Tineke Schouten - Showiesjoo

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-04-2005

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Tineke Schouten - Showiesjoo (DVD)
Samenvatting

21 maart jongstleden vierde de Utrechtse cabaretière Tineke Schouten haar zilveren jubileum. Op die datum zat deze unieke Nederlandse cabaretière al 25 jaar in het theatervak. In het Jacobi Theater in Utrecht werd Tineke Schouten benoemd tot officier in Orde van Oranje-Nassau.
Al die jaren trekt ze met haar one-woman shows volle zalen. Ze is vooral bekend om haar uitbeelding van de vele typetjes, haar feilloze humor voor de meest alledaagse situaties en de snelste verkledingen ter wereld.

19 november 1999 stond Tineke Schouten met haar show Showiesjoo in het Zaantheater te Zaandam. Van deze show is een televisieregistratie gemaakt die in 2001 door RTL4 is uitgezonden en die nu op DVD is verschenen. De tracklisting hiervan is als volgt:

1. Openingslied / Showiesjoo – Ik ben ik / Openingsconference
2. Survival-Robics (sketch)
3. Heeft u dat ook (conference)
4. Kind in mij (lied)
5. Bep Lachebek (conference)
6. Nudistenbar (conference) / Nudistenlied
7. Op bivak (conference) / Vrouwen in het leger (lied)
8. Mensen in nood (conference en lied) / Droog je tranen (lied)
9. Winkelen (conference) / Te veel te koop
10. Artiestenparade met Bep Lachebek (conference en liedjes)
11. Slotconference / Slotlied Showiesjoo – ’n Avond als vanavond

Commentaar

Tineke Schouten stond met de show Showiesjoo twee seizoenen van 1999 tot en met 2001 in de Nederlandse theaters. Wederom een show waarin zij dolkomische scènes afwisselt met leuke of gevoelige liedjes. Bekend zijn natuurlijk haar typetjes ‘Lenie uit de Takkestraat’ en ‘Bep Lachebek’. In Showiesjoo is Bep Lachebek ook weer van de partij, waarbij Bep vertelt dat ze haar alcoholgebruik wat moet terugdringen. Schijnbaar gewone alledaagse situaties worden door Tineke Schouten op een komische manier gebruikt, zoals bijvoorbeeld in ‘Winkelen’, waarbij ze ingaat op het grote keuzeaanbod van maandverband en tampons. Of in ‘Op Bivak’ over de rol van de vrouw in het leger. De hang naar gezondheid met de aerobics rage beeldt Tineke feilloos uit in de sketch ‘Survival-robics’, waarin zij ook haar fysieke souplesse demonstreert. Haar persiflages demonstreert ze met een ABBA medley, een Shania Twain song en het duet van Celine Dion en Barbra Streisand.

Tineke Schouten biedt met haar programma luchtig en onderhoudend vermaak. Ze schrijft al haar teksten zelf en componeert ook haar eigen muziek. Tineke wordt bij de uitvoering muzikaal en vocaal ondersteund door een groep muzikanten met onder andere een vrouwelijke blazerssectie.
- Peter van Kempen (orkestleider, toetsen)
- Andrea van Schie (saxofoon)
- Yanaica Doesburg (saxofoon)
- Selena Kuiper (trombone)
- Patrick Kerger (gitaar, banjo)
- Marc van der Schoot (basgitaar, contrabas)
- Fred van Opzeland (slagwerk, percussie)

Dit theaterseizoen staat Tineke Schouten met haar nieuwe voorstelling Spiksplinternieuw in de theaters. De voorstellingen van deze show duren nog tot en met mei 2005.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Cabaret
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 104 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221017243

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is een videoregistratie gemaakt voor televisie, waarbij het beeld standaard 1.33:1 formaat is. De beeldkwaliteit is ruim voldoende. Het beeld is afkomstig van een interlaced bron, wat bij niet-interlaced weergave bronnen het zichtbare kameffect zal geven. Het concert is in een rustige, traditioneel vormgegeven registratie vastgelegd. De verschillende kleuren van de belichting komen op deze DVD goed tot hun recht. Scherpte van het beeld is redelijk goed, evenals de detaillering. In het beeld zitten verder geen ongerechtigheden. Een lichte beeldruis is vrij constant aanwezig. Het contrast is in het algemeen goed. Aliasing is incidenteel te zien. Een prima registratie.
Elke shownummer is uiteraard een aparte tracknummer. De laagwisseling valt midden in een scène, waardoor deze duidelijk merkbaar is. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is alleen voorzien van een Nederlandstalige Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack. De registratie is met een prima breed stereobeeld gemixt. De muziek concentreert zich op de voorspeakers waarbij de centerspeaker mooi in het geluidsbeeld is geïntegreerd. De centerspeaker wordt gebruikt voor de stem van Tineke Schouten. De achterkanalen geven de muziek heel subtiel een licht ruimtelijk karakter. Het geluid van het aanwezige publiek komt ook voornamelijk uit de frontspeakers, waarbij ook de surrounds subtiel worden gebruikt. Het LFE kanaal is iets te luid waardoor het laag van de bas te nadrukkelijk aanwezig is.

Extra's

De DVD start met reclame voor de DVD’s Top Tien 1 en 2 van Tineke Schouten. Je kunt de reclame overslaan door op de menutoets van de afstandsbediening te drukken.
De menuschermen zijn statische beelden met publiekgeroezemoes als achtergrondgeluid. De DVD heeft geen extra’s. Op de binnenzijde van de cover staat de tracklisting.

Conclusie

Showiesjoo is de theatershow van de Utrechtse cabaretière Tineke Schouten, waarmee ze twee seizoenen van 1999 tot en met 2001 in de Nederlandse theaters stond. De show die zij in november 1999 gaf in het Zaantheater in Zaandam is door RTL4 als televisieregistratie vastgelegd.
Tineke Schouten is vooral bekend om de uitbeelding van haar typetjes als Bep Lachebek, de wijze waarop ze alledaagse bekende situaties in een komische sketch weet uit te beelden en haar snelle verkledingen. Haar sketches wisselt ze af met komische of gevoelige liedjes.
De beeldkwaliteit van deze voor televisie gemaakte registratie is goed, evenals de geluidskwaliteit. De DVD heeft verder geen extra’s.

Laatste reacties

Burning Fish  |  18-04-2005

Ik zal de DVD niet halen, maar ik heb me wel vermaakt toen deze show op TV kwam. Haar humor is wat ouderwets, maar het is niet dat ik er echt niet om kan lachen...
Lees meer >

nlamste3  |  17-04-2005

Bij de spec's staat dat er een 5.1 engelse track aanwezig is. Lijkt me toch nederlands zoals bij het geluid vermeld staat.
Lees meer >

Mark Knoop  |  17-04-2005

Ik vind Tineke Schouten erg leuk! Ik ben in februari naar Spiksplinternieuw geweest. Erg leuk! Maar ik denk niet dat ik deze dvd ga kopen...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-04-2005

Verschrikkelijk mens heb dan ook nog nooit zelfs een glimlach op mijn mond gehad van haar, brrrrrrrrr niks voor mij dus. my thoughts exactly :roll:
Lees meer >

Betamax  |  16-04-2005

Dar er mensen zijn die deze DVD helemaal af kunnen spelen. Ik geloof niet dat ik dat zou kunnen.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  16-04-2005

Het is gewoon pijnlijk hoe NIET grappig ze is...
Lees meer >

Ron-G  |  16-04-2005

Verschrikkelijk mens heb dan ook nog nooit zelfs een glimlach op mijn mond gehad van haar, brrrrrrrrr niks voor mij dus.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.