Hollow, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-09-2005

Totaalbeoordeling:

2.5
DVD

Hollow, The (DVD)
Samenvatting

In het kleine plaatsje Sleepy Hollow is men de sage van de ‘ruiter zonder hoofd’ allengs vergeten. Als echter Ian Cranston (Kevin Zegers), het achterkleinkind van de legendarische Ichabold Crane, terugkeert naar Sleepy Hollow, lijkt het verleden zich te gaan herhalen. Ian is zich volledig onbewust van zijn erfgoed, maar zijn terugkeer wekt de wraakzuchtige geest van de ‘ruiter zonder hoofd’. Alleen de bewaker van het kerkhof Claus Van Ripper (Stacey Keach) weet wat er aan de hand is en waarschuwt Ian voor de ‘ruiter zonder hoofd’ die ’s nachts door de straten van Sleepy Hollow zal trekken. Ian denkt dat een en ander een Halloween grap is, maar als tijdens het traditionele Halloweenfeest op het kerkhof daadwerkelijk slachtoffers vallen, moet hij Sleepy Hollow redden door de confrontatie met de ‘ruiter zonder hoofd’ aan te gaan en de rekening eens en voor altijd te vereffenen.

Commentaar

Het verhaal van de ‘ruiter zonder hoofd’ werd door regisseur Tim Burton in 2000 op bijzondere en sfeervolle wijze verfilmd in zijn film Sleepy Hollow. De film was gebaseerd op een verhaal van Washington Irving, de rol van Ichabold Crane werd gespeeld door Johnny Depp.
Vier jaar later maakte de onbekende regisseur Kyle Newman een soort vervolg met het voor televisie geproduceerde The Hollow. Het verhaal speelt zich ruim 200 jaar later af, waarbij de hoofdrolspeler een afstammeling is van de legendarische Ichabold Crane. En de ‘ruiter zonder hoofd’ is ook weer aanwezig. Maar hier stopt elke vergelijking. The Hollow is niets meer en niets minder dan een goedkoop gemaakte horrorfilm die gebruik maakt van de roem van Sleepy Hollow. Een matig verhaal, matige acteerprestaties en magere effecten zijn het resultaat. Om van de wijze waarop de ‘ruiter zonder hoofd’ in de film is neergezet maar te zwijgen. Dat is ronduit lachwekkend. Daarbij is in de hele film geen enkel stukje mystiek of spanning te vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 79 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504969119

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is een recente productie gemaakt voor televisie en digitaal vastgelegd in high definition (breedbeeld) video met de Sony HDW-F900 HDCAM camcorder. Het beeldformaat van deze DVD release is weliswaar 1.78:1 breedbeeld, maar helaas is het beeld niet anamorf. Jammer, want daardoor missen we een potentieel scherp en gedetailleerd beeld.
Maar desondanks ziet het beeld er wel goed uit en is zeker af te leiden dat de bron van hoge kwaliteit is geweest. Scherpte van het beeld is goed, evenals de detaillering. Toch was hier met een anamorfe presentatie meer van te maken geweest. De overwegend donkere beelden, de film speelt zich met name ’s nachts af, zien er redelijk goed uit. Details in de donkere beelden blijven dankzij goed contrast en zwartniveau voldoende duidelijk. In sommige donkere scènes (screenshot 4) is digitale ruis te zien, iets dat het gevolg is van de digitale opname van de film. Kleuren van het beeld zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Ongerechtigheden zitten niet in het beeld.
De film is verdeeld in 13 chapterstops. De release is een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat deels in de onderste zwarte balk. Hierdoor is het lastiger om het niet anamorfe beeld toch beeldvullend op een breedbeeld weergever weer te geven.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat als Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de schijf. De DD2.0 track bevat surround informatie, waarbij het dus aan te raden is om de Dolby ProLogic II(x) decoder in te schakelen. Het geluidsbeeld heeft dan een goed stereobeeld, waarbij surroundkanalen er een lichte ruimtelijke dimensie aan toe voegen. Detaillering van de soundtrack is voldoende, waarbij ook de subtiele omgevingsgeluiden te onderscheiden zijn. Enkele ‘spooky’ geluidseffecten profiteren zeker van de surround instelling. Laag is in voldoende mate aanwezig. De dialogen komen bij gebruik van de DPL-II(x) decoder netjes uit de centerspeaker en zijn goed verstaan.

Extra's

Deze DVD start met het 40 seconden durende filmpje over de piraterij van het kopiëren.
De DVD heeft verder één eenvoudig menuscherm zonder achtergrondgeluid voor het starten van de film en het activeren van de ondertiteling. Als extra vind je de trailer met enkele andere promotietrailers van Paradiso.

Trailer (1 min)
De promotietrailer voor deze film in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat. Geluid is DD2.0 (bitrate 224 kb/s) en heeft daarmee een hogere bitrate dan de film zelf. De trailer is Nederlands ondertiteld.

Also Available
Met keuze uit drie trailers van andere Paradiso uitgaven.

Conclusie

The Hollow is zeer teleurstellende horrorfilm. Een voor televisie gemaakte film die feitelijk een vervolg is op de Tim Burton film Sleepy Hollow. De film speelt zich 200 jaar later af, waarbij de jonge Ian Cranston zich niet bewust is van zijn beroemde voorvader en in het plaatsje Sleepy Hollow geconfronteerd wordt met de ‘ruiter zonder hoofd’.
Deze release Paradiso valt enigzins tegen waar het de kwaliteit van beeld en geluid betreft. Beide zijn redelijk goed. De film is in high definition opgenomen, maar staat helaas niet anamorf op deze DVD. Het geluid is DD2.0 stereo, maar geeft ook surround geluid bij inschakeling van de DPL-II(x) decoder. Als enig extra heeft deze release slechts enkele trailers, waaronder de trailer van de hoofdfilm.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paradiso Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Darko  |  09-09-2005

Kevin Zegers was leuk in het erg leuke Air Bud :) (ja, daar blijf ik bij!) Niet alleen in Air Bud. 1 van m'n favo acteurs. :D En buiten dat is ie nog ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  09-09-2005

Kevin Zegers was leuk in het erg leuke Air Bud :) (ja, daar blijf ik bij!) Ik vond trouwens de film helemaal geen aftreksel van Sleepy Hollow, in ieder geval ...
Lees meer >

Darko  |  08-09-2005

Kevin Zegers is de enige reden. :twisted: :?: 1 van m'n favo acteurs. :D Nick 'Backstreet Boy' Carter ook al acteur :D. En dat is een reden om h...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  07-09-2005

Nick 'Backstreet Boy' Carter ook al acteur :D.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  07-09-2005

Kevin Zegers is de enige reden. :twisted: :?:
Lees meer >

Darko  |  07-09-2005

Ik wil deze film wel graag zien. Kevin Zegers is de enige reden. :twisted:
Lees meer >

BDB  |  07-09-2005

De ruiter zonder hoofd... geen gezicht.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  07-09-2005

Dit is echt een verschrikkelijk slechte film, ik heb hem ook niet uit kunnen zitten. Slechte acteerwerk, lachwekende "special effects", totaal geen verhaal. Een...
Lees meer >

Digger  |  07-09-2005

Dit is echt een verschrikkelijk slechte film, ik heb hem ook niet uit kunnen zitten. Slechte acteerwerk, lachwekende "special effects", totaal geen verhaal. Een...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  07-09-2005

Zijn die irritante filmpjes tegen illegaal kopiëren en menuschermen tegenwoordig ook al exta's? :? Geef me dan a.u.b de Vanillaversie. :D
Lees meer >

Snowball  |  07-09-2005

Zijn die irritante filmpjes tegen illegaal kopiëren en menuschermen tegenwoordig ook al exta's? :?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
2.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.