Ginger Snaps Trilogy (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-11-2005

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Ginger Snaps Trilogy (SCE) (DVD)
Samenvatting

De Ginger Snaps Trilogy Box bevat de drie verschenen horror/thriller films over de zusters Ginger (Katharine Isabelle) en Brigitte (Emily Perkins). We geven hieronder van elk een korte samenvatting. Let op: bevat spoilers!

Ginger Snaps (2000 – 104 min)
Ginger, 16 jaar (Katharine Isabelle) en Brigitte, 14 jaar (Emily Perkins) zijn twee zusters en alles behalve normale tieners. Ze zijn gefascineerd door de dood en zelfmoord. Ze fotograferen zichzelf in allerlei verschillende zelfmoord houdingen. Volgens Ginger zou zelfmoord de ultieme uiting zijn van lak hebben aan alles. Op school zijn ze ook niet al te geliefd, ze hebben een hekel aan alles en iedereen, worden door hun omgeving met de nek aangekeken en… ze hebben nog nooit gemenstrueerd. Dat alles verandert wanneer Ginger op een nacht door een wild beest wordt aangevallen. Brigitte brengt haar gewonde en bloedende zuster naar huis. Thuis blijkt vreemd genoeg dat de wonden al aan het helen zijn. Langzamerhand voltrekt zich een transformatie bij Ginger, die jongens begint te verleiden, seksueel actief wordt. Haar lichaam ondergaat vreemde veranderingen, waarbij Ginger wolfachtige kenmerken begint te vertonen en haar moordlust niet langer kan onderdrukken. Brigitte ziet het gevaar van de ‘nieuwe’ Ginger en probeert haar zus te redden voordat ze volledig doordraait.

Ginger Snaps II - Unleashed (2004 – 90 min)
In dit vervolg wordt Brigitte slachtoffer van hetzelfde virus dat haar zus Ginger in een weerwolf veranderde. Geplaagd door visioenen van de overleden Ginger, probeert Brigitte haar lichamelijke veranderingen tegen te houden. Ze gebruikt daarvoor een drug, die haar gaandeweg verslaafd maakt. Terwijl ze een leven als junkie lijdt, wordt ze gestalkt door een mannelijk weerwolf die met haar wil paren. Nadat hij haar bruut heeft aangerand, wordt Brigitte wakker in een afkickkliniek. Gevangen zonder drugs, voelt Brigitte de weerwolf in haar ontwaken. De sadistische en seksistische broeder Tyler lijkt een uitkomst voor haar probleem, alleen vraagt hij wel lichamelijke gunsten aan de dames in de kliniek, in ruil voor zijn \"vriendelijke\" medewerking. Een jong meisje, genaamd Ghost, helpt Brigitte echter met haar probleem en samen beramen ze een plan om te ontsnappen.

Ginger Snaps Back – The Beginning (2004 – 90 min)
Canada, 1815. Ginger en Brigitte zijn overlevenden van een schipbreuk. Tijdens hun tocht door het barre winterse landschap vinden ze onderdak in een fort. Ginger en Brigitte denken dat ze veilig zijn, maar wanneer het fort ’s nachts wordt aangevallen door een troep hongerige weerwolven, zitten ze als ratten in de val. In het fort lopen de spanningen op. Ginger en Brigitte zullen zichzelf moeten zien te redden, omringt door de bloeddorstige weerwolven monsters…

Commentaar

In 2000 verraste de schrijver en regisseur John Fawcett met een Canadese teenager horrorfilm, die onverwachts een groot succes had. De kracht van Fawcett was een andere benadering, met de hechte relatie tussen de twee opstandige zussen, die zich sociaal als buitenbeentjes gedragen, als het middelpunt. Dit alles in een groot, haast persiflageachtig contrast met de keurige buurt en de ouderwetse, betuttelende moeder van de meiden. De tieners werden sterk gespeeld door vrij onbekende actrices Katharine Isabelle en Emily Perkins.
Uiteraard kon een vervolg niet uitblijven, dat in 2004 verscheen. De film van regisseur Brett Sullivan had wederom dezelfde actrices in de hoofdrol. Het verhaal was niet direct meer van hetzelfde. In dit vervolg ligt de nadruk op de innerlijke strijd van Brigitte. Toch kon de film niet tippen aan het origineel, al geeft het einde de film een verrassende draai.
Was de tweede film te beschouwen als een vervolg, het korte tijd later verschenen derde deel was een ‘prequel’ op de eerste film. De tweede en derde film zijn trouwens gelijktijdig opgenomen. Regisseur Grant Harvey slaagde erin een zeer fraai vormgegeven verhaal te verfilmen, dat zich afspeelt voor het origineel. En wederom speelde Katharie Isabelle en Emily Perkins de hoofdrollen. Het psychologische aspect is in dit derde deel wat minder, daarentegen is de film duidelijker een horror film met alle bloederig effecten die daarbij horen.

Dutch FilmWorks (DFW) heeft de trilogie van Ginger Snaps films nu tezamen uitgebracht in een 4-disc ‘Special Collector’s Edition’ digipack verpakking. Al eerder had Dutch FilmWorks alle drie films los uitgebracht. De drie DVD’s met de films in deze nieuwe uitgave zijn exact gelijk aan de eerdere losse releases.
Dit betekent dus dat het geluidsprobleem bij Ginger Snaps ook weer in deze release aanwezig is. Want de eerste Ginger Snaps film is door DFW al twee keer eerder gereleased. Beide eerdere uitgave van deze film werden gekenmerkt door geluidsproblemen. Een fraaie 5.1 surroundtrack ontbrak en bij de toegepaste 2.0 stereotrack waren linker en rechterkanaal omgewisseld. Voor ons is het onbegrijpelijk dat een maatschappij een film tot drie keer toe uitbrengt zonder daarbij de fouten de herstellen het de uitgave kwalitatief op het juiste niveau te brengen. Niet alleen onbegrijpelijk, voor ons als consument doodzonde.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 284 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664026069

Extra's

  • Trailers
  • Photogallery
  • Story about the Werewolf
  • The Making of Ginger Snaps I
  • The Ginger Snaps Phenomenon Explained
  • The Werewolf Saga
  • Liner Notes & Trivia
  • Interviews with Cast and Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle drie films hebben een 1.85:1 beeld als originele beeldverhouding. Alle drie films staan met een marginaal aangepast beeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Voor alle drie films geldt dat de beeldkwaliteit eer goed is. Kleuren zien er goed uit, vooral het bloedrood is bloedrood. Ook de scherpte en mate van detaillering is bijzonder goed. Het beeld is stilistisch aangepast om een sfeerverhogende uitstraling te creëren en het contrast te verhogen. Contrast en zwartniveau zijn goed. Filmgrain is nauwelijks aanwezig. Alle films zijn vrij van beschadigingen of andere ongerechtigheden.
Elke film is verdeeld in 12 chapterstops. Elke DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Zoals al aangegeven, Ginger Snaps heeft helaas een foutieve Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s). Foutief in de zin van dat het linker- en rechterkanaal verwisseld zijn. En natuurlijk is het gewoon jammer dat de Dolby Digital 5.1 surroundtrack, die wel op de buitenlandse releases staat, niet gebruikt is. De 2.0 track geeft met behulp van een Dolby ProLogic II(x) decoder een fraai surround geluidsbeeld. Met name in de nachtelijke spannende scènes geeft de soundtrack dan ook activiteiten in de achterkanalen. Het laag is wat beperkt, waardoor de gebruikte muziek ietwat blikkerig klinkt.
De beide andere films hebben een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Bij deze tracks worden de surrounds goed benut. De nodige split-surround effecten die je als kijker omgeven met allerlei gilletjes en andere enge geluiden zal je menigmaal doen huiveren. Ook de muziek maakt op prima wijze gebruik van de achterkanalen. Het laag is ook heerlijk strak bij deze track. Een prima track dus die de juiste sfeer oproept en laat zien wat een impact het geluid kan hebben op de filmervaring.
Bij Ginger Snaps Back is tevens nog een DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s) aanwezig. Kwalitatief op hetzelfde hoge niveau als de Dolby Digital 5.1 track.

Extra's

De menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. De extra’s op de DVD’s met film zijn tamelijk beperkt. De vierde DVD bevat enkele interessante ons land niet eerder uitgebrachte extra’s. Alle extra’s zijn in 1.33:1 standaard beeldformaat en Nederlands ondertiteld.

DVD-1: Ginger Snaps

Theartical Trailer (2 min).
De standaard bioscooptrailer.

Making Of (9 min)
Een promotionele featurette met beelden achter de schermen, filmfragmenten en interviewfragmenten.

About The Werewolf’
Een vijftal Nederlandstalige tekstschermen met informatie over de weerwolf. Zonder geluid.

Photo Gallery
Tien promotiefoto’s.

DVD-2: Ginger Snaps II - Unleashed

Geen extra’s, behalve enkele promotietrailers voor andere uitgaven van Dutch FilmWorks

DVD-3: Ginger Snaps Back – The Beginning

Geen exrta’s, behalve enkele promotietrailers voor andere uitgaven van Dutch FilmWorks

DVD-4: Bonus Disc

Documentary: Legends of the Werewolves (44 min)
Een interessante en redelijk uitgebreide documentaire van het History Channel over het fenomeen weerwolven.

Movie X-Treme presents: Mestrual Monsters – The Ginger Snaps Trilogy (19 min)
Xavier Mendik van de Brunel University bekijkt de Ginger Snaps trilogy vanuit het perspectief van de seksuele ontwikkeling bij tienermeisjes. In deze featurette wordt meer ingegaan op het vrouwelijke aspect van de films, en dan met name de eerste twee films, en het effect dat het had op het jonge vrouwelijke kijkerspubliek.

Ginger Snaps Revisited
Bestaat uit enkele vervolgkeuzen, die allemaal te maken hebben met de eerste Ginger Snaps film.

Featurette (5 min)
Een korte featurette waarin regisseur, schrijver, producer en spellers hun visie op de film geven.

Scene Clips (10 min)
Selectie van verschillende scènes uit de film. Nutteloos extra feitelijk.

Interviews (4½ min)
Met losse interviewfragmenten met vier hoofdrolspelers uit Ginger Snaps. Naar keuze apart te selecteren of via de ‘play all’ optie achter elkaar te bekijken. Het onderwerp staat als tekst in beeld.

Photogallery I, II & III
Met maar liefst 14 foto’s uit de drie verschillende films.

Liner Notes
Met twee vervolgkeuzen:

The Story behind Ginger Snaps
Vier Nederlandstalige tekstschermen over het verhaal van Ginger Snaps

Trivia
Een Nederlandstalig tekstscherm met wat summiere info over Ginger Snaps I, II en III.

Trailers (5 min)
Met de bioscooptrailers van alle drie films.

Also Available
Promotietrailers van andere DFW uitgaven.

De vier DVD’s zitten verpakt in een digipack verpakking waarbij twee DVD’s half over elkaar heen liggen. Het geheel zit in een kartonnen slipcase.

Op het gebied van extra’s stelt deze ‘special collector’s edition’ zwaar teleur. Van alle drie films bestaat een Special Edition met audiocommentaar bij de films en een groot aantal extra’s. Ondanks de titel van ‘special collector’s edition’ missen we het overgrote deel van deze extra’s.

Conclusie

De Ginger Snaps Trilogy gaat over de tienerzussen Ginger en Brigitte en hun contacten met bloeddorstige weerwolven. Dit alles brengt bij hen angstige veranderingen teweeg en daarbij gepaard gaande toenemende seksuele driften. De eerst Ginger Snaps films uit 2000 was een onverwachts succes. Er werd daarna gewerkt aan zowel een vervolg als wel een film die zich voor het origineel afspeelt. Beide delen werden in 2004 gereleased. Alle drie films steken in positieve zin boven de middelmaat van teenager horrorfilms uit. In alle drie films worden de hoofdrollen gespeeld door Katharine Isabelle en Emily Perkins.
Na eerdere losse releases brengt Dutch FilmWorks de drie films tezamen met een extra bonusdisc uit als een ‘special 4-disc collector’s edition’. Helaas is aan deze uitgave weinig special en is het aantal extra’s te gering om van een collector’s edition te spreken.
De DVD met de films zijn exact gelijk aan de eerdere losse uitgaven. Dit betekent goede beeldkwaliteit bij alle drie films. Wederom is het geluid bij de eerste film problematisch. Evenals bij de eerdere loss uitgave is slechts alleen een stereotrack aanwezig, waarvan het linker- en rechter kanaal omgewisseld is. Beide andere films hebben een zeer goed klinkende DD5.1 geluidstrack. Op de vierde bonus disc staan enkele extra’s met meer informatie over weerwolven en wat achtergrondinformatie bij de eerste film. Van alle drie films bestaat in het buitenland echter een veel uitgebreidere Special Edition met audiocommentaar bij de films en diverse informatieve extra’s. Helaas heeft Dutch FilmWorks van deze uitgave geen echte collector’s edition gemaakt. Een gemiste kans, de drie films verdienen het.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Marco  |  12-11-2005

Ik hou mijn hart vast als die gasten worden losgelaten op de opvolger van de DVD.Ik hou ook mijn hart vast. Nog meer filmclips, nog meer niets zeggende B-roll...
Lees meer >

Richard68  |  12-11-2005

Tja D(ezlfde) F(out) W(eer) slaat weer toe. Samen met hun broeders van RCV, Indies en noem maar op weten ze keer op keer bagger af te leveren. Deze maatschap...
Lees meer >

Darko  |  11-11-2005

DEZE FILM SUCKT!!! wat is me dat toch,alhoewel de intro vrij depresievend en vermakelijk is is de film toch weird low-budget boring! Daar ben ik het echt ni...
Lees meer >

shihuandgi  |  10-11-2005

bwa... totnutoe nog alleen de eerste film gezien en moet zeggen... DEZE FILM SUCKT!!! wat is me dat toch,alhoewel de intro vrij depresievend en vermakeli...
Lees meer >

nlamste3  |  10-11-2005

Heel erg bedankt voor deze review! Was al een tijdje aan het twijfelen over deze box, omdat ik de films wel wilde hebben, maar wel goede uitgaven. Helaas toc...
Lees meer >

Marco  |  10-11-2005

Valt me trouwens nog iets op, en volgens mij is daar niks in de review over te vinden. Namelijk dat er extra's dubbel zijn. Het gaat om disc 4: Ginger Snaps ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  10-11-2005

Ik mis alleen deel 1.... Heb ik wel voor je beschikbaar. Mail je gegevens maar naar mij.
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  10-11-2005

Kende de films eigenlijk niet, dus een blinde aanschaf, maar absoluut geen spijt van gehad 8) Vond ook wel dat er sterk geacteerd werd door de twee 'zusjes'....
Lees meer >

Edgar Smit  |  10-11-2005

Ik mis alleen deel 1, maar om daar nou deze box voor te kopen terwijl de andere twee uitgaves ook hetzelfde zijn lijkt me wat onnodig, zonde geld. En heel e...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  10-11-2005

Ik heb zelf deel 1,ik dacht dat ze deel 1 nu in een goede uitgave in de box zouden doen,nu lees ik dat dat niet zo is,dus ga ik de box niet kopen, deel 2 zit n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.