Henk Westbroek - Zuigwortel

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-10-2005

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Henk Westbroek - Zuigwortel (DVD)
Samenvatting

Op 15 en 16 april 2005 trad Henk Westbroek met zijn cabareteske muziekvoorstelling Zuigwortel op in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Samen met pianist Philibert van den Bosch zingt Henk Westbroek zijn bekende prachtige liedjes. Liedjes uit zijn periode met ‘Het Goede Doel’, maar natuurlijk ook liedjes die hij daarna voor eigen gebruik of voor anderen heeft geschreven. Henk praat de liedjes aan elkaar met korte conférences waarin hij de totstandkoming van de liedjes toelicht, een grapje maakt of een gevoelige anekdote vertelt. Op de programmalisting staan bekende nummers als Gijzelaar, Alles kan een mens gelukkig maken, Sara en het fraaie Zelfs je naam is mooi.
De gezongen liedjes zijn:

De hemel
Gijzelaar
Evenbeeld
Loods me door de storm
Tempo doeloe
Alles kan een mens gelukkig maken
Jack de Ripper
Mama Moeder
Geboren voor het geluk
Alles geprobeerd
Franse auto
Zelfs je naam is mooi
Sinterklaas, wie kent ‘m niet
Vriendschap
Sara

Zoals gezegd, na elk liedje een stukje conférence dat als inleiding fungeert op het volgende liedje. Totale speeltijd van de voorstelling is 135 minuten.

Commentaar

Henk Westbroek wordt omschreven als een muzikale duizendpoot. Hij is natuurlijk het bekendst als zanger en tekstschrijver en van zijn politieke ambities in de stad Utrecht. Daarnaast is Henk ook nog kroegbaas en dj op Radio 3FM.
Samen met componist Henk Temming startte Henk Westbroek eind ’79 de popgroep ‘Het Goede Doel’. De grote doorbraak kwam in 1982 met de hitsingle ‘België’ en het gelijknamige popalbum. Hits als ‘Vriendschap’ en ‘Hou van mij’ volgden, waarna de groep in 1983 de Edison (hoogste Nederlandse muziekprijs) kreeg uitgereikt. De groep scoorde vele opeenvolgende hits. Uiteindelijk viel begin jaren ’90 het doek voor ‘Het Goede Doel’.
Henk Westbroek ging solo verder. Zijn begeleidingsgroep, onder leiding van componist / producer René Meister, werd bekend onder de naam ‘De Consorten’. Naast eigen liedjes en optredens, schrijft Henk Westbroek ook veel teksten voor andere Nederlandse artiesten.

In zijn nieuwste show ‘Zuigwortel’, wat voor het gemak een cabareteske muziekvoorstelling wordt genoemd, treedt Henk Westbroek solo op. Hij wordt op piano begeleid door Philibert van den Bosch. Het merendeel van de gespeelde liedjes zijn bekend uit zijn ‘Het Goede Doel’ periode. Tussendoor korte conférences waarin diverse onderwerpen als het drinken van bekroonde wijn, schoon drinkwater dankzij ejaculerende vissen, Karl May’s Winnetoe, het uitdelen van allochtone worst, Britney Spears en het ‘Mein Kampf’ van Hitler aan bod komen. Elke conférence is een inleiding op het navolgende liedje, waarbij het liedje min of meer bepaald of de tekst grappig, sceptisch, politiek geladen of maatschappelijk gevoelig is.
Opvallend is wel dat deze conférences wat houterig verlopen, waarbij Henk Westbroek veel steun zoekt bij teksten die op een monitor verschijnen (zie screenshot 3). Ook staat hij tamelijk ongemakkelijk en nerveus op het podium heen en weer te drentelen, daarbij constant in zijn handen wrijvend. De liedjes blijven stuk voor stuk erg mooi en het verfrissend de liedjes in een soort ‘unplugged’ versie te horen, waarbij alleen de piano het begeleidende instrument is. Philipbert van den Bosch bespeelt de Yamaha babyvleugel met muzikale souplesse.
Westbroek en Van den Bosch treden dit gehele theaterseizoen 2005-2006 op in de diverse Nederlandse theaters. Meer informatie kun je vinden op de website van Henk Westbroek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 135 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221023237

Extra's

  • Backstage
  • CD
  • Videoclip Zombies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het beeld is in het algemeen scherp en detailrijk. Ook valt de zuiverheid van het beeld op, waarbij beeldruis totaal ontbreekt. Wel enkele minpuntjes. Ten eerste het interlaced karakter van het beeld, dat bij sommige weergevers tot het onvermijdelijke kameffect leidt. Verder zijn in de paarsachtige achtergrond kleine compressiefoutjes te zien. Het beeld is fraai kleurrijk met een zeer goed contrast en zwartniveau. De concertregistratie is rustig, waarbij afwisselend op de artiest wordt ingezoomd en een podiumoverzicht wordt getoond.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop, waarbij het totaal op 34 chapterstops komt.
Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Het concert is in stereo vastgelegd. De audiotrack op de DVD is slechts Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s). We gebruiken hier bewust het woordje slechts. Want bij een stereotrack hadden we omwille van de kwaliteit toch liever een ongecomprimeerde PCM stereo track gezien.
De 2.0 track geeft het concert netjes weer met een redelijk stereobeeld. Geen spectaculair geluid met extreem hoog of laag geluid.. Een rustige registratie van de piano, het stemgeluid van Henk Westbroek en het applaudisserende (en af en toe kuchende) publiek.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige statische schermen zonder achtergrondgeluid. De DVD biedt enkele extra’s.

Liedjesindex
Geeft je de mogelijkheid de vijftien liedjes in de show direct te kiezen. Het gekozen liedje uit de show wordt gespeeld, waarna het menu weer wordt getoond.

Backstage
Met een drietal opties, waarbij een blikje achter het toneel wordt gegund. Beeldformaat 1.78:1 anamorf. Keuze uit:
- Voor de voorstelling (7 min)
- De pauze (1 min)
- Na de voorstelling (3 min)

Clip Zombies (3½ min)
De bonustrack met de videoclip van de laatste single van Westbroek. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

CD (59 min)
Naast de DVD bevat deze uitgave ook nog een CD. Henk Westbroek en begeleidend pianist Philibert van den Bosch zijn de studio ingedoken en hebben alle nummers van de show opgenomen. Dus ook op deze CD de akoestische versie van de liedjes met alleen de piano als begeleiding. Als extra staat de nieuw single Zombies in zowel de gewone versie als de akoestische versie op de CD.

Conclusie

Op 15 en 16 april 2005 trad Henk Westbroek met zijn cabareteske muziekvoorstelling Zuigwortel op in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Samen met pianist Philibert van den Bosch zingt Henk Westbroek zijn bekende prachtige liedjes in een akoestische uitvoering. Liedjes uit zijn periode met ‘Het Goede Doel’, maar natuurlijk ook liedjes die hij daarna voor eigen gebruik of voor anderen heeft geschreven. Henk praat de liedjes aan elkaar met korte conférences waarin hij de totstandkoming van de liedjes toelicht, een grapje maakt of een gevoelige anekdote vertelt.
Het concert is in breedbeeld opgenomen en staat met goede kwaliteit op de DVD. Het geluid is vastgelegd in stereo met een Dolby Digital 2.0 track. Op de DVD staat een paar korte backstage fragmenten en de videoclip van de nieuwe single van Westbroek. Verder zijn alle liedjes ook in de studio opgenomen en op CD gezet. Deze CD maakt deze set compleet.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  18-10-2005

Goed gekozen: ZUIGWORTEL :evil: :twisted: :x :cry: :(
Lees meer >

nlamste3  |  17-10-2005

Al met al een leuke string :wink: Strings zijn sowieso wel leuk... Inderdaad, maar dan niet in combinatie met Henk Westbroek. :wink:
Lees meer >

rkrijger  |  17-10-2005

Al met al een leuke string :wink: Strings zijn sowieso wel leuk...
Lees meer >

Evil Hobbit  |  17-10-2005

...hele aardige vent verder...
Lees meer >

MarioGastel  |  17-10-2005

Henk Westbroek valt voor mij in dezelfde categorie als Giel Beelen, Dolf Janssen en Jack Spijkerman: ****** die denken dat ze leuk zijn. Onuitstaanbaar. EDIT...
Lees meer >

Joost van Hoek  |  17-10-2005

Leuk dat ook deze DVD besproken wordt op DVD.nl Wat mij echt vooral interesseert is die nieuwe film Horizonica, waar Zombies de titelsong voor is.
Lees meer >

nlamste3  |  17-10-2005

Ehm, ik wil niet flauw doen maar volgens mij is Henk geen DJ meer op 3fm maar bij veronica volgens mij. Doe maar Yorin FM :wink: Yorin = ex- Veronica Ve...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  16-10-2005

Ehm, ik wil niet flauw doen maar volgens mij is Henk geen DJ meer op 3fm maar bij veronica volgens mij. Doe maar Yorin FM :wink:
Lees meer >

Boersmaster  |  16-10-2005

Ehm, ik wil niet flauw doen maar volgens mij is Henk geen DJ meer op 3fm maar bij veronica volgens mij. Verder voor liefhebbers van Henk Westbroek wel de moeite...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.