Open Water

Recensent:
Marcel den Haan
27-05-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Open Water (DVD)
Samenvatting

Susan (Blanchard Ryan) en Daniel (Daniel Travis) vormen samen een koppel. Ze leiden allebei een nogal gestresst leven en ze besluiten dan ook op een welverdiende vakantie te gaan. De bestemming is een prachtig tropisch eiland en al snel genieten de twee van alles wat het eiland te bieden heeft. Ook willen ze graag gaan duiken in het prachtige water rond het eiland en ze maken dan ook een afspraak om dit te gaan doen. Wanneer ze lekker aan het genieten zijn van het al het moois onderwater, maakt de bemanning een telfout en vertrekt de boot zonder Susan en Daniel. Wanneer zij bovenkomen en zien dat de boot zonder hen vertrokken is, slaat al snel de paniek toe. Waar is de boot gebleven en zullen ze nog wel terug komen? Deze vragen houden het stel onder andere bezig, maar al snel zijn er andere dingen waar ze zich druk om moeten maken. Naast de vermoeidheid en honger krijgen ze ook problemen met de haaien die in het water leven en die af en toe even komen kijken wat er in het water ronddrijft.

Commentaar

Open Water is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit geeft de film een zekere meerwaarde, maar helaas weet de film niet boven matig uit te stijgen. Het is dan ook vrij moeilijk om een gehele film te vullen met twee mensen die in de oceaan ronddrijven. Dit verklaart ook de korte speelduur van de film. Op sommige momenten is Open Water ronduit saai te noemen. Bovendien zijn de dialogen van een nogal laag niveau en dit gaat al vrij snel op de zenuwen werken. De gehele film is opgenomen met DV camera\'s en dit gaat uiteraard ten koste van de kwaliteit. Ook trilt de camera constant en ook dit is iets wat al vrij snel op de zenuwen gaat werken. Blijkbaar deed de steadyshot niet helemaal zijn werk. Regisseur Chris Kentis regisseerde niet alleen de film, hij schreef ook het script. De film werd met weinig mensen opgenomen, er waren maar 3 crewleden aanwezig bij de opnames. Een echte lowbudget film dus, die 130.000 dollar koste om te maken, maar voor enkele miljoenen werd verkocht aan een filmstudio. Goede zaken dus voor Kentis, maar minder voor ons aangezien de film er niet beter van wordt. Leuk om een keer te huren deze film, maar helaas meer ook niet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 77 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 715664023471

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Also Available
  • Filmclips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Open Water heeft een anamorf beeld met een formaat van 1.85:1. Zoals gezegd werd de gehele film opgenomen met DV (digital video) camera\'s en dit gaat helaas nogal ten koste van de beeldkwaliteit. Deze camera\'s hebben een beperkte kwaliteit en hierdoor is de scherpte ver onder de gangbare DVD standaard en na een tijd gaat dit zelfs ten koste van het kijkplezier. De kleuren ogen redelijk natuurlijk en ook contrast en zwartniveau zijn in orde. Filmgrain is veelvuldig aanwezig en ook is er hier en daar wat aliasing en posterisatie te zien. Jammer van de tegenvallende scherpte van het beeld, want verder ziet het beeld er aardig uit.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er keuze uit twee audiotracks in de originele taal. Een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen Alle aanwezige kanalen worden bij het geluidsbeeld betrokken, hoewel dit geen film is met veel effecten. De dialogen worden netjes door de centerspeaker weergegeven en de frontspeakers laten het overige geluid en de muziek horen. De surroundspeakers laten regelmatig wat lichte muziek horen, maar worden vooral gebruikt voor het geluid van de golven. Je waant je soms midden op zee. Twee uitstekende tracks, die vrijwel niks voor elkaar onder doen. De DTS track bevat echter iets meer detail.

Extra's

De statische menu\'s worden anamorf weergegeven in 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 5.1 (448 kb/s).

Interviews (14 min.)
Een reeks korte interviews met leden van de cast en crew. Het zijn hele korte stukjes waarin de betrokkenen reageren op een vraag die wij niet te zien krijgen. Het verhaal en het opnemen van de film zijn de voornaamste onderwerpen die aan bod komen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224kb/s).

Behind The Scenes (9 min.)
Een blik achter de schermen tijdens de opnames van de film. Leuk om te zien hoe de film is opgenomen en wat er gedaan moest worden om bepaalde scènes te kunnen maken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224kb/s).

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film met een beeldformaat van 2.35:1 letterboxed en een geluid van Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Filmclips
Vier scènes uit de film die hier nog eens apart te bekijken zijn. Het betreft hier geen verwijderde scène maar gewoon scènes die in de film voorkomen dus het nut van deze extra ontgaat ons een beetje.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Also Available
Trailers van enkele andere uitgaven van Dutch Filmworks. Het betreft trailers van Godsend, The Grudge, Exorcist: The Beginning en Saw.

Conclusie

Open Water vertelt het verhaal van een stel dat tijdens een duiktochtje op vakantie wordt achtergelaten op zee. Ze krijgen te maken met allerlei dingen, zoals honger, vermoeidheid en een groep haaien. De film komt helaas niet helemaal uit de verf, hoewel het idee van de film best goed is. De beeldkwaliteit van de DVD is teleurstellend, dit vooral door de tegenvallende scherpte, welke na een tijdje gaat afleiden. Het geluid is in orde en er zijn enkele korte extra\'s toegevoegd om het geheel af te ronden. Een huurtip deze film, maar waarschijnlijk voor de meeste mensen niet meer dan dat.

Laatste reacties

scheur  |  04-05-2007

Heb deze ook op Tien zitten kijken, en vond het wel aardige film, maar niet meer dan dat......
Lees meer >

Alexander D  |  03-05-2007

Gisteren ook half zitten kijken. Ik vond hem ongelooflijk slecht, voorspelbaar en saai.
Lees meer >

Leijo  |  02-05-2007

Zit ik net deze film op Tien te kijken, ben ik net op het moment van die scène aan 't bellen en krijg ik 'm maar half mee... :cry:
Lees meer >

rkrijger  |  21-11-2005

Het idee is leuk, maar ik heb leukere "man against nature" films gezien... En nog iets... hoe weten de filmmakers nou wat die twee drenkelingen daadwerkelijk is...
Lees meer >

BrownB  |  05-11-2005

Ik vond het een aardige film, maar ik weet zeker dat het allemaal een stuk enger was in de bioscoop. Nee hoor.
Lees meer >

rwessel  |  04-11-2005

Aardige film, maar niet meer dan dat. De goedkope versie (rond de €5) die nu te verkrijgen is, heeft geen extra's. Ondanks dat dit wel op de hoes vermeld sta...
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Wat bedoelen jullie toch?!? dat naakte mokkel in bed... Ooooohhh..... :oops:
Lees meer >

Berlips  |  02-06-2005

Wat bedoelen jullie toch?!? dat naakte mokkel in bed...
Lees meer >

rkrijger  |  29-05-2005

En van de leukste scene een screenshot op dvd.nl! :twisted: Wat bedoelen jullie toch?!?
Lees meer >

rkrijger  |  29-05-2005

:D Yes, Van mijn favoriete scene is een screenshot gemaakt!! Welke scene bedoel je?!?
Lees meer >

Surya  |  29-05-2005

Ik vond deze gewoon flauw.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  29-05-2005

Haha, heb gisteren deze film gratis en voor niets gekregen om te recenseren! :twisted: Ik vond het een aardige film, maar ik weet zeker dat het allemaal een st...
Lees meer >

Cupido  |  28-05-2005

:D Yes, Van mijn favoriete scene is een screenshot gemaakt!! deze neem ik aan?!? http://www.dvd.nl/images/reviews/2025/shot4_large.jpg :wink: :twis...
Lees meer >

Jordé den Tenter  |  28-05-2005

ond dit een erg vermakelijke film, hab hem alleen al ruim 1 jaar geleden gezien. Als het budget wat groter was geweest had dit een hele goede film geweest, op ...
Lees meer >

kruspe  |  28-05-2005

ik had er heel veel van verwacht na het lezen van diverse recencies, maar wat een verschrikkelijke slechte film zeg!! Er gebeurd werkelijk helemaal niks!! Gew...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.