3 Godfathers

Recensent:
Koen Koene
20-05-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

3 Godfathers (DVD)
Samenvatting

Na een bankoverval in het dorpje Welcome in Arizona zijn Robert (John Wayne), William (Harry Carey Jr.) en Pedro (Pedro Armendariz) op de vlucht voor de autoriteiten. Ze ontsnappen de woestenij in, maar daar komen ze erachter dat hun watervoorraad geslonken is tot een minimum. En sheriff Sweet (Ward Bond) en zijn handlangers zijn niet van plan om de drie heren vrije doorgang te geven naar een van de waterreservoirs. Aldus begint het schaakspel tussen autoriteit en schurk, maar dit spel krijgt een ongewone wending wanneer de bandieten op een schijnbaar verlaten koets stuiten. De persoon die ze daar ontmoeten zal de rest van de reis nog veel moeilijker maken dan deze al was...

Commentaar

Regisseur John Ford (1894 – 1973) staat vooral bekend om zijn westerns, waarbij hij regelmatig samenwerkte met acteur John Wayne. Zo ook in 3 Godfathers (1948), een remake van de stomme film The Three Godfathers uit 1916. Wat begint als een standaard western rond drie bankovervallers neemt al gauw een minder typische draai wanneer de opgejaagde bandieten het in de dorre woestenij moeten zien te overleven zonder water. Op zich al geen gemakkelijke taak, laat staan wanneer ze op de trip ook nog eens een onverwachte reisgenoot opdoen. De drie hoofdrollen worden uitstekend vertolkt door Pedro Armendariz, de eerder genoemde John Wayne en Harry Carey Jr. Laatstgenoemde is een zoon van Harry Carey, de destijds reeds overleden acteur die de hoofdrol had in het origineel. Als mooi gebaar heeft men de remake opgedragen aan hem. Leuk voor de fans van ‘tough guy’ Wayne is dat je de acteur dit maal in een wat meer menselijke rol ziet. Uiteraard nog steeds met een ruw randje, maar dat past perfect bij het personage. In 3 Godfathers wordt overigens overduidelijk een parallel getrokken met het bijbelse verhaal van de drie Wijzen uit het Oosten. Dat gebeurt niet altijd even subtiel, maar ach... Het verklaart in ieder geval waarom de film in het verleden met kerstmis regelmatig afgestoft werd voor vertoon op TV. Ook tegenwoordig zou men dat best mogen doen, want 3 Godfathers is en blijft een prima prent!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Speelfilm, Western
Regio: 2
Jaar: 1948
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931651820

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Warner is niet de minste maatschappij als het gaat om het kwalitatief goed overzetten van antieke films naar DVD. 3 Godfathers is hierop uiteraard geen uitzondering. Vooral het feit dat bekende ‘ouderdomskwaaltjes’, zoals een storende portie filmgrain, ruis en vuil, nagenoeg volledig verholpen zijn is het vermelden waard. Wat echter wél een probleempje is, is de aanwezige edge enhancement. Deze zorgt regelmatig voor een hinderlijke heldere rand rond personen en voorwerpen, en geeft het beeld (verhouding 1.33:1) op momenten bovendien een erge ‘harde’ look. Geen perfecte transfer dus, maar wel een die een dikke voldoende verdient.

Geluidskwaliteit

Het zal geen grote verrassing zijn dat het geluid op deze DVD de vorm van een Dolby Digital 1.0-monospoor (192kbit/s) heeft aangenomen. Ondanks dat uit de geluidskwaliteit de hoge leeftijd van 3 Godfathers af te leiden valt, klinkt het geheel zeker niet slecht. Zo is nergens storende ruis of gekraak te horen en zijn de dialogen altijd uitstekend verstaanbaar. Door het wat schelle karakter mist de muziek echter wel wat impact, vooral op de wat meer dramatische momenten. Dat neemt niet weg dat het geluid voor een film van meer dan een halve eeuw oud niet teleurstelt.

Extra's

Zoals meestal gebruikelijk bij oude films op DVD ook bij 3 Godfathers alleen een trailer als extraatje. Deze heeft een beeldverhouding van 1.33:1, monogeluid en is niet Nederlands ondertiteld.

Conclusie

3 Godfathers is een mooie western/speelfilm uit 1948, die ondanks de wat gekunstelde religieuze symboliek zeker het bekijken waard is. Ook als je normaal geen fan bent van ‘cowboy-films’. De DVD-uitgave van dit oudje is zoals we die kennen van Warner: een nette transfer (met als enige nadeel de overmatige edge enhancement), acceptabel monogeluid en een mager trailertje als extra.

Laatste reacties

Richard B.  |  04-02-2007

Een goeie, wat moralistische western. Echt realistisch is het verhaal niet (ik geloof er niks van dat een baby zo'n verhaal zou hebben overleefd) maar dat stoor...
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  05-08-2006

Ik wist niet dat deze recensie op dvd.nl stond. :oops: Ik heb zelf een recensie geschreven. Zie de westernthread op het forum. :wink:
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  20-05-2005

Lijkt me zeker een goede film.Pas heb ik ook Fort Apache gezien,ook een goeie film van Ford met Wayne en Armendariz (die de bondfans kennen als Kerim Bey uit Fr...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.