Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Recensent:
Nathan Strik
10-07-2005

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (DVD)
Samenvatting

Het is moeilijk voor te stellen als je lekker op je leren bank zit, biertje in de hand, klaar om een DVD te kijken, dat er mensen zijn die het écht ellendig hebben. Denk dus ook eens, als je weer eens uitgezakt gaat zitten in je veel te dure Home Theater, dat de wereld geen leuke plek is en vol zit met allerlei narigheid. Neem nu de Baudelaire-kinderen... die in een vreselijke, allesverzengende brand, alles kwijtraakten wat hen dierbaar was. Violet Baudelaire, haar broertje Klaus en kleine zusje Sunny, verliezen hun liefhebbende ouders in bovengenoemde brand en worden zo in één klap de Baudelaire-wezen. Je ouders verliezen is al niet gemakkelijk, laat staan allebei tegelijkertijd, maar diezelfde dag nog worden Violet, Klaus en Sunny afgeleverd bij hun nieuwe voogd: Graaf Olaf. Deze man houdt er een merkwaardig huishouden op na en al snel blijkt dat hij boosaardige plannen heeft met de drie jonge wezen. Het fortuin van de Baudelaires is genoeg om een man moordneigingen te geven en Graaf Olaf (Jim Carrey) staat de Baudelaire-wezen dan ook flink naar het leven. Hopelijk hebben Violet (Emily Browning), Klaus (Liam Aiken) en Sunny (Kara & Shelby Hoffman) genoeg vindingrijkheid om zichzelf te redden uit een aaneenschakeling van werkelijk ellendige avonturen.

Commentaar

Lemony Snicket - Ellendige Avonturen (of Lemony Snicket\'s A Series of Unfortunate Events als je, zoals ik, liever de originele titel gebruikt) is geen vrolijke film. Toch is er, afgezien van het naargeestige sfeertje (wat meteen tijdens het begin van de film al duidelijk wordt) ook genoeg te lachen. De combinatie van vreemdsoortige humor en zwartgalligheid, maakt van deze film een unieke combinatie, zeker wat betreft jeugdfilms. Hierdoor heeft de film ook zeker zijn aantrekkingskracht op volwassenen, ook al is het verhaal redelijk simpel en makkelijk te doorgronden. Het verhaal zelf is gebaseerd op de eerste drie boeken uit de gelijknamige kinderboekenserie, geschreven door Daniel Handler onder het pseudoniem Lemony Snicket. De verteller in de film is dan ook deze heer Snicket, hier geportretteerd door de constant in schaduwen gehulde Jude Law (Closer, The Aviator). Het mooie aan Lemony Snicket\'s A Series of Unfortunate Events is echter niet het verhaal, maar de sfeer, het droge acteerwerk en de algehele art-direction van de film. Natuurlijk schittert Jim Carrey in zijn rol van de bedrieglijke Graaf Olaf, maar complimenten zijn ook op hun plaats voor de zeer getalenteerde jonge acteurs in de film. Dit alles maakt van Lemony Snicket\'s A Series of Unfortunate Events een film die je echt moet kijken voor de sfeer en de mooie plaatjes en niet voor het diepgravende plot. Een zeer vermakelijke, aparte en charmante film, aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 050583020129

Extra's

  • Audiocommentaar door Brad Silberling
  • Audiocommentaar door Brad Silberling en Lemony Snicket
  • Creating a Bad Actor
  • Making the Baudelaire Children Miserable
  • Olaf Interactive
  • Orphaned Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Al deze ellende wordt op DVD gepresenteerd door middel van een 1.85:1 anamorfe transfer, die nagenoeg perfect genoemd mag worden. Het enige echte minpunt is het gebruik van edge-enhancement, wat in sommige scènes storend werkte. Voor de rest blinkt de transfer uit in schoonheid. Er zijn totaal geen film-artefacts aanwezig en de print ziet er zeer schoon en stabiel uit. Er wordt in de film veel gebruik gemaakt van licht/donker contrasten en dit komt uitstekend tot zijn recht op de DVD. Ook het gecontroleerde gebruik van kleur in deze film, waarbij goed is nagedacht over het \"palet\" van elke scène, komt goed over op DVD en de kleurverzadiging is subliem. De film is bijna volledig in een studio gefilmd, wat het beeld een kunstmatigheid geeft dat het fantasy-sfeertje enorm versterkt. Fans van Tim Burton\'s films weten wat ik bedoel als ik zeg dat ieder beeldje wel wat weg heeft van een zorgvuldig geschilderde prent uit een prentenboek. Een zeer goede transfer, die de visuele stijl van de film prima ondersteunt. Tot slot helaas nog een opmerking over de Nederlandstalige ondertiteling... die is veel te hoog in beeld geplaatst, wat regelmatig storend werkt.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track op deze DVD klinkt zeer goed. Het sounddesign van de film is gedaan door de zeer getalenteerde Richard King, waarover ik al eerder lovende woorden sprak vanwege zijn prachtige sounddesign bij Master and Commander - The Far Side of the World. Ook in deze film heeft de beste man zich erg goed kunnen uitleven, vooral bij een scène tijdens een orkaan, waarbij vooral het surroundgebruik werkelijk subliem is. De achterkanalen worden regelmatig ruimtelijk en goed gecontroleerd gebruikt voor de meest uiteenlopende effecten, waarbij ook het gebruik van split-surround niet geschuwd word. De mix klinkt zeer open en geeft de film werkelijk een extra dimensie en ook de lage frequenties worden regelmatig goed benut. Een prachtig staaltje sounddesign, misschien niet helemaal zo geweldig of overdonderend als het eerdergenoemde Master and Commander, maar zeker een van de betere geluidsmixen die je zult horen op DVD.

Extra's

Voor ik ook maar één woord zeg over de extra\'s moet ik even wat kwijt. Deze DVD is qua menu-ontwerp werkelijk een van de meest fraaie en originele DVD\'s die ik ooit heb gezien. Mensen die de film al in de bios hebben bewonderd herinneren zich wellicht de fraaie animaties aan het einde van de film. Wel, de makers van de DVD hebben hun gehele menu-ontwerp op dit idee gebaseerd en het resultaat is dan ook prachtig. De breedbeeld geanimeerde menu\'s op deze DVD zijn dan ook ware kunststukjes.

Wat extra\'s betreft worden we zeker niet teleurgesteld, al is het wel jammer dat de versie met een tweede disc (met een Making Of-documentaire van dik 2 uur) in Nederland niet verkrijgbaar is. Verder zijn de extra\'s interessant, maar het is overduidelijk dat een echte Making Of-feature ontbreekt op deze uitgave. Alle extra\'s, met inbegrip van de twee (!) audiocommentaren, zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Audiocommentaar door Brad Silberling
Een zeer informatieve commentaartrack door regisseur Brad Silberling. Hij vertelt rustig en weet een aantal zeer interessante feiten op te diepen uit zijn geheugen. Vooral schokkend was de onthulling dat de kleine peuter Sunny in een viertal shots volledig computergeanimeerd is, iets wat mij totaal niet opgevallen was... zo goed is die CGI gedaan. Ook vertelt Silberling bijvoorbeeld over de moeilijkheden van het werken met kleine kinderen in het algemeen en hoe dit werd opgelost door een tweeling te casten. Een audiocommentaar dat zeer de moeite waard is.

Audiocommentaar door Brad Silberling en Lemony Snicket
Het tweede commentaar is wat meer een knipoog dan een zeer serieus commentaar. Hier horen we Brad Silberling, samen met schrijver Lemony Snicket (Daniel Handler). Het commentaar is bijna te omschrijven als een soort droge radioshow, waarbij Handler in zijn rol van zijn gortdroge pseudoniem Lemony Snicket constant omschrijft wat een aaneenschakeling van doffe ellende de film is en hoe vreselijk het is dat de regisseur dit alles heeft gefilmd. Voor de fans van de boeken wellicht een aanrader, maar de gemiddelde kijker heeft veel meer aan het eerste audiocommentaar.

Creating a Bad Actor (13 min.)
Deze korte feature gaat over hoe Jim Carrey het uiterlijk en de persoonlijkheid van Count Olaf, Stephano en Captain Sham vaststelden.

Making the Baudelaire Children Miserable (3 min.)
Hier zie je een korte beschrijving van de regisseur, gevolgd door een camera en belichtingstest van de twee Baudelaire-kinderen.

Olaf Interactive (9 min.)
Hier zie je, doormiddel van splitscreen, vier camera-tests van Count Olaf, Captain Sham en Stephano. Je kunt doormiddel van de afstandsbediening kiezen bij welke van de vier fragmenten je het geluid wilt horen. Vooral leuk om te zien in deze feature is hoeveel van Jim Carrey\'s improvisaties uiteindelijk gebruikt zijn in de film zelf.

Orphaned Scenes (26 min.)
Onderverdeeld in rubrieken genaamd \"Dismal Deletions\" en \"Obnoxious Outtakes\", kun je respectievelijk verwijderde scènes en outtakes bekijken. De verwijderde scènes zijn vaak langere versies van scènes die in de film zitten. Bij de outtakes zie je bloopers en improvisatie-scènes die uiteindelijk niet bruikbaar waren. Vooral leuk zijn natuurlijk de scènes waarbij Jim Carrey aan het improviseren gaat.

Conclusie

Lemony Snicket\'s A Series of Unfortunate Events is een film die het niet zozeer van het verhaal moet hebben, maar meer van de sfeer, het camerawerk en het productie-ontwerp. Gelukkig is dit alles van een uitzonderlijk niveau en dat maakt de film dan ook een genot om naar te kijken. Ook de acteurs weten hun personages goed over te brengen en de film is wat mij betreft zeker een aanrader. Beeld- en geluidskwaliteit is van een zeer hoog niveau, waarbij wel aangetekend moet worden dat er bij de beeldtransfer enig gebruik is gemaakt van edge-enhancement. De extra\'s zijn interessant, met name het eerste audiocommentaar en de make-up testen, maar helaas wordt een echte Making Of-documentaire erg gemist, temeer deze wel aanwezig is op 2-disc buitenlandse releases van de film. Desalniettemin is deze DVD voor fans van de boeken en liefhebbers van fantasierijke films zeker aan te raden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

SuperDre  |  08-11-2007

Heb de boeken nooit gelezen, maar ik vond dit een geweldige film, de sfeer was goed, het acteerwerk was ook behoorlijk.. wat mij betreft mag er rustig een vervo...
Lees meer >

YAH87  |  15-04-2007

Ik ben wel redelijk gecharmeerd van deze film. Jim Carrey doet het leuk in deze film (Stephano (6)) en de decors zien er indd prachtig en apart uit.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  21-07-2005

Ik vond deze film ook erg meevallen. Ik heb hem intussen al twee keer gekeken: 1 keer alleen en 1 keer met mijn vriendin. Ook de tweede keer vond ik hem nog...
Lees meer >

Digi-gek  |  15-07-2005

Briljante film. Het enige jammere aan het film is niet dat Carrey slecht acteert, maar dat mensen het alleen maar over Carrey habben na de film. De jonge hoofdr...
Lees meer >

Harry B.  |  13-07-2005

Erg raar dat deze film zoveel negatieve reacties oproept? Als iemand dan een uitlegt wat er zo geweldig is aan het 'verhaal'?
Lees meer >

TheGodfather  |  13-07-2005

Inderdaad raar dat deze film zoveel negatieve reacties teweeg brengt. Heb me heel erg vermaakt bij deze film. Lekker sfeertje, mooie decors en effecten en een l...
Lees meer >

rkrijger  |  12-07-2005

Niet gezien. Ik ben toch wel een liefhebber van Carrey, maar deze "gewoon" gemist...
Lees meer >

Dick van Drie  |  11-07-2005

Meer redelijk cijfer is een 7, wat ik ook gegeven heb, voor zo'n film. Enen (wat volgens mij velen doen) geven is natuurlijk onzinnig. De ene film wordt hier s...
Lees meer >

Nathan Strik  |  11-07-2005

Meer redelijk cijfer is een 7, wat ik ook gegeven heb, voor zo'n film. Enen (wat volgens mij velen doen) geven is natuurlijk onzinnig. De ene film wordt hier s...
Lees meer >

Dick van Drie  |  11-07-2005

Zo slecht als ie hier beoordeeld wordt is hij niet. Mooie sfeer en een redelijk leuke film. Meer redelijk cijfer is een 7, wat ik ook gegeven heb, voor zo'n fil...
Lees meer >

Nathan Strik  |  11-07-2005

Tot slot helaas nog een opmerking over de Nederlandstalige ondertiteling... die is veel te hoog in beeld geplaatst, wat regelmatig storend werkt. Ik heb een dvd...
Lees meer >

Star_Fresh  |  11-07-2005

Tot slot helaas nog een opmerking over de Nederlandstalige ondertiteling... die is veel te hoog in beeld geplaatst, wat regelmatig storend werkt. Bij veel rev...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  11-07-2005

Wat raar dat deze originele film zulke slechte reacties krijgt hier. Ik had de boeken niet gelezen, maar ik vond dit echt een goede kinderfilm. Niet moralistisc...
Lees meer >

Harry B.  |  10-07-2005

Een film met schitterende decors, maar een verhaal wat voor geen meter boeit. Erg jammer.
Lees meer >

Snowball  |  10-07-2005

Ik weet niet. Ik val ook vaak bij films in slaap, maar dat komt dan meestal omdat ik dan denk dat ik om 3 uur 'snachts nog wel een filmpje op kan zetten en uit ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 78
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.