Ladder 49

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-04-2005

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Ladder 49 (DVD)
Samenvatting

De mannen van Ladder 49 van de brandweer in Baltimore zijn geroepen bij een grote fabrieksbrand. Er is explosiegevaar, maar toch gaat een groep van hen in het gebouw op zoek naar slachtoffers. Op de 12e verdieping worden mensen gevonden. Jack Morrison (Joaquin Phoenix) ontfermt zich over één van hen. Omdat de weg terug door vallend puin is geblokkeerd, gaat hij met de man naar de buitenkant van het gebouw, waar een ladderwagen klaar staat om hen op te vangen. Op het moment dat het slachtoffer gered is, volgt een explosie en stort Jack diverse verdiepingen naar beneden. Direct onderneemt kapitein Mike Kennedy (John Travolta) een reddingsactie om zijn protégé Jack te redden. Terwijl Jack gewond op de grond ligt, wachtend op redding, schieten de momenten van 10 jaar brandweerman zijn door hem heen. Hij herinnert zich nog de eerst dag dat hij als groentje begon en door kapitein Mike en zijn mannen in het team werd opgenomen. De mannen van Ladder 49 werden zijn tweede familie en Jack werd een van de beste brandweermannen. Ook zijn eerste ontmoeting met Linda (Jacinda Barrett), waarmee hij getrouwd is en met wie hij twee kinderen kreeg. En natuurlijk de risico’s van zijn beroep en de zorg en angst van Linda dat Jack op een dag niet meer thuis zou komen. Ondertussen wordt de situatie voor Jack in het brandende fabrieksgebouw steeds hachelijker en begint de tijd voor kapitein Mike en de mannen van Ladder 49 te dringen.

Commentaar

Ladder 49 is een film van regisseur Jay Russell over de alledaagse helden van de brandweer. Het is enige tijd geleden dat in Hollywood een film gemaakt werd over de brandweer. In 1991 maakte regisseur ron Howard Backdraft met onder andere Kurt Russell en William Baldwin. Uiteraard is er ook nog de documentairefilm 11/9, maar die is van een totaal andere orde en mag zeker niet vergeleken worden met beide speelfilms.
Uiteraard ontkom je niet aan een korte vergelijking tussen Ladder 49 en Backdraft. De verschillen zijn er zeker. In Backdraft lag de nadruk grotendeels op spectaculair in beeld gebrachte branden en stond de relatie tussen de mannen daarbij op de achtergrond.
Ladder 49 is precies andersom. De relatie tussen mensen staat hier juist centraal en de branden spelen een ondergeschikte rol. De scènes met branden die in de film zitten, zijn meer bedoeld als afwisseling om het verhaal boeiend en spannend te houden. En natuurlijk geven ze ook een idee van het gevaar dat de brandweermannen moeten trotseren, maar deze actiescènes zijn vrij kort en tippen slechts oppervlakkig het gevaar, risico en spanning van het werk van de brandweermannen aan.
De film vertelt het verhaal van één brandweerman in flashbackvorm, Jack Morrison. Een prima rol van Joaquin Phoenix en een totaal andere rol van de Phoenix zagen spelen in Gladiator. Van hem staat vooral zijn relatie met de rest van het brandweerteam en met zijn gezin centraal. De spanningen en onzekerheden die het werk met zich meebrengt. De rol van John Travolta is geen echte hoofdrol, Al is Travolta in het begin van de film nadrukkelijk aanwezig, gaandeweg de film ligt de nadruk vooral op Joacquin Phoenix en Jacinda Barrett, die de rol van de echtgenote speelt. Prima ondersteunende rollen zijn er verder van Robert Patrick, Morris Chestnut, Jay Hernandez en Balthazar Getty.
Ladder 49 is gebaseerd op een script van Lewis Colick en is bedoeld als hulde aan de gewone mannen met buitengewone moed. Vervat in een verfilming waarin de relatie tussen enerzijds het gezin thuis en anderzijds het corps dat als een tweede thuis en familie fungeert centraal staat. Moed, liefde, passie, spanning en de menselijke kant staan centraal. Het feitelijke reddings- en bluswerk speelt hierin een ondersteunende rol, waarbij de special effects gelukkig niet de overhand hebben. Deze brandscènes zijn trouwens gebaseerd op situaties die zich werkelijk zo hebben voorgedaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418026141

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Muziekvideo
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Achtergrondreportage
  • Alledaagse helden

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Kleuren zijn mooi helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het scherpe beeld is voldoende detailrijk en heeft een goed contrast. De nachtscènes worden dankzij goed contrast en zwartniveau ook prima weergegeven, waarbij ook dan het beeld goed gedetailleerd blijft. Het is een zeer recente film, dus het beeld is totaal vrij van ongerechtigheden.
De film is opgedeeld in 13 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype maar staat zoals gebruikelijk bij Buena Vista veel te hoog geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Alhoewel niet op de hoes vermeldt, zou deze soundtrack een Dolby Digital 5.1 Enhanced Theater Mix zijn, zoals Disney die al bij de laatste tekenfilms uitgaven heeft toegepast. De soundtrack klinkt in ieder geval uitstekend met een zeer actief gebruik van de surround speakers, waardoor een fraai driedimensionaal geluidsbeeld is gecreëerd. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen actief worden gebruikt in split-surround (stereo) voor de omgevingsgeluiden en speciale effecten. Je hoort bij de brandscènes het vallend puin bijvoorbeeld in de achterkanalen. De muziek van Williams Ross, met fraaie Keltische invloeden, heeft een prima stereobeeld met een licht ruimtelijk gevoel door de surrounds. De dynamiek van de soundtrack is prima met een goede balans tussen harde en zachte passages. Het LFE-kanaal levert tijdens de brandscènes prima ondersteunend laag. De dialogen zijn prima te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

Zoals gebruikelijk start ook deze Buena Vista uitgave met enkele trailers van andere releases. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties en voorzien van achtergrondgeluid. De menuschermen zijn in diverse talen beschikbaar, waaronder Nederlands. De extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, waarbij de gebruikte filmscènes 1.85:1 niet anamorf beeldformaat hebben, geluid is DD2.0 -192 kb/s geluid en alles is Nederlands ondertiteld.

Achtergrondreportage van Ladder 49 ‘The Making Of\' (21 min)
Het standaard achter de schermen documentaire, met beelden tijdens de opnames of voorbereidingen erop. Natuurlijk diverse interviewfragmenten van de acteurs en andere betrokkenen. Ook een paar interessante stukjes in deze documentaire trouwens. De documentaire is opgedeeld in drie onderdelen, via de alles spelen optie kun je hem aaneengesloten bekijken.

Alledaagse helden> (14 min)
Korte featurette over de echte brandweerlieden met interviews met diverse van hen, afgewisseld met interviewfragmenten met John Travolta. Aan het eind een soort gala ter ere aan de echte brandweerlieden.

Niet eerder vertoonde scènes (14 min)
Met keuze uit vijf scènes die niet in de film zijn gekomen. Meeste is niet de moeite waar en terecht geschrapt, met uitzondering van de scène genaamd 9-11. Helaas geen toelichting waarom deze scènes geschrapt zijn.

Gesproken toelichting
Regisseur Jay Russell en filmeditor Bud Smith geven tijdens de film hun commentaar en toelichting, waarbij Jay Russell het meest aan het woord is. Het commentaar is redelijk informatief, waarbij Russell regelmatig vertelt hoe men zich op een bepaalde scène heeft voorbereid. Het is een typisch Amerikaans commentaar, waarbij de heldendaden van de brandweermannen regelmatig de hemel in worden geprezen en men zichzelf complimenten geeft hoe goed ze dit in de film na hebben gedaan. Maar verder een aardig commentaar waarin nauwelijks stille momenten inzitten.


Muziekvideo ‘Shine Your Light’ (4½ min)
Het muzieknummer dat aan het eind van de film gezongen wordt door Robbie Robertson, hier in de vorm van een muziekclip.

Conclusie

Ladder 49 is een hulde aan de brandweermannen die iedere dag weer klaar staan om hun leven te wagen bij het redden van anderen. Centraal in het verhaal staat Jack Morrison, een prima rol van Joaquin Phoenix, die bij een brand ten val komt en op redding wacht. Terwijl hij daa zo ligt, schieten de bijzondere momenten van tien jaar brandweerman zijn door hem heen. Zijn eerste dag, zijn eerste brand en zijn eerste ontmoeting met Linda, waarmee hij getrouwd is. Terwijl Jack zo de gemaakte keuzes overdenkt, proberen kapitein Kennedy en zijn mannen hem te redden. De rol van Kenndy wordt gespeeld door John Travolta. De aandacht van de film gaat meer uit naar de menselijke kant van het beroep en wat minder naar spectaculaire brandscènes.
Buena Vista heeft de film met prima beeld- en geluidskwaliteit op DVD uitgebracht. Toegevoegd zijn enkele extra’s die een goede toevoeging vormen op de film. Een film van regisseur Jay Russell over de alledaagse helden van de brandweer gepresenteerd op een nette release.

Laatste reacties

Coen P.  |  02-12-2005

Gisteren was het aan ladder 49 om mijn dvd speler te beklimmen; Vooropgesteld; brandweermannen verdienen oneindig krediet voor hun werkzaamheden. Terwijl ied...
Lees meer >

Sneaker  |  11-08-2005

In de vakantie gezien. IJzersterke film. Het acteerwerk is geweldig. Vooral Phoenix, Travolta en de vrouwelijke hoofdrolspeelster doen het geweldig. Maar ook de...
Lees meer >

jeske141080  |  05-06-2005

ik vond de film helemaal geweldig op de verhaallijn na heb ik niet 1 minpuntje ontdekt :D :P
Lees meer >

Chris Taylor  |  11-05-2005

Daarnaast deden de laaste 15 minuten toch wel wat met me Mijn vriendin zat naast me te janken en ik moet zeggen dat ik het met moeite droog hield. Heb ee...
Lees meer >

rkrijger  |  09-05-2005

Wil deze toch nog wel zien. Vond "Backdraft" ook een lekkere film!
Lees meer >

Mich  |  23-04-2005

Deze is in België niet eens in de cinema geweest. Schande. Nu ja dan maar de DVD op basis van de trailer kopen en weer maar eens geluk hebben. Een hele mooie f...
Lees meer >

The Scratcher  |  22-04-2005

Tja het kan verkeren, ieder z`n eigen mening natuurlijk maar ik heb me prima vermaakt met deze film niks mis mee in mijn ogen. Gewoon geen hoge verwachtingen cr...
Lees meer >

Mellie  |  22-04-2005

Met hoge verwachtingen ging ik zitten voor deze film. Ik kwam echter thuis van een bijzonder koude kermis. Het is misschien wel zo dat de acteerprestaties al...
Lees meer >

X  |  21-04-2005

Daarnaast deden de laaste 15 minuten toch wel wat met me Mijn vriendin zat naast me te janken en ik moet zeggen dat ik het met moeite droog hield. Heb ee...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-04-2005

Daarnaast deden de laaste 15 minuten toch wel wat met me Mijn vriendin zat naast me te janken en ik moet zeggen dat ik het met moeite droog hield. Heb ee...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  21-04-2005

Leuke film die je niet met al te veel vooroordelen moet kijken. Ik vond het een vermakelijke film en leuk om te hebben in mijn collectie
Lees meer >

Sander Haarmans  |  21-04-2005

Het is inderdaad erg amerikaans maar heb me verder prima vermaakt met deze film en toch zeker wel een aanrader.
Lees meer >

jeanreno  |  21-04-2005

Ik vond dit een vrij simpele film die niets anders doet dan zonder gene het patriotisme en de heroiek van de amerikaanse brandweermannen de hemel in prijzen. He...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-04-2005

Ik heb deze in het vliegtuig gezien dus misschien niet de beste plek, maar vond het toch een goede film. Vooral de kameraadschap van de brandweermannen kwam erg...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.