Constantine (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
25-07-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Constantine (SE) (DVD)
Samenvatting

John Constantine (Keanu Reeves) is geen normale man. Hij kan namelijk al van kleins af aan, demonen en engelen zien. Hij wordt regelmatig ingehuurd om mensen te bevrijden van een demon door middel van een exorcisme. Ook levert hij regelmatig gevechten met demonen die naar de aarde willen komen. Hij heeft hiermee inmiddels een aardige reputatie opgebouwd en daarom weet politieagente Angela Dodson (Rachel Weisz) hem makkelijk te vinden. Haar tweelingzus is pas overleden en waarschijnlijk was het zelfmoord, maar Angela vertrouwt het niet. Ze roept daarom de hulp van John in en samen gaan ze op zoek naar de waarheid, maar die waarheid is niet helemaal wat ze ervan verwacht hadden.

Commentaar

Constantine is de zoveelste verfilming van een comicbook. Deze keer echter geen superheld met bijzondere krachten, maar een normale man die alleen meer ziet dan de gemiddelde mens. John Constantine is bovendien niet iemand die het al te nauw neemt met zijn eigen leven. Hij rookt als een ketter en verwaarloost zichzelf enigszins. Een interessant karakter dat wordt vertolkt door Keanu \"Neo\" Reeves. Reeves probeert met deze film de Matrix Trilogie achter zich te laten en hoewel hij niet bekend staat als de meest getalenteerde acteur uit Hollywood, weet hij zich in deze film nog aardig te redden. Dit komt waarschijnlijk ook door de soort rol die hij moet spelen, maar zoals gezegd weet hij de rol redelijk overtuigend neer te zetten. Het verhaal van de film stelt niet al te veel voor en soms lijkt er niet echt een richting in het verhaal te zitten. Hierdoor wordt de film na een tijdje wat verwarrend en moet je goed opletten wil je niet teveel missen. Het is sowieso wel handig als je enigszins wat kennis van de bijbel hebt, aangezien er veel namen en termen uit dit boek voorbij komen zonder enige vorm van uitleg. Naast Keanu Reeves zien we onder andere Rachel Weisz in de film voorbij komen en zij zet, zoals wel vaker, een goede rol neer. Ook de overige rollen worden goed neergezet en opvallend is de rol van Bush zanger Gavin Rossdale, die met deze film zijn eerste grote rol heeft. Iets wat ook goed verzorgd is, zijn de special effects. De film bevat vrij veel scènes waarin speciale effecten erg belangrijk zijn en de manier waarop ze gemaakt zijn draagt bij aan de sfeer van de film. Hoewel het verhaal hierboven redelijk positief klinkt, is Constantine toch geen film die lang zal blijven hangen. Hiervoor is het verhaal soms te verwarrend en te simpel. De film voldoet echter uitstekend als materiaal voor een leuke twee uur waarin je niet al te veel hoeft na te denken, maar gewoon wat mooie special effects en actie voorbij ziet komen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 115 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321932389425

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • Het Bedenken Van Constantine
  • De Helse Productie
  • Een Beeld Van De Onderwereld
  • Constantine Kosmologie
  • Vooruitziendheid: De Kracht Van Pre-visualisatie
  • Verwijderde Scenes & Alternatief Einde

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is te bekijken met een anamorfe transfer met een verhouding van 2.40:1. Dit wijkt iets af van het originele 2.35:1 formaat. De kwaliteit van het beeld kan eigenlijk met één woord worden samengevat, namelijk uitstekend. Het beeld is de gehele film haarscherp en hierdoor bevat het beeld veel detail. Hoewel het een vrij donkere film is, zijn toch alle scènes goed te volgen dankzij een uitstekend contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is hier belangrijk en ook dit is prima in orde. De film kent verschillende kleurenschema\'s voor de verschillende werelden en overal spatten de kleuren van je scherm. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig. Soms is er wat lichte filmgrain te zien, maar dit blijft beperkt tot een enkele keer. Een uitstekende beeldkwaliteit zoals we die mogen verwachten van een recente film zoals deze.
De film is verdeeld in 34 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen maar had ietsjes lager in het beeld gemogen.

Geluidskwaliteit

Er is één audiotrack te vinden op de DVD en dat is een Dolby Digital 5.1 track in de originele Engelse taal. Ondanks dat er maar één audiotrack op de DVD te vinden is, heeft deze track niet een bitrate 448 kb/s, maar \"slechts\" 384 kb/s. Dit is uiteraard onnodig aangezien er voldoende ruimte op de schijf voorhanden is. Ondanks deze laag uitgevallen bitrate, klinkt de track toch zeer indrukwekkend. Het geluid klinkt lekker dynamisch en agressief en het geluid is netjes verdeeld over de aanwezige kanalen. De dialogen komen, zoals het hoort, uit de centerspeaker en de overige geluiden en muziek worden door de frontspeakers weergegeven. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen waarbij het geluid mooi van links naar rechts springt bij de actiescènes. Dit zijn ook de momenten dat de surroundspeakers aan het werk mogen en ook hier een lekker agressief geluid in split-surround. Ook worden de surroundspeakers gebruikt voor het weergeven van wat sfeergeluiden zoals regen. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel prachtig met een goed gedoseerd laag dat de actiescènes net dat beetje meer geeft. Een uitstekende track dus die sfeerverhogend werkt en werkelijk uit de speakers knalt. Jammer alleen van de wat lage bitrate, want een track met de volledige bitrate had toch net iets meer detail gehad en dan was de track waarschijnlijk bijna perfect te geweest.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en bestaan uit beelden uit de film, aangevuld met animaties. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De extra\'s van deze 2 Disc Special Edition zijn verdeeld over beide schijven, waarbij de meeste extra\'s te vinden zijn op disc 2.
Alle extra\'s hebben een 1.33:1 beeldformaat en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Disc 1

Audiocommentaar
Regisseur Francis Lawrence, producent Akiva Goldsman en schrijvers Frank Cappelo en Kevin Brodbin verzorgen het audiocommentaar bij de film. Een redelijk informatief commentaar dat zich voornamelijk richt op wat er op het beeld te zien is. Ook krijgen we wat informatie over het tot stand komen en maken van de film.

Passive Muziekclip van A Perfect Circle (4 min.)
Een videoclip van het nummer Passive van de groep A Perfect Circle.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Korte Trailer (52 sec.)
Een teaser trailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bioscooptrailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

Het Bedenken Van Constantine (15 min.)
De makers van de film vertellen hoe zij de comic vertaald hebben naar het grote scherm. We zien bovendien nog wat beelden van achter de schermen en interviews met leden van de cast en crew.

De Helse Productie
Dit onderdeel is verdeeld in drie featurettes.
- De Regisseur Op De Biechtstoel (5 min.): Regisseur Francis Lawrence vertelt hoe hij het ervaren heeft deze film te maken. Het feit dat dit zijn eerste grote film is, komt ook aan bod.
- Aanvaring Met Het Kwaad (4 min.): Hier zien we hoe de openingsscène van de film tot stand is gekomen.
- Heilige Relikwieen (8 min.): In deze wat langere featurette krijgen we uitleg over de verschillende rekwisieten die in de film gebruikt zijn.

Een Beeld Van De Onderwereld
Dit onderdeel is verdeeld in vier featurettes.
- Hellepoel (11 min.): Uitleg over de special effects van de beelden van de hel.
- Visualisatie Van Gespuis (9 min.): In de film zit een demon die geheel bestaat uit ongedierte zoals kakkerlakken. Hier is te zien hoe deze effecten tot stand zijn gekomen.
- Strijdvleugels (3 min.): Korte uitleg over het tot stand komen van de engelenvleugels.
- Goddeloze Ontvoering (5 min.): Een scène uit de film wordt nader bekeken en uitgelegd hoe deze scène tot stand is gekomen.

Constantine Kosmologie (5 min.)
Het karakter John Constantine wordt onder de loep genomen en bekeken wordt of hij een echte held genoemd kan worden. Schrijver van het boek The Hero\'s Journey, Phil Cousineau geeft nadere uitleg over het begrip held in de verschillende mythische verhalen.

Vooruitziendheid: De Kracht Van Pre-visualisatie (13 min.)
Enkele scènes uit de film worden vergeleken met de animaties die werden gemaakt voordat de film geschoten werd. Meestal wordt het verhaal van een film uitgetekend in storyboards, maar steeds vaker wordt hiervoor de computer gebruikt en worden hele scènes geanimeerd.
Deze extra te bekijken met of zonder commentaar van de regisseur.

Niet Eerder Vertoonde Scènes Inclusief Alternatief Einde (17 min.)
Veertien verwijderde of langere scènes en een alternatief einde van de film. De scènes zijn te bekijken met of zonder commentaar van de regisseur en je hebt de keuze om de scènes één voor één te kijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 2.40:1 letterboxed.

Er zijn verder nog twee Easter Eggs te vinden.

Conclusie

Constantine is een film die je met gemengde gevoelens achter laat. Aan de ene kant heb je net een lekkere actiefilm zitten kijken met enkele goede special effects, maar aan de andere kant blijft de film niet hangen door het soms verwarrende verhaal. Toch is de film een aanrader voor mensen die houden van actiefilms met een religieus sfeertje en goede special effects. De DVD is goed verzorgd met een zeer goede beeld en geluidskwaliteit. Ook zijn er enkele interessante extra\'s toegevoegd en wordt deze versie 2 disc Special Edition uitgegeven met een luxe steelbook verpakking.

Laatste reacties

Hayko de Boer  |  26-04-2007

Na wat gemengde reacties te hebben gelezen had ik deze al een hele poos op de plank staan. Vanavond opgezet en het zal een kwestie van smaak zijn, maar ik vond ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  16-08-2006

Ik vond deze film toch wat minder. De speciaal effects waren dik in orde, maar ik had er toch wel wat meer van verwacht. Ik vindt het verhaal niet helemaal go...
Lees meer >

Wouter van Dis  |  16-08-2006

Ik had hem toendertijd nog in de bioscoop gezien. Ik was er erg van onder de indruk. Religie, actie-horror (Hoewel horror?) en entertainment trekken mij zeer sn...
Lees meer >

Sneaker  |  16-08-2006

Paar dagen terug gezien. Erg goede film met prachtige en spektaculaire special effects. Vooral de overgang naar de hel ziet er echt erg vet uit. Verder goed act...
Lees meer >

Paul H.  |  08-09-2005

Briljante vrouw heb ik... Of ben ik nou zo dom?!? Denk dat je het antwoord wel zelf kunt bede.... hoewel??? :twisted:
Lees meer >

rkrijger  |  08-09-2005

Mijn echtgenote had een deel van de clou beter in de smiezen dan ik: Constantine snijdt zijn polsen door om dat vrouwtje te redden. Immers een stervende Constan...
Lees meer >

Paul H.  |  08-09-2005

Dvd ook aangeschaft en heb er zeker geen spijt van. Al met al toch een aardige film met enkele goede extra's en dit is mijn eerste tincase van DFW en moet zegge...
Lees meer >

Ron-G  |  03-09-2005

Een redelijk goeie film als je van het genre houd, geloof/horror/exorsisme/spanning, nu past dit bij mij wel in mijn straatje. Maar de film vind ik redelijk ...
Lees meer >

scheur  |  31-07-2005

Deze wordt een blinde aandschaf, de ingeblikte dubbelaar ligt al voor me klaar, moet hem alleen nog even afhalen en (helaas :? )ook nog betalen...... :wink:
Lees meer >

John Leppink  |  30-07-2005

Ik vond Constantine een prima film, hij wordt wel vaak afgekraakt (en dat geldt voor wel meer 'grote' films de laatste tijd) De gemiddelde bios bezoeker komt er...
Lees meer >

Elessar  |  30-07-2005

Volgens mij ben ik de enige die "Lu" maar niks vond. Tenminste, hoe het personage werd neergezet.
Lees meer >

Werner  |  30-07-2005

Ik heb er meer van kunnen genieten dan ik geanticipeerd had. Ik vind vooral de grauwe stijl erg goes geslaagd, de groezelige nachtclub en de onconventionele Sat...
Lees meer >

TheGodfather  |  27-07-2005

Jep, best leuke film. Smullen met Weisz :bier: zeker weten :lol: :twisted: coole film, kon me er wel mee vermaken. Reeves acteer wellicht niet top, maar ...
Lees meer >

Frank  |  26-07-2005

Komen de Aviator etc. ook niet in zon steelbook uit? Ja.
Lees meer >

koentje.k  |  26-07-2005

Leuke film, mooiere box! gisteren toegevoegd aan mijn collectie :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 125
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.