Be Cool (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-10-2005

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Be Cool (SE) (DVD)
Samenvatting

Chili Palmer (John Travolta) - vroeger werkzaam voor de mafia, nu een succesvol filmproducer - ontmoet na lange tijd zijn oude vriend Tommy Athens (James Woods). Tommy is in de muziekbusiness terecht gekomen en wil met Chili een idee voor een film bespreken. Chili en Tommy zijn nog maar kort met elkaar in gesprek of Tommy wordt door een onbekende man doodgeschoten.
In een nachtclub hoort Chili de zangkwaliteiten van Linda Moon (Christina Milian). Samen met de weduwe van Tommy, de verleidelijk Edie (Uma Thurman) vast hij het idee op om van de getalenteerde Linda Moon een grote ster te maken. Probleem is dat Linda nog onder contract staat bij de mider snuggere Raji (Vince Vaughn) en zijn gewiekste partner Nick Carr (Harvey Keitel), die Linda niet zomaar wil laten gaan. Dan is er ook nog Sin La Salle (Cedric The Entertainer), die de geldschuld van Tommy komt innen en de Russische maffia. Temidden van alle heisa speelt Chili Palmer rustig en ‘cool’ zijn plan om van Linda een ster te maken.

Commentaar

Tien jaar geleden verscheen de gangsterkomedie Get Shorty van regisseur Barry Sonnenfeld. Een ingenieuze komedie, waarbij de filmproductie in Hollywood en de maffia op de hak werd genomen met een dikke knipoog naar andere films en collega acteurs. Hoofdrolspeler John Travolta speelde toen gangsterloopjongen Chili Palmer die zijn geluk ging zoeken in de filmbusiness.
Nu tien jaar later zien we Chili Palmer weer terug in Be Cool. Qua verhaal sluit dit vervolg aan op Get Shorty. Na successen in de filmindustrie raakt Chili Palmer nu geïnteresseerd in de muziek en plant daarin zijn succes op zijn eigen vertrouwde onderkoelde wijze. En John Travolta speelt deze rol weer op gelijke wijze.
Toch valt Be Cool een beetje tegen. Natuurlijk ben je direct geneigd te film te gaan vergelijken met het origineel. En zoals meestal het geval, het vervolg haalt het daar niet bij. Ook in Be Cool diverse verwijzingen naar andere films, inclusief Travolta’s danscarrière in Saturday Night Fever. Maar het verloop van het verhaal is een beetje traag, waardoor de film iets minder boeit.
In Be Cool wordt de muziekbusiness nu natuurlijk ook op de hak genomen. Dit levert in ieder geval enkele fraaie muziekscènes op, waarbij de muziek zeker het jongere (tiener)publiek aan zal spreken. Al moet de ‘oudere’ generatie natuurlijk het korte optreden van Aerosmith waarderen. Naast rappende gangsterbaas Cedric The Entertainer met zijn rap-gang en zwart glimmende Hummer automobielen (let hierbij eens op de draaiende wieldopper) zien we ook de jonge MTV ster Christina Milian. Verder in de ondersteunende cast leuke rollen van onder andere Vince Vaughn, Harvey Keitel en The Rock.
En dat Be Cool een vervolg (sequel) is, ook dat aspect wordt in de film op de korrel genomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 115 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712609697155

Extra's

  • Trailer
  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Muziekvideo
  • Bloopers
  • Interview Close Ups

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld heeft de originele bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 en staat anamorf op de DVD. Door alle extra’s op een tweede schijf te plaatsen, kon de beschikbare ruimte optimaal voor de film worden benut, waarbij de bitrate van het beeld constant vrij hoog is. Dat vertaalt zich in een zeer goede beeldkwaliteit. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn erg goed. Contrast en zwartniveau zijn beide prima. De kleuren zijn mooi helder en goed verzadigd en ogen zeer natuurlijk. In het beeld is nog een beetje filmgrain te zien.
De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een redelijk groot lettertype en staat goed onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. Evenals de kwaliteit van het beeld is ook de soundtrack van prima kwaliteit. Alle speakers worden gebruikt, al ligt de nadruk wel op de voorste drie speakers. In incidentele gevallen worden de surrounds duidelijk in split-surround (stereo) gebruikt. De muziek heeft een fraai ruimtelijk geluid, waarbij het LFE kanaal ook de diepe baslijn ondersteund. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn goed te volgen.
Naast de originele Engelse taal zijn ook de nasynchronisaties Duits, Frans, Italiaans en Spaans in DD5.1 op deze DVD te vinden. Opvallend is dat de baslijn van de Spaanse en Duitse veel zwaarder is.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s. De extra’s staan allemaal op de tweede DVD en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.
De eerste DVD start met een trailer voor Get Shorty.

Making of Featurette: “Be Cool, Be Very Cool” (21 min)
Een toelichting op verhaal en karakters aan de hand van interviewfragmenten. Ook met beelden gemaakt tijdens de opnames en natuurlijk veel filmfragmenten.

Gagreel (7 min)
Ofwel de bloopers, scènes waarbij iets niet volgens plan verliep. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Deleted Scenes (16½ min)
Een veertiental scenes die niet of anders in de film zijn gekomen. Afzonderlijk te bekijken of aaneengesloten met de play all optie. Zonder verdere toelichting. Beeldformaat 2.35:1 niet anamorf.

Close-Ups
Toelichting op enkel andere karakters in de film, waarbij de acteur zijn eigen karakter aan de hand van filmfragmenten toelicht. Keuze uit Dance Partners, The Rock, André 3000, Cedric The Entertainer en Christina Milian.

Music Video: The Rock as Elliot “You Ain’t Woman Enough to Take My Man” (4 min)
Een muziekvideo van het karakter in de film dat muziekaspiraties heeft, met korte inleiding door de regisseur. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

Be Cool is het vervolg op de tien jaar eerder gemaakte komische en ingenieuze parodie op Hollywood en de maffiawereld Get Shorty. John Travolta kruipt wederom in de rol van Chili Palmer, nu een succes filmproducer. In deze film maakt hij heel ‘cool’ de overstap naar de muziekbusiness als hij het jonge zangeresje Linda Moon, een rol van Christina Milian, gaat promoten. Maar niet iedereen is hier gecharmeerd van, zodat Chili de nodige ‘valse noten’ te kraken heeft.
Andere rollen zijn er voor Uma Thurman, Cedric The Entertainer, The Rock, Vince Vaughn en Harvey Keitel. Veel muziek in de film me als hoogtepunt een live rockoptreden van Aerosmith samen met Christina Milian. Al haalt Be Cool niet het niveau en de charme van het origineel, het is desalniettemin een aardig geslaagd vervolg.
Met deze Special Edition 2-DVD release heeft Sony / MGM de film met prima kwaliteit beeld en geluid uitgegeven. Op de tweede DVD nog enkele informatieve aanvullende extra’s, allemaal Nederlands ondertiteld.

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  18-07-2006

ik vondt er geen ene reet aan!!!!!!!! nog geen eens het kijken op tv waard als ie erop kwam
Lees meer >

Gelmir  |  09-06-2006

Wat een budfilm... Ik heb het met moeite een half uur volgehouden, daarna toch echt uitgezet.
Lees meer >

Sneaker  |  14-04-2006

Vandaag gezien, erg leuke film. Maar wel minder dan Get Shorty. Maar er valt genoeg te genieten. Travolta is even cool als altijd en ook de andere acteurs doen ...
Lees meer >

Dick van Drie  |  31-03-2006

Gisteren gehuurd en gekeken. Ik vond het maar een matige film (ik vond hem erg onevenwichtig en qua beeld * niet zo prettig om naar te kijken) met toch soms bes...
Lees meer >

Swanski  |  20-10-2005

merkwaardig dat deze film onder de 6 op IMDB is gewaardeerd, dat is echt niet terecht, mag min. richting de 6,5: de film heeft heeeel wat leuke scenes en er ...
Lees meer >

El Barto  |  15-10-2005

Een hele leuke film! Heerlijk zoals die overdone wannabe ganger rappers worden neergezet (lekker fout met dikke Hummers, dito doordraai wieldoppen en standaard ...
Lees meer >

Worm  |  13-10-2005

Leuke film! Een week ervoor heb ik Get Shorty nog gekeken. Die vond ik al goed, maar Be Cool was gewoon geweldig! Fantastisch hoe The Rock acteert en trouwens o...
Lees meer >

Leejon  |  13-10-2005

hij is zeker lachen... zeker als je net get shorty heb gezien daarvoor :D the Rock is idd erg goed!
Lees meer >

The Gr8oNe  |  13-10-2005

Deze film is tof en natuurlijk zoals velen vinden The Rock is hilarisch. Andre Benjamin is ook geinig als Dabu.
Lees meer >

scheur  |  13-10-2005

Vond dit een hele leuke film, maar wat was die Steven Tyler een drama ........ :?
Lees meer >

Sander Haarmans  |  13-10-2005

Ik weet niet waarom, maar Be Cool vind ik een stuk leuker dan Get Shorty.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  13-10-2005

Idd wel zo'n beetje wat je van een sequel kan verwachten: leuk en aangenaam tijdverdrijf, maar op alle fronten net iets minder. Travolta is leuk, maar wel iets ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  13-10-2005

Get Shorty vond ik zeer slecht,dus deze ga ik zeker niet zien. :wink:
Lees meer >

martini  |  13-10-2005

Vond t een leuke film. Even leuk als deel 1. Heb m nog niet op dvd maar dat komt nog wel.
Lees meer >

Rickje  |  13-10-2005

Be Cool vond ik echt een leuke film met veel bekende acteurs en actrices.. Goede humor, goede muziek, en met een een gekke cast is dit zeker een kijkje waard .....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 46
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.