Grudge, The (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
15-07-2005

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Grudge, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Karen Davis (Sarah Michelle Gellar) is een uitwisselingsstudent en woont daarom in Japan. Sinds enkele tijd werkt ze ook als thuisverpleegkundige en ze wordt naar het huis van Emma Williams (Grace Zabriskie) gestuurd. De vorige verpleegster van de oude vrouw kwam niet opdagen op haar werk en Karen moet nu haar plaats innemen. De oude vrouw doet eigenlijk niks anders dan in bed liggen de hele dag, maar echt rustig krijgt Karen het niet. Vanaf het moment dat ze voet in huis zet, gebeuren er vreemde dingen. Ze komt er al snel achter dat een vloek het huis beheerst en Karen moet alles op alles zetten om de vloek te stoppen voordat ze er zelf slachtoffer van wordt.

Commentaar

De meningen over The Grudge waren na het uitkomen van de film al snel verdeeld. Sommigen vonden het een spannende en enge film, maar er waren ook mensen die er maar niks aan vonden. De film is een remake van de Japanse horrorfilm Ju-on uit 2000 en bij dit soort films ga je dan al snel vergelijkingen trekken tussen de twee. Voor mensen die het origineel al hebben gezien, zal de remake waarschijnlijk alleen maar tegenvallen. Dit uiteraard omdat vrijwel hetzelfde verhaal verteld wordt en daarom veel dingen al bekend zijn. Ook de schrikmomenten zullen een stuk minder heftig zijn als je het origineel al gezien hebt. De mensen die echter het origineel nog niet gezien hebben en fan van het genre zijn, zullen zich niet vervelen met de film en waarschijnlijk enkele malen opveren uit hun stoel van schrik. De makers van de film hadden twee versies gemaakt die ze lieten zien aan een testpubliek, een zogenaamde R-rated versie en een PG-13 versie. Het testpubliek vond de PG-13 versie beter en dat is ook de versie die in de bioscopen te zien was en dus op deze DVD te vinden is. De R-rated versie zou een stuk bloediger en heftiger geweest zijn en waarschijnlijk hadden wij in het nuchtere Nederland liever deze versie gehad. Misschien komt er ooit nog een Director\'s Cut uit van de film met daarop deze versie van de film. De producenten van deze remake hebben er in ieder geval goed aan gedaan de regisseur van het origineel ook voor deze film te strikken. Regisseur Takashi Shimizu is uiteraard bekend met het materiaal en aangezien het verhaal van de film een toch wel erg Japanse achtergrond heeft, hebben ze hier zeker geen slechte keuze mee gemaakt. In de hoofdrol zien we Sarah Michelle Gellar die na het stoppen van de serie Buffy the Vampire Slayer, nu haar pijlen volledig op Hollywood richt. Ze zet een goede rol neer, hoewel je in dit soort films nou niet een Oscarwinnende prestatie hoeft neer te zetten, maar ze weet de angsten van haar personage goed neer te zetten. Ook de overige rollen komen overtuigend over en opvallend is de kleine rol van Bill Pullman, die ondanks zijn korte speeltijd toch een stempel op de film drukt.
Samenvattend kunnen we zeggen dat The Grudge een aanrader is voor fans van spannende horrorfilms. Heb je het origineel al gezien, dan zal je voor weinig verrassingen komen te staan met deze remake, de mensen die het origineel nog niet gezien hebben, kunnen rustig een punt optellen bij de score voor inhoud.

De verpakking van deze 2 disc Special Edition mag gerust bijzonder genoemd worden. Het gaat hier om een zogenaamde steelbook verpakking, een doosje dat er van binnen uitziet als een keepcase, maar een tinnen buitenkant heeft. Deze uitgave is de eerste van Dutch Filmworks die deze verpakking heeft, er zullen er echter nog meer volgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 88 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 715664021972

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Soundbites
  • Film Clips
  • TV Spots & Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD met een 1.78:1 beeldformaat. Dit wijkt iets af van het originele formaat van 1.85:1. De regio 1 versie heeft wel een beeldformaat van 1.85:1, dus vreemd is het wel dat wij een ander formaat krijgen. Het beeld ziet er wel erg goed uit, dus lang klagen we hier niet over. De kleuren ogen wat somber, maar dit is met opzet gedaan om een wat duistere sfeer neer te zetten. Het beeld is verder haarscherp wat resulteert in veel detail. Zoals het hoort in een horrorfilm, spelen veel scènes zich in het donker af. Door de uitstekende contrast zijn deze scènes goed te volgen en ook het zwartniveau is dik in orde. Enkele scènes vertonen wat filmgrain en lichte edge enhancement, maar dit blijft beperkt tot een minimum. Andere artefacten zijn niet aanwezig. Een uitstekende beeldkwaliteit dus, zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze.
De film is verdeeld in 18 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat mooi onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er keuze uit twee audiotracks, beiden in de originele Engelse taal. Ten eerste een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en ten tweede een DTS 5.1 track (754 kb/s). De tracks verschillen niet veel van elkaar, alleen heeft de DTS track, zoals wel vaker, wat meer detail en klinkt het geluid wat helderder. Beide tracks klinken mooi ruimtelijk en tijdens de schrikmomenten worden alle kanalen bij het geluidsbeeld betrokken. Tijdens de rustige momenten concentreren de tracks zich voornamelijk op de voorste kanalen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de muziek en overige geluiden worden door de frontspeakers weergegeven. Ook de surroundspeakers laten soms wat lichte muziek horen, maar zoals gezegd zijn ze vooral actief tijdens de scènes met schrikmomenten. Hier laten ze een mooi dynamisch geluid horen in split-surround. Ook het LFE kanaal is op deze momenten actief en dit zorgt ervoor dat je je soms doodschrikt tijdens de enge momenten in de film. Twee uitstekende tracks die sfeerverhogend werken en de film een extra dimensie geven.

Extra's

De anamorfe menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De meeste extra\'s van deze 2 disc Special Edition zijn te vinden op de tweede schijf. Op de eerste schijf zijn alleen wat trailers te vinden van andere Dutch Filmworks uitgaven. Dit betekent dan automatisch dat wij het audiocommentaar dat op de regio 1 versie is te vinden, moeten missen.
Het gaat om trailers van de volgende films, The Final Cut, Exorcist: The Beginning, Saw en White Noise.

De volgende extra\'s zijn dus te vinden op disc 2.

Behind The Scenes (20 min.)
Een kijkje achter de schermen van de film. We zien hoe enkele scènes besproken worden en uitgevoerd worden door de betrokkenen. Er is geen commentaar aanwezig of interviews met de cast en crew.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Film Clips
Elf scènes uit de film die hier afzonderlijk te bekijken zijn. Waarom je dit zou doen weet ik niet, de film opzetten lijkt me een beter plan.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Interviews (37 min.)
Interviews met vier leden van de cast en crew. Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Takashi Shimizu en producent Sam Raimi komen aan het woord en allen vertellen hoe ze het vonden om de film te maken en met elkaar te werken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Photo Gallery
Tien foto\'s uit de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Soundbites (16 min.)
Enkele korte filmpjes waarin leden van de cast en crew wat vertellen over de film en over hun karakters. De vragen zijn niet te horen, alleen de antwoorden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

TV Spots and Trailer ( 5 min.)
Zeven korte trailers gemaakt voor televisie en de originele bioscooptrailer zijn hier te bekijken.
Alle trailers hebben een beeldformaat van 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Conclusie

The Grudge is een remake van de Japanse horrorfilm uit 2000 met de naam Ju-on. In deze film zien we hoe een Amerikaanse student, gespeeld door Sarah Michelle Gellar, in aanraking komt met een vloek en ze alles op alles moet zetten om aan deze vloek te ontkomen. Heb je het origineel al gezien dan zal je met deze film niet verrast worden, maar voor mensen waarbij dit niet het geval is, mag deze film gerust een aanrader genoemd worden. De film kent enkele goede schrikmomenten en dankzij de twee uitstekende audiotracks heeft de film alleen maar meer impact. Ook het beeld is uitstekend te noemen en er zijn enkele extra\'s toegevoegd die weliswaar interessant zijn om te zien, maar die eigenlijk te kort duren. Bovendien missen we ten opzichte van de regio 1 versie een audiocommentaar van onder andere Sam Raimi en Sarah Michelle Gellar. Deze Special Edition is de eerste uitgave van Dutch Filmworks met een zogenaamde steelbook keepcase. Dit is een keepcase met een tinnen buitenkant. Er zullen er echter nog meer volgen.

Laatste reacties

olrik  |  06-05-2007

Dit is gewoon een aparte film. Dit is een keer niet zo'n film als al die andere horror films. Het is een apart mystrieus verhaal. Sarah Michelle Gellar speelt e...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-12-2005

Net als bij de remake van The Ring (die ik dan nog wel aardig vond) schrik je alleen maar van het geluid. Om echt op te gaan in het verhaal heb je (bij beide fi...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  29-12-2005

De film was aardig maar ook niet meer dan dat.Het orgineel had een betere opbouw wat deze film mist vind ik,tuurlijk schrik je afentoe maar dat is zoals eerder ...
Lees meer >

Ron-G  |  23-10-2005

Ik moet me aansluiten bij diegene die de film wel eng en spannend vond, de suspence was soms voelbaar aanwezig, misschien wel veel cliche's maar daarom niet min...
Lees meer >

Eric B.  |  14-09-2005

vond dit wel een spannende film, had wel wat meer engere dingen verwacht dan slechts enkele schrikmomenten, maar al met al een geslaagde film (vooral de scenes ...
Lees meer >

Robbie S  |  13-09-2005

Ik heb The Grudge voor de eerste keer in de bios gekeken en toen was ie wel leuk, maar niet echt superspannend. De tweede keer keek ik hem alleen en de derde k...
Lees meer >

Vince2301  |  13-09-2005

Het valt me op dat de reacties óf zeer lovend zijn óf zeer negatief. Zelf ben ik gematigd postief over deze film. De sfeer is fantastisch en de effecten zijn...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  10-08-2005

Wat een tegenvaller !!!!!!!! Deze film kon mij geen enkel ogenblik boeien. Trefwoorden: Saai, vervelend, langdradig, stereotiep. Goeie horrorfilms maken is e...
Lees meer >

starbuck  |  09-08-2005

Nou, toen heb ik hem ook maar gekocht en gekeken. en ik moet me aansluiten bij het kamp die de film wel goed vond... plotholes, "goedkope/makkelijke" sc...
Lees meer >

Hotse  |  07-08-2005

Je kan ze weer van je profiler downloaden. Zelfde manier als dat je upload daaronder staat namelijk download en voila daarna staat alles er weer in. :) Pfjew...
Lees meer >

Jurgen V  |  07-08-2005

Je kan ze weer van je profiler downloaden. Zelfde manier als dat je upload daaronder staat namelijk download en voila daarna staat alles er weer in. :)
Lees meer >

Hotse  |  07-08-2005

Ik heb nu een nieuwe versie van profiler gedownload (2.4.0) maar hoe kan ik nu de titels van mijn oude profiler gemakkelijk naar deze overhevelen? Ben namelijk ...
Lees meer >

Jurgen V  |  07-08-2005

Anders moet je hem zelf toevoegen, alleen ben ik daar zelf ook niet achter hoe je zelf kan toevoegen. :oops:
Lees meer >

Hotse  |  07-08-2005

Als ik per titel toe wil voegen, krijg ik 3 hits. Dit is allemaal voor de 1disc versie (ook Ju-On). Misschien moet ik mijn profiler maares opdaten :wink: .
Lees meer >

Daniël V.  |  07-08-2005

Domme vragen bestaan niet; alleen domme antwoorden... :wink: Moet ik me nou aangesproken voelen? :? Eigenlijk best een slim antwoord. Sommige mensen voegen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 74
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.