Angel: Fred

Recensent:
Koen Koene
27-06-2005

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

Angel: Fred (DVD)
Samenvatting

Lange tijd stond Winnifred Burkle (noem haar maar Fred) te boek als vermist, maar de goedaardige vampier Angel (David Boreanaz) en zijn vrienden weten haar op te sporen. Maar ze blijkt zich op een wel heel ongewone plek schuil te houden…

Over the Rainbow (Seizoen 2, Aflevering 20): Tot grote schrik van Angel wordt Cordelia (Charisma Carpenter) een andere dimensie ingezogen. Op zich al geen pretje, maar helemaal als je weet dat in Pylea, want zo heet de andere dimensie, mensen gezien worden als vee. Cordelia heeft echter al gauw een mede-lotgenoot gevonden, en wel in de vorm van de vermiste Fred (Amy Acker).

Fredless (Seizoen 3, Aflevering 5): Een man en een vrouw melden zich bij Angel met de bewering dat ze de ouders van Fred zijn. Maar is dat wel zo? Want Fred weet niet hoe snel ze zich uit de voeten moet maken…

Supersymmetry (Seizoen 4, Aflevering 5): Fred krijgt de kans van haar leven als ze een door haar geschreven natuurkundige theorie mag presenteren op een congres. Daar gebeuren er echter vreemde zaken. Wie is hiervoor verantwoordelijk? En is dit dezelfde persoon die haar in Pylea deed belanden?

Shiny Happy People (Seizoen 4, Aflevering 18): Het is zover, Het Ultieme Kwaad is op aarde beland! Of toch niet? Want de resulterende verschijning van een mooie vrouw heeft iedereen in de ban. Zelfs Angel en de zijnen. Maar dan ziet Fred de werkelijkheid…

Commentaar

Zoals hierboven te lezen tref je op het hier besproken schijfje vier Angel-afleveringen aan rond Winnifred Burkle, Fred voor vrienden. Na Cordelia, Wesley en Gunn is Fred de meest recente aanwinst in Angel’s team. Uiteraard vind je op deze DVD de aflevering waarin Angel & Co haar in demonendimensie Pylea voor het eerst tegen het lijf lopen, maar als je wilt zien hoe en wanneer ze een vaste hulp werd in Angel’s crew zul je de volledige seizoenen (eveneens verkrijgbaar op DVD) in huis moeten halen. Dat geldt überhaupt als je geïnteresseerd bent in het doorlopende verhaal van de serie, want de vier afleveringen schetsen logischerwijs slechts een minimaal deel van het totale plaatje. Als nieuwkomer zullen daarom bepaalde dingen volledig aan je voorbijgaan, simpelweg omdat je onbekend bent met de rode draad. Desalniettemin geven de vier aanwezige afleveringen een redelijk goed beeld van het karakter van Fred. Beginnend als een in zichzelf gekeerde, verwarde griet, maar langzaam uitgroeiend tot een sterke meid en belangrijke spil in het geheel. Waarbij ze zich continu afvraagt of ze wel thuishoort in Angel’s bizarre wereld vol vampieren en demonen. Dat gezegd hebbende valt wel op dat de afleveringen op deze schijf tamelijk serieus van aard zijn. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want het is juist de combinatie van drama, horror én zwarte humor die de serie zo geslaagd maakt. Dat dat in deze afleveringen (wellicht afgezien van Over the Rainbow) niet zo heel duidelijk naar voren komt mag dan ook geen reden zijn om Angel dan maar links te laten liggen. Want het is wel degelijk een serie om je tanden eens goed in te zetten!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 168 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016847

Extra's

  • Trailer
  • Character Featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Tegenwoordig worden veel Amerikaanse TV-series in breedbeeld gemaakt, en ook bij Angel was dit vanaf het derde seizoen het geval. Dit zie je ook terug op deze DVD: de aflevering Over the Rainbow stamt uit seizoen 2 en is in standaard 1.33:1-formaat, de overige drie komen uit latere seizoenen en hebben een anamorfe 1.78:1-weergave. Met zijn natuurlijke scherpte, dito kleurweergave en prima zwartniveau is de kwaliteit van het beeld over het algemeen dik in orde. Met één uitzondering. Het eerder genoemde Over the Rainbow heeft namelijk ontzettend veel last van edge enhancement (een probleem dat we ook terugzien in de DVD-box van het complete tweede seizoen), leidend tot een heldere omranding die op hinderlijke wijze in het oog springt. Zie het eerste screenshot voor een voorbeeld. Gezien de nette beeldkwaliteit van de overige afleveringen (enige minpunt is de hoog geplaatste ondertiteling) kennen we echter toch een voldoende toe.

Geluidskwaliteit

De Angel-verzamelaars weten wat ze op geluidsgebied kunnen verwachten: geen 5.1-remix, maar geluid in Dolby Digital 2.0-formaat (192kbit/s). Met weinig reden tot klagen, want de aanwezige sporen presteren prima, zowel qua klank als de opbouw van het geluidsbeeld. Dit laatste is onder andere te danken aan het feit dat de tracks surround-gecodeerd zijn, zodat je met behulp van een versterker met ProLogic-stand kunt profiteren van een aardig ruimtelijk geluidsbeeld, met regelmatig opduikende effecten en muziek uit het mono-achterkanaal. Al komt het heel sporadisch voor dat ook flarden dialoog naar achter doorbloeden. Storend is dit laatste echter niet. Een meer dan acceptabele geluidskwaliteit voor een TV-serie.

Extra's

Op deze DVD eenzelfde bescheiden pakket extra’s als we eerder zagen bij de compilatie-uitgave rond personage Wesley Wyndam-Pryce. Te weten:

Fred Character Profile (14 min)
In vogelvlucht krijg je hier een ‘profielschets’ van Fred te zien, onder meer over haar karakter en de ontwikkelingen die ze gedurende de serie meemaakt. Het geheel bestaat uit interviews met cast en crew – waarbij uiteraard vooral actrice Amy Acker aan het woord is – afgewisseld met beelden uit de afleveringen op deze schijf. Niet zo heel boeiend voor de trouwe fans, wel aardig voor de nieuwelingen. De featurette is Nederlands ondertiteld.

Trailer
Een promospot voor de DVD’s van Angel en Buffy the Vampire Slayer.

Conclusie

In de TV-serie Angel trekt een groepje mensen, onder leiding van de goedaardige vampier Angel, ten strijde tegen Het Kwaad. Kijken we naar de samenstelling van de groep, dan is de aanvankelijk schuchtere, maar geniale Winnifred “Fred” Burkle een van de meest recente aanwinsten. Op deze DVD vindt je vier afleveringen rond haar. Wat betreft beeld en geluid levert het schijfje nette prestaties, met de kanttekening dat een van de afleveringen erg te lijden heeft onder overmatige edge enhancement. Met een trailer en korte featurette is de DVD qua extra’s geen hoogvlieger. Een aardige uitgave ter kennismaking met deze prima serie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Maick Werner  |  27-06-2005

Met deze dvd kan men alvast iets voorproeven van deze schoonheid. En als men toevallig geen Angel fan is, kunnen ze hiermee goed zien wat ze missen! Een zeer go...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  27-06-2005

Inderdaad een aardige kennismaking met de serie, maar het ontbreekt hier natuurlijk aan verhaallijn en diepgang in de serie :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
1.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.