Life Aquatic with Steve Zissou, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-10-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Life Aquatic with Steve Zissou, The (DVD)
Samenvatting

De wereldberoemde onderwaterfilmer Steve Zissou (Bill Murray) en zijn crew Team Zissou gaan bij hun nieuwe expeditie op jacht naar de mysterieuze, onvindbare en mogelijk niet-bestaande jaguarhaai. Deze haai heeft bij de vorige expeditie Zissou’s vriend en partner Esteban gedood, zoals blijkt uit Zissou’s laatste filmpresentatie waarin dit pijnlijke moment aan de mensheid wordt getoond.
Team Zissou krijgt bij deze expeditie gezelschap van de jonge copiloot Ned Plimton (Owen Wilson), die mogelijkerwijs Steve’s zoon is. Daarnaast komt ook de knappe journaliste Jane (Cate Blanchett) aan boord. Jane is zwanger en heeft opdracht gekregen over Zissou te schrijven. Zissou heeft de aandacht van de pers hard nodig, waar alom steeds meer getwijfeld wordt aan zijn expertise. Ook Eleanor (Anjelica Houston), de vrouw van Steve, maakt deel uit van de expeditie. Zij is tevens coproducent van de films die Zissou aan boord van zijn onderzoeksschip Belafonte maakt. De Belafonte is een oud marineschip, waarvan de apparatuur te verouderd is voor de komende expeditie. Daarbij heeft Zissou, wegens terugtrekkende sponsors, geldgebrek. De jonge Ned biedt uitkomst, dankzij een kleine erfenis van zijn zojuist overleden moeder. En de apparatuur halen ze uit het laboratorium van dr. Alistair Hennessey (Jeff Goldblum), de ex van Eleanor.
Een van de teamleden, Klaus (Willem Dafoe), is helemaal niet gecharmeerd van de komst van Ned. Tot overmaat van ramp krijgt het Team Zissou tijdens de bijzondere expeditie ook nog eens te maken met piraterij en ontvoering. Zal het Steve Zissou lukken om de jaguarhaai te vinden en wraak te kunnen nemen op de dood van zijn partner en vriend Esteban en met zijn nieuwe film alle critici te mond te snoeren?

Commentaar

The Life Aquatic with Steve Zissou is een unieke avonturenkomedie van filmmaker Wes Anderson. En bij Anderson, onder andere bekend van The Royal Tenenbaums (2001) en Rushmore, weet je dat ook deze film geen gewone film is.
Vanuit verschillende optieken is The Life Aquatic iets bijzonders te noemen. Ten eerste natuurlijk de ontzettend droge humor van het verhaal. Humor die uitstekend wordt gebracht door de spelende acteurs. Stuk voor stuk geven zij prima spel, onderkoeld spel dat die droge humor nog eens sterk benadrukt. Let hierbij op de haast stoïcijnse gezichtsuitdrukkingen van bijvoorbeeld Bill Murray en Owen Wilson en hun ‘onderkoelde\' wijze van spelen. De sterrencast is ook zo’n opvallend puntje. Anderson heeft een uitgebreide sterrencast in zijn film. Naast Bill Murray en Owen Wilson zie je ook nog Willem Dafoe, Anjelica Huston, Jeff Goldblum, Michael Gambon en Cate Blanchett. Met de meeste van hen werkte Anderson al eerder samen.
Leuk detail, actrice Cate Blanchett was niet Anderson\'s eerste keuze voor de rol van Jane. Diverse andere actrices, waaronder Nicole Kidman en Julianne Moore hadden interesse in de rol, maar moesten vanwege andere verplichtingen afhaken. Cate Blanchett speelt de rol van de zwangere journaliste zeer overtuigend, ze was ten tijde van de opnames daadwerkelijk zwanger.
De film is eigenlijk een ode aan de Franse oceanoloog Jacques-Yves Cousteau, die vele jaren zijn talrijke zee-expedities gefilmd heeft. Herkenbaarheid is hier troef, tot en met het rode gebreide hoofddeksel aan toe. Ook Cousteau’s onderzoeksboot was een oud-marineschip.
Een andere bijzonder aspect is de wijze waarop de film gemaakt is. De onderzoeksboot van Zissou, de Belafonte, is een doorgezaagd schaalmodel waarin alles zich afspeelt. En dan de zeedieren, die zeer kunstig en kunstzinnig zijn vormgegeven.
The Life Aquatic with Steve Zissou is geen gemakkelijke film om te bekijken. Je moet ervoor in de stemming zijn en meerdere malen kijken doet je telkens iets nieuws ontdekken. Bij een eerste keer kijken zou je bij jezelf kunnen afvragen ‘wat gebeurt hier in vredesnaam?’, een tweede keer kijken is dan zeker aanbevolen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418040420

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Gesproken toelichting
  • "Sterren op de set"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Het is een recente film, dus we zijn dan ook niet verrast dat de beeldkwaliteit weer prima in orde is. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. De bijzondere wereld van Zissou, tot en met zijn dwarsdoorsnede van de onderzoeksboot, worden zeer fraai en kleurrijk weergegeven. Het beeld is goed scherp met goede detaillering en heeft een uitstekend contrast. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
De film is zeer netjes verdeeld in 31 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype maar staat helaas veel te hoog geplaatst in het beeld. De ondertiteling is geheel in het filmbeeld geplaatst. In sommige scènes staat Engelse ondertiteling in beeld, dan wordt de Nederlandse ondertiteling hoger in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Ook de soundtrack, met enkele zeer herkenbare David Bowie songs, klinkt gewoon goed. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden, een enkel effectje en de ruimtelijkheid van de muziek. Het LFE-kanaal wordt spaarzaam gebruikt, het laag in de soundtrack is goed gedoseerd aanwezig. De dialogen zijn goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

Zoals gebruikelijke bij Buena Vista uitgaven start ook deze DVD eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases. Dit keer wordt je door de Nederlandse ondertiteling gewezen op de mogelijheid om met de menutoets de trailers over te slaan en direct naar het hoofdmenu te gaan.
Het breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menuschermen zijn naar keuze in diverse talen, waaronder het Nederlands. Alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat en hebben DD2.0 -192 kb/s geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, tenzij anders vermeld.

Gesproken toelichting
Regisseur/producer en schrijver Wes Anderson en medeschrijver Noah Baumbach geven bij deze bijzondere film een bijzonder commentaar. Let maar eens op de achtergrondgeluiden! Het commentaar is net als de film, tamelijk droog met enkele anekdotes van voorvallen tijdens de opnames en een enkele opmerking waar je even over moet nadenken.

”Sterren op de set” (14½ min)
Ofwel Starz on the set, een making of featurette die dezelfde sfeer als de film uitademt.

Deleted Scenes (4½ min)
Een negental scènes die niet of anders in de film zijn gemonteerd. Zonder verdere toelichting. Alle maal apart te bekijken of aaneengesloten via de Alles Spelen optie. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

In Amerika is de film door Criterion in een 2-DVD set uitgebracht. Deze set is iets rijker gevuld met extra\'s, waaronder enkele korte featurettes met meer achtergrondinformatie over de productie van de film, castinterviews, aandacht voor de muziek van de film, de filmtrailer – die een nominatie heeft gekregen – en een fotogalerij.

Als je nog wat verder kijkt, zul je nog een verborgen extra ontdekken. Een beetje hulp bij het zoeken vind je op onze Easter Eggs pagina.

Conclusie

The Life Aquatic with Steve Zissou is een unieke avonturenkomedie van filmmaker Wes Anderson. De wereldberoemde Franse oceanoloog Jacques-Yves Cousteau stond model voor deze film. Bill Murray speelt de oceanoloog Steve Zissou, die dankzij het rode gebreide mutsje enige gelijkenis toont met Cousteau. Zissou gaat met zijn onderzoeksteam erop uit om jacht te maken op een mysterieuze jaguarhaai, die bij de vorige missie zijn partner gedood heeft. De bijzondere karakters van de crew, het bijzondere onderzoeksschip en uiteraard Steve Zissou zorgen ervoor dat deze expeditie natuurlijk geen gewone expeditie wordt.
Wes Anderson, die ook tekende voor het script en de productie heeft voor deze film gebruik kunnen maken van een sterrencast met onder andere Bill Murray, Owen Wilson, Anjelica Huston, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Michael Gambon en Cate Blanchet.
De DVD presentatie is prima. Beeld en geluid zijn beide van zeer goede kwaliteit. Daarnaast zijn enkele extra’s toegevoegd, die het geheel nog wat aantrekkelijker maken. De Amerikaanse Criterion uitgave is qua extra’s nog iets beter toebedeeld.
The Life Aquatic with Steve Zissou is een film waarvoor je in de stemming moet zijn en meerdere malen kijken doet je telkens nieuwe dingen ontdekken.

Laatste reacties

Richard B.  |  07-04-2007

Ik vond hem erg grappig en erg goed. Maar ik snap wel dat dit niet een film voor iedereen is. De humor in Wes Anderson's films is soms zo bizar en zo subtiel da...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  12-10-2005

Ik vond hem echt heel leuk. Kreeg echt het rushmore gevoel weer terug wat ik helaas zo had gemist bij royal tenebaums. William Dafoe speelde geweldig.
Lees meer >

xandernijsten  |  10-10-2005

Ik heb meer gelachen bij Lost in Translation dan bij deze film. Dat zegt denk ik wel genoeg. Ik heb zelden zo hard gelachen als bij Lost in Translation, dus ...
Lees meer >

frankieboy  |  10-10-2005

't blijft allemaal een kwestie van smaak natuurlijk. Ik vond em erg leuk. Heb trouwens ook hard gelachen bij Lost in Translation.. :wink: Vooral de scene met...
Lees meer >

druppelstop  |  09-10-2005

geweldige film, lekker maf. Daar hou ik wel van.
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  09-10-2005

Ik heb meer gelachen bij Lost in Translation dan bij deze film. Dat zegt denk ik wel genoeg. Ik heb zelden zo hard gelachen als bij Lost in Translation, dus ...
Lees meer >

Reinbo  |  08-10-2005

Ik heb meer gelachen bij Lost in Translation dan bij deze film. Dat zegt denk ik wel genoeg. Ik heb zelden zo hard gelachen als bij Lost in Translation, dus ...
Lees meer >

Reinbo  |  08-10-2005

Voor wie ervan houdt (Zoals ik) bijzonder grappig!
Lees meer >

Keyser Söze  |  08-10-2005

Heb enorm genoten van deze film. De visuele uitwerking, de kleine details, de verschillende personages en Bill Murray natuurlijk. Klasse!
Lees meer >

Ronald Veldhuizen  |  07-10-2005

Zeer begrijpelijk dat de vergelijking Anderson en Kubrick nu nog niet opgaat. Ik heb het misschien verkeerd verwoord, maar ik zie hem over 10, 20 jaar er wel bi...
Lees meer >

Nico de Vos  |  07-10-2005

Wederom een prachtige film van Anderson. Ik zal de film dan ook zeker aanschaffen (de Criterion-versie), want ik vermoed dat de film beter wordt na herzien. De...
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  06-10-2005

geweldige cast. Prachtig spel van Wilson en Murray. Briljante production design. Oscaarwaardig.
Lees meer >

sg_sg1  |  06-10-2005

Lijkt me een leuke film. Zelf heb ik er nog weinig over gehoord, maar als Cate Blanchett meedoet, vind ik het best :wink: Alleen jammer van die irritante Owen ...
Lees meer >

Surya  |  06-10-2005

Wes Anderson is een regisseur die wat mij betreft een nieuw soort mix van filmelementen creëert, en daarbij mij als kijker een nieuw gevoel bij het filmkijken k...
Lees meer >

Ronald Veldhuizen  |  06-10-2005

Wes Anderson is een regisseur die wat mij betreft een nieuw soort mix van filmelementen creëert, en daarbij mij als kijker een nieuw gevoel bij het filmkijken k...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.