Dark Water

Recensent:
Marcel den Haan
12-09-2005

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Dark Water (DVD)
Samenvatting

Yoshimi Matsubara (Hitomi Kuroki) ligt in scheiding met haar man. Ze betrekt een appartement samen met haar dochter en ze willen samen graag een nieuwe start maken. Al snel na het intrekken in het huis gebeuren er rare dingen. Zo verschijnt er op het plafond van Yoshimi\'s slaapkamer een watervlek en duiken er zo nu en dan vreemde objecten op die steeds weer terug keren. Ook ziet Yoshimi soms een schim in het huis en begint haar dochter zich vreemd te gedragen. Al deze gebeurtenissen baren Yoshimi uiteraard zorgen en zij vraagt zich dan ook af of dit veroorzaakt wordt door de stress van de scheiding of is er misschien meer aan de hand?

Commentaar

Dark Water is een film van Hideo Nakata, uiteraard bekend van Ringu, ook wel bekend als Ring. De twee films hebben dan ook veel raakvlakken, hoewel er ook enkele verschillen zijn. Zo leunt Dark Water meer op spanning en op het enge sfeertje wat gecreëerd wordt. Nakata is duidelijk een expert hierin en hij weet op simpele wijze de enge sfeer weer te geven met behulp van bepaalde camerastandpunten en onheilspellende muziek. In Hollywood wordt zo\'n beetje elke Japanse horrorfilm opnieuw gemaakt en deze film is daar geen uitzondering op. In Amerika is deze remake reeds verschenen en wij in Nederland moeten nog even wachten om te kunnen kijken welke versie de betere is. Naast de sterke regie valt de film ook op door de sterke acteerprestaties. Hitomi Kuroki zet perfect de rol neer van de moeder en Rio Kanno is één van de weinige kindacteurs die je niet al na korte tijd het liefst de nek omdraait. Dark Water is een sterke film die eigenlijk op meedere vlakken nog beter is dan het meer bekend Ringu. Een aanrader dus voor liefhebbers van Japanse horrorfilms en voor fans van horrorfilms in het algemeen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664026212

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD met een 1.78:1 beeldformaat. De transfer is windowboxed en hierbij wordt het beeld kleiner weergegeven om de overscan van een televisie te compenseren. De zwarte balken rondom het beeld zijn vrij breed, maar toch zullen deze balken bij de meeste televisies verdwijnen in het overscangebied. De kwaliteit van het beeld is redelijk. De scherpte is de gehele film iets onder de maat en op sommige momenten oogt het beeld meer soft dan normaal. De kleuren ogen wat uitgewassen en flets. Het zwartniveau is voldoende en ook het contrast voldoet, hoewel al deze zaken zeker beter hadden gekund De transfer bevat redelijk wat filmgrain en ook is hier en daar wat posterisatie zichtbaar. Een redelijke transfer, maar er zijn zeker punten die verbeterd hadden kunnen worden.
De film is mager verdeeld in zeven hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er de keuze uit twee audiotracks, beiden in de originele Japanse taal. Ten eerste een DTS 5.1 track (754 kb/s) en ten tweede een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). De tracks concentreren zich voornamelijk op de voorste kanalen, dit mede door het type film. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de overige geluiden en muziek worden door de frontspeakers weergegeven. De surroundspeakers worden zoals gezegd niet veel het geheel betrokken maar soms is hier wat lichte muziek en sfeergeluiden te horen. Op deze momenten laat ook het LFE kanaal van zich horen. Het geluid klinkt verder mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Twee prima tracks die goed passen bij het soort film. De DTS track heeft een lichte voorkeur boven de Dolby Digital track, dit omdat hier iets meer detail hoorbaar is.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn op de DVD geen film gerelateerde extra\'s te vinden, alleen een flinke reeks trailers van Hong Kong Legends, World Wide Cinema en House of Knowledge.
Het gaat om taal om 26 trailers dus de lijst is een beetje te lang om hier neer te zetten.

Conclusie

Dark Water is een film van regisseur Hideo Nakata, onder andere bekend van Ringu of Ring. Een gescheiden moeder betrekt samen met haar dochter een appartement en al snel gebeuren er enkele vreemde zaken. De film moet het hebben van de sfeer en deze is goed neergezet en zorgt voor enkele kippevelmomenten. De DVD heeft een redelijk beeld en geluidskwaliteit. Er zijn geen filmgerelateerde extra\'s te vinden op de DVD, alleen een flinke reeks trailers.

Laatste reacties

Jeroen D  |  18-09-2005

http://www.play.com/play247.asp?pa=srmr&page=title&r=R2&title=705857 28 november al.......... :D
Lees meer >

TheGodfather  |  15-09-2005

Raar dat er zoveel matige reacties zijn. Vond t een erg toffe film. Eng, lekker sfeertje en goed geacteerd. Hij kan net niet tippen aan de originele versie van ...
Lees meer >

sxesven  |  13-09-2005

Naar mijn mening een sterke film die al tijden hier op de plank staat - hoewel 'ie inderdaad absoluut niet eng is (en bij vlagen zelfs ontroerend), vind ik dat ...
Lees meer >

Jeroen D  |  13-09-2005

Deze lijkt me geen ruk aan............ik wacht op de remake.
Lees meer >

Major Goodvibes  |  13-09-2005

Vond de film tegenvallen. Voorspelbaar doordat de regisseur vaak dezelfde thema's gebruikt (water, meisje, haar in water). Het was allemaal net te traag om te ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  12-09-2005

Zeer matig, totaal niet eng. Jammer. Afgaande op de trailer lijkt het dat de remake meer te bieden heeft. :wink:
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-09-2005

Niet echt eng maar wel een goed overkomende naargeestige sfeer bij deze onderhoudende horror film.Zeker niet slecht in z,n genre.
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  12-09-2005

Ik vond de film erg goed, maar hij kon niet tippen aan de horror van Ringu (hoewel hij dat waarschijnlijk ook niet probeerde, ik had het gevoel dat de nadruk wa...
Lees meer >

Sneaker  |  12-09-2005

Ik vond de film erg goed. De film is niet echt eng te noemen en komt wat traag op gang, maar de film weet je bij je strot vast te grijpen met het typische creep...
Lees meer >

Timothy  |  12-09-2005

Ik vond hem véél minder interessant dan Ringu. Zo vond ik er weinig spanning inzitten, slechts 1 schrikmoment en teveel raakvlakken met Ringu.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.