Chronicles of Riddick, The (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-07-2005

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Chronicles of Riddick, The (DC) (DVD)
Samenvatting

Vijf jaar na zijn avontuur op een planeet vol monsterachtige wezens is Richard B. Riddick (Vin Diesel) op de vlucht voor de premiejager Toombs (Nick Chinlund), die vastberaden is om de prijs op Riddick’s hoofd te innen. Riddick vertrekt naar Helion Prime om uit te zoeken wie de prijs op zijn hoofd heeft gezet. Aldaar komt Riddick hernieuwd in contact met Imam (Keith David) en de Elemental Aereon (Judi Dench). Een groot gevaar dreigt en Riddick raakt verwikkeld in een strijd die niet de zijne is.
De wrede Necromongers, onder aanvoering van de wrede Lord Marshal (Colm Feore), vormen een bedreiging voor het hele universum. De ene planeet na de andere valt in de handen van deze brute veroveraars, die de onderworpenen een simpele keus bieden: sluit je aan bij hen of sterf. Riddick wordt ook gevangen genomen door de Necromongers, maar weet te ontsnappen om direct daarna gevangen genomen te worden door Toombs. Toombs neemt Riddick mee naar de gevangenisplaneet Crematoria, waar Riddick een oude bekende weer tegenkomt. Riddick probeert te ontsnappen van Crematoria, maar ziet zich gedwongen de haast onmogelijke strijd aan te gaan met de Necromongers. Kan en wil Riddick de mensheid redden van een totale vernietiging?

Commentaar

The Chronicles of Riddick is het vervolg op Pitch Black, dat regisseur David Twohy samen met hoofdrolspeler Vin Diesel vijf jaar eerder maakten. Het succes van het lowbudget gemaakte sciencefiction/horror film was zodanig, dat Universal er een vervolg aan wou geven.
Dit werd The Chronicles of Riddick en regisseur Twohy heeft met dit vervolg een veel groter budget tot zijn beschikking gehad. De film is een heerlijke popcornachtige sciencefiction actiefilm geworden, waarin in een toekomstig universum een strijd op overleven wordt uitgevochten. Een en ander is met prachtige gerealiseerde settings en heel veel computerbeelden (CGI) in beeld gebracht, waar het geheel aandoet als een modern computerspel. En natuurlijk veel actie, vechtscènes en ander spektakel. De reacties op de film zijn uiteenlopend, waarbij men of de film volledig afkraakt omdat het teveel CGI is dat er ook nog eens te onecht uit ziet en een verhaal dat te weinig coherent en te onwaarschijnlijk is. Gelukkig kent de film ook veel enthousiaste aanhangers en tot de laatste categorie behoort deze recensent zelf ook. Maar niets is zo persoonlijk als smaak, ook waar het films aangaat. The Chronicles of Riddick heeft zondermeer wat onwaarschijnlijke aspecten in het verhaal, maar daarvoor is het dan ook een fantasie en sciencefiction spektakel. Het genot hoeft er niet minder om te zijn. De CGI beelden zijn prachtig en schotelen ons een bijzonder universum voor. Het verhaal is een prima mix van actie met een juiste dosering verhaalontwikkeling. Wat dat laatste betreft is deze nieuw gereleasde Director’s Cut (DC) wel een verbetering ten opzichte van de bioscoopversie. De DC versie heeft 15 minuten extra beeldmateriaal gekregen. Deze 15 minuten zijn vooral gebruikt om de verhaallijn, zeker waar het de terugblik op het verleden aangaat, meer ruimte te geven. Ook zijn enkele actiescènes hiermee wat uitgebreider en vooral agressiever geworden. Als geheel is de film met deze toevoegingen er zeker beter en meer coherent op geworden.
Verwacht geen diepgaande acteerprestaties, daar is The Chronicles of Riddick ook niet de film naar. De cast zet prima actiegerichte rollen neer. De rol van Riddick is Vin Diesel op het lijf geschreven. Weinig woorden, veel actie en af en toe met een vreemde blik onder het ‘zwembrilletje’ doorkijken. Vin Diesel is voor deze rol dit jaar als slechtste acteur genomineerd voor de Razzie Award.
The Chronicles of Riddick is een vermakelijk actiesciencefiction film, met een goede dosis actie, dankzij CGI een fraai in beeld gebracht toekomstig universum en een prima verhaallijn. Dat laatste geldt dan met name voor deze nieuwe Director’s Cut uitgave, waar de 15 minuten extra beeldmateriaal de verhaallijn zeker ten goede is gekomen.

Begin dit jaar heeft Universal de bioscoopversie van The Chronicles of Riddick uitgebracht op een technisch prima verzorgde release en voorzien van een redelijk aantal extra’s. Direct bij release werd in Amerika ook de Director’s Cut versie uitgebracht, op deze versie hebben wij in Nederland wat langer moeten wachten.
Nu heeft Universal dan eindelijk de Director’s Cut versie uitgebracht, met zoals al eerder genoemd 15 minuten extra beeldmateriaal. Deze langere versie is gereleased op een dubbel DVD verpakt in een fraai digipack verpakking. Niet alleen de film is langer, ook de extra’s zijn uitgebreider en bieden meer achtergrondinformatie. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 129 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582336948

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Delete Scenes
  • Riddick Insider
  • Virtual Guide
  • Toomb's Chase Log
  • Riddick's Worlds
  • Vin Diesel's Guided Tour
  • Creation of New Mecca
  • Keep What You Kill
  • Interactive Productioncalendar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als bij de vorige DVD uitgave is ook nu de beeldkwaliteit weer uitstekend. Afgezien van het feit dat digitaal scènes zijn toegevoegd, is de transfer verder identiek aan de eerdere release. Daarom herhalen we op deze plek wat we toen over de beeldkwaliteit schreven.
Aan de beeldkwaliteit van The Chronicles of Riddick hoeven we weinig woorden vuil te maken. De anamorfe 2.40:1-transfer oogt namelijk ontzettend strak en gedetailleerd. Vooral de digitale effectshots zijn – vergeef ons het taalgebruik – werkelijk retescherp! Nu is het natuurlijk een recente film, maar toch waren we op beeldgebied aangenaam verrast met deze DVD. Zo is er geen vuiltje of krasje in het beeld te bekennen, en hetzelfde kunnen we zeggen over filmgrain, ruis en storende compressie artefacting als macroblocking en posterisatie. Kleine minpuntjes: de minimale aliasing en lichte edge enhancement die incidenteel in het oog springt. Maar dat zijn eigenlijk verwaarloosbare probleempjes, zodat we kunnen spreken van een uitstekende transfer!
De film is verdeeld in 29 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.
De extra scènes zijn digitaal tussen gevoegd. Dit is op zodanige wijze gedaan dat op die plaatsen waar een scène is tussengevoegd een hele lichte schok in het beeld zichtbaar kan zijn. Regisseur Twohy geeft hierover voor de start van de film een korte uitleg (zie onder extra’s).

Geluidskwaliteit

Ook de soundtrack is ten opzicht van de eerdere release niet veranderd. Ook hier herhalen we in iets andere bewoording wat we bij deze release schreven.
Op de DVD van een modern SF-spektakel mag een stevige 5.1-track natuurlijk niet ontbreken. En inderdaad, op audiogebied kom je bijna niks tekort bij het bekijken van The Chronicles of Riddick. De soundtrack is een zeer goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s). Als je van lekker agressief geluid houdt, vrijwel continu razen de effecten van alle kanten om je heen, dan zit je bij deze film wel goed. De dynamiek en de detaillering zijn beide uitstekend. Natuurlijk doet ook het LFE kanaal intensief mee om het geluid extra punch en kracht te geven. Al is dit, als gevolg van de lagere bitrate voor het geluid, niet altijd even strak. De lage tonen doen soms wat ‘rommelig’ aan, vooral tijdens de wat heftigere passages. Wat dat betreft is het jammer dat Universal er niet voor gekozen heeft het Dolby Digital 5.1 spoor een hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid te geven. Dit was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin ten goede gekomen. En juist bij dit soort actieve soundtracks moet het onderste uit de kast gehaald worden. Desondanks, een zeer goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De mooie geanimeerde breedbeeldmenu’s zijn naar keuze beschikbaar in het Nederlands, Engels of het Frans. De menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid.
Bij het opstarten van de DVD moet je allereerst kiezen uit de keuzen ‘Bekeer’ of ‘Vecht’. Elk van deze keuzes geeft een ander vormgegeven menu, waarbij de menukeuzen voor beide wel gelijk zijn. Alle extra’s zijn in 1.33:1 standaard beeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Audiocommentaar
Regisseur/schrijver David Twohy geeft samen met actrice Alexa Davalos en acteur Karl Urban een gesproken toelichting tijdens de film. Het geheel is informatie en onderhoudend, waarbij Twohy ook iets verteld over de ingevoegde scènes. Je kunt af en toe wel merken dat het commentaar voor alledrie apart is opgenomen en later is samengevoegd.

Intro van David Twohy (0:47 min)
Regisseur David Twohy legt kort uit dat de digitale toevoeging van de nieuwe scènes kleine sprongetjes in het beeld tot gevolg kan hebben. Deze introductie wordt standaard gestart vooraf aan de film en is later apart nogmaals te bekijken.

Deleted Scenes (8 min)
Met een viertal scènes die niet in de film zijn gekomen. Optionele met gesproken toelichting van de regisseur. Scènes zijn in 2.40:1 niet anamorf beeldformaat.

Inwijding in Riddick
Met deze optie kun je de ‘fact-track’ bij de film inschakelen, oftewel een ondertitelingspoor met (Engelstalige) achtergrondinfo en weetjes over de film. Daar zitten best leuke en interessante zaken tussen. Over het verhaal en de setting, maar ook over de cast en productie. De Nederlandse ondertiteling komt hierdoor te vervallen.
Dit extra was ook te vinden op de eerdere release van de bioscoopversie.

DVD 2

Virtuele Gids voor The Chronicles of Riddick (8 min)
Een verzameling korte filmpjes waarin je wat achtergrondinfo krijgt over bepaalde zaken uit het Riddick universum. De onderwerpen waaruit je kunt kiezen: Veroveringsicoon, Crematoria, Elementals, Helion Prime, Planeet U.V., Lord Marshal, Necromonger, Necropolis, Nieuw Mekka en Half Doden. Tevens is een optie aanwezig om alles achter elkaar af te spelen.
Dit extra stond ook op de eerdere release van de bioscoopversie van de film.

Toombs’ Jachtlogboek (10 min)
Een videodagboek dat een periode van 92 dagen uit het leven van premiejager Toombs beslaat. Het zijn de dagen waarin hij een nieuwe crew voor zijn schip inhuurt om vervolgens jacht maakt op Riddick. Ook dit extra stond op de eerdere release van de bioscoopversie.

Onthulling van de Visuele Effecten (6 min)
Ondanks dat er veel grote sets werden gebouwd voor The Chronicles of Riddick is er nog steeds een belangrijke plaats weggelegd voor digitale effecten. In deze erg korte featurette worden enkele zaken met betrekking tot de visuele effecten belicht. Dit extra stond ook al op de eerdere release van de bioscoopversie.

De Werelden van Riddick (3 min)
Een ‘virtueel’ kijkje op acht verschillende sets, waarbij je met behulp van de afstandsbediening het beeld 360 graden rond kunt draaien. Onder de keuze Vin Diesel’s Rondleiding (3 min) krijg je van Vin Diesel een korte rondleiding op de verschillende sets. Ook dit extra stond op de eerdere release van de bioscoopversie.

Het maken van Nieuw Mekka (11 min)
Regisseur en acteurs vertellen over het begindeel van de film dat in Nieuw Mekka (Helion Prime) afspeelt), met aandacht voor de setting, de kleding en de karakters.

Riddick Verschijnt (13 min)
Waarin Vin Diesel, regisseur en andere castleden stil staan bij dit vervolg op Pitch Black, waarbij het accent ook meer lag op het uitdiepen van het karakter Riddick.

Houd Wat Je Doodt (17 min)
Wie zijn de Necromongers en wat betekent hun geloof in de UnderVerse? Dat staat centraal in deze featurette, waarin regisseur David Twohy enige toelichting geeft.

Interactieve Productiekalender
Aan de hand van een kalender kun je (bijna) van een soort dagboek van de productie van de film volgen. Een bijzondere manier om een making of achter de schermen documentaire te presenteren.

Trailers
Net als bij de eerdere release, de voorproefjes op de Special Edition van Pitch Black, Dark Fury, Van Helsing en The Bourne Supremacy.

En er is nog een easter egg te vinden. Niet gevonden, kijk dan op onze easter eggs pagina.

De 2-disc set is fraai verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking met een chique ogende slipcase eromheen.

Conclusie

The Chronicles of Riddick is een leuke popcorn-SF-filmpje en een vermakelijk vervolg op Pitch Black van schrijver/regisseur David Twohy. Vin Diesel speelt wederom de rol van Riddick, die de planeet Helion Prime en de totale mensheid moet redden van een ondergang, als deze worden aangevallen door de Necromongers.
In Amerika was al enige tijd de 15 minunten langere Director’s Cut op DVD verkrijgbaar en nu heeft Universal deze versie ook in Nederland uitgebracht. Met 15 minuten meer beeldmateriaal waarin onder meer de personages wat beter worden uitgewerkt en enkele actiemomenten wat agressiever, heeft de film zeker aan waarde gewonnen.
Deze nieuwe uitgave is grotendeels gelijk aan de eerdere bioscoopversie van de film. Dit betekent dat beeld en geluid van prima kwaliteit zijn. De 2-disc versie bevat nagenoeg alle extra’s die op de eerdere uitgave ook al te vinden waren, maar daar zijn nu enkele extra’s aan toegevoegd. Het geheel is verpakt in een fraai ogende digipack verpakking.
Moet je deze versie kopen. Als je de film nog niet hebt en je hebt op deze versie gewacht, dan is deze uitgave zonder meer een aankoop waard. Moet je de eerdere release vervangen. Dat ligt er natuurlijk aan hoe goed je de film vindt. Deze langere versie van de film is zeker iets beter dan de kortere bioscoopversie en deze uitgave van Universal is technisch in orde en qua extra mooi aangevuld.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  14-09-2005

Oke pap. Vervelend rotwoord. De een zegt dat het reed en de ander reet. Maar goed. Fijn dat de film bevallen is. Is dat ruimtegevecht in het begin toevallig ...
Lees meer >

Pieter-Jan Kuyten  |  03-09-2005

Na weken speuren kom ik tot 2 conclusies: 1) Deze DVD is schijnbaar in slechts heel weinig exemplaren ooit geproduceerd. 2) Al deze exemplaren zijn nu ree...
Lees meer >

Elessar  |  12-08-2005

Vertel na het kijken is hoe die is bevallen Lijkt me echt grappig als er geen reed aan blijkt te zijn 'Reed' spel je als 'reet', maar afgezien daarvan kan ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  12-08-2005

Vertel na het kijken is hoe die is bevallen Lijkt me echt grappig als er geen reed aan blijkt te zijn 'Reed' spel je als 'reet', maar afgezien daarvan kan ...
Lees meer >

Elessar  |  11-08-2005

Ben echt overal geweest voor deze film. Bij een stuk of 4 FRS stond ie in het systeem, maar was voorlopig niet leverbaar. Bij de MediaMarkt: wel leverbaar, maar...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  11-08-2005

Ben echt overal geweest voor deze film. Bij een stuk of 4 FRS stond ie in het systeem, maar was voorlopig niet leverbaar. Bij de MediaMarkt: wel leverbaar, maar...
Lees meer >

martini  |  06-08-2005

Vond de normale versie wel leuk. Als deze versie goedkoper word zal k m best wel aanschaffen.
Lees meer >

edwinvb  |  06-08-2005

zou hem graag willen hebben, maar nog steeds niet leverbaar jammer dat wordt dus wachten hoelang????
Lees meer >

shihuandgi  |  03-08-2005

:( nu heb ik em al gekocht...maarja. het is wel een redelijke film maar 15 minuten extra is niet meteen 20 euro waard... Heb je nooit van Pjr en 10% korting...
Lees meer >

Jeroen vS  |  31-07-2005

:( nu heb ik em al gekocht...maarja. het is wel een redelijke film maar 15 minuten extra is niet meteen 20 euro waard... Heb je nooit van Pjr en 10% korting...
Lees meer >

shihuandgi  |  31-07-2005

:( nu heb ik em al gekocht...maarja. het is wel een redelijke film maar 15 minuten extra is niet meteen 20 euro waard... Heb je nooit van Pjr en 10% korting...
Lees meer >

Elessar  |  30-07-2005

Ben al bij twee FRS's geweest, en bij alletwee wel leverbaar, maar niet voorradig. Kennelijk denken ze niet dat het storm zal lopen bij deze DVD. Terwijl ik wel...
Lees meer >

Johan den Hertog  |  29-07-2005

Gekocht 22 Juli bij Van Leest in Leiden. Erg goeie film veel beter dan Pitch Black.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-07-2005

Ben al bij twee FRS's geweest, en bij alletwee wel leverbaar, maar niet voorradig. Kennelijk denken ze niet dat het storm zal lopen bij deze DVD. Terwijl ik wel...
Lees meer >

Chris W  |  29-07-2005

Nog altijd niet bij ro-disc/FRS/Van Leest/Music Store/V&D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 80
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.