Simon

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-05-2005

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Simon (DVD)
Samenvatting

Eind jaren ’80 ontmoet de schuchtere tandartsstudent Camiel (Marcel Hensema) per toeval de coffeeshopeigenaar Simon (Cees Geel). Simon is een goeiige Amsterdammer met een grote mond maar een klein hartje. Simon heeft het hart op de tong liggen en neemt bij alles geen blad voor de mond. Ook heeft hij zo zijn uitgesproken kijk op het leven, waar het vrouwen en homo’s betreft. Dit in tegenstelling tot Camiel, die veel bedachtzamer is en homofiel is. Toch worden Simon en Camiel onafscheidelijke vrienden. Camiel weet niet precies hoe Simon aan zijn geld komt, maar dat Simon er veel van heeft zegt weer genoeg. Desondanks vraagt Simon ook elke maand een uitkering aan, anders loop je teveel in de gaten is Simon’s devies. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand, waar Simon ook nog wat stuntwerk voor een film doet, wordt de vriendschap danig op de proef gesteld en verliezen de twee elkaar uit het oog.
Veertien jaar later ontmoeten Camiel en Simon elkaar weer, wederom door een speling van het lot. Maar nu blijkt Simon kanker te hebben en ongeneeslijk ziek te zijn. En weer raken de twee onafscheidelijk bevriend, ondanks dat Camiel ondertussen samenwoont met zijn vriend. Camiel maakt van dichtbij mee hoe Simon en zijn geadopteerde kinderen Joy (Nadja Hüpscher) en Nelson (Stijn Koomen) en zijn vroegere vriendinnen met zijn verterende ziekte omgaan. Ondanks het feit dat Simon steeds verder aftakelt, blijft zijn relativerende humor boven alles uitsteken.

Commentaar

Simon is één van de indrukwekkendste Nederlandse filmproducties van de afgelopen jaren. De film vertelt op heel natuurlijk wijze over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een schuchtere student Camiel, later tandarts, en een goedgebekte coffeeshopeigenaar annex hasjdealer Simon. Ondanks de vaak denigrerende opmerkingen richting de homofiele Camiel ontstaat tussen beide een zeer hechte vriendschap en is Camiel ook de grote steun tijdens zijn moeilijke ziekteperiode.
Simon is het eerste deel van een trilogie die regisseur Eddy Terstall over de Nederlandse samenleving wil maken. Het tweede deel, Sextet: De Nationale Bedverhalen genaamd, wordt dit jaar in de bioscopen verwacht.
Op het Nederlandse Filmfestival kreeg de film maar liefst drie Gouden Kalveren toebedeeld, was het genomineerd voor zes Gouden Kalveren en kreeg Eddy Terstall ook de Publieksprijs.
Simon is een film die je diep ontroert. Na een luchtig eerste half uur, wordt de teneur van de film al snel erg serieus en emotioneel. De film behandelt enkele moeilijke thema’s als homofilie en homohuwelijk en euthanasie. Ondanks het leeftijdsadvies van 12 jaar komt het onderwerp seks ook regelmatig even nadrukkelijk aan de orde in de film. Maar deze onderwerpen en ook het levensverhaal van Simon worden op ontzettend natuurlijk wijze gebracht, met een oprechte menselijkheid en prachtige combinatie van drama en relativerende humor. Hoe emotioneel de film ook wordt, waarbij het moeilijk droog houden is, nergens wordt de film overdreven sentimenteel. Dit is zeker een knappe verdienste van regisseur Eddy Terstall, die ook het script schreef. Maar zeker ook respect voor een bijzonder knap spelende Cees Geel, die de rol van Simon speelt. Daarbij natuurlijk goed ondersteund door de rest van cast, waarbij zeker Marcel Hensema genoemd moet worden.
Simon werd ingestuurd als Nederlandse inzending voor de Oscar nominaties begin dit jaar. Maar in het meer conservatieve Amerika zijn de aangesneden onderwerpen als euthanasie en homohuwelijk waarschijnlijk iets teveel van het goede. De film werd niet genomineerd. Maar dat maakt niet uit, Simon is een juweel van een ontroerende en tegelijkertijd ook grappige film die je gezien moet hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777050132

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaren
  • Fotogalerij
  • Achter de schermen documentaire

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in een verhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit van deze release is uitstekend. Als geheel een mooi, natuurlijk gekleurd en goed scherp beeld. Regisseur Terstall heeft in de film gewerkt met een koeler (blauwig) kleurenpalet wat de ziekteperiode van Simon weergeeft. Het warmer getinte kleurenpalet geeft de periode van veertien jaar eerder weer. Ook dit verschil komt in deze transfer goed tot zijn recht. Door de constant aanwezige beeldruis is de detaillering van het beeld echter iets minder. Andere ongerechtigheden zijn er nauwelijks. Wel is af en toe te zien dat edge enhancement in lichte mate is toegepast. Spetters of andere soortgelijke ongerechtigheden zitten niet in het beeld.
De film is wat mager verdeeld in 11 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (enkelzijdig, dubbellaags). De laagwisseling is slechts kort merkbaar, maar goed geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit), voor die enkele momenten dat er Engels wordt gesproken, is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Nederlandstalige soundtrack heb je keuzen uit een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s) en Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s).
Simon is vooral een dialooggeoriënteerde film, dus geen grootste speciale effecten. Evenals de film zelf, klinkt ook de soundtrack heel natuurlijk. De stemmen komen netjes via de centerspeaker en zijn prima te volgen. De muziek heeft een prima stereospreiding en klinkt dankzij de surrounds ook mooi ruimtelijk. Verder worden de surrounds in split-surround (stereo) subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden, wat bijdraagt aan het ruimtelijk geluidsbeeld geeft. Enkele momenten in de film wordt het LFE kanaal passend maar ook subtiel gebruikt. Tussen de DD en de DTS track is geen hoorbaar kwaliteitsverschil, beide klinken prima.

Extra's

De DVD start met een verplicht te kijken filmpje tegen het illegaal kopiëren van films en DVD’s. De set bestaat uit twee DVD’s.

Disc 1
Bij de film zitten twee audiocommentaren, die je via het setup menu kunt selecteren.

Audiocommentary by Eddy Terstall
Regisseur Eddy Terstall geeft een aardig audiocommentaar en praat hierbij wat ingehouden. De film is gemaakt in coproductie met de VPRO en met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, Stichting Coproductie Binnenlandse Omroep en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Terstall vertelt onder andere dat het oorspronkelijk benodigd budget 2½ milj. euro was, terwijl de film uiteindelijk met slechts 1 milj. euro beschikbaar budget is gerealiseerd.

Audiocommentary by Cees Geel
Ook hoofdrolspeler Cees Geel geeft een rustig gesproken maar wel informatief audiocommentaar. Een van de zaken die hij vertelt is dat voor de film veel meer bedscènes zijn opgenomen dat er uiteindelijk in de film terecht zijn gekomen en dat hij blij is dat de meeste van deze scènes gesneuveld zijn.

Trailers
Met keuze uit vier trailers, waaronder van Simon. De andere drie trailers zijn Super Size me, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Mar Adentro.

Disc 2

Documentary (35 min)
Een prima achter de schermen documentaire met beelden tijdens de opnames, korte interviewfragmenten met betrokkenen en natuurlijk enkele fragmenten uit de film. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

Photo Gallery (2½ min)
Een 36-tal foto’s uit de film die met achtergrondmuziek worden getoond in een breedbeeldkader.

Bij de extra’s op deze tweede disc een kritische noot. Wanneer voor de extra’s een tweede disc wordt gebruikt, liggen de verwachtingen van hetgeen geboden wordt toch iets hoger. Beide extra’s konden qua ruimtebeslag gemakkelijk op de eerste disc worden geplaatst.

Conclusie

Simon is één van de indrukwekkendste Nederlandse filmproducties van de afgelopen jaren. De film vertelt op heel natuurlijk wijze over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een schuchtere student Camiel, later tandarts, en een goedgebekte coffeeshopeigenaar annex hasjdealer Simon. Ondanks de vaak denigrerende opmerkingen richting de homofiele Camiel ontstaat tussen beide een zeer hechte vriendschap en is Camiel ook de grote steun tijdens zijn moeilijke ziekteperiode. De hoofdrol wordt op prachtige wijze gespeeld door Cees Geel, waarbij Marcel Hensema en de rest van de cast prima tegenspel biedt.
A-Film heeft de film uitgebracht op een 2-disc release. De kwaliteit van het beeld en het geluid zijn beide dik in orde. Bij de film twee interessante audiocommentaren, van regisseur Eddy Terstall en van hoofdrolspeler Cees Geel.
Op de tweede disc staat een ½ uur durende achter de schermen documentaire en een fotogalerij. Deze extra’s konden qua ruimtebeslag gemakkelijk bij de film op de eerste disc worden geplaatst. Los van dit kritiekpuntje is het een fraaie uitgave van een ontroerende film die je gezien moet hebben.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Daniël V.  |  28-06-2007

Gisteravond voor het eerst gezien... nou, alleen maar lof en diepe indruk. Wat een topper. Dat ik deze niet eerder heb opgepakt. Maar beter laat dan nooit. :D ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  09-01-2007

Weer eens in de speler gelegd. Ik vind het nog steeds erg goed voor een Nederlands product. Alles zit er goed in. De inhoud komt tot zijn recht, de emotie word...
Lees meer >

Quido  |  04-01-2007

Dat ze de film niks vinden mag, idd persoonlijk. Het gaat ook niet specifiek om Simon. Maar meteen dat geklaag altijd over typisch Nederlands door het gescheld ...
Lees meer >

Malefic  |  04-01-2007

Dat is helaas niet altijd zo :(Ik denk niet dat het een vooroordeel is hoor maarten. Niet ieder mens is lyrisch over simon, of welke andere nederlandse film ook...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  02-01-2007

Dat is helaas niet altijd zo :(
Lees meer >

Quido  |  02-01-2007

Die vind je helaas overal. En het leuke is dat ze meteen stil zijn wanneer je een discussie met ze aangaat. Hoewel discussie ... ze laten het meteen afweten omd...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  02-01-2007

Op moviemeter.nl hebben ze er ook een handje van, vooroordelen over Nederlandse films. Gek word ik ervan!
Lees meer >

Malefic  |  29-12-2006

Maar het is, denk ik, zo met films van eigen bodem dat je er van houd of dat je het haat een tussenweg is er denk ik niet Natuurlijk is die tussenweg er wel. Je...
Lees meer >

Quido  |  29-12-2006

Maar het is, denk ik, zo met films van eigen bodem dat je er van houd of dat je het haat een tussenweg is er denk ik niet Natuurlijk is die tussenweg er wel. Je...
Lees meer >

Malefic  |  29-12-2006

Ik ben het wel mee eens. Ik vond Simon ook best te pruimen, maar op een of andere manier, zijn er toch elementen die mijn vooroordelen omtrent de nederlandse f...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-12-2006

Dat vooroordeel moet de wereld maar eens uit. Dat is zeker zo,maar of dit ooit gebeurd,ik betwijfel het. Die mensen doen zich trouwens dan wel te kort als z...
Lees meer >

Quido  |  28-12-2006

Is dat zo ? In Amerikaanse films b.v. zie ik dat niet zo moet ik zeggen,en als het er is een stuk subtieler. :wink: Dat is echt zo hoor, zeker qua Europese pro...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-12-2006

terwijl -nogmaals- in het buitenland echt niet minder bloot in films te zien is heden ten dage. Is dat zo ? In Amerikaanse films b.v. zie ik dat niet zo moet...
Lees meer >

Quido  |  28-12-2006

Geluid kan ik me niet herinneren dat me dat gestoord heeft tijdens de twee kijkbeurten, weet wel dat Terstall moeite heeft gehad met het opnemen van het geluid ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-12-2006

Gewoon kwa praten en bloot gehalte. Dat valt toch reuze mee ... bovendien hoort dat bij het milieu en levenswijze van Simon en wordt het nergens plat. Heeft nik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 94
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.