Godsend

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-05-2005

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Godsend (DVD)
Samenvatting

Paul (Greg Kinnear) en Jessie Duncan (Rebecca Romijn-Stamos) leven een gelukkig leven met hun achtjarige zoontje Adam (Cameron Bright). Dit geluk wordt wreed verstoord als Adam door een bizar auto-ongeluk om het leven komt. Op de begrafenis van Adam worden Paul en Jessie benaderd door Dr. Richard Wells (Robert de Niro), die Jessie nog kent van vroegere tijd. Hij komt echter met een schokkende voorstel: Wells kan via een nog experimentele kloontechniek Adam weer tot leven brengen. Via celdeling kan Wells ervoor zorgen dat een nieuwe Adam geboren wordt. Wells benadrukt dat de techniek binnen 72 uur moet worden toegepast, anders zijn de cellen van de overleden Adam niet meer bruikbaar. De beslissing zou ook betekenen dat Paul en Jessie volledig moet breken met hun huidige leven en op en andere plek hun leven opnieuw moeten opbouwen. Paul vindt de gedachte zo bizar en in strijd met wet en moreel, dat hij Wells wegstuurt. Echter, verblind door hun verdriet gaan Paul en Jessie uiteindelijk toch akkoord.
Ze verhuizen en gaan dicht bij de kliniek van Wells, het Godsend Institute, wonen. De nieuwe Adam wordt geboren en opnieuw is hij de ideale zoon. Maar vanaf zijn achtste verjaardag veranderen er dingen. Adam krijgt last van nachtmerries en kijkt zijn ouders soms met een kille, lege blik in de ogen aan, waarbij ook zijn gedrag verandert. De droom van Paul en Jessie verandert in een nachtmerrie zodra zij de gruwelijke waarheid ontdekken....

Commentaar

Godsend snijdt een interessant en zeker nog steeds actueel onderwerp aan. Hoever mag je gaan bij het ingrijpen in het leven. De medische wetenschap staat ogenschijnlijk voor niets. Via zeer geavanceerde technieken met DNA en celdeling zijn we in staat om alles van moeder natuur te kopiëren en zelfs te verbeteren. Of het nu gaat om gewassen, dieren of de mens zelf, maakt feitelijk niet uit. Maar de technieken zijn nog in ontwikkeling en roepen nog veel vragen op. Niet alleen wetenschappelijke vragen, maar vooral ook morele vragen. Een interessant gegeven, dat een interessante film kan brengen. Wanneer je de trailer van Godsend ziet, kunnen deze gedachten bij je naar boven komen.
Helaas valt Godsend totaal anders uit. Met deze verwachting in het achterhoofd valt de film van regisseur Nick Hamm eigenlijk een beetje tegen en is feitelijk niet meer dan een redelijke thriller. De film begint erg goed, waarbij het morele aspect nog aanwezig is. Ook later blijft de morele vraag knagen. Maar bij de verdere ontwikkeling van het verhaal, geschreven door Mark Bomback, verandert de toon van de film. Helaas is de tweede helft van de film niet echt spannend en sommige momenten zelfs voorspelbaar. Regisseur Nick Hamm bedient zich frequente van schrikscènes die de spanning erin moeten houden, maar soms ook misplaatst zijn. In diverse films hebben we dit soort spanningsopbouw al eerder gezien. De morele kant van de klonen komt dan feitelijk nauwelijks meer aan bod. Er is iets totaal anders aan de hand, omwille van spoilers zullen we hier verder niet op ingaan.
De opbouw van spanning in de film wordt vooral verkregen door de muziek van Brian Tyler. Een zeer adequate spanningsverhogende soundtrack, die gebruik maakt van de typische toonsoorten die bij een dergelijke soundtrack horen.
Toch heeft de Britse regisseur Nick Hamm drie jaar eerder een uitstekende en goed ontvangen thriller afgeleverd; het in Engeland geproduceerde The Hole. Mede door dat succes kreeg Nick Hamm kansen buiten Engeland. Godsend is een Canadese filmproductie, die ook geheel in Canada is opgenomen.
Robert de Niro en Greg Kinnear zijn natuurlijk geen onbekende namen en geven met het aangereikte materiaal redelijk spel. Oorspronkelijk zou Robert de Niro slechts een kort cameo optreden in de film hebben, maar zijn uiteindelijke rol is beduidend groter geworden. Tussen Greg Kinnear en Rebecca Romijn-Stamos springt geen vonkje over, waardoor zij in de film niet overtuigend als echtpaar overkomen. De 11 jarige Canadese Cameron Bright zagen we recentelijk nog spelen in The Butterfly Effect.
Kortom, Godsend is een redelijk B-thriller, die als verhaal gebruik maakt van onze onbekendheid van de gevolgen van klonen van mensen en zich bedient van enkele spanningsverhogende schrikeffecten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 98 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664021873

Extra's

  • Also / Soon Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is wat je van een recente film mag verwachten. Ofwel een beeld dat er prima uitziet met goed verzadigde kleuren en voldoende scherp en gedetailleerd is. Om het scherptegevoel wat te verhogen is licht edge enhancement toegepast. Het contrast is prima, ook in de donkere scènes blijven details goed zichtbaar. Het beeld heeft uiteraard geen last van spetters of andere ongerechtigheden. Alleen is filmgrain is in lichte mate aanwezig.
De film is verdeeld in 18 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack van de film klinkt ook prima met een fraai ruimtelijk geluidsbeeld. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De meeste filmgeluiden beperken zich tot de voorste kanalen. De muziek heeft een prima stereobeeld, waarbij de achterkanalen worden gebruikt voor het ruimtelijke karakter. Het is met name de muziek die het totale surround geluidsbeeld bepaalt. De soundtrack is zeer dynamisch, waarbij juist deze dynamiek de schikscènes goed ondersteunen. Mede geholpen uiteraard door het LFE kanaal en de subwoofer, die vooral op dit momenten zeer adequaat zijn ingezet. Als totaal is goed klinkende soundtrack.
Tussen de DD en de DTS track zit weinig kwaliteitsverschil.

Extra's

De DVD start met enkele trailers van andere DFW uitgaven. Met de menutoets of de skiptoets kun je deze trailers overslaan. Deze trailers kun je nogmaals bekijken via de menukeuze Also / Soon Available. De geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Extra’s heeft deze DVD jammer genoeg niet.

Helaas, want buitenlandse releases hebben extra’s als audiocommentaar van de regisseur, alternatieve eindscènes, de bioscooptrailer, storyboards, cast interviews en een korte blik achter de schermen.
Vooral het ontbreken van het onderdeel ‘alternatieve eindscènes’ is een gemis. Want op de buitenlandse releases kun je vier alternatieve eindscènes zien met een totale speelduur van 50 minuten. Dit is temeer interessant omdat het oorspronkelijke eind, zoals regisseur Nick Hamm en Mark Bomback voor ogen hadden, hier ook tussen zit. Als gevolg van het presenteren van de film aan de testpubliek is het einde van de film namelijk veranderd. De alternatieve scènes hebben daarbij een toelichting van Hamm en Bomback.

Conclusie

De film Godsend, van de Britse regisseur Nick Hamm, snijdt een interessant en zeker nog steeds actueel onderwerp aan. Hoever mag je gaan bij het ingrijpen in het leven. Via zeer geavanceerde technieken met DNA en celdeling zijn we in staat om alles van moeder natuur te kopiëren en zelfs te verbeteren. Dit overkomt het echtpaar Duncan, dat door deze techniek de kans krijgt een soort kopie van hun op achtjarige leeftijd overleden zoontje Adam te krijgen. De eerste acht levensjaren van het jongetje gaat het goed en herbeleeft het gezin de gelukkige jaren. Maar daarna krijgt Adam last van nachtmerries en blijkt er iets niet helemaal in de haak.
Hoofdrollen worden gespeeld door Robert de Niro, Greg Kinnear, Rebecca Romijn-Stamos en Cameron Bright. Godsend is een redelijke B-film thriller, die zich rijkelijk bedient van scènes met schrikeffecten. Het morele dillema over klonen verdwijnt gaandeweg de film geheel naar de achtergrond.
Deze uitgave van Dutch FilmWorks in hun serie Hit Garantee heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. Bij het geluid is keuze uit een DD en een DTS surroundtrack. Helaas is bezuinigd op de extra’s. De extra’s die wel terug te vinden zijn op de buitenlandse releases, ontbreken volledig op deze release van DFW.

Laatste reacties

Sneaker  |  17-11-2005

Vandaag naar gezien. Om eerlijk te zijn vond ik het een goede film. Kan niet echt begrijpen waar alle kritieken vandaan komen. True, DeNiro zit behoorlijk onder...
Lees meer >

its me martin  |  22-05-2005

Wanneer komt deze film uit op koopdvd? 24 mei. nee ligt overal al in de winkels...
Lees meer >

its me martin  |  22-05-2005

Ik ben het met de recensent eens dat het gegeven van DNA manipulatie en konen veel beter aangepakt had kunnen worden en vast ook nog wel zál worden, want het is...
Lees meer >

patrick1975  |  17-05-2005

Wat heb ik deze met pijn en moeite toch af weten te kijken zeg! Robert De Niro, Rebecca Romijn en Greg Kinnear, dan verwacht je heel wat. Maar hoe teleurstell...
Lees meer >

MarioGastel  |  17-05-2005

Ik ben het met de recensent eens dat het gegeven van DNA manipulatie en konen veel beter aangepakt had kunnen worden en vast ook nog wel zál worden, want het is...
Lees meer >

Frank  |  17-05-2005

Wanneer komt deze film uit op koopdvd? 24 mei.
Lees meer >

ferryll  |  17-05-2005

Wanneer komt deze film uit op koopdvd?
Lees meer >

Bart de Graaf  |  17-05-2005

wat een boutfilm. En dat vind je omdat..?
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  17-05-2005

wat een boutfilm.
Lees meer >

Martijn Beunk  |  17-05-2005

Een zeer sterk begin, maar zelden heb ik een film zo ontzettend in elkaar zien zakken. 2e helft van de film was gewoon een drama... Jammer dat een acteur als ...
Lees meer >

Marcel Rinia  |  17-05-2005

Matige film. Ondanks wat spannende scenes is het een fantasieloos geheel. Waarschijnlijk is de film in de editing fase ook nog eens helemaal verknipt, want ik k...
Lees meer >

Guido van Thiel  |  17-05-2005

Hoewel ik de laatste tijd steeds veeleisender ben geworden kwa films, vond ik deze best aardig... :oops: Misschien niet helemaal bij de les geweest dan :w...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.