Defense of the Realm

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-09-2005

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Defense of the Realm (DVD)
Samenvatting

Nick Mullen (Gabriel Byrne) is een jonge, ambitieuze journalist. Mullen ontdekt hoe het Britse parlementslid Dennis Markam (Ian Bannen) een geheime liefde heeft. Op zich niet zo’n probleem, behalve dat deze dame ook een KGB agent als klant heeft. De publicatie van het artikel brengt Markham in een lastige positie en leidt tot een schandaal binnen de Britse regering. Dankzij een geheime tip ontdekt Mullen nog meer, maar zijn oudere collega Vernon Bayliss (Denholm Elliot) vraagt hem voorlopig van verdere publicatie af te zien. Bayliss is iets op het spoor, waaruit zou blijken dat alles doorgestoken kaart is en er meer achter zit. Maar Mullen zet de publicatie toch door, met alle gevolgen van dien. Als korte tijd later Bayliss onder verdachte omstandigheden komt te overlijden, probeert Mullen te achterhalen wat Bayliss op het spoor was. Hij krijgt daarbij hulp van Nina Beckman (Greta Scacchi), de rechterhand van Markham. Nick voelt zich bespied en achtervolgt. Elke aanwijzing levert meer vragen op. Tot zijn grote verwondering wil de krant opeens geen aandacht meer besteden aan het verhaal.

Commentaar

Defense of the Realm is een spannende politieke thriller uit 1985, geheel in de stijl van John La Carré. De schrijver van dit verhaal is de Engelsman Martin Stellman. Stellman is als scriptschrijver onder andere bekend van de verfilming van The Who rockopera Quadrophenia (1979) en de film For Queen and Country.
De hoofdrol wordt gespeeld door de, toen nog jonge, acteur Gabriel Byrne. Byrne heeft ondertussen al een aardige staat van dienst als acteur, waarbij hij meestal in thrillers en horrorachtige producties speelt.
Prachtige rol in de film is van de Engelse acteur Denholm Elliot, die de doorgewinterde journalist Bayliss speelt.
Het verhaal wordt met een goed tempo vertelt, wat de spanning er ook goed in houdt. Ook zul je als kijker, gelukkig, het nodige zelf moeten invullen en interpreteren. Omwille van het weggeven van spoilers willen we niet te nadrukkelijk stil staan bij verschillende aspecten van het verhaal. Je voelt wel aan dat het gaat om een ‘doofpot’ verhaal. Centraal staat de vraag: hoever de overheid of geheime dienst bij het verdedigen van het landsbelang?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 92 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664025208

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de hoes staat als beeldformaat 4:3 full frame vermeld. Dat klopt niet. De film staat gelukkig met de originele beeldverhouding van 1.85:1 op de DVD. Alleen is het beeld niet anamorf. Zoals bekend betekent dit voor bezitters van een breedbeeld weergever een verlies van een extra 33% beeldlijnen en geen automatische omschakeling naar beeldvullende weergave. Dit mindere aantal beeldlijnen betekent dus en verlies aan detail in het beeld. Desondanks ziet het beeld er wel goed uit. Ondanks het niet anamorfe karakter is de scherpte van het beeld goed te noemen evenals de detaillering. Verder is het beeld contrastrijk met natuurlijke en goed verzadigde kleuren. Er is edge enhancement toegepast, wat af en toe duidelijk te zien is. In lichte mate is filmgrain te zien en in sommige scènes vrij duidelijk (screenshot 3). Als gevolg van het niet anamorfe beeld is aliassing af en toe zichtbaar.
De film is verdeeld in 6 tracks. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), waardoor er geen laagwisseling is. De ondertiteling staat deels in het zichtbare beeld en deels er onder in de zwarte balk. Als gevolg van het niet anamorfe beeld valt de ondertiteling bij breedbeeld bezitters, wanneer je het beeld in de juiste beeldverhouding beeldvullend maakt, gedeeltelijk buiten beeld. Maar er blijkt nog een tweede Nederlandse ondertiteling op de DVD te staan. Gebruik de afstandsbediening om de ondertiteling te wisselen. Deze andere ondertiteling staat hoger geplaatst in het zichtbare filmbeeld (zie screenshot 4). En dan is beeldvullend maken van het beeld geen enkel probleem.

Geluidskwaliteit

De originele mono soundtrack van de film staat in Dolby Digital 2.0 mono (224 kb/s) op de schijf. Op de cover wordt onjuist melding gemaakt van een Dolby Digital 5.1 track.
Ondanks het mono karakter van de soundtrack, klinkt deze zeer goed. De (synthesizer) muziek en filmgeluiden klinken goed helder met voldoende detaillering, waarbij ook het laag in voldoende mate aanwezig. De dialogen zijn ook prima te volgen. De soundtrack is vrij van storingen.

Extra's

De menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Extra’s heeft deze DVD uitgave niet.

Conclusie

Defense of the Realm is een spannende politieke thriller, onder regie van David Drury. Het verhaal is van de Engelse scriptschrijver Martin Stellman uit 1985 en doet qua stijl denken aan John La Carré. In de hoofdrollen prima spelende, nog jonge, Gabriel Byrne en Denholm Elliot.
De film staat met redelijk goede beeld- en geluidskwaliteit op de schijf, waarbij het beeld niet anamorf is en het geluid mono. Extra’s zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.