Lulu on the Bridge

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-09-2005

Totaalbeoordeling:

3.5
DVD

Lulu on the Bridge (DVD)
Samenvatting

Izzy Maurer (Harvey Keitel) is jazzsaxofonist. Zijn leven neemt een dramatische wending als hij tijdens een optreden in een café wordt geraakt door een verdwaalde kogel. Zijn long is doorboord, waardoor hij nooit meer saxofoon zal kunnen spelen. Na zijn herstel moet hij zijn leven weer oppakken, maar zonder muziek blijkt dat erg moeilijk.
Celia Burns (Mira Sorvino) werkt als serveerster in een restaurant, maar probeert als actrice carrière te maken.
Op een avond ziet Izzy een dode man liggen, die door het voorhoofd is geschoten. Geheel impulsief neemt Izzy de tas van de man mee. Er blijkt een doosje in te zitten met een ogenschijnlijk gewone steen. Maar als het donker is, geeft de steen een raar blauw schijnsel. In de tas zit ook een servet met een telefoonnummer, wat van Celia Burns blijkt te zijn. Izzy gaat naar Celia toe en confronteert haar met de mysterieuze steen. Dit is het begin van een reeks bizarre en onverklaarbare gebeurtenissen die Izzy uiteindelijk doen beseffen wat nou werkelijk belangrijk is in het leven….

Commentaar

Regisseur en schrijver Paul Aster schotelt je met Lulu on the Bridge een wat vreemde maar tegelijkertijd ook intrigerende film voor. Vreemd omdat de er zich onverklaarbare zaken voordoen. Bijvoorbeeld de mysterieuze steen met het blauwe schijnsel dat een bijzondere uitwerking blijkt te hebben. Vreemd ook omdat je tijdens het bekijken van de film jezelf afvraagt waar het verhaal heen gaat. Maar dat zijn meteen ook de ingrediënten die de film intrigerend maken. Daarbij geholpen door fantastisch spel van hoofdrolspeler Harvey Keitel. Bijzonder goed zoals hij de getergde saxofoonspeler weet neer te zetten. Ook tegenspeelster Mira Sorvino zet een fraaie rol neer. Oorspronkelijk zou de Franse actrice Juliette Binoche deze rol spelen, maar op het laatste moment moest zij afzeggen. Binoche wordt nog wel genoemd in de aftiteling. Andere rollen worden gespeeld door Willem Dafoe, die een mysterieus heerschap speelt, Vanessa Redgrave die een regisseuse speelt en Gina Gershon die een ex-vriendin van Izzy speelt. De film heeft een onverwachts einde en neemt daarbij de ruimte om zaken onverklaarbaar te laten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 100 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664025222

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de hoes staat als beeldformaat 4:3 full frame vermeld. Gelukkig blijkt dit niet helemaal juist te zijn. De film staat met de originele beeldverhouding van 1.85:1 op de DVD. Alleen is het beeld niet anamorf. Zoals bekend betekent dit voor bezitters van een breedbeeld weergever een verlies van een extra 33% beeldlijnen en geen automatische omschakeling naar beeldvullende weergave. Dit mindere aantal beeldlijnen betekent dus en verlies aan detail in het beeld. Desondanks ziet het beeld er wel goed uit. Ondanks het niet anamorfe karakter is de scherpte van het beeld redelijk goed te noemen evenals de detaillering. Verder is het beeld voldoende en contrastrijk met natuurlijke en goed verzadigde kleuren. Er is in lichte mate edge enhancement toegepast, maar dat stoort geenszins. Ook valt af en toe de aanwezige filmgrain op.
De film is verdeeld in 6 tracks. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), waardoor er geen laagwisseling is. De ondertiteling staat deels in het zichtbare beeld en deels er onder in de zwarte balk. Als gevolg van het niet anamorfe beeld valt de ondertiteling bij breedbeeld bezitters, wanneer je het beeld in de juiste beeldverhouding beeldvullend maakt, gedeeltelijk buiten beeld. Maar er blijkt nog een tweede Nederlandse ondertiteling op de DVD te staan. Gebruik de afstandsbediening om de ondertiteling te wisselen. Deze andere ondertiteling staat hoger geplaatst in het zichtbare filmbeeld (zie screenshot 5). En dan is beeldvullend maken van het beeld geen enkel probleem.

Geluidskwaliteit

De originele Engeltalige soundtrack staat slechts in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Het is een goed klinkende stereotrack, waarbij de muziek een goede stereospreiding heeft. Ook de filmgeluiden hebben een goede spreiding, al concentreren die zich vooral op het midden van de frontspeakers. De soundtrack klinkt goed helder en bevat een ook prima laag. Dialogen zijn goed te volgen en komen uit het midden van de frontspeakers. Bij gebruik van de Dolby ProLogic (IIx) decoder ontstaat een redelijk ruimtelijk klinkende soundtrack, waarbij met name de muziek voor het ruimtelijke gevoel zorgt. De stemmen komen dan netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft slechts één menuscherm wat een statische plaatje is zonder achtergrondgeluid. Op dit scherm kun je de ondertiteling in- of uitschakelen. Deze release heeft geen extra’s. We missen derhalve extra’s als een audiocommentaar en verwijderde scènes, die wel op de regio 1 uitgave van deze film staan.

Conclusie

Lulu on the Bridge is een film waarin onverklaarbare en mysterieuze gebeurtenissen het leven van een jazzsaxofonist beïnvloeden, nadat hij als gevolg van een schietincident geen saxofoon meer kan spelen. In de hoofdrol Harvey Keitel als de saxofonist. Andere acteurs zijn Mira Sorvino, Willem Dafoe, Gina Gershon en Vanessa Redgrave.
Het beeldformaat van deze uitgave van Dutch FilmWorks is 1.85:1 niet anamorf. Desondanks ziet het beeld er goed uit. Het geluid is Dolby Digital 2.0 stereo. Extra’s staan niet op deze DVD.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  23-09-2005

Wat een lelijke artwork :? Ja, als daar prijzen voor bestaan dan scoren ze wel hoog denk ik. :lol:
Lees meer >

Darko  |  22-09-2005

Wat een lelijke artwork :?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.