Untergang, Der (SE)

Recensent:
Alexander de Mol
28-04-2005

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Untergang, Der (SE) (DVD)
Samenvatting

Berlijn, april 1945. Het land staat op het punt van de totale ineenstorting. In de straten van de hoofdstad voltrekken zich hevige gevechten van huis tot huis. Adolf Hitler (Bruno Ganz) heeft zich, met enkelen van zijn generalen en vertrouwelingen, verschanst in de Führer’s Bunker onder de Rijkskanselarij. Onder hen is ook Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), Hitler’s privé secretaresse, die hem niet in de steek wil laten. Terwijl de situatie buiten escaleert – het Rode Leger rukt immers fors op en in de door bombardementen getekende stad spelen zich wanhopige taferelen af – ondergaat Hitler de ineenstorting van zijn Derde Rijk achter de dikke muren van zijn bunker. En hoewel Berlijn op het punt van vallen staat weigert de Führer het verlies te accepteren en de stad te verlaten. Hij wil, zoals zijn architect Albert Speer (Heino Ferch) het wist te vertellen, \"op het podium staan als het doek voor de laatste keer valt.\" Maar Hitler staat niet op het podium. Terwijl de gevolgen van zijn hopeloos verloren oorlog met alle macht over zijn volk heenvallen, werkt de Führer aan zijn eigen aftocht.

Commentaar

Er zijn door de loop der jaren talloze films verschenen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Slechts zelden werd dit thema in beeld gebracht vanuit het oogpunt van de verliezer. En dan ook nog eens in het bijzonder vanuit het oogpunt van het grote kwaadaardige brein achter dit dieptepunt uit de geschiedenis van de mensheid: Adolf Hitler. Hoewel, de film schetst de laatste dagen van het Hitler-regime met name uit het oogpunt van Traudl Junge, de secretaresse van Hitler. Junge heeft haar ervaringen vlak na de oorlog opgeschreven en deze zijn in boekvorm uitgebracht (Bis zur letzten Stunde). De intro en de lead-out van Der Untergang bestaat uit beelden uit een relatief recent interview met de voormalig secretaresse van Adolf Hitler. Traudl Junge overleed in 2002 in München.
Het was eigenlijk vooral gebruikelijk om Hitler vooral niet te portretteren met menselijke trekjes. Een verfilming mocht absoluut geen sympathieën opwekken. Gelukkig is met deze ongeschreven censuurregel geen rekening gehouden. We krijgen Hitler voorgeschoteld met de nodige scheuten menselijkheid. Zijn liefde voor zijn trouwe viervoeter Blondi is daar een goed voorbeeld van. Maar het maniakale karakter van Hitler voert toch wel de boventoon.
Je hebt door de aanpak van Hirschbiegel en het goede spel van de acteurs, Bruno Ganz onbetwist voorop, het idee dat je de gebeurtenissen rondom de ineenstorting van het Derde Rijk van dichtbij meemaakt. Althans, dat gevoel werd er bij mij gecreëerd. Er zijn enkele momenten in de film die mij een wat ongemakkelijk gevoel gaven. De scène dat Joseph Goebbels en zijn vrouw besluiten om hun eigen gezin niet te laten leven in een wereld na het nationaal-socialisme en daar rigoreuze maatregelen voor nemen in het bijzonder.
Enige tijd geleden bespraken we ook Hitler: The Rise of Evil waarbij de periode tot aan het in 1934 aan de macht komen van Hitler centraal stond. Hitler werd in die film vertolkt door Robert Carlyle. Het feit dat Hitler in die film Engels spreekt doet toch wat af aan de authenticiteit van het gegeven. Maar goed, we praten hier over Der Untergang met een vloeiend Duits sprekende Zwitser in de hoofdrol. Het optreden van Bruno Ganz als Adolf Hitler is zoals eerder aangegeven niet minder dan indrukwekkend. Hij zet een zeer geloofwaardige Führer neer, die alle realiteitszin uit het oog verloren heeft. Hitler bleef bijna tot het bittere einde in een overwinning geloven. En dat terwijl de Russen al zowat aan de voordeur van de bunker stonden. Slechts op het laatst wilde Hitler van de nederlaag weten en sloot hij zich langzamerhand af van de rest. De afloop is, bij een ieder die een beetje op de hoogte is van de situatie rond WO II, bekend.
Omstreeks deze tijd zou ook een 3-disc director’s cut versie van Der Untergang verschijnen. Helaas is deze, in verband met de nodige problematiek om rechten, uitgesteld tot het eind van het jaar, zo kregen we te horen via een persbericht van A-Film. Er sijpelen ook wat geruchten door dat deze versie misschien helemaal niet verschijnt. We wachten af.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 149 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Duits
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777051160

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • B-roll
  • Making Of - documentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze DVD van A-Film is anamorfisch uitgevoerd met een aspect ratio van 1.85:1, welke exact gelijk is aan het originele bioscoopformaat. Der Untergang is in geen geval een streling voor het oog. De kwaliteit van het beeld symboliseert met een ietwat ongepolijste uitstraling bewust de tijdgeest en de sfeer waarin het geheel zich afspeelt. De kleuren zijn bewust onderdrukt en de scherpte is niet altijd even consistent. ‘Edge enhancement’ is ingezet om de scherpte in scènes te verhogen. Aspecten als beeldruis en ‘filmgrain’ zijn in verschillende mate aanwezig in diverse scènes. Het effect van het toegepaste ruisfilter is soms dusdanig nadrukkelijk dat het de beeldkwaliteit stevig beïnvloedt. Het beeld heeft overwegend een goed contrast, maar het schaduwdetail laat toch te wensen over. De film is onderverdeeld in 20 chapters. De Nederlandstalige ondertiteling is keurig onderin het beeld geplaatst. Het beeld is dan wel niet onvoldoende in mijn beleving, maar we zouden eigenlijk beter verwachten. Ondanks dat de nodige bijeffecten bewust zijn.

Geluidskwaliteit

Der Untergang bevat twee Duitstalige 5.1 kanaals geluidssporen. Zowel de aanwezige Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) als de DTS 5.1 (754 kbit/s) track knapt het karwei keurig op. De indoorscènes (veelal in het ondergrondse bunkercomplex onder de Rijkskanselarij) kenmerken zich door voldoende tot goed verstaanbare dialogen. Het geluid in de bunker klinkt ook wat gedempt en hiermee wordt op uitstekende wijze de akoestiek zoals verwacht weergegeven.
Beide 5.1 tracks hebben een ruimtelijk karakter dankzij een ‘open’ geluidsbeeld. De surroundkanalen vullen het geluidsbeeld waar nodig aan met subtiele geluidseffecten, zodat er een redelijk gevoel van ruimtelijkheid wordt gecreëerd. Het LFE-kanaal wordt ook niet onbenut gelaten en zorgt dankzij een gecontroleerde aansturing voor de nodige extra impact bij met name mortierinslagen. Het tweede chapter begint bijvoorbeeld overdonderend. Hiermee wordt overduidelijk de uitstekende dynamiek van het geluid van Der Untergang gedemonstreerd. Beide tracks klinken voortreffelijk, waarbij zoals wel vaker de lichte voorkeur uitgaat naar de DTS track vanwege de iets betere definitie.

Extra's

Deze uitvoering bevat een tweede DVD met extra’s. A-Film heeft op de eerste schijf nog wat promotiemateriaal gestopt.

Disc 1

Also available on DVD
Uiteraard vinden we onder dit item enkele promotionele trailers terug. Positief aspect is dat A-Film de moeite heeft genomen om aan de hoofdfilm gelieerde filmproducten aan te prijzen:
- Der Untergang (2:41 min)
- The Pianist (1:27 min)
- Max (2:04 min)
- Amen (1:33 min)

Disc 2

Trailer (2:40 min)
De trailer die we ook reeds tegenkwamen op disc 1 maakt ook hier zijn opwachting.

Documentary: Making of (58:32 min)
Deze making of van bijna een uur toont beelden op de set en interviews met onder andere Oliver Hirschbiegel en Bruno Ganz. Dankzij de interviews kom je meer te weten over de motivatie van cast en crew om aan dit project mee te werken. Bruno Ganz geeft toe op een aantal momenten moeite te hebben gehad met de opnames van de film en het uiten van anti-semitische leuzen in het bijzonder. Daarnaast komen ook de filmlocaties, een groot deel werd in St. Petersburg opgenomen, aan bod. Alles bij elkaar een interessante feature en zeker de moeite waard om te bekijken.

B-Roll (4:23 min)
Deze B-Roll feature toont korte fragmenten van de filmset tijdens en tussen de opnames. Enige toelichting op het getoonde ontbreekt waardoor het leuk is om eens te zien maar uiteindelijk verder niet veel waarde toevoegt.

Interviews
Voorts bevinden zich nog enkele interviews op de tweede disc. Het zwaartepunt is zonder twijfel het interview met Olivier Hirschbiegel. De andere interviews behelsen vaak maar één specifieke reactie op het karakter dat ze vertolken. Hirschbiegel geeft uitgebreid toelichting op het filmproject en de manier waarop hij Hitler wilde portretteren. Hij geeft toe dat hij hiervoor Bruno Ganz nodig had omdat anders er geen sprake van de film geweest zou zijn. Daarnaast stipt hij onder andere het maatschappelijk belang van het verfilmen van dit verhaal aan, doordat de discussie op gang blijft.
- Director’s Exclusive Interview (20:51. min)
- Bruno Ganz [Adolf Hitler] (0:59 min)
- Alexandra Maria Lara [Traudl Junge] (0:40 min)
- Corinna Harfouch [Magda Goebbels] (0:56 min)
- Ulrich Matthes [Joseph Goebbels] (0:45 min)
- Juliane Köhler [Eva Braun] (0:44 min)
- Heino Ferch [Albert Speer] (0:33 min)

Conclusie

Der Untergang vertelt het verhaal van de laatste dagen van het Hitler regime en de ineenstorting van het Derde Rijk. Hitler verliest steeds meer terrein, maar blijft door gebrek aan realiteitszin geloven in zijn overwinning. Uiteindelijk berust hij in het lot en ondergaat hij samen met zijn trouwe volgelingen de nederlaag. De productie van Der Untergang is van hoog niveau. Het acteerwerk van Bruno Ganz als Hitler is onvergetelijk en mag met een gerust hart tot de beste acteerprestaties van 2004 gerekend worden.
Deze DVD uitgave heeft voor hedendaagse maatstaven een ietwat tegenvallende beeldkwaliteit, maar dit is over het algemeen overeenkomstig de vertoning in de bioscoop. Het geluid is van een uitstekend niveau. Deze (SE) bevat een extra disc met daarop enkele extra’s, waarbij de Making of-documentaire en het interview met regisseur Hirschbiegel zeker als boeiend kunnen worden bestempeld. De Duitse ‘premium edition’ uitgave bevat een ietwat uitgebreidere selectie aan extra’s, maar deze zijn niet Nederlands ondertiteld. Mocht je echter nog kunnen en willen wachten tot december, dan ligt er als het goed is een verlengde versie (3-disc) van Der Untergang op je te wachten.
Der Untergang is zonder enige vorm van twijfel een absolute ‘must see’ voor de filmliefhebber en WO II geïnteresseerden! Eigenlijk zou iedereen deze film moeten zien.

Laatste reacties

Swanski  |  08-02-2006

emotioneel? TSJA het is een film vanuit Duits perspectief dus per definitie gaat een vergelijking niet echt op met Pianist en Schindler's List lijkt me BOB i...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  20-05-2005

Vorige week gehuurd,wat ik niet had moeten doen.Het begon al erg goed,maar naarmate de 2e helft,werd het wel erd indrukwekkend,waardoor ik de hele tijd op het p...
Lees meer >

Kaplan  |  08-05-2005

Een Duitse tv-serie waar ik verder benieuwd naar ben is 'Speer und er' imdb Deze 3 delige tv-serie 9, 11 en 12 mei (20.15 - 21.45) op de Duitse ARD. :arr...
Lees meer >

Rolf Tijnagel  |  08-05-2005

Vanmiddag gekocht en vanavond gekeken. Had 'm ook al in de bioscoop gezien. In tegenstelling tot wat een aantal boven meemaakte, was het bij ons geen volle zaal...
Lees meer >

Louwrens H.  |  07-05-2005

Een Duitse tv-serie waar ik verder benieuwd naar ben is 'Speer und er' imdb Deze 3 delige tv-serie 9, 11 en 12 mei (20.15 - 21.45) op de Duitse ARD. :arr...
Lees meer >

Kaplan  |  07-05-2005

Onze oosterburen zijn inderdaad sterk in films over de oorlog, de film Stalingrad ken ik zelf niet maar ook een mooi voorbeeld voor zover je hier over mooi kunt...
Lees meer >

Ron-G  |  07-05-2005

Wat mij betreft mogen onze oosterburen meer films over hun eigen oorlogsverleden maken, ik zit bijv. ook nog altijd te wachten op een Nederlandse release van 'S...
Lees meer >

wolf  |  06-05-2005

zeer indrukwekkend!! Was na het zien van deze film stil! Enne dat gebeurd niet vaak bij mij. je zou bijna sympathie voor de heer Adolf Hitler krijgen.
Lees meer >

Ron-G  |  05-05-2005

Een film waar je stil van word, en een must die eigenlijk iedereen moet zien, Bruno Ganz zet Hitler zeer geloofwaardig neer en tilt naar mijn idee deze film bov...
Lees meer >

Koek  |  02-05-2005

en dan wordt je wel eens moe van die trieste amerikaanse manier dat hun alles in 1 keer goed doen en alles top hebben geregeld Right, dus Market Garden was een ...
Lees meer >

Kaplan  |  02-05-2005

Ik moet zeggen dat A-film er een mooie dvd van heeft gemaakt, met sleeve en al en wat het beeld betreft ik heb niks te klagen. Nog een punt van kritiek. Waar zi...
Lees meer >

Berlips  |  02-05-2005

En dan zullen we het maar niet over Vietnam hebben... Of de eerste wereldoorlog... :roll:
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  01-05-2005

Right, dus Market Garden was een doorslaand succes zeker :roll: Dat was wel een plan van Montgomery, een Britse veldmaarschalk. :roll: Maar ik ben het ...
Lees meer >

Jaap22  |  01-05-2005

Right, dus Market Garden was een doorslaand succes zeker :roll: Dat was wel een plan van Montgomery, een Britse veldmaarschalk. :roll: Maar ik ben het ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  01-05-2005

en dan wordt je wel eens moe van die trieste amerikaanse manier dat hun alles in 1 keer goed doen en alles top hebben geregeld Right, dus Market Garden was een ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 121
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.