D.E.B.S.

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-10-2005

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

D.E.B.S. (DVD)
Samenvatting

De D.E.B.S. academie is een supergeheime overheidsinstelling, waar tieners worden opgeleid tot geheim agent. De tieners worden al tijdens hun middelbare schoolperiode geselecteerd met behulp van een evenzo geheime test.
Max Brewer (Meagan Good), Amy Bradshaw (Sara Foster), Janet (Jill Ritchie) en Dominique (Devon Aoki) vormen op de school een speciaal team. Max is min of meer de leidster van het team. Amy is de beste studente die de academie ooit heeft gehad en het oogappeltje van het hoofd van de academie, Mr. Phipps (Michael Clarke Duncan). Dominique is een verwoed kettingrookster en deelt elke nacht het bed met een jongen, geheel tegen de regels trouwens. En de bedeesde Janet is de enige die haar strepen nog niet verdiend heeft.
Het team krijgt een schaduwopdracht om de gevaarlijke crimineel en juwelendief genaamd Lucy Diamond (Jordana Brewster) in de gaten te houden. Voorzichtigheid is geboden, nog nooit heeft iemand een ontmoeting met Lucy kunnen navertellen. Lucy lijkt een tijdje afwezig te zijn geweest, maar heeft nu een ontmoeting met de gevaarlijke Russiche huurmoordenaar Ninotchka Kaprova (Jessica Kauffiel). De vier D.E.B.S. voeren hun opdracht uit waarbij iets mis gaat en Amy oog in oog met Lucy Diamond en haar helper Scud (Jimmi Simpson) komt te staan. Tot grote verbazing van de andere D.E.B.S. overleeft Amy deze ontmoeting, waarbij ze op de academie door de gedreven directrice Mrs. Petrie (Holland Taylor) persoonlijk in het zonnetje wordt gezet.
Kort daarna wordt Amy door Lucy ontvoerd, als de D.E.B.S. polshoogte nemen bij een bankoverval waarbij Lucy betrokken is. Terwijl de andere D.E.B.S. denken dat Amy in gevaar is en een reddingsplan bedenken, leert Amy een geheel andere Lucy kennen en worden beide verliefd op elkaar.

Commentaar

Evenals de ‘tiener spionnenfilm’ Agent Cody Banks moet je de ‘tiener spionnenfilm’ D.E.B.S. absoluut niet serieus nemen. De film heeft duidelijk de tienerjeugd, die kijkt naar zenders als MTV, als doelgroep. Je zou D.E.B.S. kunnen zien als een combinatie van Agent Cody Banks en Charlie’s Angels. Alles in het verhaal is lekker ‘over the top’ stereotype neergezet. Nou ja, niet alles… jonge, sexy, in zeer korte Schotse rokjes geklede meisjes staan nu centraal. In een normaal door mannen gedomineerde wereld, zijn het de jonge dames die de helden zijn. En waar het verder gewoon een luchtige actiekomedie betreft, zijn er toch twee dingen die opvallen. Allereerst natuurlijk de relatie tussen twee meisjes die in de film tot bloei komt. Zeker voor het puriteinse Amerika een bijzonder onderwerp in een tienerfilm. Daarnaast natuurlijk een moreel tintje. Zaken als teambelang versus eigenbelang, het nemen van verantwoordelijkheid en het verstand laten zegen vieren boven het liefdesgevoel, het komt allemaal voor in deze film. Om het ook nog een beetje gezellig te houden, heeft de vier meiden natuurlijk wel licht botsende karakters.
Bedenker van dit alles is de schrijver en regisseur Angela Robsinon. Een jaar voor deze speelfilm maakte zij al een korte film eveneens genaamd D.E.B.S., die positief werd ontvangen. De hier besproken lange versie van D.E.B.S. is feitelijk het regiedebuut van Robinson. Dit jaar kwam van haar de film Herbie: Fully Loaded uit.
Kortom: D.E.B.S. is een aardige film met de hedendaagse tienerjeugd in het achterhoofd. Een liefdesverhaal over de opbloeiende liefde tussen twee meisjes met een geheime tiener spionnenopleiding als achtergrond.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609088335

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaren
  • D.E.B.S. Animaties
  • Making of: ‘Infiltrating D.E.B.S.’
  • Fotogalerieën: D.E.B.S. comic en productiefoto’s

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een oorspronkelijk beeldformaat van 2.35:1 en staat anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. Kleuren, scherpte, contrast zijn allemaal prima in orde. Ook de mate van detail in het beeld is in het algemeen prima. Er is in lichte mate edge enhancement toegepast en incidenteel is wat aliassing te zien. Verder een uitstekend beeld, dat verder vrij is van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat mooi onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Ook de soundtrack stelt ook niet teleur. De film heeft leuke actiemomenten, waarbij alle kanalen van de Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack worden gebruikt. De surroundspeakers worden hierbij in split-surround gebruikt. De surroundspeakers geven ook de ‘MTV-achtige’ muziek een ruimtelijk geluidsbeeld. Het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt voor een stevig klinkend laag, veelal ook bij de muziek. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen uiteraard netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Het hoofdmenu is een geanimeerd breedbeeldscherm en voorzien van het filmthema als achtergrondmuziek. De overige menu’s zijn statische breedbeeldschermen zonder geluid. De extra’s zijn allemaal, tenzij anders vermeld, in 4x3 beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlandstalige ondertiteld.

Commentary with director Angela Robinson
Regisseur van de film en schrijfster van het verhaal Angela Robinson geeft een rustig gesproken audiocommentaar. De toelichting die zij geeft is voldoende informatief, waarbij ze zowel ingaat op het verhaal als op de technische aspecten van het filmen. Interessant is hoe zij zelf tegen haar eindresultaat aankijkt.

Commentary with actresses Sara Foster, Jordana Brewster, Jill Ritchie en Meagan Good
Vier van de vijf hoofdrolspeelsters, de actrice Devon Aoki mist namelijk, geven ook een audiocommentaar. En dit commentaar is haast zoals je van tieners zou verwachten, een partijtje gegiechel en soms onzinnig gebabbel over kleding en dergelijke zoals tieners onderling met elkaar praten. Alleen zijn deze dames niet echt tieners meer.

Infiltrating D.E.B.S. (12 min)
Een korte making of featurette, met de bekende beelden tijdens de opnames en interviewfragmenten, waarbij iedereen trouwens overdreven positief is over de collega’s. Maar ook iets over het idee D.E.B.S. tot stand kwam en de eerste korte film eveneens genaamd D.E.B.S.

Deleted Scenes (9 min)
Een paar scènes, die je alleen aaneengesloten kunt bekijken, die niet gebruikt zijn of anders in de film terecht gekomen zijn. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf. Geen uitleg over het waarom van de veranderingen.

Animatic (5 min)
Gaat over de animatie van de openingstitels van de film.

Production Stills Gallery
Met 22 foto’s uit de film, sommige voorzien van een soort filmslogan.

D.E.B.S. Comic
Is het originele D.E.B.S. stripverhaal van Robinson. Ruwe zwarttekeningen, die helaas erg klein op het scherm zijn weergegeven.

Trailers
Met de promotietrailers voor Hitch, Spanglish en Charlie’s Angels: Full Throttle. De trailer voor D.E.B.S. missen we dus.

Spijtig genoeg is niet de originele korte speelfilm D.E.B.S. uit 2003 als extra opgenomen.

Conclusie

D.E.B.S. staat voor Discipline, Energy, Beauty, Strength. Dat zijn de eigenschappen van de vier jonge dames die in een eliteteam zitten van een academie waar tieners worden opgeleid tot geheim agent. Een van hen wordt tijdens een missie gegijzeld door een sexy juwelendief. Terwijl de andere D.E.B.S. denken dat zij in gevaar is, blijken de beide juist verliefd op elkaar te zijn. Hetgeen natuurlijk leidt tot een pijnlijke situatie.
De film is geregisseerd door Angela Robinson, die ook het verhaal schreef. Het begon allemaal een jaar eerder met een comic stripverhaal en een korte film over het viertal.
Technisch is weinig op deze DVD release aan te merken. Beeld en geluid zijn beide van prima kwaliteit. Toegevoegd een aardige verzameling extra’s. De film is meer op de tienerjeugd gericht en biedt 1½ uur pretentieloos vermaak in de vorm van speelse actie, een beetje spanning en natuurlijk liefde.

Laatste reacties

Surya  |  25-10-2005

Toevallige vorige week nog gezien. Leuk idee, maar niet meer dan dat, de uitwerking laat flink te wensen over!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.