergelijken met een goede VHS band. Het beeld is niet echt scherp en heeft weinig detail. De kleuren zien er redelijk uit, maar zijn toch een beetje flets. Problemen als ‘cross colouration’ en ‘color bleeding’ zijn ook af en toe te zien. Het beeld is niet helemaal vrij van ongerechtigheden als spetters of anderszins als gevolg van kleine beschadigingen van het beeldmateriaal. De beeldkwaliteit van Cosmic Prinsess (screenshot 4-6) is iets beter dan van Destination Moonbase Alpha (screenshot 1-3), wat zich vooral uit in minder beschadigingen, iets scherper beeld, diepere kleuren en beter zwartniveau. Kortom, een matige beeldkwaliteit dat net iets beter is dan een ouderwetse VHS videoband.
Beide films zijn verdeeld in 5 chapterstops. Beide DVD’s zijn van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens het kijken. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het originele geluid is mono en staat als een mono Dolby Digital 2.0 track (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Evenals bij het beeld verraadt ook de soundtrack de leeftijd van bijna 30 jaar en heeft hoorbaar beperkingen. Door de toepassing van een 2.0 track, is het monogeluid te horen via de frontspeakers. Omdat beide speakers hetzelfde signaal krijgen, lijkt het alsof het geluid uit het midden komt (als je tenminste midden voor de speakers zit). Omdat de frontspeakers in de meeste hometheater setups betere kwaliteit hebben dan de centerspeaker, biedt een mono signaal via een DD2.0 track dus iets betere kwaliteit. Dit kan echter niet verhullen dat het geluid zeer gedateerd klinkt. Het is zeer beperkt in frequentiebereik, van enig laag is geen sprake. Het hoog klinkt vrij schel en klinkt soms licht vervormd. De soundtrack is niet geheel ruisvrij. De dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

Beide DVD’s bevatten geen extra’s. De twee keepcase zitten verpakt in een stevig kartonnen slipcase.

Conclusie

In de jaren 1975 tot en met 1977 was de sciencefiction televisieserie Space:1999 razend populair. De serie was een verzinsel van Gerry en Sylvia Anderson, de bedenkers van de sciencefictionserie The Thunderbirds.
De DVD uitgave die we hier bespreken bevat de beide televisiefilms van de serie. Destination Moonbase Alpha en Cosmic Princess zijn beide afkomstig uit het tweede seizoen van de serie.
De beide televisiefilms zijn door uitgever House of Knowledge in een 2-DVD boxset uitgebracht onder de titel Space:1999 – The Box. Beide DVD’s hebben matige beeldkwaliteit, waarbij een licht verschil in kwaliteit tussen beide afleveringen zit. Het geluid is mono en klinkt ook tamelijk gedateerd. Extra’s heeft deze set verder niet. Op dit moment is de serie Space:1999 in Nederland nog niet op DVD verkrijgbaar en moeten fans hiervan het met deze twee extra lange afleveringen in de vorm van televisiefilms doen.

Laatste reacties

Ron-G  |  20-11-2005

Jeugdsentiment, alhoewel ik het soms wel eng vond toen, maar ja was ook nog maar een pikkie van een jaar of 10 toen......... Ik had al meer gelezen over deze...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.